Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Στις 2 Φεβρουαρίου ένας φτωχός Ιησούς…

 

Βυζαντινή τοιχογραφία της Υπαπαντής στην κρύπτη 
του αγ. Βλασίου στο Σαλέντο 12ος αιώνας. 

"Σχεδόν σαράντα μέρες μετά τα Χριστούγεννα, γιορτάζεται η Υπαπαντή, δηλαδή το γεγονός ότι η Μαρία και ο Ιωσήφ πήγαν («πρόσφεραν») τον σαρανταήμερο Ιησού στον ναό, όπως όριζε ο θρησκευτικός τους νόμος. Απλή ρουτίνα, ε; Για να δούμε όμως μήπως μια άλλη δυναμική υποφώσκει εδώ…

Πρώτα απ’ όλα, την Υπαπαντή την εξιστορεί μόνο το ευαγγέλιο του Λουκά, το οποίο έχει τη δική του ρετσινιά ως το «ευαγγέλιο των καταπιεζόμενων και των φτωχών». Είναι ενδεικτικό ότι στη γέννηση του Χριστού ο Λουκάς δεν είχε μνημονεύσει τους τρεις Μάγους και τα ακριβά δώρα τους, είχε μνημονεύσει όμως τους τσοπάνηδες.
Ερχόμαστε στην Υπαπαντή. Όταν ο Λουκάς την περιγράφει, γράφει ότι οι γονείς του Ιησού «έπρεπε να προσφέρουν και θυσία ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δυο μικρά περιστέρια». Φράση απλούλα, ε; Κι όμως, γεμάτη δυναμικά συμφραζόμενα: Βάσει του θρησκευτικού νόμου, οι γονείς κανονικά έπρεπε να προσφέρουν άλλα, ακριβότερα πράγματα: ένα χρονιάρικο αμνό κι ένα νεοσσό περιστεράς ή τρυγόνας. Η οικονομικά ευτελέστερη θυσία που πρόσφεραν λοιπόν ο Ιωσήφ και η Μαρία ήταν ακριβώς η θυσία που προβλεπόταν να προσφέρουν οι φτωχοί!
Το ευαγγέλιο δεν κάνει ρεπορτάζ. Φωτίζει ηθελημένα μια συγκεκριμένη θεολογική επιλογή. Καθόσον «ο Ιησούς του Λουκά είναι […] ο μεγάλος εραστής όλων των περιφρονημένων και άκληρων αυτού του κόσμου: των πτωχών, των αμαρτωλών, των Σαμαρειτών..."


Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου


ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ ΦΤΩΧΟΣ ΠΑΛΑΙΟ ΜΑΡΞΙΣΤΗΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. 
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΩΣΦΟΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΠΟΔΟΥΛΩΝΕΙ. 
ΕΝΑΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

3 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ είπε...

Ο Παπαθανασίου είναι ο κύριος που υπερασπιζόταν με ζήλο τα αιτήματα του αμετανόητου δολοφόνου Κουφοντίνα. Σκίζεται για τους φτωχούς. Τώρα με τους μάγους και τα ακριβά τους δωρα τι να κάνουμε; Τι καλά να μην υπήρχε αυτή η αναφορά

Ανώνυμος είπε...

Na synexiso tin skepsi tou Papathanasiou. Einai kai filos ton alvanon foniadon Kai georgianon davatzidon kai afrikanon narkoemboron kai tourkon viaston kai pakistanon paideraston kai travesti pasis ethnikotitos. Einai episis kai filos ayton pou stratologousan me to zori 15xrona koritsia apo ta makedonika xoria ston emfylio kai ta rixnan sta polyvola. Einai kai filos olon ton roufianon tis OPLA pou den afisan oute enan tsagari kai kapnergati diafonounta sta dekemvriana kai tous skotosan san taxikous exthrous kai tora I Synaxi timaei aytous tous roufianous kai foniades san koinonikous kai ethnikous agonistes. O Xristos tou Papathanasiou mono me tous kanonikous anthropous pasis ethnikotitas den einai filos. Einai o Xristos ton atheon theologon filos kathe sadistikou kathikiou AM

χαλαρωσε είπε...

ρουφιανος κομμουνιστης ειναι. ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ AIDS. ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ AIDS ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΔΙΟΤΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΕΚΕΙ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. ΣΥΧΑΙΝΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΛΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΑΡΠΑΓΕΣ ΚΟΥΛΑΚΟΥΣ Ο ΛΕΝΙΝ ΞΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ. ΚΟΥΚΑΚΟΙ ΘΕΩΡΟΥΤΑΝ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΓΕΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΣΙΚΑ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΟΛΟΠΛΟΚΟΙ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΑΡΠΑΓΕΣ. Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠάπαςΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΤΣΕΓΚΕΒΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΞΙΜΑΔΙΟΥ. ΗΔΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΘΕΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΠΕΙΝΟ ΚΥΡΙΟ. ΤΟ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΗΤΑΝ ΦΤΩΧΟΣ ΞΥΠΟΛΥΤΟΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΩΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙς ΑΙΤΙΑ ΕΝ ΤΕΛΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΡΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΙΑΦΚΕΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΦΑΩΜΕΝ ΤΙ ΠΟΙΩΜΕΝ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΑΡΠΑΞΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΜΑΣ, ΕΧΑΤΩΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΩΛΟΑΡΠΑΧΤΕΣ. ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΩΣΗ, ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΧΑΤΩΣ ΠΑΛΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΩΣ 5Η 7Η Η ΑΛΛΗ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥς ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΥΠΟΣΚΑΨΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΚΑΒΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΙ ΓΗΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟΤΕΣ Ο ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΞΑΦΑΝΗΣΕΩΣ. ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΟΥΡΑΚΟΤΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ.