Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει συνεχής μετάνοια που γεννά αγίους.


Ανώνυμος είπε...
Αγαπητοί, το πρόβλημα δεν είναι το ημερολόγιο. Το παλαιό ημερολόγιο ακολουθείται και από άλλες Εκκλησίες, χωρίς να έχει δημιουργηθεί σχίσμα, πόσο μάλλον σχίσματα επί σχισμάτων όπως στην Ελλάδα. Αυτό που συμβαίνει, μοιάζει με το προτεσταντικό χάος. 13 παρατάξεις παλαιοημερολογιτών, μερικές ομάδες αποτειχισμένων, και επιπλέον μεμονωμένα άτομα, αποκομένα που ισχυρίζονται ότι έχουν την αλήθεια. Όλοι αυτοί έχουν την 'αλάθητη' ερμηνεία των Κανόνων αλλά δεν συμφωνούν μεταξύ τους και αλληλοαναθεματίζονται. Κοινό τους είναι η ξεροκεφαλιά και το σχισματικό φρόνημα. Ο π.Ε.Θεοδωρόπουλος γράφει ότι 'επίσκοπος' των ΓΟΧ του είχε πει ότι δεν τολμά να μιλήσει σε 'ιερέα' του και να τον ελέγξει, γιατί θα πάει στην άλλη παράταξη. Ο διαχειριστής του ιστολογίου Στώμεν καλώς, πρώην παλαιοημερολογίτης, έγραψε για τον φανατισμό και την ταραχή, και ότι μετά τις ομιλίες τους φεύγεις διαταραγμένος, γεμάτος φόβο καχυποψία και μένος απέναντι όλων. Φανατισμένος, που δεν μπορείς να σκεφτείς με καθαρό μυαλό αλλά κάνεις καταστροφικές κινήσεις πανικού, κάτω απ΄την αίσθηση του κατεπείγοντος, ερμηνεύοντας τα πάντα σε ανθρώπινο επίπεδο, και προσπαθώντας να βρεις ανθρώπινες δράσεις να τα καταπολεμήσεις.Ένας σκοτεινός σαρκικός 'χριστιανισμός'.
Αυτό το φαινόμενο είναι παράγωγο της εσχατολογίας (προτεσταντικής μορφής). Ο Κύριος μας μίλησε για τον αιώνα αυτό δίνοντας σαν κεντρικό σημείο την επαναφορά του λαού Ισραήλ για την υποδοχή του ψευδο-μεσσία, και είπε ότι λόγω της μεγάλης αποστασίας, ο Σατανάς γνωρίζοντας ότι πλησιάζει η δεύτερη έλευση του Κυρίου, θα ανοίξει το φρέαρ της αβύσσου και θα γεμίσει η γη με πλάνες και ψευδοπροφήτες. Και είπε ακόμα να γνωρίσουμε το δέντρο από τους καρπούς (γιατί θα είναι δυσδιάκριτο).
Όλες οι αιρέσεις, οι σέκτες, και οι παραεκκλησιαστικές ομάδες νέου και παλαιού ημερολογίου, έχουν τα ίδια κοινά χαρακτηριστικά. Παντού υπάρχει εσχατολογική υστερία και μια έννοια παντοδυναμίας του Σατανά, που έχει κυριεύσει τα πάντα, και μία παραχάραξη της έννοιας της λύτρωσης, της Σωτηρίας, ως τήρηση κανονισμών και καταστατικών της ομάδας. Με ταυτόχρονη καταδίκη όλων των υπολοίπων, μέσω εξονυχιστικής εξέτασης και στις παραμικρές λεπτομέρειες, ονομάζοντας αυτό ακρίβεια (!). Το βλέπουμε και στους ψευδομάρτυρες της Σκοπιάς, το βλέπουμε και στους αποτειχισμένους και παλαιοημερολογίτες, ανεξάρτητα από το δόγμα.Η έννοια της Σωτηρίας είναι ένα καταστατικό. Είναι νομικές λεπτομέρειες. Όπως κάνει ένας δικηγόρος.Χειρότερο και από την εύκολη ηθικολογία.
(συνεχ.)
Ἐκεῖνοι ὅμως [οἱ κληρικοί] πού ἐξ αἰτίας κάποιας αἱρέσεως ―καταδικασμένης ἀπό Ἃγιες Συνόδους ἤ Πατέρες― διέκοψαν τήν [ἐκκλησιαστική] κοινωνία μέ τόν Πρόεδρό τους [δηλ. τον πνευματικό τους προϊστάμενο], ἐπειδή ἐκεῖνος κήρυττε τήν αἵρεση δημόσια καί ἀπροκάλυπτα, αὐτοί λοιπόν δέν ὑπόκεινται σέ Κανονικό ἐπιτίμιο ἀλλά καί πρέπει, από τους Ορθοδόξους, νά τούς ἀποδοθεῖ ἡ τιμή πού τούς ἀξίζει!
Ρωτάμε λοιπόν, ποια αίρεση κηρύχθηκε το 1924, όταν άλλαξε το ημερολόγιο ώστε να έχει νόημα η 'απομάκρυνση ως από όφεως'; Ποια αίρεση κήρυξε π.χ. ο μητροπολίτης Άνθιμος;Μα έβαλε λένε τον μονοφυσίτη στον Ναό, δεν εναντιώθηκε στη σύνοδο της Κρήτης κτλ... Σωστά. Υπάρχει λοιπόν ανεπάρκεια στην διοίκηση της Εκκλησίας, εκκοσμίκευση, έλλειψη αντανακλαστικών, υπάρχει πολλές φορές βόλεμα, αφασιακή αδιαφορία, όπως και δυτική επιρροή σε βαθμό μετάλλαξης σε παπικού τύπου κληρικαλισμό. Υπάρχουν και όσα έχουν πει και κάνει οι Πατριάρχες του τελευταίου αιώνα. Ποια είναι όμως η λύση; Όταν ο διάβολος επηρεάζει ανθρώπους ώστε να κάνουν ζημιά στην Εκκλησία, εμείς θα τραβάμε το δρόμο μας; Πως αυτό θα επηρεάσει θετικά; ΚΑΝΕΝΑΝ και σε ΤΙΠΟΤΑ. Είναι αναποτελεσματικό σε όλα τα επίπεδα και καταστρέφει εκείνον που το κάνει γιατί η Εκκλησία έχει Σωτήρα, αντίθετα εμείς χρειαζόμαστε Σωτηρία, και δεν μπορούμε να γεμίζουμε με ένα υποκατάσταστο 'πνευματικής ικανοποίησης' (λόγω 'ομολογιακής αποτείχισης'), και αυτάρκειας, που εξουθενώνει στη συνέχεια τους άλλους, θεωρώντας τους προδότες ή βολεμένους ή μολυσμένους.
Ούτε να ταμπουρωνόμαστε αυτοδικαιωμένοι πίσω από ένα Κανόνα, για να μας κάνει 'απρόσβλητους' από την αίσθηση ανεπάρκειας και ατέλειας, που είναι η κινητήρια δύναμη του γνήσιου χριστιανού προς τον Θεό, προς την ταπείνωση, προς την μετάνοια.
Ο άνθρωπος δεν 'αυτο-σώζεται' λόγω του Κανόνα όπως θεωρούν κάποιοι.
Δεν είναι υπερβολικά αυτά, ούτε δικές μας ερμηνείες, αλλά οι ίδιοι διακηρύσσουν για όλους τους υπόλοιπους ότι είναι μολυσμένοι και αιρετικοί (ως κοινωνούντες με αιρετικούς) που δεν έχουν Σωτηρία (το ίδιο κάνουν και οι προτεστάντες). Οι ίδιοι διεκδικούν ως δική τους την Σωτηρία αποκλειστικά λόγω ενός Κανόνα.
Πολύ απλά θα έπρεπε να αναρωτηθεί καθένας, με ποιο τρόπο μπορεί να επηρεάσει τις καταστάσεις. Ο Απ. Παύλος μας λέει ότι τα όπλα μας είναι πνευματικά, είτε ορατά (με τον αγιοπνευματικό λόγο μας) είτε αόρατα (με την προσευχή μας). Ο πόλεμος είναι εναντίον των δαιμόνων.
Αν δεν υπήρχε ο Κανόνας τι θα έκαναν μπροστά στη σημερινή κατάπτωση; Βρήκαν ένα Κανόνα, και νομίζουν ότι θα συντρίψουν τον 'οικουμενισμό' (την προφητευμένη μεγάλη αποστασία ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΌ ΜΑΣ, και εντός μας) 'ως σκεύη κεραμέως'. Απέναντι σε ανθρώπους όμως μάχονται, και σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο (όχι απέναντι στους δαίμονες που πολεμούν με 'πυρηνικά΄ και σε πολύ ανώτερο επίπεδο, και με πάρα πολλούς τρόπους, και εξωεκκλησιαστικούς και κυρίως τους νεότερους). Αποπροσανατολίζοντας μάλιστα τα πράγματα.
Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός έγινε η αιτία για να διασωθεί η Ορθοδοξία απ΄τον παπισμό, γιατί ήταν άγιος. ΑΛΛΑ κυρίως γιατί ο Θεός το θέλησε.Μην το ξεχνάμε αυτό. Εκείνος θα πει την τελευταία λέξη για τα πάντα, ανάλογα με την πνευματική κατάσταση της ανθρωπότητας. Μπορεί και σήμερα ο Θεός να αναδείξει νέους Μάρκους. Είναι προφητευμένο στην Αποκάλυψη. Η Εκκλησία μπορεί να υποφέρει από ανάξιους ανθρώπους, μπορεί να βάλλεται εκ δεξιών και εξ αριστερών (από άθεους, οικουμενιστές και ζηλωτές) αλλά ζει και είναι ανίκητη. Είναι περιβεβλημένη τον ήλιο. Εκκλησία είναι οι πιστοί, οι διαρκώς μετανοούντες.Η αληθινή Εκκλησία γεννάει διαρκώς αγίους. 

https://www.youtube.com/watch?v=5YaOKbXwuVk

Δεν υπάρχουν σχόλια: