Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

‘‘Η δογματική αλήθεια της Εκκλησίας και η κρίση του Οικουμενισμού’’

                 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 2016

ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

‘‘Η δογματική αλήθεια της Εκκλησίας

 και η κρίση του Οικουμενισμού’’

Φίλες και Φίλοι!

Στη σειρά των διαλόγων για την Εκκλησία και την Θεολογία με γενικό τίτλο: ''Εκκλησία και Θεολογία σε κρίση'', την οποία ανέλαβε ο Αριστοτελικός Όμιλος Κέρκυρας, προγραμματίζουμε και σας προσκαλούμε σε μια νέα διευρυμένη συζήτηση επί του εκκλησιολογικού ζητήματος όπως αυτό προκύπτει μέσα από την Οικουμενική Κίνηση και την Οικουμενική Θεολογία σε αναφορά με την δογματική διδασκαλία και αλήθεια της Ορθοδόξου Παραδόσεως. 

Το ζήτημα αυτό συνίσταται αρχικά από το εκκλησιολογικό ερώτημα για την φύση της Εκκλησίας στενά δεμένο με την ενορία, την εκκλησιαστική οργάνωση και την θεσμική μορφή της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας· έτσι επιχειρείται εδώ μιας πρώτης τάξεως επικοινωνία της εμπειρίας του εκκλησιαστικού σώματος με τις θεολογικές και πολιτικές τάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας των θεολόγων καθηγητών και της ιεραρχίας· επικοινωνία που έχει λογική αντιστοιχία με την ιστορική διαμόρφωση της αγιοπνευματικής εμπειρίας στη σχέση της με την δογματική έκφραση της αλήθειας της πίστεως όπως αυτή φανερώνεται στα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας και των Οικουμενικών Συνόδων· εδώ η εκκλησιαστική κρίση προκύπτει από τον διαχωρισμό του θεολογικού λόγου και της εκκλησιαστικής εμπειρίας καθώς το λαϊκό σώμα των πιστών νιώθει την απώλεια της ενότητας λόγου και πράξης, διοίκησης και ζωής.

Στην τρίτη αυτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, ώρα 20:00, οι πανεπιστημιακοί, κ. Πέτρος Βασιλειάδης, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Μαρίνα Κολοβοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Δογμάτων στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Νικόλαος Ξιώνης Αναπληρωτής Καθηγητής Δογματικής στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα μας βοηθήσουν στην διερεύνηση των αιτίων της εκκλησιαστικής κρίσης θέτοντας ταυτόχρονα το σύνολο της εκκλησιολογικής προβληματικής σύμφωνα και με τα όσα αναπτύχθηκαν τις δύο συζητήσεις που προηγήθηκαν.

 

Ζωντανή ροή στο You tubehttps://youtu.be/QmUUTnNQekI

Αριστοτελικός Όμιλος Κέρκυρας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λείπουν οι παλιοί ΔΟΓΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Α. Θεοδώρου Μ. Φαραντος κ.λ π.