Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Οι 5 μεγάλοι κίνδυνοι από μια επίθεση στη Συρία

Τους πέντε μεγάλους  κινδύνους που ελλοχεύουν για τις ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης στη Συρία αναφέρει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα USA Today.
Έτσι με το ερώτημα "εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στη Συρία πρόκειται να συμβεί μετά;" ο αρθρογράφος της εφημερίδας αναφέρει πέντε συγκεκριμένους κινδύνους όπου η κατάσταση δεν εξελιχθεί ομαλά. Η φρασεολογία βέβαια είναι άκρως συντηρητική οπότε μην σας ξενίσουν  φράσεις και κλισέ  που προορίζονται για το μέσο αδαή Αμερικανό που δεν έχει ιδέα όχι που πέφτει η Συρία αλλά η Ευρώπη ολόκληρη.
1 Αποτυχία
Η επίθεση αποτυγχάνει στο βασικό της σκοπό αυτόν δηλαδή του να αποτρέψει τον δικτάτορα Assad (όπως τον αποκαλεί), να συνεχίσει να σφαγιάζει αμάχους για να καταστείλει την εδώ και δύο χρόνια εξέγερση. Μια τέτοια εξέλιξη ίσως αναγκάσει τις ΗΠΑ να αυξήσουν την στρατιωτική εμπλοκή τους στη Συρία ξεπερνώντας κάποιες κόκκινες γραμμές.

2 Αντίποινα
Η Συρία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του γειτονικού Ισραήλ σε μια προσπάθεια να προκαλέσει  μια απάντηση από το Ισραήλ και ένα ρήγμα στην αραβική συμμαχία με χώρες όπως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία ή τα ΗΑΕ των ΗΠΑ που δεν θα ήθελαν να εμφανιστούν στην δική τους γνώμη ότι υποστηρίζουν το Ισραήλ.  

3 Ο ρόλος του Ιράν
Το Ιράν έχει απειλήσει συχνά να χρησιμοποιήσει το Ναυτικό του για να διακόψει την κίνηση των πετρελαιοφόρων στα στενά του Ορμούζ από όπου περνά το 20% της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου. Αυτό θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά για να ανοίξουν τα στενά κάτι που σημαίνει βέβαια πόλεμο.

4 Τρομοκρατικές επιθέσεις
Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Hamas ή η Hezbollah εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους όπως είναι η ναυτική βάση του 5ου Στόλου στο Bahrain.

5 Κερδισμένη η Ρωσία
Η Ρωσία ή οποία κάτω από την ηγεσία του Vladimir Putin έχει αυξήσει την καταστολή μέσα στη χώρα και σταθερά κερδίζει σε επιρροή στο εξωτερικό γίνεται ο μεγάλος παίχτης στη Μέση Ανατολή βοηθώντας τη Συρία να αντέξει στην επίθεση. Το παραπάνω μπορεί να ενισχύσει τον αντι-αμερικανικό άξονα του Ιράν και της Συρία ωθώντας την περιοχή σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση με σημαντικές όμως απώλειες στον οικονομικό τομέα; Για τον δυτικό κόσμο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: