Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Παναγία των Παρισίων: Οι πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού – Άθικτος ο Σταυρός – Τρομακτική η καταστροφή





notre-dam11
notre-dam12
notre-dam09
notre-dam04
notre-dam03
notre-dam02
notre-dam13
Μολονότι αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση, εκτιμάται ότι στοιχεία της κατασκευής όπως τα χαρακτηριστικά κυκλικά παράθυρα με τις ζωγραφικές διακοσμήσεις (βιτρό) έχουν γλυτώσει. Το ίδιο και ορισμένα άλλα στοιχεία που λειτουργούν σαν σήμα-κατατεθέν, όχι μόνο της Νοτρ Νταμ αλλά ολόκληρου του Παρισιού είναι οι χαρακτηριστικοί γρύπες, οι γλυπτές μορφές που δεσπόζουν σε διάφορα σημεία της εκκλησίας. Η φωτιά κρατήθηκε μακριά από τους δύο πύργους, οπότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι, έστω στο απώτερο μέλλον και αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής του μνημείου, οι επισκέπτες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στα 387 σκαλοπάτια τους ως την κορυφή.
Οι Γάλλοι αστυνομικοί και πυροσβέστες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να καταφέρουν να μεταφέρουν έγκαιρα έξω από την Παναγία των Παρισίων τα έργα τέχνης που κοσμούν για αιώνες την Παναγία των Παρισίων, καθώς πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter ότι αρκετά από τα έργα τέχνης έχουν πλέον μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, ευχαριστώντας τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και τους δημοτικούς υπαλλλήλους για την ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν.



View image on Twitter

Merci aux @PompiersParis, aux policiers et aux agents municipaux qui ont réalisé ce soir une formidable chaîne humaine pour sauver les œuvres de . La couronne d'épines, la tunique de Saint Louis et plusieurs autres œuvres majeures sont à présent en lieu sûr.

foto-paris-2
foto-paris-1
foto-paris-4
foto-paris-3
Οι παμπάλαιες καμπάνες, αυτές που υποτίθεται πως τρέλαιναν τον μυθικό Κουασιμόδο, σώθηκαν και αυτές. Πέραν αυτών, ανάμεσα στα πολύτιμα διασωθέντα αντικείμενα είναι τα, υποτίθεται αυθεντικά, σπαράγματα του θείου δράματος, όπως ένα κομμάτι από το τίμιο ξύλο, ένα καρφί από τον σταυρό του Ιησού, καθώς και ο ακάνθινος στέφανος, αντικείμενο λατρείας για τους πιστούς επί 16 αιώνες.
Ενόσω οι πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν τον 850 και πλέον ετών φλεγόμενο ναό, οι πρώτες δωρεές για την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου άρχισαν να κατατίθενται. Από τους πρώτους που προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν ήταν ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Φρανσουά-Ανρί Πινό, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Kering, στην ιδιοκτησία του οποίου συγκαταλέγονται διάφοροι οίκοι ενδυμάτων και αξεσουάρ πολυτελείας, όπως η Gucci και ο Yves Saint Laurent. Ο Πινό δεσμεύτηκε ότι θα χορηγήσει τις εργασίες επισκευής της Νοτρ Νταμ με 100 εκατ. ευρώ.
pentapostagma

1 σχόλιο:

Ion είπε...

Ο ακανθινος στέφανος είναι αυτός που εκλάπη από την Κωνσταντινούπολη από τους Σταυροφόρους. Αρα, έμμεσα αποδεχόμαστε και εμείς την αυθεντικότητα του.