Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Δόγμα Dahiya – Τα προσχεδιασμένα εγκλήματα πολέμου των Ισραηλινών στη Γάζα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ: Δόγμα Dahiya – Τα προσχεδιασμένα εγκλήματα πολέμου των Ισραηλινών στη Γάζα

ΑΠΟΔΟΣΗ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ HELLASFORCE
Του Μάικλ Ράτνερ – Επίτιμος Πρόεδρος του Κέντρου Συνταγματικών Δικαιωματων (CCR) στη Νέα Υόρκη και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Βερολίνο. Επίσης, είναι νομικός σύμβουλος των Wikileaks.

Νομίζω ότι πολλοί από εμάς ανησυχούν για πολλά θέματα, από τη Μέση Ανατολή ως το Ferguson. Και έχω εστιάσει κυρίως στη Γάζα και την ισραηλινή επίθεση. Και θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των θεατών σε ένα δόγμα και μια ισραηλινή πρακτική που πιθανότατα πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Γάζα, δόγμα Dahiya, WikiLeaks και Julian Assange. Και είναι όλα συνδεδεμένα.

Οι περισσότεροι από εμάς ίσως δεν έχουν ακούσει ποτέ για το τι οι Ισραηλινοί στρατηγοί αποκαλούν δόγμα Dahiya. Το ξέρω μόνο επειδή τα WikiLeaks αποκάλυψαν ένα τηλεγράφημα, ένα τηλεγράφημα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2008, στο οποίο συνοψίζεται η δήλωση του ισραηλινού στρατηγού εγκεκριμένων σχεδίων πολέμου, τα σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν στο Λίβανο το 2006 στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου και που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον.
Το Dahiya, το οποίο είναι το όνομα του δόγματος, αναφέρεται σε μια πολιτική γειτονιά της Βηρυτού που ισοπεδώθηκε, καταστράφηκε εντελώς από το Ισραήλ στο Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006. Στον σχεδιασμό πολέμου του Ισραήλ, το δόγμα Dahiya αναφέρεται στην εσκεμμένη και μαζική δολοφονία αμάχων από το Ισραήλ και την καταστροφή χωριών, την εκ προθέσεως δυσανάλογη χρήση βίας που αποτελεί συλλογική τιμωρία του πληθυσμού. Το σχέδιο Dahiya δεν αφήνει καμία αμφιβολία, καμία, ότι πρόκειται για την εις γνώση και εκ προθέσεως εκτέλεση εγκλημάτων πολέμου.
Η δολοφονία των αμάχων και η καταστροφή των μη στρατιωτικών υποδομών, είτε στο Λίβανο τότε, ή στη Γάζα σήμερα, δεν είναι λάθος. Είναι εκ προθέσεως, μια πρόθεση που είναι κατάφωρα παράνομη σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, οι ηγέτες του Ισραήλ και οι Ισραηλινοί στρατηγοί θα μπορούσαν να δικαστούν για τα εγκλήματα που και οι Γερμανοί δικάστηκαν στη Νυρεμβέργη, για την εκ προθέσεως δολοφονία αμάχων και καταστροφή των μη στρατιωτικών υποδομών.
Όταν κοιτάς τo συνεχή πόλεμο και την καταστροφή στη Γάζα σήμερα, βλέπουμε την εκδήλωση του δόγματος Dahiya. Διενεργείται στο απόγειο της βαρβαρότητάς του. Το Ισραήλ επιτίθεται στη Γάζα από τον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος με δύναμη που έχει ως στόχο να εξαλείψει τους πολίτες και να καταστρέψει τη Γάζα. Είναι εφαρμογή του σχεδίου Dahiya. Οι αριθμοί είναι εκπληκτικά τρομεροί. Αυτά είναι από την Επιτροπή της Παλαιστίνης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γάζα: Δύο χιλιάδες ογδόντα έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ως την 21η Αυγούστου, τα τρία τέταρτα (75 τοις εκατό) των πολιτών – αυτό είναι 1.602 από αυτούς τους 2.000 άμαχους που σκοτώθηκαν. Σχεδόν το 25 τοις εκατό από αυτούς ήταν παιδιά, σχεδόν 500, 494 για την ακρίβεια.
Οι άνθρωποι θα έπρεπε να ουρλιάζουν για αυτό. Δέκα χιλιάδες τραυματίες, κυρίως άμαχοι, ένας στους 200 ανθρώπους στη Γάζα. Και αυτό ακριβώς σήμερα από Ηνωμένα Έθνη: 350.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους, τους άστεγοι σε ό,τι ήταν ήδη ένα υπαίθριο στρατόπεδο προσφύγων. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Pernille Ironside είπε ότι επρόκειτο να πάρει 18 χρόνια η ανοικοδόμηση των σπιτιών στη Γάζα. Σκεφτείτε το- 18 χρόνια. Και αυτό είναι, αν ποτέ πάρουν τα υλικά για την ανοικοδόμηση, κάτι το οποίο οι Ισραηλινοί δεν επιτρέπουν. Ήταν τρομερό πριν από αυτή την πρόσφατη επίθεση για τα παιδιά. Το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας τα παιδιά μας, οι μισοί από τους 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Έχουν μεγαλώσει με τραύματα πολέμου, καταστροφή, το θάνατο των οικογενειών και των συγγενών τους.
Ο στόχος, φυσικά, από αυτό που κάνει το Ισραήλ, είναι να προσπαθήσει να δωσει τέλος στην αντίσταση κατά της κατοχής. Μπορείτε να το δείτε από το γεγονός ότι πρέπει να πάνε σε πόλεμο κάθε λίγα χρόνια ενάντια στο λαό της Γάζας και άλλα κατεχόμενα εδάφη που η αντίσταση δεν θα σταματήσει. Αυτό που κάνουν, κάνει την αντίσταση ακόμη ισχυρότερη. Ίσως, όμως, οι ελπίδες του Ισραήλ είναι να κάνει τη Γάζα ακατοίκητη στο πέρασμα των ετών, να οδηγήσει τους κατοίκους της Γάζας στην έξοδο.
Θέλω να διαβάσετε μερικά από τα βασικά μέρη του τηλεγραφήματος που κυκλοφόρησαν τα WikiLeaks για το δόγμα Dahiya, γιατί πραγματικά ταιριάζει ακριβώς με το τι κάνει το Ισραήλ στη Γάζα, μια ανοιχτή και διαβόητη αποδοχή από το Ισραήλ ενός σχεδίου για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Δεν θέλω να υπάρχει καμία αμφιβολία γι “αυτό. Αυτό ήταν το σχέδιο και αυτό είναι που συμβαίνει. Είναι ένα τηλεγράφημα από το Ισραήλ, την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ. Και δεν είναι ότι οι ΗΠΑ, δεν ενημερώθηκαν. Αυτό είναι το 2008. Οι επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού πήραν το τηλεγράφημα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ο γραμματέας άμυνας και ο γραμματέας του κράτους. Όλοι οι αξιωματούχοι μας ήξεραν γι’αυτό το δόγμα Dahiya για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Εδώ είναι το απόσπασμα από έναν Ισραηλινό στρατηγό που συζητά για το δόγμα Dahiya. Το όνομά του είναι Στρατηγός Eizenkot. Ονόμασε μια ισραηλινή απάντηση στην επανάληψη των συγκρούσεων δόγμα Dahiya, σε σχέση με την αντίστοιχη Dahiya στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Λιβάνου το 2006.
Ο Eisenkot, ο στρατηγός, έκανε πολύ σαφές ότι αυτό δεν αποτελεί σύσταση για το τι πρέπει να κάνει το Ισραήλ, αλλά ένα ήδη εγκεκριμένο σχέδιο να χρησιμοποιήσει δυσανάλογη δύναμη. Από την ισραηλινή σκοπιά, λέει, αυτά δεν είναι χωριά αμάχων. Είναι στρατιωτικές βάσεις. Αλλά φυσικά αυτό είναι μια πλήρης παραποίηση. Είναι χωριά αμάχων και το σχέδιο είναι πλήρως και εντελώς παράνομο. Είναι μια παραδοχή ενός σαφούς εγκλήματος πολέμου, δυσανάλογου. Αυτό είναι το σχέδιο και αυτό είναι το σχέδιο που πραγματοποιείται τη στιγμή που μιλάμε, από το Ισραήλ στη Γάζα.
Το ερώτημα είναι: πώς μπορεί ο κόσμος να το ανέχεται, πώς μπορούν οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν μια κυβέρνηση που παραδέχεται ανοιχτά ότι θα διαπράξει εγκλήματα πολέμου και διαπράττει; Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ υποβοήθησαν και υποκίνησαν εγκλήματα πολέμου. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ, συνεχίζοντας να χρηματοδοτεί αυτόν τον πόλεμο και να χρηματοδοτεί το Ισραήλ, είναι από μόνο του υποβοήθηση και υποκίνηση εγκλημάτων πολέμου. Δεν είναι κρυφό. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν ξέραμε.
Αν θέλετε να καταλάβετε γιατί οι ΗΠΑ κυνηγούν τον Julian Assange και το Wikileaks, είναι λόγω των αποκαλύψεων της εγκληματικότητας της κυβέρνησης, όπως αυτή.
hellasforce.com

Λίθος Φωτός

Δεν υπάρχουν σχόλια: