Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Ο μεταναστευτικός πανικός της Σουηδίας

Η πολιτική της Σουηδίας ξύπνησε επιτέλους. Δυστυχώς όμως, η ελληνική πολιτική, απέναντι σε ένα πρόβλημα που θα εξελιχθεί πολύ χειρότερα, αφού οι παράνομοι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως όπλο εισβολής και εποικισμού της Ελλάδας από την Τουρκία, κοιμάται ακόμη. Υπάρχουν βέβαια λύσεις, αλλά ο χρόνος κυλάει ήδη αντίστροφα. Όταν όμως έχεις μία κυβέρνηση που δεν υπολογίζει καθόλου τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που είναι σε τέτοιο βαθμό δειλή ώστε να επιλέγει τη διαπραγμάτευση με τους Τούρκους για τη δική μας θαλάσσια επικράτεια, έχοντας επί πλέον το θράσος να το δηλώνει δημόσια, καθώς επίσης σε τέτοιο βαθμό ανόητη ώστε να πιστεύει πως η Ευρώπη θα μας βοηθήσει, τότε δεν υπάρχει καμία λύση. Όλες και όλοι εμείς όμως είναι καιρός να καταλάβουμε πως είμαστε μόνες και μόνοι. Ότι κανένας δεν θα μας βοηθήσει και πως είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε την πατρίδα μας, αν πράγματι δεν θέλουμε να καταλήξουμε ντροπιασμένοι στα σκουπίδια της ιστορίας.
Άποψη
Είχα ξεκινήσει γράφοντας για τη Σουηδία μερικά χρόνια πριν (άρθρο). Παρεξηγήθηκα  αμέσως, επειδή καμία και κανένας δεν είχε ασχοληθεί με το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας, ενώ η κυβέρνηση της το διατηρούσε κρυφό. Απαγόρευε κυριολεκτικά οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα, ειδικά αφού ο πρωθυπουργός της είχε δηλώσει πως θα έπρεπε να υποδεχτούν οι Σουηδοί με «ανοιχτές καρδιές» τους μετανάστες.
Από την άλλη μεριά το BBC έγραψε μία σειρά άρθρων, σχετικά με τα αρνητικά σχόλια του προέδρου Trump για τα προβλήματα της Σουηδίας με τους μετανάστες. Ένα από αυτά ανέφερε πως ο Trump κάνει λάθος και ότι το Μάλμε είναι μία ήσυχη και ασφαλής πόλη (πηγή)!
Η κατάσταση όμως άλλαξε άρδην από τότε. Το βρετανικό δίκτυο ανακάλυψε πως η Σουηδία πραγματικά πάσχει από σοβαρά προβλήματα. Έτσι δημοσίευσε ένα άρθρο, με τίτλο «Οι 100 εκρήξεις στη Σουηδία εφέτος. Τι συμβαίνει;». Διαπίστωσε λοιπόν πως συνέβηκαν 97 εκρήξεις βομβών κατά τους πρώτους εννιά μήνες του χρόνου, από βίαιες συμμορίες, χαρακτηρίζοντας τες ως εξής: «Πρόκειται για άνδρες που έχουν μεγαλώσει στη Σουηδία και προέρχονται από κοινωνικοοικονομικά αδύναμες ομάδες που ζουν σε γκέτο, ενώ πολλοί είναι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς».
Επιτέλους λοιπόν ένας μεγάλος παγκόσμιος οργανισμός ΜΜΕ ενημερώνει πια σωστά για τη σουηδική πραγματικότητα και προσπαθεί να την περιγράψει με ακρίβεια. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η δήλωση στο Face Book (πηγή) σε ελεύθερη μετάφραση, με πάνω από 1.500 σχόλια, από τον ηγέτη ενός κόμματος. Ειδικά επειδή ο προκάτοχος του, ο κ. F. Reinfeldt,  ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Σουηδίας από το 2006 έως το 2014 και πρόεδρος του κεντρώου κόμματος (Moderate Party) από το 2003 έως το 2015, ήταν αυτός που προέτρεψε τους Σουηδούς το 2014 (πηγή) να ανοίξουν  τις καρδιές τους στους πρόσφυγες του κόσμου! Η δήλωση του είναι η παρακάτω:
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ειπωθούν για τη συνέντευξη του Stefan Löfvens στο SVT την Κυριακή, αλλά θα ήθελα να παραμείνω σε ένα συγκεκριμένο μέρος του μηνύματος του Πρωθυπουργού: «Το γεγονός ότι υπάρχει κοινή πολιτική ευθύνη για τις σημερινές συμμορίες, εκρήξεις και ξεκάθαρες εκτελέσεις».
Φυσικά ο διαχωρισμός, ο αποκλεισμός και η παρατεταμένη ανεξέλεγκτη μετανάστευση που έχουν οδηγήσει σε σοβαρά εγκλήματα, δεν έχουν προκύψει ξαφνικά. Είναι το αποτέλεσμα, η ευθύνη της για πολλά χρόνια αδιανόητης πολιτικής και της αδυναμίας αντιμετώπισης των προβλημάτων που μοιράζονται πολλοί. Επίσης το κόμμα μου, οι Μετριοπαθείς.
Αλλά ο πρωθυπουργός κάνει λάθος, όσον αφορά την περιγραφή της πραγματικότητας. Του αρέσει να μιλάει για ευρεία ευθύνη, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει τη δική του ευθύνη.
Πρώτα απ’ όλα: Είναι εντελώς λάθος ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί. Πολλοί άνθρωποι προειδοποίησαν για αυτό ήδη από τη δεκαετία του 1990 και πρέπει να αναφέρω πως μόνο ένας από αυτούς είναι ο Mauricio Rojas. Η Alice Teodorescu Måwe και πολλές άλλες φωνές μίλησαν για κάτι ανάλογο τον 21ο αιώνα.
Από τότε, οι φωνές έγιναν πολλές και ξεκίνησε το κακό. Τα προβλήματα της μεγάλης μετανάστευσης και της κακής ενσωμάτωσης – επίσης οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι, ο βαθύς αποκλεισμός, οι έντονες κοινωνικές εντάσεις και η σοβαρή εγκληματικότητα – έχουν επισημανθεί από αρκετούς, με εποικοδομητική πρόθεση. Επομένως οι εξελίξεις ήταν προβλέψιμες. Αλλά πάρα πολλοί στην πολιτική το αγνοούν σε μεγάλο βαθμό.
Το γεγονός ότι ο Löfven προσπαθεί ακόμη να το αρνηθεί, τεκμηριώνει την έλλειψη βασικών  γνώσεων σχετικά με τη Σουηδία που έχει αυτός και η κυβέρνησή του. Υπάρχουν άλλωστε σημαντικές αμφιβολίες, για το πόσο ειλικρινής είναι ο απολογισμός της ευθύνης.
Δεύτερον, εμείς οι μετριοπαθείς αναγνωρίζουμε χωρίς καμία αμφιβολία πως έχουμε ευθύνη. Επίσης πως θα έπρεπε να είχαμε ενεργήσει νωρίτερα, πιο ξεκάθαρα και πιο αυστηρά. Στο βαθμό δε που το κόμμα μου βοήθησε να συκοφαντούν και να παγώνουν τις φωνές που ήθελαν και τολμούσαν να εγείρουν αντιρρήσεις, μία διαφορετική άποψη, αξίζουν την ανεπιφύλακτη δική μου συγγνώμη και του κόμματός μου.
Το να κοιτάς πίσω μαθαίνοντας από λάθη άλλων και από τα λάθη σου, είναι επομένως απαραίτητο. Αλλά δεν αρκεί. Πρέπει επίσης να αναλάβουμε την ευθύνη μέσω μίας σαφούς πολιτικής επανεξέτασης και συγκεκριμένης δράσης.
Επειδή ο Stefan Löfven δεν βλέπει καθόλου σχεδόν, όσα όλοι οι άλλοι βλέπουν: Είναι προφανές ότι τα εγκλήματα των συμμοριών, οι πυροβολισμοί και οι εκτελέσεις, συνδέονται στενά με την υπερβολική μετανάστευση και την πολύ κακή ενσωμάτωση των μεταναστών. Πώς μπορεί ακόμα να προσποιείται;
…Οι Σοσιαλδημοκράτες υπονομεύουν κάθε αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική με ακόμα πιο γενναιόδωρους κανόνες για την οικογενειακή μετανάστευση και με 7.000 άδειες παραμονής για ενήλικες χωρίς άσυλο. Λένε όχι στις ισχυρές πολιτικές προτάσεις που μπορούν να σταματήσουν τη βία και την καταστροφική κουλτούρα της σιωπής γύρω από τους εγκληματίες…..”
Όπως φαίνεται λοιπόν, η πολιτική της Σουηδίας ξύπνησε επιτέλους. Δυστυχώς όμως, η ελληνική πολιτική, απέναντι σε ένα πρόβλημα που θα εξελιχθεί πολύ χειρότερα, αφού οι παράνομοι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως όπλο εισβολής και εποικισμού της Ελλάδας από την Τουρκία, κοιμάται ακόμη. Υπάρχουν βέβαια λύσεις (άρθρο), αλλά ο χρόνος κυλάει ήδη αντίστροφα.
Όταν όμως έχεις μία κυβέρνηση που δεν υπολογίζει καθόλου τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που είναι σε τέτοιο βαθμό δειλή ώστε να επιλέγει τη διαπραγμάτευση με τους Τούρκους για τη δική μας θαλάσσια επικράτεια, έχοντας επί πλέον το θράσος να το δηλώνει δημόσια, καθώς επίσης σε τέτοιο βαθμό ανόητη ώστε να πιστεύει πως η Ευρώπη θα μας βοηθήσει, τότε δεν υπάρχει καμία λύση. Όλες και όλοι εμείς όμως είναι καιρός να καταλάβουμε πως είμαστε μόνες και μόνοι. Ότι κανένας δεν θα μας βοηθήσει και πως είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε την πατρίδα μας, αν πράγματι δεν θέλουμε να καταλήξουμε ντροπιασμένοι στα σκουπίδια της ιστορίας.
Σερένα Νομικού15 Δεκεμβρίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: