Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΒΑΡΣΑΝΟΥΦΙΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΡΩΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ "ποιός έδωσε στον διάβολο την αρχή και την εξουσία"

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΗΤΙΚΩΝ.
ΕΡΩΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ (Α-ΣΚΘ)
σελ147 -  ΞΒ-ΞΓ.
(63). 
          Απόκριση του ιδίου μεγάλου Γέροντα πρός τον ίδιο που ερώτησε μαζί με τους άλλους, ποιός έδωσε στον διάβολο την αρχή και την εξουσία.
       Εάν θέλετε να κατανοήσετε εκείνο που δέν σας είναι αναγκαίο, ποιός έδωσε στον διάβολο την αρχή και την εξουσία, θα το κατανοήσετε απο αυτό, και να μή θεωρήσετε το Θεό αίτιο των κακών εξαιτίας της αγνωσίας σας, απο σας τους ίδιους λάβετε το παράδειγμα. Εάν κάποιος απο σας με δική του προαίρεση κλίνει στο κακό, κάνει το κακό οικειοθελώς και κρίνεται απο το Θεό, επειδή έκανε το κακό με τη δική του εξουσία. Ποιός έδωσε την εξουσία σ'αυτόν; όχι ο Θεός; Γιατί λοιπόν τον κρίνει; Μή δείξετε, εξαιτίας της τυραννίας του διαβόλου, ότι ο Θεός είναι θελητής του κακού, διότι δέν συμβαίνει αυτό, μή γένοιτο, αλλά και αν μερικοί απο τους αγίους το είπαν, εσείς δέν καταλαβαίνεται τελείως πώς το είπαν. Μ'αυτή την έννοια έχει λεχθεί ότι ο Θεός έδωσε σ'αυτόν την αρχή και την εξουσία, ότι δέν τον εμποδίζει στην επιτέλεση του κακού. Και τα το καταλάβεται απο αυτό, "εγώ σκλήρυνα την καρδιά του Φαραώ". [Εξ. 14,8]
          Εάν λοιπόν συμβαίνει αυτό, πώς τον κατακρίνει; Αλλά λέγει αυτό, ότι δέν τον προπαίδευσε. Αυτό είναι δυνατό να το μάθει κανείς απο το βιβλίο του Ιώβ , διότι λέγει ότι ο διάβολος κατέστρεψε τα υπάρχοντα του και τα παιδιά του, και σκέψου αυτόν που λέγει, "ο Κύριος τα έδωσε, ο Κύριος τα αφαίρεσε, όπως ήθελε ο Κύριος, έτσι και έγινε ας είναι το όνομα του κυρίου ευλογημένο στους αιώνες"[Ιωβ 1,21]. Γιατί λοιπόν δέν αναφέρει εκείνον που τα κατέστρεψε, αλλα αυτόν που μακροθυμεί και μπορεί να εμποδίσει και να τιμωρήσει το κακό;
          Και πρόσεχε, δέν είπε σ'αυτόν για κανένα άλλο λόγο, "νά τον δίνω στα χέρια σου", αλλά διότι κατηγόρησε το Θεό ότι είναι αίτιος της εξομολογήσεως του δικαίου για τις ευεργεσίες σ'αυτόν. Επειδή λοιπόν ο Θεός δέν εμπόδισε, λέγεται, ότι έχει δώσει σ'αυτόν την αρχή και την εξουσία, διότι ο Θεός απο την αρχή του εμπιστεύτηκε καλή αρχή και αφού του την έδωσε, δέν του την πήρε, εκείνος όμως μόλις την έλαβε την απέβαλε, και αντί αυτής ντύθηκε την αρχή των κακών. Επειδή λοιπόν ο Θεός δέν τον εμπόδισε, λέγεται ότι την έχει δώσει. Δέν γράφει "κα δέν θελησε ευλογία", και την απομάκρυνε ο Θεός απ'αυτόν, αλλά ότι "θα απομακρυνθεί απ'αυτόν".[Ψαλμ. 108,17].
          Εσείς λοιπόν να μήν θεωρείται ότι ο Θεός είναι αίτιος των κακών, διότι αυτό θα σας κατακρίνει, αλλά αυτός απο μόνος του διάλεξε την αρχή των κακών, και δέν τον εμπόδισε ο Θεός. Διότι λέγει, "και αγάπησε την κατάρα και θα έλθει αυτή κατ'αυτού" [Ψαλμ 108 (109),17], και δέν λέγει, ότι ο Θεός έδωσε αυτήν σ'αυτόν. Εσείς λοιπόν σταθείτε απαρασάλευτοι εν Κυρίω, πιστεύοντας ότι είναι αρχηγός της ζωής μας και όλων των αγαθών. Και συγχωρήστε με, τέκνα μου, που παρασύρθηκα απο παιδικά ζητήματα και παρέλειψα την προκείμενη τελειότητα.
          Είθε να ευλογήσει και να αυξήσει τους καρπούς μας ο Κύριος Ιησούς Χριστός στο όνομα του Πατρός μαζί και με την χάρη του Αγίου Πνεύματος. 
Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: