Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Τα ουκρανικά στρατεύματα απέναντι σε δυσάρεστες εξελίξεις

Όπως η Ρωσία μάχεται με την Αμερική μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, αργά αλλά σταθερά η πλάστιγγα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία γέρνει προς το μέρος των πολιτοφυλακών του αποσχιστικού κινήματος των φιλορώσων: διερύνεται η ζώνη των εχθροπραξιών στη Ντόνμπας - οι πολιτοφυλακές των ρωσόφιλων έχουν σπάσει τον αποκλεισμό και ετοιμάζουν το έδαφος να προωθηθούν νότια, πάνω στην ακτογραμμή της ανατολικής Ουκρανίας.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν μια πολύ δυσάρεστη προοπτική - στα ξαφνικά πρέπει να στείλουν ενισχύσεις σε ένα νέο μέτωπο, ή αλλιώς κινδυνεύουν να απωλέσουν την Μαριούπολη, μια πόλη με περίπου 500.000 κατοίκους, 100 χιλιόμετρα νότια της Ντόνετσκ και σε μια στρατηγική τοποθεσία για τον έλεγχο μιας ακτογραμμής από πάνω από 100 χιλιόμετρα.


Το σχέδιο των Ουκρανών στρατηγών ήταν να αποκόψουν τους αντάρτες σε δύο πόλεις, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, μακριά η μία από τον άλλη, καθώς και να αποκόψουν τις χερσαίες διαδρομές προς τα σύνορα της Ρωσίας για να μπλοκάρουν τις προμήθειες και ενισχύσεις προς τους αντάρτες. Καθόλου τυχαίο, η περιοχή συντριβής του πολιτικού αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών τον Ιούλιο, ήταν ακριβώς στην περιοχή των κύριων επιχειρήσεων ενδιαφέροντος των δύο εμπόλεμων πλευρών.

Τα ουκρανικά κυβερνητικά στρατεύματα έχουν μέχρι σήμερα αποτύχει να περικυκλώσουν την περιοχή ενδιαφέροντος στην περιοχή Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ και να εκκαθαρίσουν τις περιοχές από τους αντάρτες, οι απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό είναι μεγάλες, ενώ οι αντάρτες συνεχίζουν να διατηρούν τον πλήρη έλεγχο σε πάνω από 100 χιλιόμετρα των ουκρανο-ρωσικών συνόρων, έχουν περικυκλώσει και πάλι έναν μεγάλο αριθμό μονάδων των ουκρανικών στρατευμάτων τις οποίες σφυροκοπούν με πυροβολικό, ενώ παράλληλα έχουν καταφέρει να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους και εκτός της περιοχής που διεξάγονται οι κύριες μάχες, βόρεια του Λουγκάνσκ, αλλά και νότια με κατεύθυνση την ίδια την Μαριούπολη. Τα ουκρανικά κυβερνητικά στρατεύματα έχουν μέχρι σήμερα αποτύχει να περικυκλώσουν την περιοχή ενδιαφέροντος στην περιοχή Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ και να εκκαθαρίσουν τις περιοχές από τους αντάρτες, οι απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό είναι μεγάλες, ενώ οι αντάρτες συνεχίζουν να διατηρούν τον πλήρη έλεγχο σε πάνω από 100 χιλιόμετρα των ουκρανο-ρωσικών συνόρων, έχουν περικυκλώσει και πάλι έναν μεγάλο αριθμό μονάδων των ουκρανικών στρατευμάτων τις οποίες σφυροκοπούν με πυροβολικό, ενώ παράλληλα έχουν καταφέρει να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους και εκτός της περιοχής που διεξάγονται οι κύριες μάχες, βόρεια του Λουγκάνσκ, αλλά και νότια με κατεύθυνση την ίδια την Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα πρώτα στοιχεία των ρωσόφιλων πολιτοφυλακών περιπολούν στα περίχωρα της Μαριούπολης, ενώ μεταξύ των κατοίκων της πόλης έχει ξεσπάσει πανικός, διαδίδονται φήμες για επικείμενη παράδοση της Μαριούπολης και πολλοί προσπαθούν να φύγουν από την πόλη, οδικώς ή σιδηροδρομικώς.

Στις χειρότερες μάχες που η Ευρώπη γίνεται μάρτυρας από την εποχή της τελευταίας βαλκανικής σύγκρουσης και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό, εν μέρει σύγχρονο. Η συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Κιέβου για τη χρήση στρατιωτικής βίας στην ανατολική Ουκρανία δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς, ενώ παράλληλα αυξάνεται σε καθημερινή βάση το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και οι ζημιές στις περιουσίες των πολιτών. Το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο ανέφερε ότι περίπου 25 τάγματα εθελοντών πολεμούν στη Ντόνμπας, και φαίνεται να αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο. Ωστόσο, ο ΟΑΣΕ αναφέρει μια σειρά από αυτές τις μονάδες να έχουν εμπλακεί σε βία κατά των αμάχων και λιγότερο σε μάχες.

Στις 20 Αυγούστου, σε μια συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Εκατερίνα Σεργκαζκόβα που δημοσιεύθηκε στην ουκρανική Pravda, ο Βλαντιμίρ Ρουμπάν, Ουκρανός στρατηγός στην ίδια ακριβώς στρατιωτική ιεραρχία με τον Υπουργό Άμυνας - τα λόγια του έχουν κάποιο βάρος - και επίσημος διορισμένος επίτροπος της κυβέρνησης του Κιέβου για την ανταλλαγή των κρατουμένων κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης, ανέφερε ότι η επιτροπή του λαμβάνει σε καθημερινή βάση πάνω από 300 τηλεφωνήματα από ανθρώπους που αγνοούν κάποιο δικό τους πρόσωπο στην ανατολική ΟυκρανίαΤα ουκρανικά στρατεύματα, τακτικά και εθελοντικά, είναι μεν καλύτερα εκπαιδευμένα σε σχέσεις με τις πρώτες ημέρες της κρίσης τον περασμένο Απρίλιο, αλλά τα κίνητρα εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά. Οι πολιτοφυλακές των ρωσόφιλων φαίνεται ότι ετοιμάζονται πράγματι για μια αντεπίθεση, προς το νότιο τομέα και την ακτογραμμή κατά μήκος και γύρω από την Μαριούπολη.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των αιχμαλώτων στρατιωτών και αμάχων, αλλά και οι εκατέρωθεν βιαιοπραγίες των αιχμαλώτων, αυξάνεται σε καθημερινή βάση. Στις 20 Αυγούστου, σε μια συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Εκατερίνα Σεργκαζκόβα που δημοσιεύθηκε στην ουκρανική Pravda, ο Βλαντιμίρ Ρουμπάν, Ουκρανός στρατηγός στην ίδια ακριβώς στρατιωτική ιεραρχία με τον Υπουργό Άμυνας - τα λόγια του έχουν κάποιο βάρος - και επίσημος διορισμένος επίτροπος της κυβέρνησης του Κιέβου για την ανταλλαγή των κρατουμένων κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης, ανέφερε ότι η επιτροπή του λαμβάνει σε καθημερινή βάση πάνω από 300 τηλεφωνήματα από ανθρώπους που αγνοούν κάποιο δικό τους πρόσωπο στην ανατολική Ουκρανία. Ο ίδιος ανέφερε ότι και στις δύο εμπόλεμες πλευρές μάχονται μισθοφόροι.
Fox 2 Magazine
 amina-politiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: