Σάββατο 13 Απριλίου 2019

ΠΡΟΣ ΑΚΙΝΔΥΝΟΝ - ΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΡΡΗΤΙΚΟΣ ΤΡΙΤΟΣ (2)

ΠΡΟΣ ΑΚΙΝΔΥΝΟΝ ΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΡΡΗΤΙΚΟΣ ΤΡΙΤΟΣ

ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΙΩΣ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ


Συνέχεια από: Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Ότι και o Βαρλαάμ από το γεγονός ότι το θειότατο φως ειδώθηκε με τους οφθαλμούς των αποστόλων επιχειρούσε να δείξει ότι είναι κτιστό, και πώς ανασκευάσθηκε.

3. Πράγματι ο μεν Βαρλαάμ εδεχόταν κτιστή τη θεία έλλαμψιν, εκείνη την ακήρατον (άφθαρτη) χάριν, το απόρρητο εκείνο φως, χρησιμοποιώντας ως τεκμήριο πλην των άλλων και τούτο, ότι και το φως εκείνο ειδώθηκε με σωματικούς οφθαλμούς και γι’  αυτό πειθόμενος (όπως αυτός ενόμιζε) ότι κτιστή είναι η λαμπρότης εκείνη. Εμείς δε προς το επιχείρημα τούτο της ψευδωνύμου γνώσεως αντιπαραβάλλαμε το φως της αληθινής γνώσεως υπέρ του φωτός της αυτοαληθείας, ότι ειδώθηκε μεν κάποτε και με τους οφθαλμούς του σώματος εκείνο το φως, αλλά όχι με την κτιστή και κατ’ αυτούς αισθητική δύναμη (διότι θεάθηκε από τους οφθαλμούς που μετασκευάσθηκαν από το Πνεύμα, πράγματι τούτο το σώμα και στον μέλλοντα αιώνα θα βλέπει αιωνίως το φως εκείνο, αλλ’ αφού γίνει πνευματικό, όπως δίδαξε ο απόστολος). Εμείς λοιπόν λέγαμε αυτά και επιπλέον εδεικνύαμε κι’ εκείνο, ή μάλλον λέγαμε ότι και τούτο το εδείκνυαν από πριν οι πατέρες φανερώς, ότι οι καταξιωμένοι της κοινωνίας εκείνης και αποκτήσαντες μέθεξι της θείας χάριτος δεν την κατεβάζουν, αλλά μάλλον ανέρχονται αυτοί προς την αξία εκείνης· πώς λοιπόν δεν είναι άκτιστη η χάρις, εξ αιτίας της οποίας εκείνοι που μετάσχουν αυτής προσαγορεύθηκαν από τους Πατέρες άναρχοι και ατελεύτητοι και αΐδιοι και ουράνιοι; 

Τί ετόλμησε ο Ακίνδυνος να ειπεί και να γράψει αντιλέγοντας και σ’ αυτά και φιλοδοξώντας να αντισταθμίσει την ήττα του Βαρλαάμ, ακούσατε και τον άνδρα θαυμάσετε για τη σοφία γύρω από τα θεία ή την ευλάβεια ή την ακρίβεια ή δεν ξέρω τί άλλο να αναφέρω κατάλληλο για τη “μεγαλοφυΐα” των εφόδων του. 

Μάλλον όμως πρέπει ν’ ακούσουμε πρωτύτερα τις ίδιες τις φωνές των αγίων, με τις οποίες εμείς τότε δείξαμε ότι ο πρώτος (δηλ. ο Βαρλαάμ) που συνέτασσε με τα κτίσματα την απόρρητη χάριν δεν συμφωνεί καθόλου με το χορό των χαριτωμένων.

(συνεχίζεται)

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: