Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Εξομολόγηση αποτυχόντος πατριάρχη



Οταν τους ακούω να μου λένε ότι η κοινωνία μας είναι πατριαρχική, αισθάνομαι σαν την πόρνη που αυτοκτόνησε όταν έμαθε πως οι άλλες πληρώνονται. Εγώ γιατί δεν τα κατάφερα ποτέ να αισθανθώ πατριάρχης, κι ας μετράω ήδη δύο γάμους στο βιογραφικό μου; Τι μου λείπει; Τι δεν κάνω σωστά; Θα μου πείτε, μην κρίνω από τα ελαττώματά μου. Κοιτάζω όμως γύρω μου και «δεν αντιλαμβάνομαι το πνεύμα τους», όπως έλεγε και ο μακαρίτης Αυλωνίτης. Θέλουν να με πείσουν ότι τις κοινωνίες του δυτικού κόσμου στις αρχές του 21ου αιώνα τις κυβερνά ο πατέρας-αφέντης, όπως στη μάλλον βαρετή ταινία των αδελφών Ταβιάνι; Θέλουν να με πείσουν ότι στη γενιά μου και στους νεότερους το ισχυρό φύλο είναι το αρσενικό και το αδύναμο το θηλυκό; Εκτός κι αν μπερδεύουν την Αθήνα με την Καμπούλ και τα παρισινά προάστια με τη Βαγδάτη. Είναι τα προβλήματα που προκαλεί ο πολιτισμικός σχετικισμός.

«Γυναικοκτονία». Ορος που έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο κάποιων χωρών και ορίζει ένα είδος εγκλήματος. Ας πούμε ότι ισχύει. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η χρήση του όρου αποκτά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Τον υιοθετούν ασμένως οι όμιλοι προοδευτικών φρονημάτων, αριστεροί ή φιλελεύθεροι, που ζουν ψάχνοντας λάθη στο χειρόγραφο της ζωής μας για να τα διορθώσουν. Και μάλιστα έχουν βρει και την αιτία αυτών των λαθών. Είναι η πατριαρχική δομή της κοινωνίας μας. Επειδή ζω στον ίδιο κόσμο μαζί τους, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, και τα μάτια μου καθημερινά διαψεύδουν τη «δομή», αναρωτιέμαι μήπως πίσω από την αγωνιστική τους ορμή κρύβεται κάτι άλλο.
Μήπως οι άνθρωποι θέλουν να μας πουν ότι οι αρσενικοί έχουμε εκχωρήσει εξουσία στις συντρόφους μας για να σώσουμε τη θέση μας. Πώς το ’λεγε ο Γατόπαρδος; «Για να μείνουμε ίδιοι πρέπει να αλλάξουμε» – το παραθέτω από μνήμης. Μήπως θέλουν να μας πουν ότι μπορεί οι κοινωνίες να έχουν αλλάξει από τον καιρό που η Μποβουάρ έγραφε το «Δεύτερο φύλο», όμως η βαθιά δομή τους παραμένει πατριαρχική; Τις αξίες του δυτικού πολιτισμού τις έφτιαξαν άνδρες λευκού χρώματος και όσο αναπαράγονται αυτές οι αξίες οι «λευκοί Ευρωπαίοι άνδρες» θα παραμένουν κυρίαρχοι. Αν θέλουμε να ανατρέψουμε την κυριαρχία τους, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε και τις αξίες τους.
Να ’το λοιπόν το υπόγειο λαγούμι που συνδέει τον «αθώο» και απλώς περιγραφικό όρο «γυναικοκτονία» με το κάστρο του πολιτισμού μας. Η ιδεολογική χρήση του όρου είναι αντίστοιχη με την υπερκατανάλωση του αντιρατσισμού και της αποαποικιοποίησης. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αποδέχθηκαν τις ενοχές τους απέναντι στο αποικιοκρατικό τους παρελθόν και τις μετέτρεψαν στην προβληματική, είν’ η αλήθεια, θεωρία της πολυπολιτισμικότητας. Ομως αυτό δεν εμποδίζει τους συλλόγους προοδευτικών φρονημάτων να παλεύουν κατά του ρατσισμού και της αποικιοκρατίας, κατά του παρελθόντος δηλαδή.

Τις αξίες του πολιτισμού μας τις έφτιαξαν λευκοί άνδρες. Ο Θεός μας είναι γένους αρσενικού, ο Υιός του ο Μονογενής επίσης. Ο Ομηρος, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Επίκουρος και ο Βιργίλιος, άνδρες ήσαν. Οσοι οικοδόμησαν τους τρόπους που επέτρεψαν στον πολιτισμό μας να συλλάβει τον κόσμο ήσαν γένους αρσενικού. Κι ο Θερβάντες, που συνέλαβε τον σύγχρονο τρόπο έκφρασης, το μυθιστόρημα, άνδρας ήταν κι αυτός. Τι να κάνουμε; Δεν είναι θέμα άποψης. Είναι γεγονός. Θα μου πείτε ότι οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα στις κοινωνίες του καιρού εκείνου να αναδείξουν τις ικανότητές τους. Καμία αντίρρηση. Ομως οι κοινωνίες που υιοθέτησαν τις αξίες του καιρού εκείνου, με κατανάλωση φαιάς ουσίας και αίμα, έφτασαν στο σημείο να τους δώσουν χώρο για τις ικανότητές τους. Σε αντίθεση με άλλες κοινωνίες, που εξακολουθούν να τις κρατούν υπόδουλες στον νόμο της σαρίας.

Κατακρίνουν τον δυτικό πολιτισμό ως πατριαρχικό και ανδροκρατούμενο. Καμία αντίρρηση. Απλώς να υπενθυμίσω ότι η αξία των πολιτισμών βρίσκεται στη δυναμική που δημιουργούν. Η δε δυναμική είναι ένα διάνυσμα που έχει σχέση με τον χρόνο. Πατριαρχικός και ανδροκρατούμενος ο δυτικός πολιτισμός κατάφερε να αμφισβητήσει τον εαυτό του. Το κίνημα της πολιτικής ορθότητας, προσπαθώντας να διαγράψει το παρελθόν, για παράδειγμα τις κλασικές σπουδές, επειδή δεν χωράει στο δικό του παρόν, ευνουχίζει τη δυναμική του πολιτισμού μας. Κι ένας πολιτισμός χωρίς δυναμική είναι καταδικασμένος στη βαρβαρότητα.

«Καληνύχτα, Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θ’ αλλάξει ποτέ», όπως έγραψε κι ο Γκάτσος.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρίσκουν και κάνουν. Έχουν παλαβώσει τον κόσμο. Η εμπειρία μου πριν κάποιες ημέρες σε μια καφετέρια. Δίπλα μας καθόταν κάποιες κυρίες και κύριοι. Εγώ με την παρέα μου γελάγαμε με αφθονία σχολιάζοντας τα περί 'γυναικοκτονίας' καθώς και τους νόμους που σε οδηγούν στην φυλακή εάν σκοτώσεις ένα σκύλο . Έπρεπε να δείτε πως μας κοίταζαν από την παρέα των ευκατάστατων κυρίων- κυριών :το βλέμμα τους ήταν κάτι μεταξύ αμηχανίας, απορίας, τρόμου και απέχθειας . Δηλαδή εάν είχαμε βλαστημήσει τα θεία είναι σίγουρο πως δεν θα μας κοίταζαν έτσι.
Και φυσικά οι πρόθυμοι καραδοκούν : https://www.avgi.gr/koinonia/392407_epitaktiki-anagki-i-nomiki-anagnorisi-tis-gynaikoktonias

Ανώνυμος είπε...

26/7/21 2:07 μ.μ.
Μια ενδιαφέρουσα φράση από το άρθρο της εφημ. Αυγής: ''Οι περιστάσεις υπό τις οποίες λαμβάνουν χώρα δολοφονίες γυναικών και θηλυκοτήτων...'' ''γυναικών και θηλυκοτήτων'' , είναι φοβεροί οι άνθρωποι, τώρα πλέον δεν γεννιόνται μόνον γυναίκες , έρχονται στον κόσμο και 'Θηλυκότητες' . Η Αυγή έκανε μία σπουδαία ανακάλυψη: επισκέπτονται τον κόσμο μας τα αρχέτυπα αυτά καθαυτά...

Ανώνυμος είπε...

Η αντιστροφή της αλήθειας επικρατεί παντού .Πάρτε για παράδειγμα τα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων. Στην πραγματικότητα έπρεπε να παρθούν μέτρα κατά των εμβολιασμένων οι οποίοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιο, λιγότερο ή περισσότερο , σημασία έχει ότι μπορεί να τον μεταδώσουν. Ποιος δεν μεταδίδει τον ιο; αυτός που σήμερα έκανε το τεστ και βγήκε αρνητικό. Οπότε μπαίνει μέσα στο εστιατόριο ή στο πλοίο ο εμβολιασμένος φορέας του ιού χωρίς να το γνωρίζει, και μολύνει αυτόν που έχει κάνει το τεστ και είναι καθαρός . Καταλαβαίνετε τι κάνουν;

amethystos είπε...

Κάτι στράβωσε στήν ιστορία φίλε. Καί από τούς μέν καί από τούς δέν. Οι μέν λένε κάντε το γιά νά σωθείτε, οι δέ μήν τό κάνετε γιά νά σωθείτε. Σάν τό παιχνίδι στό οποίο δυό ομάδες τραβούν ένα σχοινί από δώ καί από κεί. η πρώτη πού θά τό αφήσει θά συντρίψει τήν άλλη. Αλλά ο κανόνας τού παιχνιδιού τό απαγορεύει. Πού είναι τά φάρμακα; Πώς προστατευόμαστε από τήν τοξικότητα; Τί οφείλουμε νά προσέξουμε στό ιατρικό μας ιστορικό; Κρεμαστήκαμε από τό κράτος. Πού είναι η κοινωνία μας; Γιατί ταυτίστηκε μέ τό κράτος; Πού είναι η κρυφή εκκλησία; Τό κρυφό σχολειό; Τό κράτος όπως καί ο κλήρος είναι ο εχθρός μας. Καί τί κάνουμε; Κλαιγόμαστε; Τέλειωσε η συμμαχία τού Μ. Κων/νου.Χάθηκε ο Κύριος; Η σωτηρία Του; Ποιός τούς υπολογίζει; Οι χριστιανοί νίκησαν τόν Ρωμαίο. Καί τρέμουν τόν Μητσοτάκη καί τόν Ιερώνυμο; Είναι δυνατόν νά θέλουμε νά γίνουν όλα όπως πρίν;Από αυτά τά πρίν γεννήθηκε η ανωμαλία. Η Τουρκοκρατία δέν διαφέρει σέ τίποτε από τήν Γερμανοκρατία. Ξέρουμε τί νά κάνουμε επιτέλους.

Ανώνυμος είπε...

Για λόγους καθαρά κρατικής οικονομίας αλλά ίσως και για άλλους ανομολόγητους λόγους, αποσιωπούν αυτό που ισχύει για όλα τα φάρμακα ή θεραπείες. Εάν είμαι 40 χρονών και έχω μια γρίπη , δεν θα πάρω ούτε ταμιφλού, ούτε αντιβιοτικά ούτε τίποτα, θα κάτσω για λίγο στο κρεβάτι, θα πιω ένα τσάι, θα πάρω μια ασπιρίνη και τελειώνει η υπόθεση . Εάν όμως έχω ιστορικό πνευμονιών, τότε και ταμιφλού θα πάρω και αντιβιοτικά θα πάρω. Τώρα με τον κορωνοϊό, ένας 70 χρονών μπορεί να κάνει το εμβόλιο γιατί δεν έχει τίποτα να χάσει, ούτε φοβάται μήπως μελλοντικά αναπτύξει καρκίνο(πιο μελλοντικά;)ούτε ότι θα αφήσει κουσούρια στα παιδιά που θα γεννήσει. Περισσότερο λοιπόν το όφελος παρά η βλάβη. Δεν είναι όμως το ίδιο για έναν 40αρη ή για έναν 30αντάρη που έχουν όλη την ζωή μπροστά τους. Αυτές τις διαφορές το σύστημα δεν τις τόνισε με αποτέλεσμα να θρηνούμε ήδη τον θάνατο νέων γυναικών( AstraZeneca) που δεν είχαν κανέναν λόγο να εμβολιαστούν. Απλά τις σκότωσαν.

Ανώνυμος είπε...

Χάλασε ο κοσμος ΠΛΈΟΝ φίλε ΑΜ. Ουτε ένα "άντε και γαμ@σου, ρε γιε του Δρακουμέλ"δεν ακουγεται εδώ μέσα. Πάει!!! Ολοι φλωρούμπες καταντήσανε!

amethystos είπε...

Εχουμε αφήσει στό πόδι μας αυτούς πού χρειάζονται όμως.

Ανώνυμος είπε...

Mou edoses pasa 3 21.Otan loipon gia na sxoliasoume to arthro tou Theodoropoulou xanaginei aggressive i Dysi kai thymithoun arxaies imeres styl John Wayne tote tha xanakanoun kamia apovasi se Thessaloniki meria opos to 1915 kai se Peiraia to 1916 tote pou mas valan me to zori ston polemo kai meta paradosan tous Mikrasiates stin sfagi. Opoios meletisei kala tin Dytiki istoria tha dei oti 100 xronia jihad einai 3 synithismenes imeres se arithmo thymaton enos klasikou polemou Dytikon. As min eyxetai o Theodoropoulos afypnisi tis Dysis giati kamia fora oi eyxes pianoun. To 1944 oi Germanoi mas sfaxan sto Distomo kai idia xronia oi Aggloamerikanoi vomvardisan ton Peiraia. Stin maziki sfagi oi Eyropaioi einai Pele kai Maradona mazi. Oi islamistes einai D topiki katigoria. AM

Ανώνυμος είπε...

βρεμ ΑΜ.Διδάσκεις. Κρίμα που γράφεις με λατινικους χαρακτήρες. Πολύ κριμα.