Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Senex et Puer

Ο σύγχρονος πολιτισμός ελευθέρωσε τους νέους απο τους παληούς. Ριζικά και απόλυτα. Αυτό οι Ελληνες σαν λαός δέν το έχουν καταλάβει ακόμη. Οι νέες γενιές του hip hop ζουν παράλληλους βίους ακόμη και με τους γονείς τους. Σήμερα ο νέος διαθέτει την εξέλιξη της τεχνολογίας στη σχέση του με τον παληό. Ο νέος είναι το νέο μοντέλο αυτοκινήτου σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Ο παληός είναι βαρετός όπως ένα παλαιό κινηματογραφικό έργο σε σχέση με τα νέα και με την ασύλληπτη χρήση της τεχνολογίας. Οι παληοί είχαν βρεί έναν ωραίο τρόπο να εκμηδενίσουν τον νέο μέσω της κληρονομιάς και της κληρονομικότητος. Τα ονόματα διαιωνίζονταν όπως και τα χαρακτηριστικά. Σήμερα οι νέοι έχουν εκμηδενίσει εντελώς τους παλαιότερους. Έχουν χαθεί ακόμη και οι κλασσικοί. Στη σκέψη, στη μουσική, στη ζωγραφική, στην ποίηση... Στην θεολογία. Πώς αντιδρά σήμερα η θεολογία και η Εκκλησία σε αυτή την πραγματικότητα ; Αρνείται ακόμη και να δεί την αλλαγή. Πώς φαίνεται ένας συντηρητικός ; Από τον τρόπο με τον οποίο ονομάζει κάθε προσπάθεια ανανέωσης. Νεο-ορθοδοξία, νέο-νικολαϊτισμός, νέο-βαρλααμισμός... Η αιώνια επανάληψη του ιδίου. Διότι εάν δέν επαναλαμβάνεται το ίδιο, το οποίο έχει ήδη αντιμετωπιστεί, θα πρέπει να ερευνήσουμε και να καταλάβουμε τις καινούργιες παρεκκλίσεις μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια του ένδοξου παρελθόντος. Για να έλθουμε στα Εκκλησιαστικά. Είναι δυνατόν να υπάρχει Χριστιανός συντηρητικός ; Ανανεωτής ; Είναι δυνατόν να υπάρχει συντηρητική Εκκλησία ; Ανανέωση της θεολογίας ; Σήμερα παλεύουμε με τον νέο πολιτισμό και τη νέα γνώση χωρίς να έχουμε κάν ξεκινήσει το δρόμο του Κυρίου. Αυτά που περιέχονται κλεισμένα στα σεντούκια του κληρικαλισμού δέν έχουν καμμία σχέση με τον δρόμο του Κυρίου όπως ακριβώς και οι ανανεωτές που πιέζουν για αλλαγές. Καί οι δύο παρατάξεις προϋποθέτουν αυτό που καλούνται να αποκτήσουν αγώνιζόμενοι το δρόμο του Κυρίου. Η κατάσταση των Χριστιανών δέν διαφέρει απο την κατάσταση των κοσμικών Ελλήνων. Κανένας δέν μπορεί να καταλάβει τί γίνεται γύρω του.


Αμέθυστος

.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κατάσταση των Χριστιανών δέν διαφέρει απο την κατάσταση των κοσμικών Ελλήνων. Κανένας δέν μπορεί να καταλάβει τί γίνεται γύρω του
..............
Αμέθυστε τα είπες Ο Λ Α με την παραπάνω φράση...
Πάμε στην ακροποταμιά να κλάψουμε παρέα και με τον Κ.Τ.
(αυτό το κ.τ.δε μου αρέσει ως ήχος να πω τη μαύρη αλήθεια...με παραπέμπει προς κτ(ήνος)!

amethystos είπε...

Aγαπητέ ανώνυμε,
Κ.Τ. σημαίνει Κυρίω Τελειούται.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Το άρθρο είναι απόσταγμα εκπροτεσταντισμένης σκέψης. Ηθικολογίες, προτεσταντική λαικοκρατία και ρηχή θεολογική σκέψη.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό δεν το ειχα φανταστεί!
Άκου Κυρίω τελειούται!
Τι σκέφτεται ο άνθρωπος όταν γεράσει!
:-)

Κ.Τ. είπε...

Αυτό θα πει να βάζεις καλό λογισμό! :-) Ας το δούμε και σαν ευχή και ας πούμε αμήν για όλους φίλοι μου.

Τα αρχικά είναι πραγματικά. Δεν πρόκειται λοιπόν για ανωνυμία αλλά για μερική φανέρωση της επωνυμίας!

Στάθηκα και ΄γω στις δυο τελευταίες προτάσεις της ανάρτησης. Πολύ χαρακτηριστικές. Είναι το «σημείο Αμήν», αν επιτρέπεται η παράφραση.

Στην ακροποταμιά και στη διπλανή πόρτα κλαίει η κυρά Σοφία που προσεύχεται για το δολοφόνο του 22χρονου παιδιού της που ήταν με πατερίτσες και το ένα πόδι στο γύψο όταν η μαχαιριά διαπέρασε την καρδιά του (για τα μέτρα του αγίου Διονυσίου μου φαίνεται αυτό), η κυρα 'Λένη που νέα κοπέλα σαν ήταν, έδωσε το ένα και μοναδικό παλτό της σε μια έγκυο γυναίκα μες στο κρύο, και που έφαγε και ξύλο απ΄ τη μάνα της σαν την είδε χωρίς το παλτό και έμαθε τι συνέβη, και κάμποσοι άλλοι που έχω την τιμή και το χρέος να γνωρίζω. Μπορούμε να ελπίζουμε όσο έχουμε ταπεινούς ανθρώπους ανάμεσά μας και δίπλα μας.

«Εάν κολληθή ο ουρανός τη γη, ο ταπεινόφρων ου μη θροείται».
Αββάς Ισαάκ ο Σύρος

amethystos είπε...

Καλά βρε Τελεβάντο δεν βαρέθηκες μιά ζωή να λές τα ίδια και τα ίδια;

Ανώνυμος είπε...

Ιδιον των γερασμένων είναι να διηγούνται τα περασμένα μεγαλεία. Και διηγόντας τα να κλαίνε. Στο Κυρίω Τελειούται που φαίνεται η γήρανση;

Όσο για την ηθικολογία κτλ: ακριβώς αυτή είναι η αδυναμία μας, την οποία καταγγέλλει το κείμενο. Δίνουμε παλιά ονόματα, που ακούσαμε κάποτε, σε πράγματα τα οποία στην ουσία μας διαφεύγουν.

Ανώνυμος είπε...

Λέγοντας γέρο εννοώ τον Αμέθυστο που έδωσε την ερμηνεία του Κ.Τ. με αγαθό λογισμό
(και πολύ σωστά, και μπράβο βρε Κ.Τ.που δε θύμωσες, εγώ γι αυτό σ'αγαπάω...)
Και μη μου πεις ότι δεν ειναι γέρος ο Αμέθυστος, άνθρωπος που έχει δουλειά και παιδιά!
Εσύ, τώρα φίλε, αν απαξιώνεις τους γέρους, παρακάλεσε το Θεό, να σε πάρει νέο, να μην έχεις τα βάσανά τους, και τις βλακώδεις συγκινήσεις και αναμνήσεις τους.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Κ.Τ.
επειδή υπάρχουν ΑΦΑΝΕΙΣ ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, σαν αυτούς που ανέφερες ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΥΔΟΛΩΣ ΕΠΙΓΙΓΝΩΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ- ΔΙΟΤΙ ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΓΙΝΩΣΚΑΝ, παραφυλάει πάντα το ανακόντα παραπλεύρως...-γι αυτό, νομίζω, μας κρατάει ό λ ο υ ς τους υπόλοιπους ο Κύριος.
Για χάρη ΕΚΕΙΝΩΝ, των οποίων τα πρόσωπα θα λάμψουν ως ΗΛΙΟΣ, όταν έρθει η ώρα της απονομής της ΑΛΗΘΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
Νά έχεις πάντα την ειρήνη του Χριστού στην καρδιά σου.
Πραγματικά, χάρηκα που σε Συνάντησα.

Κ.Τ. είπε...

«Τα νιάτα είναι καλά, τα γηρατειά καλύτερα και ο θάνατος ακόμα καλύτερα», άκουσα έναν αγιορείτη να λέει!
Πράγματι αυτοί οι αφανείς, οι ανύπαρκτοι για τον κόσμο, είναι που μας κρατούν. Μπροστά τους τα θέματα περί «εκσυγχρονισμού», «ανανέωσης», «συντηρητισμού», κτλ, εκφυλίζονται. Ασφαλώς θα το έχετε προσέξει. Εντυπωσιακό δεν είναι;!
«Παιδάκι μου τίποτα χωρίς τον Χριστό», σου λέει με χαμόγελο η κυρα Σοφία όταν καμιά φορά τη συναντάς στο δρόμο και ΄συ λες από μέσα σου: «νυν κρίσις εστι».
Κι αφήστε τους καϋμένους ν΄ ασχολούνται με «ανανεώσεις» και «μεταφράσεις»!
Αμήν για όλους για την ειρήνη του Χριστού, την πάντα νουν υπερέχουσαν.