Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.


Image result for αγια σοφια

Λόγω τού μεγέθους τού κειμένου ΠΕΡΙ ΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟΥ παρουσιάζουμε τά σχόλια καί ανεξάρτητα.

χαλαρωσε είπε...
Η ενότητα του Θελήματος των Προσώπων...
σχολιο: το θελημα δεν ειναι της υποστασης αλλα της φυσεως, ως εκ τουτου δεν μιλαμε για ενοτητα θεληματος, που ειναι και η ουσια του Προσωπου, δηλαδη προσωπο ανευ ουσιας αλλα γεματο θελημα, δεν μιλαμε για ενοτητα θεληματος αλλα για το αυτο θελημα... της Αγίας Τριάδας,

τόσο ως έκφραση της απόλυτης αγάπης...

σχολιο: η αγαπη ειναι ενεργεια της ουσιας, και οχι εκφραση προσωπικου θεληματος. Δεν υπαρχει αγαπη αν εχουμε προσωπο με θελημα. Καταργειται η ενεργεια της ουσιας. Η αντικατασταση της ουσιας απο τη θεληση καταργει και την αλληλοπεριχωρηση διοτι σε αυτη την περιπτωση οι υποστασεις βγαινουν απο την ουσια τους. Επισης καταργειται και η αλληλοπεριχωρηση των δυο φυσεων του Κυριου διοτι ομοιως οτι γινεται γινεται ενεκα των φυσεων. Αρα απο τη στιγμη που εχουμε μονο το θελημα αυτοματως μιλαμε για φυσικα θεληματα χωρις την φυση. Παραλογισμος.

που τα συνδέει μεταξύ Τους, όσο και ως η υπαρκτική έκφραση του αγαπητικού (ερωτικού) τρόπου ζωής, με τον οποίο τα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας επέλεξαν ελεύθερα, να Υπάρχουν, υποστασιάζοντας τη Θεία Φύση (έρως = ο τρόπος με τον οποίο υπάρχει το Πρόσωπο), 

σχολιο: τα προσωπα επελεξαν να υπαρχουν...παλι η θεληση ειναι αυτη που αποφασιζει για τα της ουσιας. Τα προσωπα ειναι τρεις τελειες υποστασεις της μιας τελειας ουσιας. Δεν ειναι ατελη διοτι θα εισαγετο συνθεση σε αυτην την περιπτωση αρα ειναι τελεια μιας τελειας ουσιας. Ο Πατηρ γεννα φυσικα, ειναι της φυσης η γεννηση και οχι της θελησης. Δεν ειναι επιλογη και φυσικα δεν εισαγεται αναγκη, αυτα εχουν απαντηθει.

αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, το καίριο σημείο της Περί Θεού και Προσώπου διδασκαλίας της Εκκλησίας, δυνάμει του οποίου το Πρόσωπο ορίζεται –για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία– ως σχέση.

σχολιο: αυτα βρε ευλογημενε λεει και ο Ζηζιουλας. Η αλληλοπεριχωρηση δεν ειναι σχεση.

Συνεπώς, η έννοια του Προσώπου, οριζόμενη ως σχέση (δηλαδή, ως η ερωτική κοινωνία των ομοούσιων Προσώπων της Αγίας Τριάδας), είναι γέννημα και θρέμμα της Ορθόδοξης Θεολογίας, γιατί αυτή είναι, που διακρίνει την περί Θεού και Προσώπου διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες διδασκαλίες όλων των άλλων θρησκειών και χριστιανικών ομολογιών, που δεν αποδέχονται το Τριαδολογικό Δόγμα.

σχολιο: ειναι γεννημα θρεμμα των προτεσταντων, των γερμανων και του σκεφτομαι αρα υπαρχω.


α) Στην Αγία Τριάδα δεν είναι «ακοινώνητες διακρίσεις» τα Πρόσωπα, αλλά τα Υποστατικά τους Ιδιώματα.
σχολιο: τα υποστατικα ιδιωματα ειναι τα ακοινωνητα της Αγιας Τριαδας. Αρα δεν κοινωνουν τα υποστατικα τους ιδιωματα.

Πιο απλά, τα Πρόσωπα τις Αγίας Τριάδας έχουν τα πάντα κοινά (Ουσία, Φυσικές Ενέργειες, Θέλημα)
σχολιο: ειναι τα της ουσιας. Αρα κοινωνουν τα της ουσιας και καλυτερα ειναι ομοουσια και οχι κοινωνουντα. ΤΟ ΟΜΟΟΥΣΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΕΡΟς ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΜΑς ΠΑΕΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΓΕΙ ΤΡΟΠΟ ΤΙΝΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ. 
Εκτός από το Υποστατικά τους Ιδιώματα, γιατί αυτά είναι, που τα διακρίνουν μεταξύ τους, και κάνουν τον Πατέρα, τον Υιό, και το Άγιο Πνεύμα, να υπάρχουν ως απόλυτες Προσωπικές ετερότητες,
ΣΧΟΛΙΟ: ΤΑ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ, ΤΟΝ ΥΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΕΣ.... ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΩ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ Κ.Τ.Λ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΠΟ. ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΤΟΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩς ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΗς ΟΥΣΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΕΤΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΛΛΑ ΕΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΟΥΣΙΑ. ΑΡΑ ΤΑ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΛΗΜΑΤΑ, ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΥΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΑ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΛΛΗΛΟΠΕΡΙΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ, ΜΗ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΕΩΣ. Προσωπικα δεν εχω δει καπου να γραφεται οτι ειναι κοινωνια προσωπων ή υποστασεων.

που υποστασιάζουν με οντολογική ελευθερία (δηλαδή, με ελευθερία, που εκφράζεται, όχι ως επιλογή ανάμεσα στο καλό και το κακό, αλλά ως αυτοπροσδιορισμός του Όντος) τη Θεία Φύση. Είναι, συνεπώς, τραγικό λάθος, το να χαρακτηρίζονται τα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας ως «ακοινώνητες διακρίσεις» (δηλαδή, ως Πρόσωπα, που αδυνατούν, να έρθουν σε αγαπητική σχέση και κοινωνία).

ΣΧΟΛΙΟ: ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΕΝΩ ΧΩΡΙς ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΑΤΕΛΕΙΑΣ; ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΠΩς ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΕΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ;

«...Εν τω Θεώ μεταξύ της Υποστατικής Αρχής και της Ουσίας υπάρχει τελεία ταύτησις. Η Ουσία εγκλείεται εν ταις Υποστάσεσιν. Ουδεμίαν έχει ύπαρξιν κεχωρισμένην εκ των Υποστάσεων. Εν τω Θείω Είναι –άκρως υποστατικώ– ο αυτοπροσδιορισμός των Θείων Υποστάσεων προέρχεται εξ αυτών των ιδίων των Υποστάσεων, και κατ’ ουδένα τρόπω προκαθορίζεται ή επιβάλλεται υπό της Ουσίας...». (σελ. 317). Από τα ανωτέρω αποσπάσματα συνάγεται με σαφήνεια η πίστη του μακαριστού Γέροντος Σωφρονίου στην πρόταξη του Προσώπου έναντι της Ουσίας στην αιώνια Ύπαρξη της Αγίας Τριάδας. Η μαρτυρία του Γέροντος Σωφρονίου είναι –κατά την κρίσης μας– από μόνη της ικανή, να αποδείξει τον Ορθόδοξο και Πατερικό χαρακτήρα της εν λόγω διδασκαλίας, που –εκτενώς και επιτυχώς– αναπτύσσεται στα έργα άλλων θεολόγων. Και λέμε, ότι είναι από μόνη της ικανή, να αποδείξει την άχρονη πρόταξη του Προσώπου του Θεού Πατρός έναντι της Θείας Ουσίας εν τη Τριάδι, γιατί είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, ότι ο μακαριστός γέρων Σωφρόνιος, ως εκ πείρας «γνωρίζων» το υπέρλογο μυστήριο της θεολογίας, είναι και ασφαλής μάρτυρας των όσων αναφέρει, «διδάσκων (ημάς) ως εξουσίαν έχων, και ουχ ως οι γραμματείς» (Ματ. 7, 29).
ΣΧΟΛΙΟ: ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ.
ΕΙΣΑΙ ΟΦ ΣΑΙΝΤ ΦΙΛΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...