Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Guardian: Κολοσσιαία αποτυχία η ελληνική διάσωση - BBC: Η ζημιά έχει γίνει

Guardian: Κολοσσιαία αποτυχία η ελληνική διάσωση - BBC: Η ζημιά έχει γίνει
Με τα πλέον μελανά χρώματα Guardian και BBC περιγράφουν το τέλος των μνημονίων για την Ελλάδα, με τη βρετανική εφημερίδα αφενός να χαρακτηρίζει ως κολοσσιαία αποτυχία την ελληνική διάσωση, και το βρετανικό δίκτυο αφετέρου να εστιάζει στη δύσκολη πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική νεολαία.
Guardian: Μακροπρόθεσμες οι συνέπειες για όλη την Ευρώπη
Με άρθρο του στον Guardian, ο Λάρι Έλιοτ σημειώνει ότι μπορεί η Ελλάδα -επιτέλους- να αποχωρεί από τα μνημόνια, ωστόσο αυτό που παρουσιάζεται ως ελληνικό success story δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.
"Πρόκειται για μια διαφημιστική εκστρατεία που παρουσιάζει την Ελλάδα ως ένα success story, ένα φόρο τιμής στην αλληλεγγύη και μια λογική προσέγγιση που έχει αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα και παρεμπόδισε την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείψει το ευρώ. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια", σημειώνει ο αρθρογράφος.

"Η Ελλάδα ήταν μια κολοσσιαία αποτυχία. Πρόκειται για μια ιστορία ανικανότητας, άσκοπης καθυστέρησης και των συμφερόντων των τραπεζών που τέθηκαν πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Και θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες", συμπληρώνει δηκτικά.

Κάνοντας μια αναδρομή στην οικονομική βοήθεια που δέχτηκε η ελληνική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια, ο Έλιοτ καταλήγει στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη τακτική λιτότητας οδήγησε σε χαμένες θέσεις εργασίας και χαμένα φορολογικά έσοδα, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε οδηγώντας σε επιπλέον περικοπές.
BBC: Το τέλος των μνημονίων δεν δίνει πολλές ελπίδες στους νέους
Μπορεί η Ελλάδα να βγαίνει από τα προγράμματα διάσωσης, ωστόσο "η ζημιά έχει γίνει", σημειώνει το BBC, αφιερώνοντας το ρεπορτάζ του στις συνέπειες που έχουν γευτεί και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ειδικά οι νέοι της Ελλάδας.
"Την οκταετία 2008-2016 το 4% των Ελλήνων -πάνω από 400.000 άνθρωποι- μετανάστευσε στο εξωτερικό με αποτέλεσμα ενώ το 2008 οι Έλληνες ηλικίας 20-39 ετών ήταν το 29% του πληθυσμού, μέσα σε μόλις 4 χρόνια μειώθηκαν στο 24% του πληθυσμού", επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο.
Το BBC κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υψηλή ανεργία των νέων που για τους κάτω των 25 φτάνει το 58%. "Οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι, και δικαίως, ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν για χρόνια", δηλώνει στο BBC ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, Βασίλης Λεοντίτσης.
Αναφερόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λεοντίτσης σημειώνει ότι "κατάλαβε ότι έπρεπε να υλοποιήσει τις πολιτικές λιτότητας από την Τρόικα. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση που οραματίστηκε δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κυβερνητικό εταίρο του όχι μόνο διατήρησε τις πολιτικές λιτότητας αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τις έκανε και πιο ισχυρές".

"Οι συνέπειες των δανειακών προγραμμάτων θα είναι ορατές για δεκαετίες", σημειώνει το BBC.
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: