Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Η προοπτική της Σαρκώσεως - Σταύρος Γιαγκάζογλου

                       

«Δεῦτε χριστοφόροι λαοὶ κατίδωμεν, θαῦμα πᾶσαν ἔννοιαν, ἐκπλῆττον καὶ συνέχον΄ καὶ εὐσεβῶς προσκυνοῦντες, πίστει ἀνυμνήσωμεν.» Σε αυτά τα λόγια της ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων, φαίνεται το μέγεθος του θαύματος που συνέβη στην Βηθλεέμ περίπου 2000 χρόνια πριν. Από την Παρθένο σαρκώνεται ο Θεός Λόγος, παίρνει σάρκα και οστά, γίνεται άνθρωπος. Το αδύνατο γίνεται δυνατό και ο Δημιουργός γεννάται για την σωτηρία των ανθρώπων.

Το μεγάλο αυτό θαύμα σημαίνει την αλλαγή της προοπτικής του ανθρώπου για τον Θεό. Ο Θεός γίνεται κάτι το καθημερινό, γίνεται βίωμα. Παύει να θεωρείται κάτι το απόμακρο, κάτι το δυσερμήνευτο.

Η ζωή κοντά στον Θεό γίνεται κάτι το οποίο όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κατορθώσουν άμα αφεθούν σε Αυτόν. Και η αρχή της Καινής, της Νέας αυτής Διαθήκης είναι η Σάρκωση Του την οποία εορτάζουμε τα Χριστούγεννα.

Με τον Σταύρο Γιαγκάζογλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Δογματικής, Θεολογικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Ακούγονται οι Διπλές Καταβασίες των Χριστουγέννων σε ήχο α’, από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.Τ.Χ.Ε. Παναγιώτη Νεοχωρίτη και τον Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ.Τ.Χ.Ε. Στυλιανό Φλοίκο.
Πηγή: https://youtu.be/Ikz3YudCjB0

Η προοπτική της Σαρκώσεως – Σταύρος Γιαγκάζογλου

Αναστάσιος: Η προοπτική της Σαρκώσεως - Σταύρος Γιαγκάζογλου (anastasiosk.blogspot.com)


"ΕΔΩΣΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΕΓΙΝΕ ΕΝΑΣ ΣΑΝ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΝΙΚΗΣΕ ΕΚΕΙΝΟΣ".  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η "ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ" ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΙΣΜΟΥ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΕΜΑΣ. ΟΜΩΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΑΦΕΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ. Ο ΙΣΤΟΡΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΕΙ Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ. ΟΥΤΕ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΥΤΕ ΑΜΑΡΤΙΑ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ. ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.

"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΘΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ."

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΣΑΡΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ, ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΑΡΚΩΣΕΩΣ.

Η ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ.

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΡΚΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΩΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΙ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ.

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ.

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ Ο ΗΣΥΧΑΣΜΟΣ. ΑΛΛΑ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΛΕΞΕΩΝ.

3 σχόλια:

χαλαρωσε είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ.



ΕΔΩΣΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.
ΟΛΗ Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ.
ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΙΣΗΣ. ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ.
ΔΕΝ ΒΑΤΩΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΩΡΘΩΣΕ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕ. ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΕ. ΙΔΟΥ ΚΑΙΝΑ ΠΟΙΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Kανένας δεν βάζει μπάλωμα από καινούργιο ύφασμα επάνω σε παλιό ιμάτιο· επειδή, το αναπληρωματικό του κομμάτι τραβάει από το ιμάτιο, και γίνεται χειρότερο σχίσιμο. Oύτε βάζουν νέο κρασί σε παλιά ασκιά· ειδάλλως, σχίζονται τα ασκιά, και το κρασί χύνεται, και τα ασκιά χαλούν· αλλά, βάζουν νέο κρασί σε καινούργια ασκιά, ώστε και τα δύο διατηρούνται.

Σ’ ευχαριστούμε, εσένα που μας έδωσες την ύπαρξη, μα και μας χάρισες την αιώνια ζωή, εσένα που κι όταν την χάσαμε και την αρνηθήκαμε, μας οδήγησες πίσω σ’ αυτήν με την ενανθρώπισή σου που καμιά γλώσσα δεν τολμά να ερμηνεύσει

amethystos είπε...

Δηλητηριώδη μανιτάρια αδελφέ. Ακόμη καί παραισθησιογόνα. Αντικατέστησαν τά δηλητηριώδη φίδια γιατί είχαμε μάθει νά τά ξεχωρίζουμε. Η θεολογική σχολή κατήντησε χειρότερη από τήν Πάντειο. Υπηρεσίες ΙΚΑ. Μόνο εξσγωγές.

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε μπλεξει,αλλα ο μαραθωνιος συνεχιζεται...Κατ΄αρχας πολλες ευχες για δυναμη στην προσπαθεια που κανετε ωστε εμεις που παρακολουθουμε τις αναρτησεις να βιωνουμε "Χριστουγεννα".
Πιστευω οτι βλεποντας τετοια καταντια παρακμης (οχι μονο μακρυα μας αλλα και κοντα μας}δεν πρεπει να μας παρει απο κατω,το χειροτερο,οταν μαλιστα και οχι μονο ΣΗΜΕΡΑ γεννιεται η Ελπιδα. Η Σωτηρια μας...Ευχεσθε.
AV