Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

πρ. Ν. Λουδοβίκος: Είναι δυνατόν να ξεπεραστεί ο Πλατωνισμός;

Ο πρ. Νικόλαος Λουδοβίκος (Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και Ορθοδόξου Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Cambridge) μίλησε με θέμα:
«Είναι δυνατόν να ξεπεραστεί ο Πλατωνισμός;» 
και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
Η εκδήλωση πραγμαποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στα πλαίσια του  21ου Συνεδρίου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Θεολογίας με τίτλο Η συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού - Η διαχρονική σχέση, οι συνέπειες και ο απόηχος της συνάντησης από την ύστερη αρχαιότητα ώς τις μέρες μας.


antifono

ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΡΩΜΕΝΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ , ΤΟΝ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ ΝΑ ΣΙΓΟΝΤΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.
 ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΙΣΜΟ ΟΧΙ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΤΟΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. 
Η ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΩΤΕΡΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΙΣΟΥ ΔΥΤΙΚΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗ, ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ.
ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΤΗΝ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΜΑΝΙΑ ΜΑΣ.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ "ΛΕΜΟΝΙΟΥ" ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ. 
ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλές μπούρδες έλεγαν οι αρχαίοι.Ωραία τους χτυπάει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

amethystos είπε...

Ωραία περιγραφή τής ημιμάθειας. Ο Αγιος υπήρξε μαθητής τού Λιβάνιου καί θεωρείται εκπρόσωπος τής Αττικής γλώσσας. Ηταν η εποχή τού Ιουλιανού καί η ειδωλολατρεία έδινε τήν τελετταία της μάχη. Η φιλοσοφία τών αρχαίων δέν ανήκει στήν ειδωλολατρεία. Ο Λουδοβίκος ανήκει στόν κύκλο τού Ζηζιούλα ο οποίος προσπαθεί, παρέα μέ τήν νεοορθοδοξία, νά αντικαταστήσει τούς αρχαίους μέ τούς Γερμανούς καί τούς Ρώσους.

Ανώνυμος είπε...

πού ανήκει η φιλοσοφία των αρχαίων; άκουγα χτες στο ραδιόφωνο στο Γ πρόγραμμα κάτι πλατωνικά περί παιδεραστίας και προβληματίστηκα...Στο Βυζάντιο εν τω μεταξύ, 12 ετών, τα κορίτσια τα πάντρευαν. Μην λέμε για ισλαμιστές, παιδεραστές λοιπόν.

amethystos είπε...

Στό επόμενο πρόγραμμα είχε εκπομπή γιά εξωγήινους. Τόχασες.

Ανώνυμος είπε...

Κατάλαβα. Ιδέα δεν έχετε. δεν γνωρίζετε να μου απαντήσετε. κατανοητό και να με συνχωρείτε που ενόχλησα.

amethystos είπε...


Δύο εβδομαδιαίες ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές του Μητροπολίτη Μπραζαβίλ στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Η Φωνή της Ορθοδοξίας 96,8 FM» (La Voix de l’ Orthodoxie 96,8FM) της Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των ραδιοφωνικών σταθμών με την μεγαλύτερη ακροαματικότητα..
Νά μήν σάς χαλάσουμε τήν έφεση γιά γνώση. Εδώ γνωρίζουν από πρώτο χέρι τά προβλήματα πού σάς απασχολούν.

Νεκτάριος Τόμπρος είπε...

Μάλιστα!
Για δες τι γράφει ο Άγιος Πατήρ:"...με την σωματικήν του δέ παρουσίαν[ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος]εκυριάρχησεν εις αυτήν την καρδιά της Μικράς Ασίας,όπου κατά την αρχαιότητα εφιλοσόφουν όλοι οι Έλληνες φιλόσοφοι.Απ'εκεί έκτοτε είναι φοβερός εις τους δαίμονας,καθ'όσον λάμπει και ακτινοβολεί μεταξύ αυτών των ΕΧΘΡΩΝ και διαλύει το σκοτάδι τους και καταστρέφει αυτήν την ΑΚΡΟΠΟΛΙΝ ΤΩΝ ΔΑΙΜΟΝΩΝ[δηλαδή την ειδωλολατρία]...Και εσβησαν μεν και εξαφανίσθησαν όλα όσα εδιδάχθησαν από τους Έλληνας φιλοσόφους,ενώ αυτά που απεκαλύφθησαν από τον Ιωάννη,γίνονται καθ'εκάστην λαμπρότερα.Αφ'ότου ενεφανίσθησαν και εδίδαξαν και αυτός και οι υπόλοιποι αλιείς,ΕΣΙΓΗΣΑΝ τα υπό του Πλάτωνος και του Πυθαγόρα διδαχθέντα-καίτοι εφαίνοντο προηγουμένως να υπερέχουν και κυριαρχούν-εκείνους δέ ούτε ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ γνωρίζουν οι πολλοί...ο δέ Πυθαγόρας,αφού κατέλαβε την Μεγάλην Ελλάδα,εφεύρε και έθεσεν εις εφαρμογήν μύρια είδη ΜΑΓΕΙΑΣ.Διότι η συνομιλία με βόδια-και αυτό λέγουν ότι έκαμε εκείνος-τίποτε άλλο δεν ήταν παρά πράξις μαγείας.Και αυτό είναι φανερόν μάλιστα εξ αυτού,καθ'όσον εκείνος,ο οποίος συνωμιλούσε κατ'αυτόν τον τρόπον με άλογα ζώα,το ανθρώπινον γένος ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΩΦΕΛΗΣΕ,μάλιστα δέ και μεγάλως έβλαψε...[...*!]Και εις τον Πλάτωνα ΤΙΠΟΤΕ δεν υπάρχει να θαυμάση κανείς,παρά τούτο μόνον.Και όπως θα αηδιάσης,όταν αντικρούσης τους εξαιρετικά περιποιημένους τάφους γεμάτους από χαλασμένα οστά,αίματα και βρωμιά,τοιουτοτρόπως και τα διδάγματα του φιλοσόφου,αν τα απογυμνώσης από την εξωτερικήν ομορφιά και ιδής επίσης ότι είναι γεμάτα από πολλήν ακαθαρσίαν και μάλιστα όταν περι ψυχής φιλοσοφή και υπερβολικά τιμά αυτήν και βλασφημεί[τον ξευτέλισε τον Πλάτωνα].Διότι αυτό ακριβώς φροντίζει να επιτυγχάνη η ΠΑΓΙΣ του διαβόλου,να μη τηρήται πουθενά η συμμετρία,αλλά με τας εκατέρωθεν υπερβολάς να οδηγή εις βλασφημίαν τους συλλαμβανομένους από αυτήν.Διότι άλλοτε μεν υποστηρίζει ότι η ψυχή είναι από την ΟΥΣΙΑΝ του Θεού,άλλοτε δέ,αφού προηγουμένως την εξύψωσεν υπερβολικά και κατά τρόπον ασεβή,την ΚΑΘΥΒΡΙΖΕΙ με άλλην πάλιν υπερβολήν,με το να την εισάγη σε ΧΟΙΡΟΥΣ και ΟΝΟΥΣ και εις τα ακόμη αηδέστερα από αυτά ζώα".

amethystos είπε...

Δέν μού δίνεις καμμία δυνατότητα νά σού απαντήσω φίλε. Δέν τηρείς τίς προυποθέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Aμεθυστούκο,νομίζω ότι αυτό ήταν ματ.Μπράβο στον κ.Τόμπρο,αλλά γιατί δεν ακολουθείς το Πάτριο Εορτολόγιο φίλε Νεκτάριε;Τι είναι αυτό που σε κάνει να πολεμάς τους ακαινοτόμιτους Παλαιοημερολογίτες;

amethystos είπε...

Νομίζεις. Πολλά νομίσματα. Ενα έχουμε ανάγκη.

χαλαρωσε είπε...

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΥΣΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ: «ὁ μόνος σοφὸς ἐν τοῖς ἔξω»

Επίσης ολη η δυτική παραγωγη δεν ειναι τιποτε αλλο παρα υπομνηματισμος στον Πλατωνα (Alfred North Whitehead- 1861-1947) «Διαδικασία και πραγματικότητα (1929).

amethystos είπε...

Ο σκοπός είναι νά μείνουμε χωρίς πατρίδα, χωρίς πατέρα, χωρίς θεό. Οι Μουσουλμάνοι δέν έχουν πατρίδα. Πατρίδα τους είναι τό Κοράνι. Γι' αυτό καί χρησιμοποιούν τίς πατρίδες σάν τά ALLIEN.
Αντιστοίχως χωρίς πατρίδα είναι στήν Δύση οι Γερμανοί. Πατρίδα τους ήταν καί είναι η καταστροφή τού Βυζαντίου καί η αφομοίωση τού Ελληνικού πνεύματος. Η οικειοποίησή του. Από τά χέρια τους βασανίστηκε, τιμωρήθηκε, προσαρμόστηκε καί βγήκε μεταλλαγμένο. Στήν Ελλάδα οι προτεσταντικές οργανώσεις πολέμησαν κάθε ίχνος Πατερικής παραδόσεως καί πατρίδος γιά νά μάς παραδώσουν στά νύχια τής sola scriptura, ώστε νά κρατήσουμε γιά πατρίδα μας τό ευαγγέλιο, όπως οι μουσουλμάνοι τό κοράνι. Ας προσπαθήσει κάποιος νά γίνει ορθόδοξος στούς Αγγλοσάξωνες μέ μόνη τήν μετάφραση τού Ευαγγελίου.