Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Κραυγή απόγνωσης από τους εναπομείναντες κατοίκους του "ιστορικού κέντρου" (αλλά η αστυνομία δεν έχει εντολές)

Ο χάρτης της ανομίας

Ένας χάρτης που περιλαμβάνει τις ζώνες εγκληματικότητας και ανομίας του αθηναϊκού κέντρου φτιάχτηκε από επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής, με στοιχεία που συγκέντρωσαν από τις καθημερινές τους εμπειρίες. Με το σύνθημα «Η παραβατικότητα έχει όνομα και διεύθυνση», ζητούν από την πολιτεία την ασφαλή διαβίωσή τους.

--Κάτω ο χάρτης που συνέταξαν οι κάτοικοι με τα σημεία έντονης εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας. Ναρκωτικά, ληστείες, πορνεία, αποθήκες παραεμπορίου...

«Στη διάπραξη των εγκλημάτων συνεργάζονται Ελληνες και αλλοδαποί. Το πεζοδρόμιο (πορνεία) ελέγχεται από Ελληνες», λέει ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, συντονιστής της Κίνησης Πολιτών του Κέντρου της Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ). Και εξηγεί πώς έκαναν την έρευνά τους: «Στηθήκαμε έξω από τα μαγαζιά μας. Ο χάρτης φτιάχτηκε από προσωπικές προσπάθειες και στενή παρακολούθηση. Εγκλημα διαπράττεται σε κάθε δρομάκι κι εμείς δημοσιοποιούμε το ελάχιστο απ' όσα είδαμε».

Απευθύνθηκαν στην Αστυνομία και, σύμφωνα με όσα λένε, πήραν την απάντηση ότι για να επέμβουν θα πρέπει να έχουν εντολές και πως οι φυλακές είναι πλέον γεμάτες.

«Στήνονται στις γωνίες, από τις 5 το πρωί. Βγάζουν πιστόλια και παραμονεύουν. Ορμάνε σ' οποιονδήποτε περάσει. Χθες το πρωί, επιτέθηκαν σε εργαζόμενη, της πήραν τη χρυσή καδένα από τον λαιμό. Προχθές, βούτηξαν τις βαλίτσες από τους πελάτες μου. Αυτά αποτελούν καθημερινό φαινόμενο», λέει ο Μανώλης Καρδάμης, ιδιοκτήτης τριών ξενοδοχείων που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αγ. Κωνσταντίνου δίπλα στο Εθνικό Θέατρο και στην αρχή της οδού Κεραμεικού: «Στο Μουσείο μαζεύονται έμποροι ναρκωτικών και χρήστες. Αφοδεύουν δίπλα στο υπ. Πολιτισμού. Κατεβαίνουν τουρίστες από τα πούλμαν να επισκεφθούν το Μουσείο και βρωμάει. Δίπλα στο Εθνικό Θέατρο, στήνονται Σομαλοί και Μαροκινοί. Πλακώνονται με χαντζάρες για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών. Πιέζουν ξένους πελάτες μας ν' αγοράσουν. Από την Ομόνοια μέχρι την πλατεία Βικτωρίας γίνονται επιθέσεις. Κλέβουν ό,τι βρίσκουν επάνω μας. Ειδοποιούμε τους πελάτες που δεν γλιτώνουν όταν τους κυκλώνουν πέντε άτομα. Χτύπησαν εργαζόμενη, τη λήστεψαν. Εμεινε αναίσθητη, μισή ώρα, σ' έναν κάθετο δρόμο της Αγ. Κωνσταντίνου».
«Θα αφανιστώ»

«Στην οδό Μενάνδρου τα μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών αποτελούν μέρος της καθημερινότητας. Χθες τη νύχτα, έγινε καβγάς μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών επειδή κάποιος Αφγανός έκλεψε Πακιστανό μικροπωλητή. Τώρα οι Πακιστανοί απειλούν με αντίποινα. Δεν ξέρω πώς θα καταφέρω να φύγω από το μαγαζί», λέει η οπτικός Χριστίνα Λιλικάκη. Το κατάστημά της βρίσκεται στην οδό Μενάνδρου. Το άνοιξε ο πατέρας της πριν από 40 χρόνια. «Για να μην αφανιστώ, πηγαίνω τρεις φορές την εβδομάδα σε γειτονικό ξενοδοχείο και πουλάω τα εμπορεύματά μου στους πελάτες του. Εδώ δεν έρχονται. Πλησιάζουν και τους φωνάζουν "κόκα-κόκα". Για να προσεγγίσω παρακαλώ σεκιουριτάδες και παρκαδόρους να βοηθήσουν. Η Δημοτική Αστυνομία έρχεται ύστερα από χίλια παρακάλια. Κάνει ένα σόου πετώντας εμπορεύματα μικροπωλητών στο διπλανό οικόπεδο. Ούτε οι ίδιοι οι αλλοδαποί δεν αντέχουν εδώ. Καλούμε την Αστυνομία κι απαντούν "δεν έχουμε εντολή..."».

«Κόκα-πρέζα»

Ιδιοκτήτης καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, ο Γ. Μαλαχιάς υποστηρίζει ότι «το πανηγύρι στήθηκε από γνωστούς-άγνωστους "φραγκάτους". Υποβαθμίζοντας, έριξαν τις τιμές, αγόρασαν φθηνά. Ενας κατασκευαστής αγόρασε 75 ακίνητα γύρω από την πλατεία Θεάτρου. Ο,τι έκαναν στο Γκάζι, στου Ψυρρή. Στην Καποδιστρίου και τη Μάρνη προσφέρουν 900 ευρώ το μέτρο "για να φύγουμε τώρα". Μας διώχνουν, αλλά εμείς δεν φεύγουμε...».

Εξηγεί ότι «άνοιξαν τον ΟΚΑΝΑ, "σπρώχνοντας" τους παράνομους αλλοδαπούς στο κέντρο. Αφού ερήμωσε η περιοχή, απομακρύνουν τον ΟΚΑΝΑ, μεταφέροντας ουσιαστικά, τα ναρκωτικά στην 3ης Σεπτεμβρίου. Κατεβαίνοντας σου φωνάζουν "κόκα-πρέζα". Και στη γωνία στέκονται αστυνομικοί». *

Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, δύο γειτονιές της Ομόνοιας έκλεισαν συμβολικά δρόμους της Αθήνας για να βροντοφωνάξουν το δικαίωμά τους στο να ζήσουν και εργαστούν με ασφάλεια σε ένα κράτος δικαίου.

Δείτε το βίντεο
Η εξέγερση των γειτονιών της Αθήνας




Πηγή : ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Αμέθυστος
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: