Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Τρίκκης Αλέξιος, "Ο Μητροπολίτης .. αν παραιτηθεί από την Επισκοπική του έδρα, τότε παραιτείται αυτομάτως και της Αρχιεροσύνης, δέχεται το Μοναχικό Σχήμα”

Πηγή : Ακτίνες

"Ο Μητροπολίτης είναι ισόβιος""Ο Μητροπολίτης είναι ισόβιος"
Τους Ιερούς Κανόνες που προβλέπουν ισοβιότητα των Επισκόπων επικαλείται ο άγιος Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, σχολιάζοντας την παραίτηση του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου.
Ο μετριοπαθής Ιεράρχης σημειώνει πως «κατά τους Ιερούς Κανόνες ο Επίσκοπος είναι ισόβιος. Ωστόσο αν ελεύθερα και αβίαστα κάποιος θέλει να παραιτηθεί από την Επισκοπική του έδρα, τότε παραιτείται αυτομάτως και της Αρχιεροσύνης, δέχεται το Μοναχικό Σχήμα και ανήκει στις τάξεις των Μοναχών. Αυτό οφείλουν όλοι να το ξέρουν και εξάλλου υπάρχει και το παράδειγμα του Αργολίδος Αθανάσιου Λάσκαρη, ο οποίος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα παραιτήθηκε από Μητροπολίτης και έγινε Μεγαλόσχημος Μοναχός».
«Ο καθένας στη ζωή αυτή» συνεχίζει ο Σεβασμιώτατος «σηκώνει το Σταυρό του. Δεν είναι ο Σταυρός του καθενός βαρύτερος από εκείνον που μπορεί να σηκώσει. Το φορτίο που σηκώνει ο καθένας είναι δικό του και επιλέγει αν θα φτάσει ως το τέλος ή όχι. Όσο για την επιλογή και απόφαση του αγίου Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου είναι… προσωπικά δική του και δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε κανόνα, ούτε παράδειγμα για κανέναν. Επαναλαμβάνω ότι όλοι σηκώνουμε τον Σταυρό μας»…

Σχόλιο : "Ο Επίσκοπος είναι ισόβιος". Λές και είναι καταδικασμένος ή λές και εμείς είμαστε καταδικασμένοι. Ένα γέρο ανίκανο να ορθοτομήσει το λόγο της αληθείας να τον τιμούμε σαν τότεμ, ισόβια. Αυτά τα παράδοξα επέβαλλαν στην Εκκλησία του Κυρίου οι κανόνες.
Η Εκκλησία και η Εκκλησιαστική ζωή ρυθμίζονται απο τις εντολές του Κυρίου οι οποίες καταγράφηκαν στα Ευαγγέλια. Εντολές οι οποίες έχουν σχέση με το πνεύμα του Κυρίου και με το Άγιο Πνεύμα. ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ. Όταν εμφανίστηκαν άνθρωποι οι οποίοι κατανοούσαν την αλήθεια της Σωτηρίας μας και γέμισαν το νού μας αιρετικές δοξασίες, οι Πατέρες, φορείς της πνευματικής μας παραδόσεως, αντιμετώπισαν και διέλυσαν τις κακοδοξίες και έθεσαν κανόνες οι οποίες προστατεύουν την Εκκλησία απο την προσπάθεια της κατανοήσεως. Και προστατεύουν επίσης και την πνευματική μας παράδοση. Σήμερα διαθέτουμε μία Εκκλησία κανόνων που σημαίνει ότι όποιος τηρεί τους κανόνες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ. Είναι όμως Χριστιανός; Με αυτό το απλό ερώτημα δέν ασχολείται κανείς πλέον και η Εκκλησία του Κυρίου χάθηκε. Μόνιμη ασχολία των πιστών η αίρεση και όχι η μετάνοια η οποία δόξασε τον Κύριο και κατέκτησε την ανθρωπότητα.

Αμέθυστος

1 σχόλιο:

gabtheo είπε...

Tα "όμορφα" τοτέμ, όμορφα ψεύδονται.