Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Γέβτιτς προς Αρτέμιο

Αποσπάσματα από την επιστολή του επισκόπου Αθανάσιου Γέβτιτς στον επίσκοπο Αρτέμιο Ραντοσάβλεβιτς


Παναγιότατε αδελφέ και επίσκοπε Αρτέμιε, έστειλες γράμμα στον πατριάρχη, (στις 22 Φεβρουαρίου 2010, και το δημοσίευσες-αλλιώς δε θα το γνώριζα-στην αντιεκκλησιαστική σελίδα novinar.de, γιατί; η εξήγηση που δίνετε είναι τραγικοκωμική, αλλά τυπική για το περιβάλλον σου και την νοοτροπία των ιστοσελίδων) “αισθανόμενος την ανάγκη...καταπονημένος από αυτό το ανήκουστο στην ιστορία της Εκκλησία λιντσάρισμα στα ΜΜΕ, που έπεσε καταπάνω μας σαν τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας φυσικής καταστροφής, αλλά βίαια και οργανωμένη εκστρατεία.”

Παρακάτω γράφεις “δεν βγήκαμε καν στα ΜΜΕ(!). Ούτε με μια λέξη(;)(Στο γράμμα ο Αρτέμιος γράφει πως από τις 13.2.2010, μετά την απόφαση της Συνόδου, δεν έβγαλε φωνή στα ΜΜΕ)”...”Εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα να πούμε δημόσια την αλήθεια μας...σαν να υπάρχει η επιθυμία να με φάει το σκοτάδι, να εξαφανιστώ σε άγνωστο τόπο, να βυθιστώ κάτω από τον πάγο, αλλά αθόρυβα...

Παρακάτω γράφεις πως ότι συμβαίνει γύρω σου “γίνεται χωρίς έλεγχο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς ντροπή και αιδώ”... “σε αυτή την λασπολόγο καμπάνια συναγωνίζονται ο διοικητής επίσκοπος Αθανάσιος....” ο οποίος “όπου και να πάει μιλά στον λαό για ξένες αμαρτίες (δικές μου και των συνεργατών μου), δηλητηριάζοντας τις ψυχές των ακροατών του, προετοιμάζοντας τους για το λιντσάρισμα αυτών στους οποίους επιτίθεται. Το κάνει μπρος στους μοναχούς μου. Όπου πάει χύνει δηλητήριο και σπέρνει διχόνοια. Δεν αφήνει σε ησυχία ούτε άλλους επισκόπους...Γκρεμίζει(με την πνευματική έννοια) ό, τι χτίζαμε τα τελευταία 19 χρόνια. Ήρθε με την απόφαση της Συνόδου να “τακτοποιήσει τα πράγματα” στην επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης. Αλλά αυτή η νέα κατάσταση είναι πραγματικά τραγική για την επισκοπή και για όλον τον σερβικό λαό(!) ,ιδιαίτερα για τον λαό του Κοσόβου.” ...

Αγαπητέ επίσκοπε, φαίνεται πως ζεις στα σύννεφα, γιατί δεν βλέπεις τίποτα γύρω σου, εκτός το γεγονός πως είσαι μεγαλομάρτυρας! Και “επινοημένες συκοφαντίες” κατά του Βίλοβσκι! Σε κατέλαβε συνειδητά ή ασυνείδητα η τύφλα και ξεστομίζεις ασύστολα ψέματα, παραβλέπεις πως δίνεις δηλώσεις, και μάλιστα “συμβουλές” στα “πνευματικά σου τέκνα”...με δηλώσεις κατά του πατριάρχη Παύλου, της Συνόδου, και μάλιστα εναντίον μας, των αδελφών σου.

Αυτή σου η νοοτροπία που πολλαπλασιάζεται από τις αρρωστημένες νοοτροπίες των πιο κοντινών σου και των πιο "πιστών" σε σένα πνευματικών "υιών", που διαμορφώθηκαν με το ίδιο παράδειγμα ψέματος και διπλοπροσωπίας ad majorem gloriam ενός cult αλάθητου παπικού τύπου. Όλα αυτά προκάλεσαν ό, τι συμβαίνει σήμερα. Εδώ και πολύ καιρό σου έλεγα και έγραφα: πως οι ιστοσελίδες των πιο στενών σου συνεργατών διαδίδουν “σαν τους καταρράκτες του Νιαγάρα” ασύστολα ψέματα και συκοφαντίες εναντίον όλων, εκτός για σένα και τους δικούς σου, που μάλιστα αυτοί οι συνεργάτες σε έφεραν σε αυτή την κατάσταση, “τραγική κατάσταση” στην πολύπαθη επισκοπή σου. Αυτό δεν ήθελες να το δεις, και τώρα δεν θέλεις να το δεις, και γι' αυτό δε θα σου πω περισσότερα για το θέμα, γιατί θα ήταν δονκιχωτικό κυνήγι ανεμόμυλων.

Ο λόγος που σου γράφω αυτό το αδελφικό γράμμα είναι ο εξής: λες πως ο Αθανάσιος "γκρεμίζει όλα οικοδομούσαμε και δημιουργούσαμε εδώ και 19 χρόνια"! Προς Θεού, τι οικοδόμημα είναι αυτό, επί 19 χρόνια οικοδομούμενο, που ένας "βιαστής"(και παρόμοια, όπως με ονομάζουν οι δικοί, αλλά εγώ είμαι και χειρότερος από αυτό) μπορεί σε μια στιγμή να γκρεμίσει! Αδελφέ και Επίσκοπε, δεν είναι ότι θεωρείς οικοδόμημα χτισμένο πάνω στην άμμο; Δυστυχώς, είναι βάσει της νοοτροπίας της μεγαλομανίας, του cult της προσωπικότητας, "της πνευματικής καθοδήγησης". Συν τοις άλλοις, στην "πρακτική σου κατήχηση", ύψωσες την θεωρία περί πνευματικού πατρός στο βάθρο δόγματος. Αλλά αυτή η έκφραση του μοναχισμού δεν βρίσκεται στους ιερούς κανόνες! Αυτό το είδος "πνευματικής πατρότητας", δικής σου και των "πνευματικών σου"(όπως ο Συμεών Βίλοβσκι και οι όμοιοι) οδήγησε στο ανυπόφορο πνευματικό πνίξιμο του τίμιου και πιστού, αλλά απλοϊκού Ορθόδοξου λαού στην επαρχία σου.(Ορθόδοξου και πριν και χωρίς τους δικούς νεοφώτιστους "ορθόδοξους"). Πνίξιμο του λαού που είναι μετριόφρων αλλά φοβισμένος από αυτό το "πνευματικό" βασανιστήριο του κλήρου, μειωμένος και καταπατημένος, και ο λαός και ο κλήρος, με την ψευδοπνευματική ψυχολογική-ιησουιτική μεθοδολογία πνευματικής καθοδήγησης. Που μοιάζει με γκουρουισμό, με βεχαβιτικό χειρισμό της πίστης και της εμπιστοσύνης, με εκμετάλλευση της πνευματικής καθοδήγησης προς απειλή των συνειδήσεων, όπως δυστυχώς κάποτε εφαρμόζεις(Παράδειγμα: ο Νεκτάριος γύρω από την υπογραφή σου για την απομάκρυνση του ιδίου...και τώρα η περίπτωση της μοναχής Πελαγίας και της κατασκοπείας, με δική σου ευλογία, της επιτροπής της Συνόδου στο σαλόνι του μοναστηριού Gracanica. Σου παρέθεσα τα κείμενα, το δικό της και των υπερασπιστών σου, από την ιστοσελίδα novinar.de, μαζί με την ερώτηση: “Υπάρχει εδώ καθόλου Θεός, Χριστός, Εκκλησία, Ορθοδοξία, Σερβισμός του Κοσόβου;)

Περί αυτού του θεμελιώδους πνευματικού, ποιμαντικού και αρχιποιμαντικού, βαθιά εκκλησιαστικού, εκκλησιολογικού και λειτουργικού προβλήματος, το οποίο είδα και διαπίστωσα, έγραψα πριν από το παρόν γράμμα, στην Ιερά Σύνοδο. Γιατί αυτό είναι το κύριο πρόβλημα της της επισκοπής σου. Οι οικονομικές ατασθαλίες και το λήστευση του φτωχού και πονεμένου λαού είναι μόνο αποτέλεσμα, παραπροϊόν αυτής της πνευματικής ασθένειας. (Σύντομα θα στείλω και αυτό το γράμμα στον Πατριάρχη).

Αρχιερέα Ορθόδοξε, μοναδικέ "υπέρμαχε της πατερικής πίστης και παραδόσεως", εσύ με την πνευματικότητα σου και την χλωμή απομίμηση της, που στον Συμεών και τον Νικόλαο(τους οποίους δεν "μισώ"-όπως νομίζεις και λες, αλλά τους λυπάμαι βαθιά) έχει μετατραπεί σε καρικατούρα, ύψωσες την πνευματική πατρότητα πάνω από την ιδιότητα ως επισκόπου, τον πνευματικό πατέρα πάνω από τον ιερουργό και ποιμένα, τα μοναστήρια πάνω από την Εκκλησία, το cult της προσωπικότητας πάνω από την συνοδική ουσία της Εκκλησίας ως Σώματος του Χριστού, πάνω από την συνοδική ζωή που είναι ουσίωσης και ενότης όλων των μελών του Χριστού εν Αγίω Πνεύματι. Δημιούργησες ψευδοζηλωτισμό, όμοιο με αυτόν των μασσαλιανών, καθαρών , βογομίλων- και την παραμικρή αντίσταση σ' αυτό ονομάσατε "επανάσταση"!(όπως π. χ την γραπτή δήλωση 5 αρχιερατικών προϊσταμένων με την ευκαιρία της πολεμικής των συνεργατών σου από την οικοδομική εταιρία "Rade Neimar" κατά του διακόνου Srdjan και των μικρών παιδιών του, και την αντίσταση των μοναχών της μονής Decani στην τυραννία του μοναδικού σου "συνεργάτη", του αναντικατάστατου Συμεών ψεύτη-γιατί ψεύδεται πως του έσπασαν το πόδι, όμως αυτοί μόνο τον έδιωξαν όπως το έκανε και η μητέρα Μακαρία, με πιο απαλό τρόπο, από το μοναστήρι Celije.) Και στείλατε αντιπροσωπεία να αποσπάσει υπογραφές από μοναχούς και κληρικούς, για το ποιος είναι υπέρ σου και ποιος υπέρ του Θεοδόσιου(πράγμα που ψευδόμενος αρνήθηκες). Μίζερος ο πνευματικός που χρησιμοποιεί τέτοια πράγματα, και συγχαρητήρια στις τέσσερις ηγουμένες, στύλους του Κοσόβου, που δεν ήθελαν να υπογράψουν! Έγραφες κάπου(όταν ήσουν ακόμα στην αρχή της ανόδου προς το ύψος του επί παντός πνευματικού και ειδικού για την πνευματικότητα, περί "νηστείας -και το Σάββατο!,ενάντια στους ιερούς κανόνες-και εξομολογήσεως", ως απόλυτες προϋποθέσεις για την Θεία Κοινωνία*, πράγμα που κυριολεκτικά δεν υπάρχει πουθενά στου ιερούς κανόνες, και δεν λέω πως η νηστεία και η εξομολόγηση δεν χρειάζονται καθόλου, όπως μας συκοφαντούν οι τραμπούκοι σου, που δεν έχουν ιδέα "ούτε τι λένε ούτε τι μαρτυρούν"), έγραφες λοιπόν: πως ο πνευματικός"δεν πρέπει να επιβάλλεται σε κανένα... ποτέ να μην επιμένει να εισδύσει στην ψυχή μας", οι ίδιοι όμως, εσύ και οι πνευματικοί σου δεν κάνετε αυτό; ταυτόχρονα επικαλείστε τον πατέρα Ιουστίνο, τον οποίο, όπως και τον άγιο Νικόλαο(Βελιμίροβιτς, τον οποίο εύκολα μιμήσαι με τις επιστολές-απαντήσεις σου, ας είναι) τον οποίο μονοπωλείτε για σας και τις αντιλήψεις σας για όλα τα πράγματα. Μέχρι και για την ορθόδοξη πίστη, δογματική, λειτουργία, κατήχηση, μη βλέποντας πως αυτούς τους Θεόσταλτους αποστόλους της εποχής μας παρουσιάζετε ως ανθρώπους με αιρετική νοοτροπία. Όπως είναι η δική σου νοοτροπία, "του ορθόδοξου θεολόγου και ενός από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς σήμερα(όπως σε ονομάζουν οι θαυμαστές σου και σου γράφουν και διαδίδουν εγκώμια στις ιστοσελίδες.)

Οι ζηλωτές σου, ψευδευλαβής, “που δεν κινούνται με την λογική” παραλύουν τους Χριστιανούς, τον λαό και προπάντων τον κλήρο, και τους θεωρούν ηλίθιους που δεν έχουν καμία πρωτοβουλία(που δεν επιτρεπόταν να έχουν στην ανακαίνιση ναών, χωρίς την συμφωνία του Suboticki και τις ληστρικής κλίκας „Rade Neimar“. Λόγω ανυπακοής τιμωρήθηκαν ιερείς με μετάθεση ή επίπληξη, έναν μάλιστα απείλησε ο Suboticki „θα σου πιω το αίμα”!). Το ότι τα πράγματα είναι έτσι, φαίνεται από το πως λειτουργούν οι ιερείς σου: δεν ξέρουν να λειτουργούν, καημένοι μα με καλή πρόθεση άνθρωποι, γιατί δε ν τους δίδαξες ποτέ, ως αρχιποιμένας δεν τους κάλεσες σε αδελφικές συζητήσεις και συμβουλές. (Θυμάμαι: τι χάος επικρατούσε στον εγκαινιασμό του ναού του Αγίου Δημητρίου στην Μίτροβιτσα(Κόσοβο), μαζί με τον μακαριστό Πατριάρχη Παύλο, και εσύ δεν είπες ούτε μια λέξη να καθησυχάσεις τον κόσμο. Και εγώ ο βλάκας προσπαθούσα να βάλω κάποια τάξη όπως και τώρα προσπαθώ και οι πανταχού παρόντες κατάσκοποι σου συκοφαντούν στις ιστοσελίδες πως “πάλι ο θυμώδεις Αθανάσιος” “επιτίθεται σε μοναστήρια”, “καθαιρεί ηγουμένες”. Σάμπως και ήρθα να βλέπω από σένα και να βλέπω το χάος που έμεινε πίσω σου, τον φόβο την απελπισία και σκοτεινές υποψίες: Τι θα γίνει αν επιστρέψει ο Αρτέμιος; Ποιος θα υποφέρει την εκδίκηση των ολιγάριθμων αλλά επικίνδυνων προστατευομένων; Το ξέρεις πως πολλοί στην επισκοπή σου τρέμουν την επιστροφή την δική σου και του Συμεών, μάλιστα καημένοι ιερείς! Διερωτήσου γιατί;)

Επίσκοπε μου και Αδελφέ, η ιεροσύνη σου είναι υπέροχη, και είναι μεγάλο το έργο το ότι χειροτόνησες αυτούς τους νεαρούς ανθρώπους που είναι ως επί τω πλείστον από το Κόσοβο. Αλλά δεν πας να λειτουργήσεις ως αρχιποιμένας στην επαρχία σου, πολύ λίγο επισκέπτεσαι τον λαό και τον κλήρο, και γι' αυτό είναι έρημοι, αφημένοι στον εαυτό τους, αμαθείς και άπειροι, και κατατρομαγμένοι χωρίς τόλμη και πρωτοβουλία. Πρέπει για όλα να ρωτήσουν εσένα και τους δικούς σου αυτόκλητους παντογνώστες, όπως ήταν ο Συμεών. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα εκτός και αν “είναι ευλογημένο”, “είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς”, αλλά που είναι “κανονισμένο” και ποιος τους επέβαλε, δεν τολμά κανείς να αναφέρει. (Για τον λόγο αυτό οι ιερείς αρχίζουν να λένε: “Τώρα ανασαίνουμε!”-αν και τους μαλώνω-ανασαίνουν γιατί έφυγε η παντοδύναμη κλίκα του Βίλοβσκι).

Ανελευθερία, πνεύμα δουλοπρέπειας, ξύλιασμα, σύγχυση, αδιακρισία και σχεδόν παράλυση κυριαρχεί στον καημένο και υποτιμημένο κλήρο, γιατί οι μοναχοί σου, μάλιστα οι αυτόκλητοι “πνευματικοί”, έχουν το μονοπώλιο σε όλα, , κρατούν τα “κλειδιά της βασιλείας”, και ούτε οι ίδιοι μπαίνουν, ούτε τους άλλους αφήνουν. Έγραψα και προς την Σύνοδο σε ένα γράμμα: εδώ είναι επί τω έργω η μοναχοκρατία, αντί της Χριστοκρατίας. Γιατί η Εκκλησία δεν είναι ούτε δημοκρατία, ούτε μοναρχία, ούτε αυτοκρατία, ούτε δεσποτοκρατία αλλά Χριστοκρατία. “ο γαρ νόμος του πνεύματος της ζωής εν Χριστώ Ιησού ηλευθέρωσε με από του νόμου της αμαρτίας και του θανάτου”(Ρωμ. 8,2) και από τους νόμους των “πνευματικών”, ψυχικών, ψυχολογικών, μάλλον ψυχωτικών, και όχι αληθινά πνευματικών νόμων της άνω Σοφίας, όπως λέει ο Απόστολος(Ιακ. 3,14-18). Αντί να στέκεστε στην ελευθερία των τέκνων του Θεού, στην ελευθερία με την οποία μας ελευθέρωσε ο Χριστός, στην ελευθερία του Αγίου Πνεύματος, που είναι και η μεγαλύτερη ευθύνη ενώπιον Θεού και ανθρώπων, οι ψευδοπνευματικοί σου , αλλά δυστυχώς και εσύ, σκλαβώνετε τα πνευματικά σας τέκνα, τα παραλύετε και σαν αυτόματα τα κινείτε προς διάσπαση εντός της Εκκλησίας, “λόγω του πνευματικού τους”(διάβαζε λόγω cult προσωπικότητας). Τους παρακινείτε σε αυτό που βλέπουμε τις μέρες αυτές, στην χούφτα αυτή των αντιδραστικών και συκοφαντών, ενώ εσύ μυστικά τους συμβουλεύεις, όπως τους συμβουλεύεις(“Κάντε εσείς σύμφωνα με την συνείδηση, και εμείς θα κάνουμε σύμφωνα με τους κανόνες”!-γιατί προφανώς η Σύνοδος και ο Πατριάρχης δεν δρουν “σύμφωνα με τους κανόνες”, αλλά πρέπει να μάθουν από σκοτεινούς τύπους και προδότες, όπως Zeljko Ktotranin, Vlda Dimtrijevic, M. Matejic) και υποθάλπεις ψεύτικες ελπίδες, “πως ο Σίμος(υποκοριστικό) θα γυρίσει, απλώς κρύφτηκε προς καιρόν, αλλά είναι σε ασφαλή τόπο.” Το ότι έφυγε σαν κλέφτης μέσα στην νύχτα δεν τολμά να αναφέρει κανένας, ούτε εσύ που του ετοίμασες την φυγή με υπολογισμένη και βεβιασμένη “απόλυση σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες”. Παρόλα αυτά έμεινε στις προηγούμενες θέσεις και λειτουργίες που είχε στην επισκοπή. Και αυτό είναι “σύμφωνα με του ιερούς κανόνες”! Εν τω μεταξύ, αν δεν ξέρεις, μάθε: ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ επέστρεψε στον πατριάρχη τον φάκελο του Συμεών, και στέλνει τον Συμεών πίσω στην σερβική Εκκλησία, μεταξύ άλλων, επειδή ο Συμεών του είπε ψέματα πως φεύγει από την Σερβία “λόγω οικουμενισμού”. Ο Πειραιώς κατάλαβε πως πρόκειται για ψέμα.

Το χειρότερο απ' όλα αδελφέ και συλλειτουργέ εν Χριστώ, είναι πως δεν ήσουν έτσι. Και ούτε αυτά έμαθες και είδες από τον Ιουστίνο, αλλά προσφάτως έγινες έτσι. Νομίζω σου το επέβαλαν αδιάκριτοι ζηλωτές, το ψευδοζηλωτικό πνεύμα και νοοτροπία, που σε κατέλαβαν. Και εσύ άρχισες να ζεις μέσα σ' αυτό, έγινες δούλος αυτής της αρρωστημένης, εσωστρεφούς, αιρετικής νοοτροπίας, που έγινε πνευματικό εγκαθίδρυμα. Και αν το θέσει κανείς υπό αμφισβήτηση, που έτσι κι' αλλιώς βρίσκεται σε ασταθή πόδια φόβου και κατάθλιψης, τότε ουρλιάζεις σαν πληγωμένο λιοντάρι: “όλα όσα 19 χρόνια έκτιζα, ο Αθανάσιος μου τα γκρεμίζει!” Αυτή η κραυγή, πατέρα και αδελφέ σε αποκαλύπτει, επειδή γκρεμίζεται “χάρτινος πύργος” Και ακούς κακόπιστους που σου λένε πως”έτσι εδίωξαν και τους προφήτες πριν από σένα”. Ο Ιουστίνος δεν ήταν τέτοιος “μάρτυρας”, και δεν “πήγαινε πάντα με το ρεύμα”, όπως κάπου είπες πως αυτό ήταν το κύριο “χαρακτηριστικό του”, αλλά δεν είναι. Και αυτό σε προδίδει επίσης. Σου τα έγραψα αυτά, ξέρω-χωρίς ηρεμία, αλλά καλή τη πίστη. Μας βλέπει ο οφθαλμός που τα βλέπει όλα.

Μοναστήρι Γρατσάνιτα, αγίου Ταρασίου, 10.3.10

Επίσκοπος Αθανάσιος

Rade Neimar: είναι η οικοδομική εταιρία που εκτελεί τα έργα ανοικοδόμησης και επισκευής ναών στο Κόσοβο. Ιδρύθηκε εν γνώση του Αρτεμίου, χωρίς την γνώση της Συνόδου.

*Υστερόγραφο
Από εσωτερική πηγή ακούσαμε τα εξής: για να κοινωνήσει κάποιος πρέπει να έχει εξομολογηθεί. Αν όμως δεν ταιριάζει να εξομολογηθεί κανείς αμέσως πριν την αρχή της Θείας Λειτουργίας, (όπως συνηθίζεται στους Σέρβους), τότε ο εξομολογούμενος παίρνει ένα πιστοποιητικό από τον ιερέα που τον εξομολόγησε, και το επιδεικνύει στον ιερέα που θα τον κοινωνήσει.

Μετάφραση απο τα Σερβικά : Πέτρος

Σχόλιο : Κάτι σαν αποθέωση του Κληρικαλισμού προκύπτει. Τελικώς οι οικουμενιστές και οι αντί-οικουμενιστές δέν έχουν και πάρα πολλά να χωρίσουν. Οι Ορθόδοξοι ζούν ήδη στον θεσμό των πολλών Παπών και οι Καθολικοί στον Ένα. Το πρόβλημα είναι μόνο η ενότης του Ενός με τους πολλούς. Κάτι που έχει αναλάβει ο Ζηζιούλας.

Αμέθυστος
.

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΠΑΔΩΝ ΕΥΛΟΓΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ , ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΑΠΑΣ.
ΕΤΣΙ ΕΧΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΓΛΙΤΩΣΩ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ, ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΦΟΒΑΜΑΙ!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αυτό το γράμμα του Γιέφτιτς, θυμίζει συνοπτική, σε βελτιωμένη μορφή, επανέκδοση του "Καταφυγίου ιδεών" - για να ταιριάζει στην περίπτωση του επισκόπου Αρτεμίου.

Η γνωστή μέθοδος των γραφιάδων της super cult νεοορθοδοξίας, που εξαπολύει τους κεραυνούς της με αφορισμούς τύπου : "Πνίξιμο του λαού που είναι μετριόφρων αλλά φοβισμένος από αυτό το "πνευματικό" βασανιστήριο του κλήρου, μειωμένος και καταπατημένος, και ο λαός και ο κλήρος, με την ψευδοπνευματική ψυχολογική-ιησουιτική μεθοδολογία πνευματικής καθοδήγησης. Που μοιάζει με γκουρουισμό, με βεχαβιτικό χειρισμό της πίστης και της εμπιστοσύνης, με εκμετάλλευση της πνευματικής καθοδήγησης προς απειλή των συνειδήσεων, όπως δυστυχώς κάποτε εφαρμόζεις".

Αυτά αναμηρυκάζουν τα γνωστά δικά μας "ευσεβιστικά", "πιετιστικά", "μανιχαϊστικά" και άλλα σπαράγματα των νεοορθοδόξων ανακαινιστών και εκσυγχρονιστών. Οι οποίοι εγκατέλειψαν το "Καταφύγιο ιδεών" και κλείστηκαν στο ασφαλέστερο αμπρί του οικουμενισμού ελπίζοντας να γλυτώσουν από το πυρηνικό ολοκαύτωμα που ετοιμάζουν.

Καλύτερα θα ήταν να ζητήσουν τη διατήρησή τους και την προφύλαξή τους, σε καταψύκτη λιαν χαμηλής θερμοκρασίας. Η επιστήμη μπορεί να κάνει το θαύμα της και να τους αναστήσει.

amethystos είπε...

ΘΥΜΙΖΕΙ. Η μέθοδος των συνειρμών δεν είναι μέθοδος κατανοήσεως, χρησιμοποιείται ευρέως στην δημοσιογραφία και είναι η αποκλειστική μέθοδος της ψυχαναλύσεως.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Κατ΄ επέκταση, όπως είναι και το : "ΜΟΙΑΖΕΙ με γκουρουισμό, με βεχαβιτικό (διάβαζε, συμπεριφεριολογικό) χειρισμό της πίστης και της εμπιστοσύνης" του Γιέφτιτς.

Το "βεχαβατικό" είναι από τον αγγλικό ψυχιατρικό όρο : Behavioral εκ του behave = συμπεριφέρομαι.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Λησμόνησα,

"Η μέθοδος των συνειρμών δεν είναι μέθοδος κατανοήσεως"

Σωστά, είναι μέθοδος κρίσεως (κριτικής) και εξαγωγής επαγωγικών συμπερασμάτων.

amethystos είπε...

Είναι μέθοδος κρίσεως μόνον εφόσον δεχόμαστε, όπως και ο κ. Γιανναράς, το υποκείμενο συνώνυμο του ανθρώπου. Και είναι μέθοδος αυτπγνωσίας και απελευθερώσεως. Ουδεμία σχέση έχει με την κρίση.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αν και ξεφεύγουμε από το θέμα, η κουβέντα αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον.

Ως προς αυτό που έγραψα (με το ΘΥΜΙΖΕΙ κλπ.) για τον Γιέφτις, ανάγοντας τη γραφή του στα δικά μας νεοορθόδοξα, δεν απέβλεπα στην κατανόηση των γραπτών του και των γραπτών "μας" (καλύτερα, τους). Είπα ότι είναι τα ίδια, αλλά προσαρμοσμένα στα τεκταινόμενα στη Σερβία.

Σχετικά τώρα με τους συνειρμούς, που έθεσες, δεν υπαινίχθηκα εμπλοκή φιλοσοφικών, πολλή δε περισσότερο θεολογικών όρων, όταν λόγοι ή ιδέες συνάπτονται (σημ. κάπου αποσκοπούν βέβαια) και αφορούν σ΄ αυτό που ονομάζουμε λειτουργία του συνείρειν.

Αν η λειτουργία αυτή μας οδηγεί σε κριτικά συμπεράσματα και αυτή τελικά μας πηγαίνει στην εξαγωγή ερμηνευμάτων μπορεί να είναι συζητήσιμο. Δεν μου φαίνεται όμως να ευσταθεί η άποψη που εκφράζεις : "Είναι μέθοδος κρίσεως μόνον εφόσον δεχόμαστε, όπως ο Γιανναράς, το υποκείμενο συνώνυμο του ανθρώπου. Είναι μέθοδος αυτογνωσίας και απελευθερώσεως". Δεν μου είναι άλλωστε ιδιαίτερα προσφιλής η λέξη "αυτογνωσία". Η κριτική στάση που προτιμώ είναι η του "γνώντες Θεόν μάλλον δε και γνωσθέντες υπ' αυτού".

Και κάτι τελευταίο σχετικό με αυτό το περίεργο "βεχαβιτικό", που απέδωσα ως "συμπεριφεριολογικό". Πιθανόν ο μεταφραστής να έκανε λάθος και αντί "βαχαβιτικό", που αφορά σε ισλαμική (να την ονομάσω;) αίρεση, το έγραψε "βεχαβιτικό" και η δική μου ερμηνεία να είναι λάθος.

Ανώνυμος είπε...

βεχαβατικό: προερχεται από το όναμα του Muhammad ibn Abd al-Wahhab. Είναι ενα κίνημα εντός του Ισλάμ. Αυστηρή και ΄δογματική μορφή του σουννιτικού ισλαμισμού.

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΟ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΜΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΑΡΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ...

ΘΑ ΣΙΩΠΗΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΧΩΘΩ ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΟΥ...
ΑΜΕΘΥΣΤΆΚΟ, ΕΛΑΒΕΣ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΧΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡ.ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ;

Ιερό Κοινόβιο Οσίου ΝΙκοδήμου είπε...

28-5-2010
Σεβασμιώτατε,
Μελέτησα μέ προσοχή την επιστολή σας προς τον Μητροπολίτη Αρτέμιο. Δυστυχώς διέκρινα σύγχυση καί ταραχή και του νου και της καρδιάς.
Η όλη δομή της επιστολής σας νομίζω δεν χρήζει απαντήσεως. Είναι, αλήθεια, τόσο αντιφατική και ξένη προς το πνεύμα της Εκκλησίας...
Ο μέγας Αθανάσιος Γιέφτιτς, ο «υιός» του αγίου Ιουστίνου, γκρεμίστηκε μέσα στη συνείδησή μας.
Εμείς οι μικροί περιμέναμε από σας τους μεγάλους άλλο ήθος και ύφος.
Κρίμα! Κρίμα! Κρίμα!
Ο Καθηγούμενος του Ιερού Κοινοβίου
Οσίου Νικοδήμου
Πενταλόφου Γουμένισσας

Nikos είπε...

Έχει γίνει σκέτη Οδύσσεια η συνεννόηση πιά στην Ελλάδα.

amethystos είπε...

Έχουμε σε μεγάλη ευλάβεια τον Άγιο Νικόδημο και "ο αόρατος πόλεμος" μάς άνοιξε κυριολεκτικά το δρόμο. Θα μεταφέρουμε το σχόλιό σας στό φίλο μας και εύχόμαστε να κατορθώσει να το στείλει.
Όμως πιστoποιητικό εξομολογήσεως;
Δέν σάς φαίνεται υπερβολικό;
Με τις ευχές του Αγίου σάς χαιρετούμε.

Κ.Τ. είπε...

Να πω την αλήθεια, μέχρι τούτη τη ώρα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτά βγήκαν από το χέρι του πατρός Αθανασίου!
Κάτι άλλο θα πρέπει να συμβαίνει.

Ανώνυμος είπε...

Όταν κάποιος συμφωνεί με τις απόψεις μας, είναι «καλός και άγιος», αν τυχόν μας τα πει ανάποδα, λέμε «Κάτι άλλο θα πρέπει να συμβαίνει». Μήπως πρέπει κάποτε να αναρωτηθούμε μήπως εμείς κάνουμε κάπου λάθος; Η πολλή σιγουριά για την «Ορθοδοξία ΜΑΣ» θα μας εκτροχιάσει, αργά η γρήγορα.

ΝΛ.

amethystos είπε...

Αγαπητέ ΝΛ. κάποτε θα πρέπει να αποδείξουμε εμείς οι Ορθόδοξοι πώς δεν είμαστε Ορθόδοξοι μονο και μόνο επειδή γεννηθήκαμε στην Ελλάδα. Πράγμα πού σημαίνει πώς άν είχαμε γεννηθεί στην Ιταλία θα είμαστε με το ίδιο πάθος Καθολικοί. Θάρθει η ώρα πού θα καταλάβουμε όλοι μας πώς πρέπει να είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Ανώνυμος είπε...

«Οι Ορθόδοξοι ζούν ήδη στον θεσμό των πολλών Παπών και οι Καθολικοί στον Ένα».

Και οι απόγονοι του Καλόμοιρου στο θεσμό του Αλάθητου=Αμέθυστου...

amethystos είπε...

Είδες φίλε τί παθαίνουν οι "έξυπνοι"; Μάς δίνεις ακόμη μιά απόδειξη τού λόγου τό αληθές.
Ούτε να ειρωνευτείς δεν μπορείς χωρίς την βοήθεια τού πάπα.

Ανώνυμος είπε...

Να τον αφήσετε το μακαρίτη τον Καλόμοιρο στην ησυχία του!
Δεν τον φτάνετε ούτε στο μικρό το νυχάκι του!

Ανώνυμος είπε...

Ούτε να ειρωνευτείς δεν μπορείς χωρίς την βοήθεια τού πάπα.

Δεν ειρωνεύομαι. Όποιος δεν συμμετέχει στον αγώνα είναι φυσικό να μήν κάνει και λάθη. Και να παρατηρεί με ακρίβεια τα λάθη των αγωνιζομένων από το ύψος της κερκίδας του.
Με την διαφορά ότι στο τέλος οι παρατηρητές και οι φίλαθλοι δεν παίρνουν έπαθλο.
Και στην περίπτωσή μας το έπαθλο είναι η αιώνιος Σωτηρία...

amethystos είπε...

Στην Εκκλησία φίλε, δεν υπάρχουν θεατές. Στην πραγματικότητα, θεατές είναι αυτοί που νομίζουν πως αγωνίζονται, μόνο που θα το ανακαλύψουν αργά.
Ούτε έξυπνοι υπάρχουν στην Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ, ΑΡΧΙΒΛΑΚΑΣ, ΑΛΛΑ...ΤΑ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΥΘΕΝΗΜΕΝΑ...ΕΞΕΛΕΞΑΤΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ!

amethystos είπε...

Άς είναι κι έτσι φίλε.

Ανώνυμος είπε...

Τελευταίο δικό μου σχόλιο. (Ούτως ή άλλως έχεις ex officio τον τελευταίο λόγο και άρα και τον τίτλο του «έξυπνου»):

Στην Εκκλησία φίλε, δεν υπάρχουν θεατές.

Μα αυτό είπα κι εγώ: Με το να κρίνεις και να κατακρίνεις τους πάντες και τα πάντα μέσα στην Ορθοδοξία και να νιώθεις εμφανέστατα δικαιωμένος (και όχι πενθών και αγωνιών) δείχνεις ότι δεν είσαι μέλος της Εκκλησίας. (Στο άκουσμα Καλόμοιρος τσίμπησε ο «ανώνυμος» εαυτός σου...).

Σωθείης

Υ.Γ.: Δεν με πειράζει αν «μετριάσεις» αυτό το τελευταίο μου σχόλιο.

amethystos είπε...

Έχεις δίκηο φίλε, έχεις τις αποδείξεις. Ελπίζουμε όμως με την ευχή σου κάτι να καταφέρουμε κι εμείς.

Ανώνυμος είπε...

Παρεπειπτόντως ποιός είναι ο Καλόμοιρος; Ξέρει κανείς να μάς πεί για να καταλάβουμε;

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε Αλεξάνδρου Καλομοίρου ΚΑΤΑ ΕΝΩΤΙΚΩΝ με πρόλογο Φώτη Κόντογλου και θα καταλάβετε ΟΣΟΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ(οι μη καλοπροαίρετοι θα έχουν..εγγλέζικες πυξίδες, βοηθειά τους...)...ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΣΤΗΡ, ή Ζέφυρος απο Θεσσαλονίκη...
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΟ ΕΡΓΟ...
Ο Καλόμοιρος ήταν γιος βιομηχάνου, σπουδαγμένος στην Ελβετία, στη δεκαετία του 50-69 και πολύ φίλος με την οικογένεια Πατέρα των Οινουσσών που έγιναν μοναχοί στη συνέχεια.
Υπήρξε γιατρός Ορθοπεδικός, που έκανε εξαιρετική οικογένεια και έζησε στη Θεσσαλονίκη.
Πέθανε απο ανακοπή, ετών 59.
Είχε ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΙΣΤΗ και...
έκανε τη ζωή του πατίνι, χάριν της Ορθόδοξου Πίστεως.
Δεν έγινε Ορθόδοξος για να θησαυρίζει θησαυρούς επι της γης, ούτε για να θρέφει τριφασικές μπάκες...καληώρα σαν...ονόματα δε λέμε...
ΤΟΥ ΚΑΛΟΜΟΙΡΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΙΖΕ ΑΓΡΙΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ.
Γι αυτό...να πλένουν μερικοί το στοματάκι τους πριν τον αναφέρουν με τόση κρυφή έπαρση ως ειδήμονες δήθεν επί παντός επιστητού...άμα πια!

Θὐμωσα με τις... δεσποινίδες!

amethystos είπε...

Δέν σάς καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά. Εμείς έχουμε αναρτήσει αποσπάσματα από το βιβλίο τού Καλόμοιρου. Όμως γιά κάθε ενδεχόμενο παρότι δέν σάς καταλαβαίνουμε θα σάς κάνουμε την εξής ερώτηση : Δηλ θέλετε να πείτε ότι ο Καλόμοιρος είναι καλύτερος από τον Γιανναρά;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ των Ακτίνων πραγματικά εγώ δεν μπαίνω ΠΟΤΕ ΠΙΑ στο μπλογκ των Ακτίνων.
Μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος.

Σε ασπάζομαι
Ο αμέθυστος ΦΑΙΔΩΝ!

(εννοώ ότι αποφεύγω να εγείρωμαι ως κεκραιπαληκώς εξ οίνου, που λέει και κάποια γνωστή μου ψυχή...)