Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Τηλεκπαίδευση: Η ώρα της αλήθειας για τη Νίκη Κεραμέως

Η τηλεκπαίδευση στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας αρχίζει την προσεχή Δευτέρα ενώ απομένει ένας ακόμη μήνας ώστε το Υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί με όσα υποδεικνύει στη γνωμάτευσή τής η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Από την 9η Νοεμβρίου, την προσεχή Δευτέρα δηλαδή, όλα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας μπαίνουν και πάλι σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης, υποχρεωτικά λόγω του λοκ-ντάουν.

 Το γεγονός αυτό αποτελεί ευκαιρία έτσι ώστε το Υπουργείο Παιδείας να γνωστοποιήσει στο πανελλήνιο τα βήματα που έχει κάνει από τις 7 Σεπτεμβρίου (όταν με τη γνωμάτευσή της, η Αρχη Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε σημεία που χρήζουν βελτίωσης) αλλά και να ενημερώσει για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Τι έχει απογίνει η σύμβαση που δεσμεύει το Ελληνικό Δημόσιο με τη Cisco Ηellas που έχει "δωρίσει" την πλατφόρμα του Webex στην οποία διεξάγονται τα τηλεμαθήματα σ' όλα τα σχολεία της χώρας.

Στις 7 Δεκεμβρίου η τρίμηνη διορία που έχει δώσει η Αρχή στο Υπουργείο Παιδείας για να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του (και να υπάρξει, άρα, και συμμόρφωση με το GDPR) λήγει. Απομένει, κοντολογίς, ένας μήνας.

Στους δύο μήνες που πέρασαν το Υπουργείο και η Νίκη Κεραμέως δεν ανακοίνωσαν το παραμικρό σχετικά με τα βήματα που έχει (ή δεν έχει) κάνει. Δηλαδή τι σκοπεύει να πράξει, ας πούμε, για την Εκτίμηση Αντικτύπου, γιατί αυτή υπογράφηκε από την DPO του Υπουργείου Ειρήνη Καπελλάκη κάτι που δεν προβλέπεται στον κανονισμό, τι απαντά σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των υποκειμένων και τον τρόπο διαχείρισής τους από την εταιρία.

Προφανώς, συνέχιση της τηλεκπαίδευσης χωρίς να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα βελτίωσης αλλά και χωρίς ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο της σύμβασης Cisco Hellas-Ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί να υπάρξει.

Η μπάλα της ευθύνης βέβαια περνά και στην πλευρά της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που οφείλει να παρέμβει μετά τις 7 Δεκεμβρίου αν το Υπουργείο δεν έχει πράξει τα δέοντα, όπως η ίδια τα όρισε στη γνωμάτευση της 7ης Σεπτεμβρίου.

https://www.news247.gr/paideia/tilekpaideysi-i-ora-tis-alitheias-gia-ti-niki-kerameos.9041600.html

Ανώνυμος είπε...

EUGENIO CAPOZZI, καθηγητής σύγχρονης ιστορίας, αρχαιολογίας και ιστορίας τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης.

Το γενικό κλείδωμα έχει ήδη αποφασιστεί εδώ και αρκετό καιρό. Όλες οι διακυμάνσεις αυτών των εβδομάδων είναι απλώς το παιχνίδι του καλού και κακού αστυνομικού, μια τακτική για την επιβολή της απόφασης σταδιακά, ελέγχοντας τις αντιδράσεις από καιρό σε καιρό. Το έργο είναι ξεκάθαρο. Δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση της υγείας, η οποία είναι υπό έλεγχο (εκτός από τις συνήθεις ανεπάρκειες σε ορισμένες περιοχές) και η οποία βλέπει πίεση στα νοσοκομεία χαμηλότερη από εκείνη που συνήθως συμβαίνει κάθε χρόνο για επιδημίες εποχικής γρίπης. Οι θάνατοι και η εντατική περίθαλψη είναι προφανώς σε μεγάλο βαθμό οι ηλικιωμένοι που είναι άρρωστοι με άλλα πράγματα, συχνά ήδη νοσηλευόμενοι - τα δεδομένα εμφανίζονται σε τοπική κλίμακα ακόμη και αν η κυβέρνηση είναι προσεκτική για να μην τα αποσαφηνίσει σε εθνικό επίπεδο.

Εάν θέλαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την προστασία των ομάδων πολιτών που διατρέχουν κίνδυνο (σαφώς αναγνωρίσιμο με στατιστικά μέσα) θα ήταν αρκετό να παρακολουθήσουμε τους ηλικιωμένους με συγκεκριμένες ασθένειες μέσω βασικής ιατρικής και να τους χορηγήσουμε θεραπείες που είναι τώρα γνωστές στην πρώτη υποψία ίωσης, να τους παρέχουμε υπηρεσίες για να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο να φεύγουν από το σπίτι, και να συστήσουμε στα μέλη της οικογένειάς τους να υιοθετήσουν την αυστηρότερη απόσταση μαζί τους.

Αλλά σαφώς οι κυβερνήτες δεν ενδιαφέρονται για αυτό. Το έργο που έχει ήδη προγραμματιστεί από την άνοιξη είναι ένα άλλο, και εντελώς πολιτικό: ένα πείραμα στην αυταρχική αναδιοργάνωση κοινωνιών που λειτουργούν σε ένα πολύ συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο.

Πρόκειται για ένα έργο όχι μόνο ιταλικό αλλά ευρωπαϊκό, το οποίο ξεκινά από τον γαλλο-γερμανικό άξονα και από τις Βρυξέλλες, και του οποίου η ιταλική κυβέρνηση είναι μόνο ένας από τους εκτελεστές. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε συνωμοσιολόγοι για να το αναγνωρίσουμε: είναι ήδη εμφανές στην πατερναλιστική, δεοντολογική συστροφή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των οποίων ο εγγυητής είναι η Ursula von der Leyen.

Ο στόχος αυτών των πολιτικών τάξεων είναι να τονίσει υπερβολικά τον ιό για να καταστρέψει ό, τι απομένει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον αυτόνομο τομέα υπηρεσιών, τους χώρους για «φυσική» εκπαίδευση, κοινωνικότητα και πολιτισμό και να τις αντικαταστήσει με κατανάλωση, ψυχαγωγία, διδασκαλία, κοινωνικότητα πλήρως ψηφιοποιημένη, ενσωματωμένη πλήρως από τις μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Η τρομοκρατική αφήγηση του Covid και τα κλειδώματα είναι το εργαλείο για την πλήρη αντικατάσταση της κοινωνικοποίησης με κοινωνικά δίκτυα, σχολές και πανεπιστημιακές κοινότητες με πλατφόρμα διδασκαλίας, αγάπη και έρωτα με εικονική πραγματικότητα, εστιατόρια και μπαρ με παράδοση φαγητού, κινηματογράφοι και θέατρα με το Netflix, ψώνια με το Amazon, συναυλίες με απομακρυσμένες ζωντανές εκπομπές, αθλητισμός στο σπίτι με "προπόνηση" που διαχειρίζεται μια εφαρμογή, εργασία με κρατικές επιδοτήσεις ημι-επιείκειας, κοινοτική θρησκευτική λατρεία με μοναχική πνευματικότητα χωρίς κοινωνική σημασία.

Η επιτάχυνση αυτού του μετασχηματισμού θα επέτρεπε, για τις ευρωπαϊκές ελίτ, τη σύνδεση μεταξύ του υπερ-τεχνο-καπιταλισμού πέραν του ατλαντικού, του γραφειοκρατικού κρατισμού της ΕΕ με μια επιδοτούμενη οικονομία και το κινεζικό αυταρχικό μοντέλο αγοράς. Το μόνο εμπόδιο που μπορεί να μπει μεταξύ του σχεδίου και της υλοποίησής του είναι η αντίδραση, η αντίσταση, η κινητοποίηση ευρωπαϊκών κοινωνιών των πολιτών, τάξεων και κοινωνικών ομάδων που έχει αποφασιστεί να θυσιατούν. Από την ικανότητά τους στην εξέγερση, από την ικανότητά τους να συντονίζουν, δίνοντας ζωή σε ένα συνεκτικό κοινωνικό και πολιτικό μπλοκ για να αντικαταστήσουν μια τώρα ανύπαρκτη πολιτική εκπροσώπηση, εξαρτάται από το εάν το τεχνο-αυταρχικό πείραμα θα πετύχει ή θα κηρυχθεί αποτυχημένο, ή τουλάχιστον καθυστερήσει. 


Πηγή: https://www.maurizioblondet.it/distruggere-economia-e-sociale-per-sostituirlo-col-digitale/

Δεν υπάρχουν σχόλια: