Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Το περιβαλλοντικό πραξικόπημα


Δεν θέλουμε να μετατραπούμε εμείς και τα παιδιά μας στα φθηνά γκαρσόνια της Γερμανίας, σε μία πολυπολιτισμική αποικία χρέους της, πλημμυρισμένη με παράνομους μετανάστες – με μοναδικό δουλειά μας να υπηρετούμε τους Γερμανούς που θα έρχονται για διακοπές με τις δικές τους εταιρίες και με τα δικά τους αεροπλάνα, που θα προσγειώνονται στα δικά τους αεροδρόμια, που θα μένουν στα δικά τους ξενοδοχεία, που θα έχουν το δικό τους ΟΤΕ και τη δική τους ΔΕΗ, ενώ θα ψωνίζουν από τα δικά τους Σούπερ Μάρκετ, όπως είναι τα LIDL, τα δικά τους εισαγόμενα προϊόντα. Εάν είναι αυτό το όραμα της κυβέρνησης, τότε σίγουρα δεν είναι το δικό μας – ούτε των άλλων Ελλήνων, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Θα ξεκινήσω την εισήγηση μου από τη συζήτηση για την οικονομία της προηγούμενης Παρασκευής – όπου μόνο για την οικονομία δεν ενημερωθήκαμε από τον πρωθυπουργό. Περιμέναμε τουλάχιστον να δοθούν απαντήσεις, στα εξής παρακάτω ερωτήματα – στα οποία δεν δόθηκε η παραμικρή σημασία:
(1) Πόσα ακριβώς είναι τα δημοσιονομικά μέτρα που θα επιβαρύνουν το έλλειμμα, οπότε το δημόσιο χρέος. Εδώ έχουμε ακούσει διάφορους αριθμούς, από 6,8 δις € εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ έως 14 δις € από τον ΠΘ και τελευταία 8-10 δις € – γεγονός που θεωρούμε ως απαράδεκτο. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να μας ενημερώσει για τα ακριβή νούμερα – ειδικά στην τραγική κατάσταση που έχει οδηγήσει την Ελλάδα, με την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1% ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έναντι 2,3% προηγουμένως, με τον τριπλασιασμό του ταμειακού ελλείμματος το πρώτο τρίμηνο του 2020 κοκ.
(2) Πόσα είναι τα ταμειακά μέτρα, τουλάχιστον αυτά που έχουν προϋπολογισθεί έως σήμερα και πόσες οι κρατικές εγγυήσεις.
(3)  Από πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα που θα μοιρασθούν, αφού δεν πιστεύουμε στο «λεφτά υπάρχουν» – στη γνωστή δήλωση του κ. Παπανδρέου που μας οδήγησε στο ΔΝΤ.
(4)  Με πόσα χρήματα θα στηριχθούμε από την ΕΕ χωρίς την υποχρέωση επιστροφής τους, πόσα θα διατεθούν από τα ΕΣΠΑ και πόσες εγγυήσεις θα λάβουμε από την ΕΕ.
Δεν δόθηκαν απαντήσεις ούτε σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ύφεση, την ανεργία, το έλλειμμα κλπ. – ενώ ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ πως κατατέθηκαν προβλέψεις στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων ύφεση στο 4,7% του ΑΕΠ, ανεργία στο 19,9% και υποχώρηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 4,6% που θα πρέπει να μας επιβεβαιώσει (πρακτικά).
Από αυτές τις δυσοίωνες έως καταστροφικές προβλέψεις, οι οποίες με βάση τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι πολύ χειρότερες, φαίνεται καθαρά η ανάγκη κατάθεσης ενός έκτακτου προϋπολογισμού – κάτι που επισήμανε και ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, ενώ η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν το άκουσε.
Περιμένουμε λοιπόν άμεσα έναν νέο προϋπολογισμό, πριν από τα 26 νομοσχέδια που ανακοίνωσε ο ΠΘ έως τα τέλη του Ιουλίου – λέγοντας του πως «ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά εν τω ευ το πολλώ». Επίσης πως εάν η ανάπτυξη και η ευημερία μας εξαρτιόταν από τα νομοσχέδια, τότε όλες οι χώρες θα τα κατάφερναν πολύ εύκολα.
Περιμένουμε έναν προϋπολογισμό που πρέπει να πάψει επιτέλους να εκπονείται σαν να έχει διοριστεί η κυβέρνηση διαχειριστής της Γερμανίας – με την απαραίτητη αλλαγή του λανθασμένου οικονομικού μας μοντέλου που μας οδηγεί ξανά στη χρεοκοπία. Με την άνοδο του μεριδίου της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης και της βιομηχανίας στο ΑΕΠ μας, έτσι ώστε να μην εξαρτάται η οικονομία μας σχεδόν αποκλειστικά και μόνο από τον τουρισμό.
Δεν θέλουμε να μετατραπούμε εμείς και τα παιδιά μας στα φθηνά γκαρσόνια της Γερμανίας, σε μία πολυπολιτισμική αποικία χρέους της, πλημμυρισμένη με παράνομους μετανάστες – με μοναδικό δουλειά μας να υπηρετούμε τους Γερμανούς που θα έρχονται για διακοπές με τις δικές τους εταιρίες και με τα δικά τους αεροπλάνα, που θα προσγειώνονται στα δικά τους αεροδρόμια, που θα μένουν στα δικά τους ξενοδοχεία, που θα έχουν το δικό τους ΟΤΕ και τη δική τους ΔΕΗ, ενώ θα ψωνίζουν από τα δικά τους Σούπερ Μάρκετ, όπως είναι τα LIDL, τα δικά τους εισαγόμενα προϊόντα. Εάν είναι αυτό το όραμα της κυβέρνησης, τότε σίγουρα δεν είναι το δικό μας – ούτε των άλλων Ελλήνων, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε.
Η Ελληνική Λύση τώρα πιστεύει στην ελεύθερη αγορά, αλλά όχι στην ασύδοτη, χωρίς κανένα κοινωνικό πρόσωπο. Πιστεύει στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά όχι των κοινωφελών επιχειρήσεων όπως της ΔΕΗ, των δικτύων και του νερού – ούτε φυσικά των στρατηγικών. Πιστεύει στην ΕΕ, αλλά όχι στη σημερινή γερμανική εκδοχή της – ούτε στη χρησιμοποίηση του ευρώ ως όπλου οικονομικής εισβολής και κατοχής των χωρών της Ευρώπης.
Πιστεύει στην ανάγκη επέμβασης τους κράτους σε περιόδους κρίσεων, στηρίζοντας όμως την παραγωγή πρωτίστως και την κατανάλωση δευτερευόντως. Πιστεύει όμως επίσης πως το κράτος πρέπει να αποχωρεί αμέσως μετά το πέρας της κρίσης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως είναι ανίκανο να διοικήσει εκείνες τις επιχειρήσεις που πρέπει να του ανήκουν – για να μην καταλήγει αντικείμενο εκβιασμού των ιδιωτών.
Ασφαλώς η Ελληνική Λύση δεν πιστεύει στα γερμανικά μνημόνια, έχοντας τεκμηριώσει άπειρες φορές πως είναι χειρότερα από τον κορωνοϊό για την οικονομία. Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, έχει τις ίδιες αυστηρές θέσεις με τη σοσιαλιστική Δανία – πολύ περισσότερο, αφού μέσω των παράνομων μεταναστών δρομολογείται ο βίαιος εποικισμός των νησιών μας, στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου που διεξάγει εναντίον μας η Τουρκία.
Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει η κυβέρνηση πως προωθείται η αλλοίωση της κοινωνίας μας μέσω των παράνομων μεταναστών, καθώς επίσης ότι αδυνατίζει η άμυνα μας στα ακριτικά νησιά και στην ενδοχώρα που τους μεταφέρει, με δικό μας κόστος.
Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει πως θα αυξηθούν κατακόρυφα τα εγκλήματα κάθε είδους όπως στη Σουηδία, στο Βέλγιο ή στην Ολλανδία – ή πως δεν έχει τη δυνατότητα μία χρεοκοπημένη χώρα να στηρίζει παράνομους, όταν την ίδια στιγμή αναγκάζει τα δικά της παιδιά να φεύγουν στο εξωτερικό, στερώντας την πατρίδα μας από κάθε προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.
Δεν είναι μόνο ανεύθυνο και απαράδεκτο, αλλά κυριολεκτικά εγκληματικό. Ανεύθυνο, απαράδεκτο και εγκληματικό!       
Τέλος, η Ελληνική Λύση πιστεύει στον περιορισμό της παγκοσμιοποίησης και στην κατάργηση της συμφωνίας του Μαρόκου – ενώ στα εθνικά είναι αντίθετη με την προδοσία της Μακεδονίας, όπου καταθέσαμε αίτημα εξεταστικής επιτροπής, καθώς επίσης με την κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, θεωρώντας πως αυτή ακριβώς η δουλοπρεπής στάση που δεν μας αξίζει ως Έλληνες, θα μας οδηγήσει σε πόλεμο. Σε πόλεμο!
Στο  σημερινό νομοσχέδιο τώρα που ασφαλώς θα καταψηφίσουμε, φαίνεται καθαρά από όλα τα νομοσχέδια που καταθέτει ο κ. Χατζηδάκης για την ενέργεια και για το περιβάλλον ότι, έχει αναλάβει προσωπικά το ξεπούλημα και την περιβαλλοντική καταστροφή της χώρας μας – προς όφελος των ιδιωτικών, κυρίως όμως των ξένων συμφερόντων.
Δεν εξηγείται διαφορετικά το ότι, έχει θέσει στο στόχαστρο του όλα τα δίκτυα της Ελλάδος που ασφαλώς δεν πρέπει ποτέ να ξεπουλιούνται, τη ΔΕΗ μέσω της απολιγνιτοποίησης, τα ΕΛΠΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ κοκ. – ούτε το ότι προωθεί την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές NATURA, γνωρίζοντας τις σοβαρότατες συνέπειες για την υγεία μας, καθώς επίσης για το ζωικό και φυσικό περιβάλλον.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, επειδή συμμετείχε στις κυβερνήσεις της ΝΔ, τα αποτελέσματα των ενεργειών τους για το μέλλον των Ελλήνων είναι σε όλους μας γνωστά. Η υπερχρέωση του 2009, οι ανεύθυνες πρόωρες εκλογές τότε εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η χρεοκοπία του 2012 με την υπογραφή του PSI για τη διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας μας και η απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας.
Γιατί αλήθεια να έχει αλλάξει κάτι σήμερα; Πόσο μάλλον όταν η ΝΔ κυβερνάει με τη συνεχή επίκληση των αποτυχιών και των προδοσιών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τις υποσχέσεις της και την ιδεολογία της;
Στις επιτροπές τώρα αναφερθήκαμε σε πολλά άρθρα, ενώ θα καταθέσουμε τις απόψεις μας για όλα στα (πρακτικά) – αφού δεν υπήρχε αρκετός χρόνος. Γενικότερα στα κεφάλαια πάντως τα εξής:
Κεφάλαιο Α: Παραβιάζει την κείμενη και ευρωπαϊκή νομοθεσία, για την προστασία του περιβάλλοντος – με αποκορύφωμα την αδειοδότηση εγκαταστάσεων σε προστατευμένες περιοχές, όπως είναι οι ΝΑTURA.
Απλοποιεί όλες τις διαδικασίες εγκρίσεων περιβαλλοντικών μελετών, στο όνομα της επίσπευσης αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων – με επιβαρυμένες παραγωγικές διαδικασίες, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος, υποκαθίστανται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους για την προστασία του περιβάλλοντος, από «πιστοποιημένους ιδιώτες» σε εισαγωγικά – με αναθέσεις χωρίς διαφάνεια, καθώς επίσης χωρίς την αποδεδειγμένη εμπειρία και φερεγγυότητα τους για έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι το περιβάλλον.
Κεφάλαιο Β: Επιταχύνονται οι συνθήκες ενταφιασμού της παραγωγής ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς εθνικό σχέδιο μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή – αφού δεν διεκδικείται η παράταση της λειτουργίας τους για μετά το 2038, όπως πέτυχε η Γερμανία κι άλλες χώρες της ΕΕ.
Προωθούνται ξεκάθαρα τα αιολικά πάρκα, εις βάρος της εθνικού μας καυσίμου, του φθηνού λιγνίτη δηλαδή, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούνται τα ξένα συμφέροντα – στο όνομα δήθεν της πράσινης ανάπτυξης, με κόστος ασύμφορο για τον Έλληνα πολίτη που θα πληρώσει ξανά το λογαριασμό.
Συνεχίζουν, κατά παρέκκλιση των νόμων περί δημοσίων διαγωνισμών, να συνάπτονται ενεργειακές συμβάσεις με απ’ ευθείας αναθέσεις σε διάφορους παρόχους – στο όνομα της επιτάχυνσης ενός υποτιθέμενου σύγχρονου ενεργειακού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.
Κεφάλαια Γ και Δ: Όσον αφορά τις προστατευμένες περιοχές, προωθείται η εκμετάλλευσή τους και η προβληματική διαχείρισή τους από επιτροπές που μπορούν να αναθέτουν μελέτες, καθώς επίσης προγραμματικές συμβάσεις, με τη συμμετοχή και ΜΚΟ, χωρίς να υπάρχει καταγραφή τους.
Κεφάλαια Ε, ΣΤ: Σε σχέση με τα θέματα των δασικών χαρτών και οικισμών, η κύρωση και η ανάρτηση τους που αποτελούν ένα μείζον χρόνιο εθνικό πρόβλημα, αντιμετωπίζονται στο νομοσχέδιο αποσπασματικά και με προχειρότητα.
Η αιτία είναι το ότι, εξετάζονται μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι συνολικά το πρόβλημα – αφού οι ρυθμίσεις δεν συμπεριλαμβάνουν την πραγματική κατάσταση των πολυάριθμων ανά την επικράτεια οικισμών, με διαμορφωμένα και εγκεκριμένα όρια, βάση Πράξεων της δημόσιας διοίκησης.
Κεφάλαιο Ζ: Όσον αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων της χώρας, συνεχίζεται με το παρόν νομοσχέδιο να μην επιλύεται το πρόβλημα της αμφιβόλου ποιότητας των ενεργειακών πιστοποιητικών των κτηρίων – αφού είναι γνωστό πως διενεργούνται από μη πιστοποιημένους ενεργειακούς επιθεωρητές κατά παρέκκλιση των κοινοτικών οδηγιών, ενώ είναι αβέβαιο εάν οι τεχνικές προδιαγραφές είναι ρεαλιστικές από οικονομοτεχνικής πλευράς.
Κεφάλαιο Η και Θ:  Σε σχέση με την κύρωση της κοινοτικής οδηγίας 2019/692 και με το Κτηματολόγιο, δεν έχουμε να πούμε πολλά – αφού πρόκειται για μία ευρωπαϊκή υποχρέωση μας, ενώ  οι διατάξεις του κτηματολογίου φαίνεται πως είναι σε μεγάλο βαθμό διαδικαστικές.
Κεφάλαιο Ι: Η διαχείριση των αποβλήτων, αντιμετωπίζεται με απλές παρατάσεις λειτουργίας των παράνομων χωματερών – παρά τα επιβαλλόμενα πρόστιμα από την ΕΕ. Δεν διαπιστώνουμε δε κανένα σχέδιο αξιοποίησης των οργανικών αποβλήτων για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας, όπως το βιοαέριο. 
Παράλληλα δρομολογούνται κρυφά, χωρίς διαβούλευση, 23 σημεία μεταφόρτωσης. Δηλαδή μικρές χωματερές, 22 στην Αττική και 1 στην Αργολίδα, από τις οποίες κάποιες τουλάχιστον μας φαίνονται προβληματικές.
Δρομολογούνται επίσης εγκαταστάσεις πράσινων σημείων συλλογής απορριμμάτων, χωρίς προηγούμενο πολεοδομικό σχεδιασμό – ενώ δίνεται η δυνατότητα να παρακάμπτονται ξανά οι ΟΤΑ, όσον αφορά τη διακομιδή, από υπουργικές αποφάσεις, καθώς επίσης να εκμισθώνεται ο εξοπλισμός τους.
Τέλος, στο Κεφάλαιο ΙΑ, από το μακρύ κατάλογο των τροπολογιών, ξεχωρίζουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω πώλησης του ΑΔΜΗΕ στο άρθρο 115, ακόμη χειρότερα σε μία κακή συγκυρία για τις κεφαλαιαγορές – με την οποία ασφαλώς δεν συμφωνούμε, αφού τα δίκτυα είναι εξαιρετικά πολύτιμα και δεν πρέπει ποτέ να ξεπουλιούνται, όπως στο παρελθόν η ΔΕΣΦΑ.
Ο αρμόδιος υφυπουργός βέβαια μας είπε πως η πώληση είναι υποχρεωτική, λόγω της απαράδεκτης συμφωνίας με τους Κινέζους – οι οποίοι αγόρασαν μεν το 24%, αλλά με έναν τρόπο που να εμποδίζουν οποιαδήποτε απόφαση, παρά το ότι το κράτος κατέχει το 51%. Δηλαδή, από τα 9 μέλη του ΔΣ το δημόσιο έχει μόνο τα δύο – μία εγκληματική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, μοναδική στην ιστορία.
Προφανώς όμως δεν μας έπεισε, επειδή σχεδιάζει να ξεπουλήσει και τον ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο δεν συμβαίνουν τα ίδια – ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιείται να πει απολύτως τίποτα, αφού δεν ξεπούλησε μόνο το 24% του ΑΔΜΗΕ με αυτήν την απαράδεκτη συμφωνία, αλλά επίσης το δίκτυο της ΔΕΣΦΑ, τα κερδοφόρα αεροδρόμια κοκ. 
Όποιος δεν βλέπει λοιπόν ότι, τα δύο αυτά κόμματα συνεργάζονται μεταξύ τους προσποιούμενα τους αντιπάλους για τους ανόητους Πολίτες, ενώ και τα δύο, μαζί και από κοινού, υπηρετούν ξένα συμφέροντα, απλά εθελοτυφλεί.
Στο ίδιο κεφάλαιο τώρα προωθείται η περαιτέρω αποδυνάμωση της ΔΕΗ, μέσω του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας, στο άρθρο 129.  Όσον αφορά το άρθρο 119 που ενδεχομένως αφορά τις Σκουριές, μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις – ενώ είναι προκλητικό.

ΒΒ
Βασίλης Βιλιάρδος4 Μαΐου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: