Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τί ξέρει παραπάνω ο Σουηδός υπουργός οικομομικών;

Πηγή: Παρέμβαση

υπουργός οικονομικών της Σουηδίας Anders Borg δεν είναι από τους πολιτικούς που μασάνε τα λόγια τους.

Δεν είχαν περάσει ούτε 24 ώρες από την ολοκλήρωση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου που έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, όταν μιλώντας στο περιθώριο τραπεζικού συνεδρίου στη Στοκχόλμη, ο κ.Borg ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί θα επανέλθουν στο ζήτημα της Ελλάδας την Ανοιξη.

Προφανώς, ο κ.Borg εκτιμά ότι είτε θα υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής είτε κάτι άλλο θα συμβεί.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο σουηδός υπουργός οικονομικών είχε κάνει δηλώσεις για την χώρα μας.

Μιλώντας στη ετήσια διάσκεψη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκυο στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, ο κ.Borg είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα ήταν πιθανόν να βγεί από την Ευρωζώνη μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Δεν ήταν ασφαλώς ο πρώτος αξιωματούχος που δήλωσε κάτι τέτοιο και κατά πάσα πιθανότητα θα διαψευσθεί, τουλάχιστον ως προς τον προσδιορισμό του χρονικού ορίζοντα μιας ελληνικής αποχώρησης.

Αν κάτι δεν γνωστοποιήθηκε τότε ήταν το σκεπτικό του σουηδού επισήμου πίσω απ’ αυτή την απαισιόδοξη πρόβλεψη.

Όπως λοιπόν μας ανέφερε πρόσφατα συνομιλητής του, ο κ.Borg θεωρεί ότι τα νέα μέτρα λιτότητας θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, πλήττοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα τελευταία θα οδηγηθούν σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς το κράτος, κυρίως φόρους, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού και να εκτροχιασθεί το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το σκεπτικό δεν διαφέρει από εκείνο που εκφράζουν δημόσια απλοί έλληνες πολίτες βλέποντας την νέα φοροκαταιγίδα που έρχεται.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι τα συνολικά έσοδα της γενικής κυβέρνησης, π.χ. φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κ.τ.λ., αυξάνονται συνεχώς ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2009 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα συνολικά έσοδα αντιπροσώπευαν το 38,3% του ΑΕΠ το 2009 για να σκαρφαλώσουν στο 40,6% το 2010, στο 42,3% το 2011 και στο 43.9% το 2012 παρά την παρατεταμένη, βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια περίοδο, η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται στο 31,7% του ΑΕΠ το 2010 από 30,5% το 2009 και συνεχίζει στο 32,4% το 2011 και στο 34% το 2012 με προοπτική να αυξηθεί παραπάνω το 2013.

Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2013, η ανεργία να αυξάνεται, οι μισθοί να περικόπτονται, οι φόροι να ανεβαίνουν και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές δεδουλευμένων στον ιδιωτικό τομέα να εντείνονται, κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά.

Φυσικά, οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα έσοδα λαμβάνουν εν μέρει υπόψη τους αυτή την δυσμενή προοπτική.

Τα έσοδα από φόρους της γενικής κυβέρνησης σε απόλυτα νούμερα αναμένεται να υποχωρήσουν στα 63,2 δισ. ευρώ το 2013 έναντι εκτίμησης για 66,3 δισ. το 2012 και 67,5 δισ. το 2011 και 70,4 δις. το 2010.

Σημαίνουν όλα αυτά ότι η δυσοίωνη πρόβλεψη του κ.Borg για την Ελλάδα που βασίζεται στη κατάρρευση των εσόδων λόγω αδυναμίας από σημαντική μερίδα του πληθυσμού θα επιβεβαιωθεί;

Δεν το γνωρίζουμε.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε όμως είναι ότι όσο περισσότερο ζορίζεται το σύστημα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες ενός ελληνικού ατυχήματος είτε το 2013 είτε αργότερα.

Dr. Money

http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/131/articles/742967/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: