Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

George Soros - Διαχειριστής κεφαλαίων & δισεκατομμυριούχος «φιλάνθρωπος»


Ο Τζορτζ Σόρος Ουγγρικής καταγωγής και Εβραϊκού θρησκεύματος, γεννήθηκε στη Βουδαπέστη στις 12 Αυγούστου του 1930.

Ο Σόρος επέζησε του ναζιστικού καθεστώτος και έπειτα το 1952 με τα γεγονότα της τότε κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης της Ουγγαρίας (εκείνη τη μέρα τα ρώσικα τανκς ξεκίνησαν τη συντριβή των εργατικών συμβουλίων στην Ουγγαρία, επίσης η Ουγγαρία ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας στον παγκόσμιο πόλεμο ΙΙ και με την κατάρρευση των δυνάμεων η Ουγγαρία ήρθε κάτω από το καθεστώς των σοβιετικών στρατευμάτων), τράπηκε σε φυγείν και μετανάστευσε στην Αγγλία για να σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Το 1956, ο Σόρος μεταναστεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εργάστηκε ως έμπορος και αναλυτής έως το 1963.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Σόρος προσάρμοσε τις ιδέες του έτσι ώστε να αναπτυχθεί η «θεωρία του».

Δηλαδή ένα σύνολο ιδεών που επιδίωκε να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ της σκέψης και της πραγματικότητας, τις οποίες χρησιμοποίησε για να προβλέψει, μεταξύ άλλων, την εμφάνιση των οικονομικών φυσαλίδων. Ο Σόρος άρχισε να εφαρμόζει τη θεωρία του στην επένδυση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε περισσότερο ταλέντο για τις εμπορικές συναλλαγές από ότι για τη φιλοσοφία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στάθηκε πολύ τυχερός αφού ίδρυσε επένδυσε και διαχειρίστηκε μια συμβουλευτική εταιρία οικονομικών συμφερόντων. George Soros είναι πρόεδρος της διαχείρισης κεφαλαίων Soros, LLC και ιδρυτής του "Ανοικτού Ιδρύματος της Κοινωνίας".
Το 1967 βοήθησε να δημιουργήσει ένα παράκτιο επενδυτικό κεφάλαιο και το 1973 ίδρυσε μια εταιρία ιδιωτικής επένδυσης που εξελίχθηκε τελικά στο κβαντικό Ταμείο, ένα από τα πρώτα κεφάλαια φρακτών, μέσω των οποίων γνώρισε μια απέραντη επιτυχία.

Ο Σόρος εκμεταλλεύτηκε τον πλούτο του για να βοηθήσει, να ενθαρρύνει στην ουσία, την ανάπτυξη των ανοικτών κοινωνιών.

Το 1979, ο Σόρος χορήγησε κονδύλια για να βοηθήσει τους μαύρους σπουδαστές να παρευρεθούν
στο πανεπιστήμιο του Καίηπ Τάουν στο Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. Σύντομα δημιούργησε ένα ίδρυμα στην Ουγγαρία για να υποστηρίξει τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.

(Ένα από τα προγράμματά του εισήγαγε τις μηχανές φωτοτυπιών που επέτρεψαν στους πολίτες και τα ενεργά στελέχη στην Ουγγαρία για να διαδώσουν τις πληροφορίες και να δημοσιεύσουν τα λογοκριμένα υλικά.)

Ο Σόρος διένειμε επίσης τα κεφάλαια στην υπόγεια μετακίνηση αλληλεγγύης στην Πολωνία.

Το 1982, ο Σόρος ονόμασε τη φιλανθρωπική οργάνωσή του "Aνοικτό Ταμείο Kοινωνίας", προς τιμή του Karl Popper, και άρχισε τις υποτροφίες στους σπουδαστές από την Ανατολική Ευρώπη. Υποστηριζόμενος από την επιτυχία αυτών των έργων, ο Σόρος δημιούργησε περισσότερα προγράμματα για να βοηθηθεί η ελεύθερης ροής των πληροφοριών.

Υποστήριξε τα προγράμματα εκπαιδευτικών ραδιοφώνων στη Μογγολία και συνέβαλε αργότερα με $100 εκατομμύρια για να παρέχει την πρόσβαση Διαδικτύου σε κάθε περιφερειακό πανεπιστήμιο στη Ρωσία.

Ο Σόρος είναι ενεργό μέλος διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων από το 1979. Έχει καθιερώσει
ένα δίκτυο ενεργών φιλανθρωπικών οργανώσεων σε περισσότερες από 50 χώρες στον πλανήτη. Αυτές οι οργανώσεις αφορούν στην προώθηση της δημοκρατίας στην κοινωνία. Το δίκτυο ιδρύματος
που έχει ιδρύσει, ξοδεύει περίπου $400 εκατομμύρια ετησίως.

Ακόμα ο Σόρος είναι ο συγγραφέας εννέα βιβλίων, περιλαμβανομένων τα: "Νέο παράδειγμα για τις χρηματιστικές αγορές" και "Η πιστωτική κρίση του 2008 και τι σημαίνει". Τα άρθρα και τα δοκίμιά του εμφανίζονται τακτικά δημοσιευμένα σε όλο τον κόσμο, από Μ.Μ.Ε. και εφημερίδες, μέχρι μπλόγκς.

Κατά τη διάρκεια του 2004 (έτος εκλογής του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπούς), η φήμη του Σόρος είχει ανέλθει με την κριτική του στον Μπους Τζορτζ W. Οι απόψεις του Σόρος για τη δυναστεία Μπούς είναι γνωστές. Θεωρεί ότι η είναι λάθος και επικίνδυνη η κυβέρνηση των Μπους στην Αμερική και για αυτό το λόγο έχει συμβάλει με περισσότερα από 15 εκατομμύριο δολάρια για να αντικαταστήσει τον Πρόεδρο Μπούς με τον σημερινό Ομπάρακ Ομπάμα.

Ο Σόρος σχολίασε ότι η «πτώση» του Προέδρου Μπούς είναι «ο κύριος στόχος της ζωής μου» και πως η ανάδειξη της Αμερικής σε νούμερο 1 χώρα στον Πλανήτη «είναι ένα θέμα ζωής και θανάτου για εμένα».

Μετάφραση από τις Πηγές:

* http://www.soros.org
* http://www.georgesoros.com
*http://www.woopidoo.com

πηγή : http://www.afipnisis.gr/ ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ


Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: