Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

«Ο Χριστιανισμός στην κοσμική εποχή της Δύσης». Δημόσια διάλεξη του Charles Taylor στην Αθήνα.


O διεθνούς φήμης φιλόσοφος Charles Taylor, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου McGill (Μόντρεαλ, Καναδάς), θα δώσει τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 διάλεξη στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας, Βασ. Κωνσταντίνου 48), στις 7.30 μ.μ, με θέμα: «Ο Χριστιανισμός στην κοσμική εποχή της Δύσης» 

Το θέμα για το οποίο επέλεξε να μιλήσει ο διάσημος φιλόσοφος αναφέρεται στην περιρρέουσα κοσμική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ζει και αναπτύσσεται ο σύγχρονος άνθρωπος, μετά τη βαθμιαία απομάγευση του κόσμου από κάθε τι υπερβατικό και την αποδέσμευση της ζωής από τις κοινοτικές μορφές του παρελθόντος, όπως επίσης και στο φαινόμενο οι σημερινοί άνθρωποι είτε να ανήκουν σε μια θρησκευτική κοινότητα χωρίς να πιστεύουν, είτε να πιστεύουν χωρίς να νιώθουν την υποχρέωση να ακολουθούν τις παραδοσιακές τελετουργικές πράξεις της κοινότητας, αναγγέλλοντας έτσι το τέλος της κυρίαρχης παρουσίας του θεσμικού χριστιανισμού. Θα συζητηθεί επίσης το γεγονός ότι απέναντι στον έντονα παροντικό χαρακτήρα της περιβάλλουσας πραγματικότητας, πολλοί είναι εκείνοι που επιζητούν εκ νέου μια υπερβατική θεμελίωση της πίστης, απ' όπου και ανακύπτει το κρίσιμο ερώτημα που αφορά στον τρόπο συνύπαρξης της πλευράς εκείνης που επιδιώκει την ανανέωση και εκείνης που με κάθε τρόπο αντιστέκεται στην προοπτική αυτή. Ο γνωστός φιλόσοφος υποστηρίζει εν προκειμένω ότι στον σημερινό μετα-χριστιανικό κόσμο, επιτακτική προβάλλει η ανάγκη οι Εκκλησίες, χωρίς να απεμπολήσουν τη μακραίωνη ιστορία τους, να γονιμοποιήσουν εκείνα τα στοιχεία που θα τις βοηθήσουν να αναζητήσουν εκ νέου τον ρόλο τους, υιοθετώντας το μοντέλο του εμπολιτισμού, προχωρώντας περαιτέρω σε μια περισσότερο περιεκτική κατανόηση της πίστης η οποία θα λαμβάνει, μεταξύ άλλων, σοβαρά υπόψη την έννοια της αμφιβολίας και θα διαμορφώνει έναν οικουμενισμό φιλίας πέρα από ομολογιακά όρια. 

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και το Πρόγραμμα «Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον κόσμο» (SOW) του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. 
Ο Charles Taylor είναι ο συγγραφέας των εμβληματικών έργων Πηγές του Εαυτού―Η γένεση της νεωτερικής ταυτότητας (ελληνική έκδοση Ίνδικτος, 2007) και Μια Κοσμική Εποχή (ελληνική έκδοση Ίνδικτος 2015), αλλά και επίκαιρων και εξαιρετικά σημαντικών για τη σημερινή συγκυρία βιβλίων, όπως το Πολυπολιτισμικότητα―Εξετάζοντας την πολιτική της αναγνώρισης (ελληνική έκδοση Πόλις, 1997), Οι δυσανεξίες της νεωτερικότητας, (ελληνική έκδοση Εκρεμμές, 2006), Τα βιβλία που ελευθερώνουν: Οι λεωφόροι της πίστης (ελληνική έκδοση Πόλις, 2018). Η διάλεξη που είναι ανοικτή στο κοινό θα δοθεί στα αγγλικά ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά

religiousnet

ΣΧΟΛΙΟ:  Γειά σου ρέ μάγκα! Κοσμικός χριστιανισμός; Εκ τού κόσμου τούτου; Η εικονική πραγματικότης τί είναι; Δέν είναι η επιστημονική μάγευση τής ανθρώπινης ζωής; Απομάγευση από τόν Θεό γιά νά τήν αντικαταστήσουμε μέ τήν μαγεία τού ανθρώπου; Καί τό facebook δέν είναι ένα υποκατάστατο κοινοτικής ζωής; Καί τά ναρκωτικά, ο αλκοολισμός, τί είναι ρεαλισμός; Καί ο νεωτερικός εαυτός σάν ταυτότης μπορεί νά παλέψει τόν θάνατο; Η πίστη δέν είναι πεποίθηση καί βεβαιότης. Δέν είναι νόημα! Δέν είναι κάν δημιουργικότης! Σβυσμένα αστέρια πού απέχουν χιλιάδες έτη φωτός από τήν πίστη πού σώζει από τόν θάνατο, στά οποία οι ιοί ανιχνεύονται σάν σημεία ζωής, μάς περιφέρει σέ τακτά διαστήματα τό τσίρκο τής Ακαδημίας τού Βόλου, γιά νά δηλώσει ότι υπάρχει.
Καλά δέν συμμετέχει ο Λουδοβίκος;

Αμέθυστος

1 σχόλιο:

χαλαρωσε είπε...

https://scripta---manent.blogspot.com/2018/06/blog-post_70.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...