Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ενταση στις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων για την βίαιη κατάσχεση του ορθόδοξου ναού στην Πρεμετή. Νέα επεισόδια έξω από την εκκλησία – Επίθεση με πέτρες κατά του κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο

PREMENTIΤεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Πρεμετή, στα νότια της Αλβανίας, όπου εκατοντάδες ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της ιδιωτικής αστυνομίας έξω από το ναό των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον οποίο και είχαν καταλάβει με βίαιο τρόπο την Παρασκευή 16 Αυγούστου, κατόπιν εντολής του τοπικού Δήμου, αφαιρώντας ιερά σκεύη, εικόνες της Παναγίας, το καμπαναριό με τον σταυρό, με το επιχείρημα της αξιοποίησης του ναού, από την τοπική αυτοδιοίκηση, ως πολιτιστικού μεγάρου.
Οπως μάλιστα καταγγέλθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, ασκήθηκε βία κατά κληρικών και πιστών «από ομάδες παραστρατιωτικών με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της Δημοτικής αρχής».
Από τα βίαια επεισόδια της Δευτέρας τραυματίστηκε ένας έλληνας πολίτης και ένας ομογενής.
Στη συνέχεια, άγνωστοι εκσφενδόνισαν πέτρες κατά του κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, προκαλώντας υλικές ζημιές.
Ο πρεσβευτής της Αλβανίας στην Αθήνα εκλήθη άμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.
«Μόλις τρεις ημέρες μετά τα απαράδεκτα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Πρεμετή» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών «σήμερα το πρωί, στην ίδια ακριβώς πόλη, πραγματοποιήθηκε βίαιη επίθεση κατά ενός Έλληνα πολίτη και ενός ομογενούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους» ενώ αμέσως μετά «άγνωστοι εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον του κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, οι οποίες προκάλεσαν, ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές».
«Εκφράζουμε» τονίζει η ανακοίνωση «τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τις δύο σημερινές επιθέσεις, οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και την βούληση των αρμοδίων Αλβανικών Αρχών να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτίρια των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών».
Και καταλήγει: «Αναμένουμε την άμεση σύλληψη των υπαιτίων από τις Αλβανικές Αρχές, οι οποίες οφείλουν να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση που θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει διαμορφωθεί ερήμην της Αλβανικής Κυβέρνησης».


Ο αλβανικός Δήμος είχε στείλει δυνάμεις ιδιωτικής αστυνομίας στο ναό προς εκτέλεση απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για την επιστροφή του κτιρίου της εκκλησίας στις δημοτικές αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι ο χώρος τους ανήκει και πως πρόκειται για πολιτιστικό κέντρο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, το κτίριο αυτό μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο, όταν κατασχέθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1968.
Αναφερόμενος στα γεγονότα της 16ης Αυγούστου στην Πρεμετή ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος έκανε λόγο για ένα «πάρα πολύ θλιβερό γεγονός», αναφέρθηκε σε «βεβήλωση των ιερών των αγίων»κι έκανε λόγο για «μεγάλη προσβολή όχι μόνο της ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά της Αλβανίας», στην οποία, ενώ υπάρχει η προσδοκία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα τη θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε για σχεδιασμένη ενέργεια «από σκοτεινές δυνάμεις», εφόσον, όπως είπε, οι άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας «πληρώθηκαν, αλλά δεν ξέρουμε ποιοι βρίσκονται πίσω τους».
Αναφερόμενος στις διαρκείς δοκιμασίες που υπέστη ο ναός από την ίδρυσή του τον 17ο αιώνα, αποκάλυψε ότι η αλβανική κυβέρνησε αναγνώρισε πως το πολιτιστικό κέντρο στην Πρεμετή έχει χτιστεί πάνω στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου και το 1998 αποφάσισε να παραδώσει το κτίριο στον ορθόδοξο κλήρο έναντι συγκεκριμένης αμοιβής προς το κράτος για τις σχετικές επενδύσεις που αφορούσαν τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.
Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία του Ιανουαρίου του 2010 μεταξύ της κυβέρνησης και των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία για την επιστροφή σ’ αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων. «Συνεπώς δεν ισχύει καμιά δικαστική απόφαση», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για ένα κέντρο του αλβανικού πολιτισμού, επεσήμανε ότι «η ορθόδοξη Εκκλησία έχει συμβάλλει κατά πολύ στον πολιτισμό της Αλβανίας», τονίζοντας επιπλέον πως «ό,τι σήμερα αποτελεί τον παραδοσιακό αλβανικό πολιτισμό, είναι της ορθόδοξης Εκκλησίας».
«Οι ορθόδοξοι δεν είναι ορφανοί που έρχονται να τους κλωτσήσουν διάφορες ομάδες. Ξέρουμε τι πιστεύουμε, ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε πώς να τα διεκδικήσουμε» υπογράμμισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση, ενώ κάλεσε τους πιστούς να είναι ήρεμοι και ψύχραιμοι.
Με τους ορθόδοξους της Πρεμετής ένωσαν τη φωνή τους οι Μητροπόλεις της Κορυτσάς και του Βερατίου, καθώς και το νεοσύστατο καθολικό Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, όπως επίσης το Κόμμα των Ελλήνων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Να σημειώσουμε ότι στην Πρεμετή, η θεία λειτουργία της Κυριακής έγινε στην ύπαιθρο, έξω από το κατασχεμένο κτίριο. Σήμερα, πάντως, μερικές δεκάδες ορθόδοξοι πιστοί, αψηφώντας την παρουσία των ανδρών της ιδιωτικής αστυνομίας, μπήκαν εκ νέου στους εσωτερικούς χώρους του ναού, με αποτέλεσμα τα επεισόδια που προαναφέραμε.

Δίολκος

2 σχόλια:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Αποστολή στο Πρέσεβο

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Βόρεια των Σκοπίων και ανατολικά του Κοσσυφοπεδίου, μέσα στην Σερβική επικράτεια υπάρχει η περιοχή του Πρεσέβου, του Μπουγιάνοβατς και της Μεντβέντια. Εδώ η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Αλβανοί.
Το 1999-2001 σαν συνέχεια των γεγονότων του Κοσσυφοπεδίου οι Αλβανοί της περιοχής εξεγέρθηκαν, έγιναν μερικές συμπλοκές με νεκρούς εκατέρωθεν.
Οι Αλβανοί προσπάθησαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον κεντρικό οδικό άξονα Αθήνα - Σκόπια - Βελιγράδι - Κεντρική Ευρώπη που διέρχεται μέσα από τα όρια των περιοχών τους, εκεί απωθήθηκαν. Όμως ο «διεθνής παράγων» παρενέβει και απαίτησε από την Σερβική κυβέρνηση την αυτονομία της περιοχής, το οποίο και έγινε. Είναι φανερό πόσο ο «διεθνής παράγων» μεροληπτεί και απαιτεί την αυτονομία σε κάποιες περιπτώσεις ενώ αδιαφορεί σε κάποιες άλλες.
Φθάνω στο Μπουγιάνοβατς, η πινακίδα στην είσοδο της πόλης είναι γραμμένη στις δύο γλώσσες, στα Σερβικά και στα Αλβανικά. Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις πινακίδες, οδικές, δημόσιων κτηρίων κλπ. Στα καταστήματα τα πάντα είναι γραμμένα στα αλβανικά και μόνο. Σε έναν φούρνο βλέπω την επιγραφή OREKSI. Μάλλον ο μαγαζάτορας άνοιξε τον φούρνο με χρήματα που έβγαλε στην Ελλάδα. Από εδώ η Πριστίνα, η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου απέχει μόνο 92 χιλιόμετρα.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Είκοσι περίπου χιλιόμετρα νοτιότερα, βρίσκομαι στο Πρέσεβο. Εδώ δεν είναι τα πράγματα τόσο ήσυχα όσο στο Μπουγιάνοβατς, υπάρχει ένας έκδηλος αναβρασμός. Αλβανικά πανώ αναρτημένα, αλβανικές σημαίες στα αυτοκίνητα
Η παρουσία μου δεν περνάει απαρατήρητη, με παρατηρούν και σίγουρα με αναλύουν, κάποιοι νεαροί κάνουν εφορμήσεις επίδειξης ισχύος με τα μηχανάκια τους. Παντού βλέπω πολύ νεολαία, γόμους και πολλά παιδιά, σίγουρα εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας. Βγάζω φωτογραφίες και τους πιάνω κουβέντα, τους ρωτώ για τα προβλήματά τους, τα φτωχά αλβανικά μου σπάνε τον πάγο. Τους ρωτάω πως είναι η κατάσταση και τι άλλο ζητάνε. Τώρα είμαστε αρκετά καλά μου λένε, θα θέλαμε όμως και ένα αλβανικό πανεπιστήμιο εδώ. Κάποιοι, λένε, δεν είναι ευχαριστημένοι με την αυτονομία, θέλουν ένωση με το Κόσσοβο και οι Σέρβοι του Βόρειου Κοσσόβου ας πάνε με την Σερβία. Κάποιοι ζητούν ένωση με τους Αλβανούς των Σκοπίων. Στον χώρο βρίσκονται και μερικοί Αλβανοί από το Κουμάνοβο της ΤΓΔΜ, το οποίο είναι πολύ κοντά αλλά από την άλλη μεριά των συνόρων. Οι επαφές όμως των εδώ Αλβανών με αυτούς από το Κουμάνοβο αλλά και από άλλες περιοχές είναι συνεχείς.
Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ένα τζαμί, το δημαρχείο με σερβική και αλβανική σημαία, δημόσιες υπηρεσίες και η… ALPHA BANK. O δήμαρχος είναι Αλβανός. Μπροστά στο δημαρχείο τον περασμένο Ιανουάριο οι Αλβανοί ανέγειραν ένα μνημείο για τους πεσόντες Αλβανούς της εξέγερσης του 1999 - 2001, παρενέβησαν όμως Σερβικές δυνάμεις και το κατέστρεψαν. Στην θέση του κατεστραμμένου μνημείου υπάρχουν τώρα κάποια πλαστικά λουλούδια
Οι Σέρβοι θέλησαν με την ενέργειά τους να δείξουν ότι ασκούν εξουσία στην περιοχή. Με εξαίρεση όμως αυτή την δυναμική ενέργεια η Σερβική παρουσία και εξουσία στην περιοχή αυτή είναι πραγματικά μηδενική. Η αστυνομία εδώ είναι στελεχωμένη με Αλβανούς με τους οποίους προσπαθούν να συνυπάρξουν τρεις Σέρβοι αστυφύλακες. Τα σχολεία είναι αλβανικά, η τηλεόραση και η ραδιοφωνία αλβανική (καλωδιακή, δορυφορική και επίγεια)
Η ξένη βοήθεια, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντική, σε πολλά κτήρια συναντώ την πινακίδα πως το έργο αυτό έγινε με αμερικανική βοήθεια.
Φεύγοντας από την περιοχή του Πρεσέβου σκέφτομαι πως η περιοχή αυτή ελέγχεται από τους Αλβανούς και μόνο. Στην επόμενη εμπλοκή που θα υπάρξει και εφόσον ο «διεθνής παράγων» θα εξακολουθεί να δείχνει την ίδια συμπάθεια για τους Αλβανούς, πιθανό είναι η έκταση της επικράτειας της Σερβίας να μειωθεί ακόμα περισσότερο.