Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

«Ερωτήματα» Μόσιαλου για τη Θεία Κοινωνία

Ερωτήματα  αναφορικά με τον τρόπο «διανομής της Θείας Ευχαριστίας» θέτει με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος.

Γράφει χαρακτηριστικά:

«Η Θεία Ευχαριστία είναι κυρίαρχο ταυτοτικό χαρακτηριστικό της Ορθόδοξης εκκλησίας. Είναι η διαδικασία ανανέωσης της πίστης των πιστών.
Κανείς πιστός, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία όσων δεν πιστεύουν, δεν αμφισβήτησαν το μυστήριο της ευχαριστίας ως ταυτοτικό χαρακτηριστικό της εκκλησίας. Εξάλλου, ορισμένοι που δεν πιστεύουν δεν αμφισβητούν μόνο τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά της Ορθόδοξης εκκλησίας αλλά και κάθε θρησκείας.
Αυτό που τέθηκε όμως, με δεδομένους τους κινδύνους σε περίοδο πανδημίας, είναι η αναζήτηση λύσεων για τη διανομή της Ευχαριστίας στους πιστούς με ασφαλέστερο τρόπο. Λύσεις επιτεύχθηκαν σε διάφορες Ορθόδοξες εκκλησίες αλλά όχι στη χώρα μας.
Ο τρόπος τέλεσης του μυστηρίου δεν έχει ταυτοτικά χαρακτηριστικά. Η συμμετοχή έχει. Και είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η διανομή δεν γινόταν πάντα με τη χρήση κοινής λαβίδας.
Η επιμονή της εκκλησίας στην τέλεση του μυστηρίου με τον τρόπο που επικράτησε τους τελευταίους αιώνες, και ο συνωστισμός σε αρκετές εκκλησίες, σε περίοδο πανδημίας, αντιβαίνουν τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας. Όχι τους επίσημους, γιατί δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις της πολιτείας και της επιτροπής των ειδικών για τον τρόπο διανομής της Ευχαριστίας. Υπήρξαν όμως αρκετές και επίμονες εκκλήσεις τήρησης των γενικότερων κανόνων δημόσιας υγείας που αγνοήθηκαν.
Δεν ανήκω σε αυτούς που θα καταγγείλουν τους πιστούς. Θα ήταν εύκολη αλλά μάλλον αδιέξοδη ενέργεια. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι ενέργειες της επίσημης εκκλησίας πρέπει να παραμένουν ασχολίαστες.
Με τις θεσμικές διαστάσεις των όσων συνέβησαν θα πρέπει να ασχοληθούν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Κυβέρνηση.
Θέλω όμως να τονίσω ξανά ότι η συζήτηση πρέπει να οριοθετηθεί σε συγκεκριμένα πλαίσια. Το μυστήριο έχει ταυτοτικά χαρακτηριστικά, που δεν αμφισβητούνται, ενώ η διανομή δεν έχει. Η εκκλησία θα πρέπει να εξηγήσει γιατί επιμένει σε ένα τρόπο διανομής που ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Και οι πιστοί να αναρωτηθούν γιατί συμμετέχουν στο μυστήριο. Γιατί έχει σημασία ο τρόπος διανομής η γιατί έτσι επιβεβαιώνουν την πίστη τους και τη σχέση τους με την εκκλησία;»

Πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr

«Ερωτήματα» Μόσιαλου για τη Θεία Κοινωνία | Διακόνημα (diakonima.gr)

ΩΡΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.

ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΑΚΟΜΗ.

17 σχόλια:

gabtheo είπε...

Μόλις κατάλαβα τι κοινώνησε ο Ιούδας. 30 αργύρια για τον αγρό του Κεραμέως, ένα δέντρο για τη βάση του συλλογισμού και ταυτοτική θηλιά του θελήματος. Και έπιασε!

χαλαρωσε είπε...

Για να εχεις δουλεια εσυ ρε χαιβαναριο!! Τραβα να αναψεις καμμια λαμπαδα διοτι αυτα τα ταυτοτικα και τα κολλητιλικια σου με όλα τα κομματα σε δινουν κοκκαλο και γλυφεις αγαπητο μου τσιουαουα. Ειναι ενα μυστηριο αγαπητο μου σκυλακι πως ενω εσυ συμμετεχεις σε ολα τα κομματα, τα χαιβανια συνεχως σε κοιταζουν στα ματια. Ειναι ενα μυστηριο αυτο το κοκκαλο στο στομα σου. Γιατι αραγε ολα τα χαιβανια κρεμονται απο το κοκκαλο σου; Μηπως εχει σημασια πως γλυφεις κοκκαλο ή ετσι επιβεβαιωνουν την σχεση τους με το κοκκαλο;

gabtheo είπε...

Είναι ΕΙΔΙΚΟΣ.

χαλαρωσε είπε...

gabtheo καλη και γονιμη χρονια. Δες την αναρτηση του αμεθυστου. Δες πως ο Κοττακης προσεγγιζει τα πραγματα. Κατατρυχεται απο τον θεσμο της συναλληλιας στην καλυτερη των περιπτωσεων και δεν μπορει να φανταστει οτι και οι της διοικουσας και οι της πολιτικης εξουσιας ειναι συναλληλοι με τον εξαποδω. Δεν γινεται αδερφια με τετοια καριοφυλια πολεμος. Οι συναλληλοι εχουν ριξει τον ΚΟΣΜΟ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ. Αυτο το μορφωμα, η διοικουσα, δεν ειναι Εκκλησια Κυρίου. Δεν οδηγει τον κοσμο στον Κυριο. Ο Κοττακης ειναι ισορροπιστης. Οι συναλληλοι διοικουν μαγαζια, κακιστης ποιοτητας διαχειριστες. Ο Κοττακης ΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΕΝ ΤΩ ΜΕΣΩ αυτων. ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟς ΕΙΔΙΚΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

αυτός σίγουρα έχει θέμα με τη δική του ταυτότητα...&ο Κοττακης γράφει για τους Τζων Λένον της εκκλησίας..!!τους δίνουν αξία για λίγο τα ΜΜΕ,παίρνουν ένα ξεροκοματο αναγνωρίσεως και σήκωσαν κεφάλι,όλοι...ΑΠ.

Νίκος Κ. είπε...

Η σχέση του Μόσιαλου με Έλληνες, πόσο μάλλον με Χριστιανούς, είναι ανύπαρκτη. Απλά έχει μάθει να μιλάει ελληνικά για να διεκπεραιώνει υποθέσεις. Μάλλον γι'αυτήν την δουλεία τον έχουν προσλάβει. Ως διεκπεραιωτής βρίσκεται πάντα δίπλα μας, για να διεκπεραιώνει άμεσα και αποτελεσματικά οποιαδήποτε υπόθεση του έχουν αναθέσει. Τα αναλαμβάνει όλα αυτός! Διευθετεί και ολοκληρώνει υποθέσεις και αυτός απλά βαθμολογείται...
https://www.youtube.com/watch?v=pQs5dgTWep8&list=PLR41VrCGcUhy9XBhBHlszcfYauFSOBVJ0&index=46

gabtheo είπε...

Αυτό που με εξόργισε περισσότερο στο κείμενο του λεγόμενου είναι η τελευταία του φράση. Για τον κύριο αυτό είτε το ένα είτε το άλλο και άμα μας αρέσει. Αλλά τα ίδια λέει και ο Σωτήρης του Καναδά: «Χριστὸς γεννᾶται δοξάσατε Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν… κοινωνήσατε»; Αὐτὸς εἶναι ὁ τίτλος ἐγκυκλίου τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Καναδᾶ κ. Σωτηρίου, εἰς τὴν ὁποίαν χαρακτηρίζει, παραμονὰς Χριστουγέννων, ὅσους ἐμμένουν εἰς τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ Ἁγία Λαβὶς «εἶναι δογματικὸν ζήτημα» (βλ. ἀποφάσεις ΔΙΣ Ἀπριλίου) ὡς «ταλιμπάν» καὶ «δαιμονισμένους». Δὲν διευκρινίζει ὅμως πῶς ἀλλιῶς νὰ κοινωνήση κανεὶς ἄνευ αὐτῆς; Ἀπὸ τὸ ἴδιον τὸ Ἅγιον Ποτήριον, ὡς εἶναι ἡ ἀρχαία τάξις;! Παραθέτομεν ἀπόσπασμα:

«Ἡ ἀγαθὴ μερίδα εἶναι ἡ Θεία Κοινωνία. Ἔχεις μείνει ἀκόμη στὴ λαβίδα; Στὸν τρόπο μετάδοσης τῆς Θείας Κοινωνίας; Κρῖμα. Σὲ περιμένει ὁ Χριστός. Δὲν Τὸν ἐνδιαφέρει ἡ λαβίδα. Δὲν Τὸν ἐνδιαφέρει ὁ τρόπος, μὲ τὸν ὁποῖο θὰ κατοικήσει μέσα σου. Ἕνα τὸν ἐνδιαφέρει. Νὰ ζεῖ καὶ νὰ περιπατεῖ μέσα σου. Νὰ σοῦ δίνει ζωή. Αἰώνια ζωή. Παράδεισο.

Ἄφησε τὰ λόγια. Μὴ γίνεσαι ταλιμπάν τῆς Ὀρθοδοξίας. Ὁ Χριστὸς εἶναι ἀγάπη. Γιατί νομίζεις ὅτι εἶσαι ἀλάθητος; Γιατί θέλεις νὰ ἐπιβάλις τὴ γνώμη σου; Αὐτὸ δὲν θέλησε καὶ ὁ Ἑωσφόρος; Ποῦ κατέληξε; Τὸ ξέρεις ἐσὺ καλύτερα ἀπὸ μένα. Ἀπὸ φωτεινὸ πνεῦμα ἔγινε δαίμονας. Δὲν κάνει ἄλλη δουλειὰ παρὰ νὰ ἀντιστρατεύεται τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ. Νὰ πολεμᾶ τοὺς ἀνθρώπους. Πρόσεχε μὴ τοῦ μοιάσεις. Μοῦ φαίνεται αὐτὸν τὸν κατήφορο ἔχεις πάρει.

Χριστούγεννα. Ἔλα παιδί μου. Σὲ καλεῖ ὁ Χριστός. Σοῦ φωνάζει ὁ Πατέρας σου. Ἔλα νὰ κοινωνήσεις. Δὲν σοῦ τὸ εἶπα; Μόνο μὲ τὴ Θεία Κοινωνία θὰ ζεῖς στὸν παράδεισο ἀπὸ τώρα. Θέλεις νὰ τὸ χάσεις αὐτό; «Ποιὸς στραβὸς δὲν θέλει τὰ μάτια του»;

Χριστούγεννα καὶ δὲν εἶσαι στὴν ἐκκλησιά. Κακό. Ἀλλὰ ὄχι θανάσιμο. Ἀφοῦ κοινωνεῖς, ὁ Χριστὸς εἶναι μέσα σου. Εἶσαι στὸν παράδεισο. Αὐτὸ εἶναι τὸ πᾶν…».

amethystos είπε...

Αδελφέ αυτό είναι ντοκουμέντο. Δέν γνωρίζουμε πλέον τί μάς ζητάει ο Χριστός. Νομίζουμε ότι είναι απρουπόθετος. Μά ακριβώς αυτό είναι ο Εωσφόρος. Μάς έπεισε ότι δέν υπάρχει η προυπόθεση, η ελευθερία. Η Θεοτόκος. Ο Πρόδρομος. Ο Θείος έρως. Δέν θέλει τήν καρδιά μας ο Κύριος. Η Θεία Ευχαριστία ένα απεριτίφ γιά τήν χώνεψη.Πάνε οι Εντολές, οι Αρετές, τίς ξεσκονίσαμε. Εγώ είμαι η εκκλησία. Είμαστε στόν δρόμο τού αντιχρίστου κακά τά ψέματα. Στούς άλλους βλέπουμε αυτό πού έχουμε μέσα μας, σάν ψυχικοί άνθρωποι πού είμαστε όλοι μας.

Νίκος Κ. είπε...

Αμέθυστε το σχόλιο τα σπάει!!!!!!
Ο πρώτος μνηστήρας που εξολόθρευσε ο Οδυσσέας είναι ο Αντίνοος. Η λέξη μιλά από μόνη της, είναι η αντί-νόηση, δηλαδή αυτός που διαστρέφει την πραγματικότητα ώστε να μην σκεφτόμαστε καθαρά, για να ελέγχει την κατάσταση.

amethystos είπε...

Αιώνια μαθήματα φίλε. Ανεκμετάλλευτοι θησαυροί. Ανήκομεν στή Δύση έχει γίνει ο εφιάλτης μας. Οι Ελληνες ήταν πάντοτε ένας φραγμός στήν Ανατολική μαγεία καί ένα τείχος στή δυτική δύναμη. Δυστυχώς χάσαμε τήν ιστορική μας θέση ανεπανόρθωτα. Καί ο πολιτισμός τραβάει τήν κατηφόρα. Τό κωμικοτραγικό τών μιτροφόρων πού φορέσαμε καπέλο είναι ότι είμαστε όλοι μας ταλιμπάν, όπως οι αποτειχισμένοι. Μάς ταύτισαν στήν ανοησία τους καί δέν βλέπουμε πλέον τήν θεία κωμωδία πού παίζεται στά μυαλά τού κλήρου.

Νίκος Κ. είπε...

Αντί-νόηση 1:
Πανό έξω από τη Μητρόπολη Πειραιά, ανάρτησαν αναρχικοί το βράδυ της Πέμπτης. «Πόσους νεκρούς ακόμα; Lockdown στην Εκκλησία» έγραφε το πανό με την υπογραφή:
ΕΚΧ Φαβέλα. Ο διευθυντής γραφείου του Μητροπολίτη Πειραιώς Δημήτρης Αλφιέρης ανέφερε ότι το περιστατικό είναι λυπηρό και πρωτοφανές. "Είναι άδικο να στοχοποιείται ένας ιεράρχης που με αίσθημα ευθύνης έχει δώσει το δικό του στίγμα έχει θέσει και τα μέσα της Ιεράς Μονής Μητροπόλεως Πειραιώς στη διάθεση του κόσμου. Ένας ιεράρχης που ζητάει να εμβολιαστεί από τους πρώτους και έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση του".
https://choratouaxoritou.gr/?p=119220&cn-reloaded=1

Αντί-νόηση 2:
Βρέθηκε ποιος θα ενσαρκώσει τον Κολοκοτρώνη στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το 1821! Μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Προέδρου για τους γιορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ο Αντετοκούνμπο δέχτηκε την πρόσκληση να εκφράσει τους αγωνιστές του '21 στις επετειακές εκδηλώσεις. Μια παγκόσμια νίκη της σημερινής Ελλάδας!

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2021/01/200-1821.html

Με μουσική Σαββόπουλου που κάποτε κάτι μας έλεγε...ενώ τώρα...στριπτίζ...

https://www.thetoc.gr/people-style/article/i-xoreutria-tou-sabbopoulou-apokaluptei-mou-tilefwnise-kai-mou-zitise

Άσχημες εικόνες σε μια κοινωνία επιδεινούμενης παρακμής...και με κορωνοϊό...

amethystos είπε...

Eίναι αλήθεια αυτό μέ τόν Αντετοκούνμπο ή είναι κάπως ειρωνικό;

Νίκος Κ. είπε...

Δεν ξέρω φίλε τι παίζει με δαύτους. Δες εδώ:
https://diodotos-k-t.blogspot.com/2021/01/blog-post_21.html

amethystos είπε...

Φίλε Νίκο οι άνθρωποι τής εκκλησίας δέν ξέρουν νά απαντούν στούς περιθωριακούς, νά μιλούν στήν γλώσσα τους. Απευθύνονται σέ χριστιανούς απολογούμενοι μέ διαφημιστικό τρόπο. Εγινε ένα καταφύγιο ιδεών στά μέτρα τής Ζωής καί τού Σωτήρος. Θά μπορούσαν νά απαντήσουν.Φτάνουν πιά οι νεκροί.Ξεχάσαμε τό φάρμακο τής αθανασίας.

Νίκος Κ. είπε...

Από την απάντηση του διευθυντή του γραφείου του Μητροπολίτη Πειραιώς, δεν νομίζω ότι έχουν κατά νου φάρμακα αθανασίας. "Είναι άδικο να στοχοποιείται ένας ιεράρχης που με αίσθημα ευθύνης έχει δώσει το δικό του στίγμα έχει θέσει και τα μέσα της Ιεράς Μονής Μητροπόλεως Πειραιώς στη διάθεση του κόσμου. Ένας ιεράρχης που ζητάει να εμβολιαστεί από τους πρώτους και έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση του".
Η μπότα από την άγρια δύση και ο ήρωας Τζιμ Ανταμς:
https://www.youtube.com/watch?v=lgTP5PBfJmA

χαλαρωσε είπε...

απολογουνται στους θολωμενους. Οι αναρχικοι υπερ του λοκνταουν. Μαζι με τους παπαδες!!! Κοιτα να δεις τι γινεται οταν υπηρετεις αλλον κυριαρχο. Σε ξεβρακωνει για πλακα. Τι να πουν;;; Αφου πιστευουν τα ιδια. Ως ομοιδεατες συζητουν και σεβομενοι τα δημοκρατικα ειωθοτα προσπαθουν να βγουν απο τη γωνια που τους στριμωξαν οι ακαφροισκιωτοι, οι οποιοι ως αναρχικοι σκαταδες περιμενουν απο το κρατος να κανει λοκνταουν. Ρε αντε και μαμη θειτε αναρχοπαπαδες.

amethystos είπε...

Φίλε αγαπητέ υπάρχει μιά καλπάζουσα προχειρότης πού φοβίζει τελικά. Δές ετούτο από κάποιον ο οποίος λατρεύεται σάν προφήτης. "Μερικοί ήρθαν με μάσκες. Δεν θα τους διώξω, δεν θα τους προσβάλλω".Αρχηγός. Εξουσία ψάχνει ο κόσμος καί ειδικά ο χριστιανικός κόσμος. Οσα περισσότερα εγώ έχει ο λόγος τόση δύναμη εκπέμπει. Τήν υπερηφάνεια μας λατρεύουμε.