Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Τραμπ και Πούτιν αποφάσισαν κατάπαυση του πυρός στη Συρία


Κατάπαυση πυρός στη νοτιοδυτική Συρία η οποία θα τεθεί σε ισχύ το μεσημέρι της 9ης Ιουλίου συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Vladimir Putin και τον Donald Trump στο Αμβούργο.

Την επίτευξη συμφωνίας την ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Sergey Lavrov.

H συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου της G20. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο τύπου του State Department.

Ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησης των δύο Προέδρων κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί εντός των επόμενων ωρών. Πάντως, στις συζητήσεις τους κυριάρχησαν η κατάσταση στην Ουκρανία, τη Συρία και η τρομοκρατία.

"Είχα μια πολύ μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρχαν πολλά ζητήματα, όπως η Ουκρανία, η Συρία, άλλα προβλήματα, άλλα διμερή θέματα", είπε ο Putin, ενώ ξεκινούσε η επόμενη συνάντησή του, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe.

"Επιστρέψαμε επίσης και πάλι στα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο", πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε "τιμή του" να συναντά, για πρώτη φορά, τον Vladimir Putin, δηλώνοντας ότι αναμένει να συμβούν θετικά πράγματα στις σχέσεις των δύο χωρών τους.

"Ο Putin και εγώ έχουμε συζητήσει διάφορα πράγματα και νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά", είπε ο Trump απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, καθισμένος δίπλα στον Ρώσο ηγέτη τον οποίο συνάντησε σήμερα στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας.

"Είχαμε κάποιες πολύ, πολύ καλές συνομιλίες. Θα μιλήσουμε τώρα και προφανώς αυτό θα συνεχιστεί. Αναμένουμε να συμβούν πολλά πολύ θετικά πράγματα για τη Ρωσία, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για κάθε ενδιαφερόμενο. Και είναι τιμή να βρίσκομαι μαζί σας", πρόσθεσε.

Ο Putin, μέσω διερμηνέα, σχολίασε ότι μολονότι οι δυο τους έχουν μιλήσει τηλεφωνικά, η τηλεφωνική επικοινωνία δεν αρκεί και χαρακτήρισε σημαντική τη διμερή αυτή συνάντηση. "Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω προσωπικά και ελπίζω (...) αυτή η συνάντηση να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα", πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά τέσσερις φορές, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Trump, τον περασμένο Ιανουάριο.

Να σημειωθεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Έσφιξαν το χέρι ο ένας του άλλου και είπαν ότι θα συναντηθούν σύντομα ιδιαιτέρως, θα ιδωθούν σύντομα», δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.

Ο Ρώσος ηγέτης ενημερώθηκε πλήρως για το ότι ο Trump χαρακτήρισε χθες αποσταθεροποιητική τη συμπεριφορά της Μόσχας, πρόσθεσε o Peskov και θα λάβει υπόψη του αυτό και άλλες παρατηρήσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Από την πλευρά του, ο Trump έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να βρει τρόπους να συνεργαστεί με τον Putin, όμως η επιθυμία του αυτή βρίσκει εμπόδια τόσο στις μεγάλες διαφορές των δύο χωρών για τη Συρία και την Ουκρανία, όσο και στις κατηγορίες προς τη Μόσχα ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί προετοιμάζονται να αναλύσουν την παραμικρή έκφραση των προσώπων τους, να ερμηνεύσουν κάθε χειρονομία και να προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν όσα κρύβονται πίσω από τις τυπικές δηλώσεις που κυριαρχούν συνήθως σε τέτοιες συναντήσεις.

Βέβαια, μιλάμε για έναν από τους πιο απρόβλεπτους ηγέτες, τον Donald Trump και έναν από τους πιο σκληρούς «αντιπάλους», τον Vladimir Putin. Ένα μεγιστάνα του real estate, κοσμοπολίτη και πρώην τηλεοπτικό αστέρα, απέναντι στον πανίσχυρο Ρώσο πολιτικό και πρώην κατάσκοπο. Συνεπώς, όλα είναι πιθανά.

Με σημερινό tweet o Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζει ότι ανυπομονεί για τις συναντήσεις με όλους τους ηγέτες των G20, συμπεριλαμβανομένου του Vl. Putin.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συνάντηση αυτή «είναι κρίσιμης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Από την πλευρά του ο Trump επέκρινε χθες από τη Βαρσοβία την «αποσταθεροποιητική» συμπεριφορά της Ρωσίας.

Στις ΗΠΑ υπάρχει η ανησυχία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, νέος στο πεδίο της πολιτικής ο οποίος ακόμη τώρα αναπτύσσει την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία, θα είναι λιγότερο προετοιμασμένος από τον Putin, που έχει αντιμετωπίσει τους δύο προηγούμενους Αμερικανούς προέδρους και δεκάδες ηγέτες.

«Δεν υπάρχει τίποτα (…) που το Κρεμλίνο θα ήθελε να δει περισσότερο από έναν (Αμερικανό) πρόεδρο που θα συμβιβαστεί με μια χειραψία και ένα χαμόγελο και θα αποχωρήσει λέγοντας ότι είχε μια καταπληκτική συνάντηση με τον απόλυτο άρχοντα του Κρεμλίνου», εκτίμησε ο Adam Schif, βουλευτής των Δημοκρατικών και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εξάλλου, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στις ΗΠΑ για πιθανές σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις να κρατήσει αυστηρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα ζητήσει ο Trump από τον Putin και τι ενδέχεται να του προσφέρει σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για το πώς οι χώρες τους μπορούν να συνεργαστούν για να σταθεροποιήσουν τη Συρία.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν την πιθανότητα να δημιουργηθούν με τη Ρωσία κοινοί μηχανισμοί για τη διασφάλιση της σταθερότητας, περιλαμβανομένων των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, της αποστολής παρατηρητών επί του πεδίου ώστε να εποπτεύουν την τήρηση της εκεχειρίας και της συντονισμένης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Tillerson.

Σκληρές διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης και με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, την ώρα που η Ουάσινγκτον πιέζει το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Βόρεια Κορέα, μετά και την τελευταία εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Από την πλευρά της η οικοδέσποινα Angela Merkel είναι αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο να οδηγήσει τους εταίρους της προς μια συμφωνία για το εμπόριο, το κλίμα και το μεταναστευτικό, θέματα τα οποία προκαλούν μεγαλύτερες τριβές μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Trump.

Η Merkel συναντήθηκε με τον Trump για μία ώρα σε ξενοδοχείο του Αμβούργου χθες Πέμπτη το βράδυ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές, τις οποίες δεν έχουν καταφέρει να υπερκεράσουν οι απεσταλμένοι τους έπειτα από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και χαμογέλασαν μπροστά στις κάμερες, χωρίς την ένταση που είχαν κατά τις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο και τον Μάιο στην πρώτη περιοδεία του Τrump στην Ευρώπη.

Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων επεσήμανε ότι αναμένει οι διαπραγματευτές να εργάζονται συνεχώς προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο πριν το Σάββατο, την τελευταία ημέρα της συνόδου.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα, πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι αξιωματούχοι πιέζουν για μια αναφορά στα ορυκτά καύσιμα ως βιώσιμη εναλλακτική σε πιο καθαρές πηγές ενέργεια, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι Ευρωπαίοι. Εκτός από τις ΗΠΑ, και η Σαουδική Αραβία προβάλει αντίσταση.

Στο εμπόριο, πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον δεν συμφωνεί με τη διατύπωση που καταδικάζει τον προστατευτισμό, την οποία είχε αποδεχθεί ο Trump στη σύνοδο της G7 στην Ιταλία τον Μάιο.



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Liberal
Φωτογραφία: Steffen Kugler /BPA via Getty Images/Ideal Images

kostasxan

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι Ουκρανια, τι Συρια, τι τρομοκρατια! Δεν ειναι αυτα τα θεματα που κυριαρχησαν στις συζητησεις τους! Τι μας λενε αυτοι οι λαοπλανοι; Η Ελλαδα ηταν στο επίκεντρο των συζητήσεων τους! Και ο Ρωσος ηγετης που λεει οτι συζητησαν τα "θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο" απλα για λογους στρατηγικης δεν αναφερει την αληθεια. Η Ελλαδα ηταν στο επικεντρο των συζητησεων τους! Ψηλα οι Ελληνες! Ζητω οι Οργανωσεις!