Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ο φτωχός δεν λαχταράει τόσο τα αναγκαία, όσο ο πλούσιος τα περιττά!

                                                                         
Μη νομίζεις ότι, με το ν' αποκτήσεις πολλά, απο­κτάς και αληθινή ηδονή. Ηδονή και ευχαρίστηση και ηρεμία έχεις με το να μη θέλεις να πλουτίζεις. Αν κυ­νηγάς τον πλούτο, ποτέ δεν θα πάψεις να βασανίζε­σαι.

Γιατί η επιθυμία του πλούτου είναι έρωτας ανικανοποίητος. Όσο μακρύτερο δρόμο διανύσεις, τό­σο περισσότερο απομακρύνεσαι από τον τελικό σκοπό σου. Όσο περισσότερα χρήματα επιθυμείς, τόσο με­γαλύτερη γίνεται η αγωνία σου.

Ο φτωχός δεν λαχταράει τόσο τα αναγκαία, όσο ο πλούσιος τα περιττά. Ο φτωχός δεν έχει τόση ικανό­τητα στην τίμια δουλειά, όση ο πλούσιος στην απάτη και το παράνομο κέρδος. Αφού, λοιπόν, και θέλει και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, είναι φανερό ότι θα ζητά­ει όλο και περισσότερα.

Ο Θεός σ' έκανε πλούσιο για να βοηθάς όσους έχουν ανάγκη, για να βρεις τη συγχώρηση των αμαρ­τημάτων σου με τη φιλανθρωπία. Δεν σου έδωσε χρή­ματα για να τα φυλάς και να καταστραφείς, αλλά για να τα μοιράζεις και να σωθείς.

Γι' αυτό το λόγο έκα­νε και τον πλούτο αβέβαιο, πρόσκαιρο, ασταθή, για να ελαττώσει τη μανία σου για χρήματα. Αν, λοιπόν, τώ­ρα, που η διατήρηση του πλούτου είναι αβέβαιη, αλλά και γεμάτη κινδύνους, επιβουλές και φόβους, τόσο λυσσασμένα τον λαχταράς, πόσα και πόσα εγκλήματα δεν θα έκανες αδίσταχτα, αν είχες τη βεβαιότητα ότι θα τον διατηρούσες!

Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Πηγη : ΨΗΓΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Αμέθυστος

                                                                         

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε
προτείνω ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑ:

Η ΑΓΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ!

ΕΝΝΟΕΊΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΒΟΛΕΥΤΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΣΘΟ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΡΑΧΜΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΜΗΝΑ Ο ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙς ΚΑΤ'ΑΡΧΗΝ, ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΥ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ ΘΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΩ...

ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΗΘΕΝ

(ΟΛΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΟΙ ...ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ)

ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΟΜΑΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΝΥΠΟΦΟΡΕς.

Ας ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ!