Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Οι πολίτες πρέπει πλέον να αναλάβουμε οι ίδιοι τις τύχες μας

Αναρτήθηκε από olympiada

Κυρίες και κύριοι πλέον … GOD HELP GREECE !!!

Γράφει ο Γιώργος Αδαλής

Εδώ και ενάμιση χρόνο , δεν μπορώ να θυμηθώ, πόσες φορές έχω γράψει σε άρθρα μου, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για την περίπτωση της οικειοθελούς αποχώρησης από την ΕΕ. και από το Ευρώ! Και αυτό όχι φυσικά γιατί αποτελεί την προσωπική μου επιθυμία . Το αντίθετο σας τονίζω. Πίστευα και πιστεύω ακράδαντα ότι η θέση μας είναι στην ΕΕ.
Αυτοί που προφανώς δεν το πίστευαν ήταν οι εκάστοτε Κυβερνόντες , των οποίων η οικονομική πολιτική, σαφέστατα και οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα τέτοιο γεγονός! Ένα γεγονός που θα έφερνε ποιο κοντά στην απόκτηση του πλούτου μας από τους διεθνείς οικονομικούς γύπες!
Εγραφα λοιπόν ότι υπάρχει, λίγος έστω, χρόνος, να προετοιμαστούμε ως χώρα για μια ενδεχόμενη έξοδό μας, η οποία όμως θα ήταν καθαρά δική μας επιλογή και όχι επιβαλλόμενη από τον Γαλλογερμανικό άξονα. Κυρίως από την ίδια την Μέρκελ!
Κανείς φυσικά δεν πήρε στα σοβαρά τις απόψεις μου, προφανώς διότι ήταν … αιρετικές και εσχάτως ενοχλητικές !!!
Σήμερα θα σας εξηγήσω που και με ποιο τρόπο , ο μαέστρος της ορχήστρας των αγορών, που ακούει στο όνομα Ανγκελα Μέρκελ, οδήγησε την χώρα μας στο σημερινό σημείο !
Αρκετά πριν ο Ολι Ρεν, μας πει το αμίμητο, «καλό κουράγιο», η Ελλάδα είχε διαπραγματευτικά όπλα πολλά. Κυρίως γιατί τότε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία μας δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από κανέναν οικονομολόγο, μιας και τέτοιο πιστωτικό γεγονός δεν είχε καταγραφεί στον Δυτικό κόσμο!
Όφειλε η Κυβέρνηση και ειδικά ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, να συντάξει εκείνος την δανειακή σύμβαση και όχι να δεχτεί να συνταχτεί από ένα δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει την σύνταξη του σχεδίου ΑΝΑΝ.
Όφειλε να μην αποκλείει την έξοδο από την ευρωζώνη αλλά να σχεδιάσει με βάση τα δικά μας συμφέροντα την έξοδό μας και την επιστροφή στη νέα δραχμή με όρους που θα σύμφεραν εμάς και σε καμία περίπτωση τους εταίρους μας. Και το σχέδιο αυτό ας το κρατούσε στα συρτάρια του!
Αντίθετα, δέχτηκε να υπογράψει ένα μνημόνιο, με όρους που όπως σας έχω εξηγήσει επαρκώς στο παρελθόν δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν! Πόσο μάλιστα να αποδώσουν. Από την αρχή ήταν πρόδηλο, ότι η ΕΕ δεν ήθελε να βελτιώσει την οικονομία της Ελλάδος αλλά απλά να κερδίσει χρόνο για να προετοιμαστούν οι «δυνατές χώρες» και οι μεγαλοι πιστωτικοί οργανισμοί, έτσι ώστε να έχουν τις λιγότερες απώλειες!
Αυτό άλλωστε σηματοδότησε και η παρουσία του ΔΝΤ στη συμφωνία!
Από την μέρα που υπογράψαμε το δάνειο των 110 δις ευρώ, ξεκίνησε ένας άνευ προηγουμένου αγώνας, να αποσείσουν από πάνω τους οι δανειστές μας, τα Ελληνικά Ομόλογα και αν ήταν δυνατόν να εξαναγκάσουν θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα να τα αγοράσουν ή να βρουν χώρες όπως η Τουρκία που θα ήθελαν να αγοράσουν «ακριβά» το χρέος μας έτσι ώστε να μας ελέγξουν σε κάθε επίπεδο.
Ακόμη και σε έναν πρωτοετή φοιτητή οποιουδήποτε τμήματος οικονομικών επιστημών, ήταν προφανές ότι η συμφωνία Ελλάδος-Τρόικας, δεν υπήρχε περίπτωση να επιτευχθεί, αλλά αποτελούσε μια βάση για τις «αγορές» να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να προστατέψουν τις «πλάτες» τους. Όταν άρχισε η συζήτηση για την δεύτερη δανειακή σύμβαση, οι μεγαλοδανειστές της Ελλάδας είχαν προχωρήσει σε «ασφαλείς οικονομικές επανατοποθετήσεις» κεφαλαίων τους, με τρόπους που τους προστάτευαν από ένα ενδεχόμενο οικονομικού ντόμινο. Τουλάχιστον τους προστάτευαν πολύ περισσότερο από πριν.
Είχαν πάρει το μάθημά τους από την κατάρρευση της Leehman Brothers και άρχισαν να απολαμβάνουν την σιγουριά της «νέας ασφαλούς θέσης» που πήραν στο διεθνές προσκήνιο.
Σε όλο το διάστημα αυτό και μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, είχαν επανατοποθετηθεί σε τόσο ασφαλή επίπεδα που άρχισαν την τελική φάση του σχεδίου τους.
Μέχρι και σήμερα, η Ελληνική Κυβέρνηση, δεν έχει κάνει το παραμικρό στον αντίποδα. Και όχι μόνο αυτό. Αντίθετα, οι νόμοι που ψηφίστηκαν, τα προεδρικά διατάγματα καθώς και όλη η προ-παρασκευή της χώρας, βασίστηκε σε ένα «σχέδιο σωτηρίας των δανειστών» και καθυπόταξης της Ελλάδας στο άρμα της Γερμανίας. Χωρίς καν να έχει προετοιμαστεί η κρατική μηχανή για ένα ενδεχόμενο «αιφνιδιαστικής» επιβολής της δραχμής από τρίτους ή ακόμη και της κατάρρευσης της ίδιας της Ευρωζώνης!
Μετά το Σαββατοκύριακο 3-4 Σεπτεμβρίου, και ενώ τίποτα δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να ανατραπεί η Συμφωνία της δεύτερης δανειακής σύμβασης, άρχισαν να εκτοξεύονται τα CDS χωρίς καμιά απολύτως αιτία. Ενώ δηλαδή η Ελληνική Κυβέρνηση έπαιρνε δραστικά αντιλαϊκά μέτρα προς την κατεύθυνση που μας επέβαλε η Τρόικα, τα ασφάλιστρα κινδύνου των Ελληνικών δανείων, ξέφευγαν στα ύψη, δείγμα του γεγονότος ότι πρόκειται για τον επίλογο ενός δράματος.
Και να ήθελε τότε η Κυβέρνηση να «μπλοφάρει» ή να διαπραγματευτεί την έξοδό μας από την Ευρωζώνη, ήταν πολύ αργά γιατί οι «παίχτες» είχαν επανατοποθετηθεί σε μεγάλο βαθμό και οχυρωθεί σε ασφαλή επίπεδα ακόμη περισσότερο.
Τι κι αν είχα γράψει πριν δυο χρόνια ότι η Συνθήκη της ΕΕ δεν μας καλύπτει ;;;
Μόλις σήμερα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ανακάλυψαν ότι η οικειοθελή αποχώρηση από την ΕΕ. ΔΕΝ αποτελεί θέσφατο !!!
Και αρχικά το Eurotoday και κατόπιν to newsit και πολλοί άλλοι, ανακάλυψαν ότι η Γερμανική Καγκελαρία επεξεργάζεται τη Συνθήκη της Ε.Ε., η οποία επιτρέπει, βάσει των άρθρων 50 και 7, την έξοδο μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μπορεί να μην υπάρχει νομικό πλαίσιο (προς το παρόν τουλάχιστον) για έξοδο από το ευρώ, όμως, εάν μια χώρα δει την έξοδο από την Ε.Ε., αυτομάτως τίθεται και εκτός της ζώνης του ευρώ.
Στο προσωπικό μου site www.adalis.gr αλλά και στον ραδιοφωνικό σταθμό CityInternational της Θεσσαλονίκης, είχα γράψει πολύ νωρίς ότι αν οι υπόλοιπες χώρες τις ΕΕ. αποφασίσουν ότι η Ελλάδα καταστρατηγεί ιδρυτική Συνθήκη της ΕΕ, τότε μπορούν με ομόφωνη απόφασή τους να προχωρήσουν στην ΔΙΑΓΡΑΦΗ της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια και μάλιστα να απαιτήσουν πίσω ότι έχουμε λάβει ως έκτακτες ενισχύσεις (τουλάχιστον).
Και υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι ακόμη και σήμερα, δεν καταλαβαίνουν γιατί μέσα σε μισή μέρα, τα Ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου έφτασαν στις 7.318 μονάδες, δηλαδή μια αύξηση 52% μόνο μέσα σε μισή ημέρα.
Και ούτε καν έκαναν τον κόπο να μας πουν ΠΟΙΟΙ «έπαιξαν» τουτέστιν «τζογάρισαν» τα ασφάλιστρα τόσες πολλές φορές έτσι ώστε να εκτοξευτούν σε αυτά τα ύψη;
Ας βγάλει ο αρμόδιος υπουργός κ. Βενιζέλος την λίστα με τις αγοραπωλησίες των Ελληνικών Ασφαλίστρων!
Για να δούμε, σε όλο του το μεγαλείο, ποιοι παίρνουν εντολές για την εξαθλίωση της Ελλάδας και από πού!!!
Ποιοι είχαν το 2010 Ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου και που τα μεταπούλησαν ή μεταβίβασαν το 2011;
Τον Απρίλιο του 2009 στην «Περιφερειακή Τηλεόραση Αρχιπέλαγος» είχα μιλήσει ανοιχτά και ξάστερα ! Είχα περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια όσα θα συμβούν το 2010 και το 2011, με την επιβολή νέων μέτρων και είχα ζητήσει να μην αποτελεί ταμπού η επιστροφή στην δραχμή, αλλά ας είναι μια ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή! Μια έσχατη επιλογή και αφού έχουμε εξαντλήσει ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες!
Και μάλιστα εξήγησα την τεράστια διαφορά της οικειοθελούς επιστροφής στη δραχμή από την επιβαλλόμενη έξοδο από το Ευρώ!
Τεράστια διαφορά. Όπως τεράστιο είναι και το χρονικό διάστημα που κατανάλωσε η Κυβέρνηση χωρίς καν να χαλυβδώσει την χώρα απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά στο μέλλον και να εξηγήσουμε επαρκώς περισσότερους οικονομικούς όρους.
Ως κατακλείδα αυτού του άρθρου, κι αυτό που θα ήθελα να μείνει στον καθένα, είναι ότι πλέον έχουμε καταναλώσει όλο το κρίσιμο διάστημα στο οποίο θα μπορούσαμε να είχαμε αντιδράσει ως χώρα!
Και πλέον έχω μόνο ένα πράγμα να δηλώσω μακριά από οικονομικούς όρους και θεωρίες !!
Κυρίες και κύριοι εφ εξής … ο θεός βοηθός !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: