Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Και η νεοφιλελεύθερη City AM επιτίθεται στις φαντασιώσεις Greekovery & success story! “Ηλίθιες οικονομικές πολιτικές μπορούν να καταστρέψουν μια χώρα”.

ΠΗΓΗ: Οlympia

20130827-083710.jpg
Δεν άντεξε ούτε η νεοφιλελεύθερη οικονομική εφημερίδα, City AM.
Η φιλοσοφία της εφημερίδας σε γενικές γραμμές είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, του καπιταλισμού, των ιδιωτικών επιχειρήσεων και (βεβαίως) υπέρ του City του Λονδίνου.
Η City AM έκανε ολόκληρη καμπάνια υπερ του αδελφού κόμματος της ΝΔ, του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές του 2010.
Παρ’όλα αυτά δεν αντέχει άλλες «καλές ειδήσεις» που σερβίρει η τρόικα για την Ελλάδα.
Και γκρεμίζει (και αυτή), σε 3-4 παραγράφους το Greekovery και το success story.
Είναι μάλλον το 20ο δημοσίευμα που έχουμε δεί τελευταία στον Διεθνή Τύπο, που αποδομεί πλήρως τις οικονομικές φαντασιώσεις Σαμαρα-Βενιζέλου-Στουρνάρα.
Παραθέτουμε ένα μέρος απο αυτά, σε ένα μικρό αρχείο στο τέλος της ανάρτησης.
Greece’s catastrophic 1930s-style depression is a salutary tale
by Allister Heath
August 13, 2013
SORRY, but the fact that Greece collapsed at an annual rate of 4.6 per cent in the second quarter, rather than a little bit faster, isn’t good news. It’s terrible, awful, horrible news. Greek output is down by 23 per cent since 2008 and unemployment is at around 28 per cent; no wonder, given the shrinking economy, that gross tax revenues are continuing to undershoot targets.

H καταστροφική ύφεση του στυλ δεκαετίας του 1930 στην Ελλάδα, είναι μια χρήσιμη ιστορία
ΛΥΠΑΜΑΙ, αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέρρευσε με ετήσιο ρυθμό 4,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο, και όχι λίγο πιο γρήγορα, δεν είναι καλή είδηση​​. Είναι μια τρομερή, απαίσια, φρικτή είδηση​​.
Η Ελληνική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 23% από το 2008 και η ανεργία βρίσκεται στο 28% περίπου. Καμία απορία, με δεδομένη την συρρίκνωση της οικονομίας, πως τα ακαθάριστα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός στόχων.
Υπερβολικοί οικονομολόγοι μερικές φορές ισχυρίζονται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστεί ύφεση, το οποίο είναι ανοησία – όμως τα βάσανα της Ελλάδας δεν μπορούν να περιγραφούν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
Η ύφεση της υπήρξε καταστροφική, μία από τις χειρότερες που έχει καταγραφεί ποτέ για οποιαδήποτε χώρα στη σύγχρονη, βιομηχανική εποχή (εκτός κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από έναν πόλεμο).
Η δραματική κατάρρευση της μας υπενθυμίζει πως οι ηλίθιες οικονομικές πολιτικές μπορούν να καταστρέψουν ένα έθνος. Οι υφέσεις δεν έχουν εξοριστεί από το σύγχρονο πολιτισμό.
Μπορεί , βέβαια, η κατάρρευση έχει αρχίσει να υποχωρεί και η οικονομία να μπορέσει τελικά να σταθεροποιηθεί το επόμενο έτος. Θα το πιστέψω όταν το δω, εκτός αν η προσφοράς ρευστότητας στην Ελλάδα αρχίζει να αυξάνεται και πάλι, και η ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται, η ανάκαμψη είναι αδύνατη.
Αλλά η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της ευρωζώνης, οπότε να επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο δύσκολο από ό, τι σε μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου μάλιστα ότι η ελληνική οικονομική κρίση δεν έχει πραγματικά τελειώσει.
Δεν υπάρχει κανένας τρόπος η Αθήνα να ικανοποιήσει τους στόχους διάσωσης και το χρέος της είναι απολύτως μη βιώσιμο.
Τα ενιαία νομίσματα μπορούν να λειτουργήσουν, υπό ορισμένες πολύ αυστηρές προϋποθέσεις: αυτές περιλαμβάνουν ευέλικτες αγορές εργασίας, απορύθμιση των αγορών προϊόντων, ένα πληθυσμό σε κινητικότητα, δημοσιονομική εντιμότητα και μια γενική δέσμευση για ελεύθερη αγορά. Οι περισσότερες νοτιοευρωπαϊκές οικονομίες δεν τήρησαν καμία από αυτές τις συνθήκες, οι πολιτικοί υποσχέθηκαν κακώς το κοινό ότι η σοσιαλδημοκρατία θα είναι συμβατή με τη νομισματική πειθαρχία του ευρώ, και ότι θα μπορούσαν να έχουν την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
Ήταν ένα φρικτό ψέμα. Ο Ελληνικός λαός ήταν αφελής, και θα συνεχίσει να πληρώνει βαρύ τίμημα βαρύ για τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: