Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ; ΜΕΡΟΣ Α'

γράφει ο Alex Synodinos


Προσωπικά δε βλέπω τηλεόραση και γενικά αποφεύγω ανθρώπους που βλέπουν τηλεόραση, αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι και τοσο εύκολο. Τις προάλλες λοιπόν βρέθηκα σε ένα σπίτι συγγενών και η τηλεόραση ήταν ανοιχτή σε μια πολιτική εκπομπή. Μια λοιπόν εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ ρωτήθηκε αν η κατάληψη που έγινε στα γραφεία τους  από «νεαρούς» είχε καθοδηγηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ. Η εκπρόσωπος απάντησε πως δεν πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας και δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.  Αυτό με οδήγησε σε μια σειρά από σκέψεις για το κατά πόσο ο αριστερός εγκέφαλος είναι επιρρεπής σε θεωρίες συνομωσίας ή όχι. Άλλωστε σύμφωνα με τα κοινώς πιστευτά, η Δεξιά είναι αυτή που αναλώνεται σε θεωρίες συνομωσίας ενώ η αριστερά αποτελεί την φωνή της λογικής... Τουλάχιστον έτσι μας λένε τα ΜΜΕ και για να το λένε τα ΜΜΕ έτσι θα πρέπει να είναι... Είναι όμως; 

Καταρχάς να πω πως θεωρώ πως συνωμοσίες υπάρχουν στην ιστορία και οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο συνωμοτικό χαρακτήρα πολλών ιστορικών γεγονότων είτε είναι διανοητικά ηλίθιοι, είτε παντελώς αμόρφωτοι. Υπάρχουν όμως θεωρίες συνομωσίες που έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι αληθινές και άλλες που είναι παντελώς αβάσιμες. Σκεπτόμενος λοιπόν πάνω στο θέμα άρχισα να εξετάζω τα βασικά αριστερά αξιώματα και κατέληξα στο συμπέρασμα πως οι αριστεροί όχι απλά πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά τείνουν να αποδέχονται και αυτές που συναγωνίζονται σε γελοιότητα τις θεωρίες του David Icke για ερπετά με μορφή ανθρώπου που κυβερνάνε τον κόσμο.  Ας τις δούμε λίγο αναλυτικά.

Η θρησκευτική συνωμοσία

Η πρώτη και βασική συνωμοσία της αριστερής διανόησης είναι ίσως και η πλέον αλλοπρόσαλη. Σύμφωνα με αυτή όλες οι θρησκείες του κόσμου έχουν δημιουργηθεί από τους εξουσιαστές ή στην πιό «ψαγμένη» εκδοχή της θεωρίας, από ιερατεία με σκοπό να ελέγχουν τους ανθρώπους. Αν και η θεωρία αυτή ανατρέπει ότι ξέρουμε για την εξέλιξη των θρησκειών και του λατρευτικού αισθήματος, αποτελεί βασικό πυλώνα της αριστερής αντίληψης περί κοινωνίας και ιστορίας. Φανταστείτε λοιπόν πως σε κάποια αρχέγονη εποχή, ένα πλήθος εκπροσώπων από όλες τις φυλές του κόσμου (Ιάπωνες, Αζτέκοι, Μάγια, Εβραίοι, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Κέλτες, Λάπωνες κ.λπ., κ.λπ.) μαζεύτηκαν σε κάποιο σημείο της γης (πιθανώς μεταφέρθηκαν εκεί με διαστημόπλοια) κάθησαν σε μια στρογγυλή τράπεζα και συμφώνησαν, όλοι τους παρέα, πως πρέπει να φτιάξουν θρησκείες και δόγματα για να καταπιέζουν τους ανθρώπους· μετά γύρισαν στους λαούς τους και άρχισαν να κατεβάζουν από το κεφάλι τους ονόματα θεών και δαιμόνων που στη συνέχεια τα πλασσάρισαν στους γύρω τους. Έτσι δημιουργήθηκαν οι θρησκείες. Σας φαίνεται γελοίο πως η δημιουργία των θρησκειών είναι μια αρχαία παγκόσμια συνομωσία; Προφανώς, αλλά αυτό είναι που πιστεύει η αριστερά. Το γεγονός πως η θεωρία αυτή δεν στέκει υπό λογική εξέταση δεν έχει κάποια σημασία για τους αριστερούς, καθότι εάν είχαν ασφαλώς λογική δεν θα ήταν αριστεροί.

Η πατριαρχική συνωμοσία

Αυτή είναι η «αγαπημένη» μου θεωρία συνομωσίας της αριστεράς, για την ακρίβεια ενός παρακλαδιού της αριστεράς, του φεμινιστικού κινήματος (σημ. με το καρκίνωμα του φεμινισμού θα ασχοληθώ εκτενώς σε προσεχή σειρά άρθρων). Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία υπάρχει μια σκοτεινή συνωμοσία του ανδρικού φύλου, για να αποκρύψει τα επιτεύγματα των γυναικών διαμέσου των αιώνων. (Να πληροφορήσω τους αγαπητούς αναγνώστες πως εμένα δεν με έχει στρατολογήσει αυτή η μυστηριώδης συνομωσία και, για να είμαι ειλικρινής, αισθάνομαι και κάπως θιγμένος από αυτό). Ο πυρήνας αυτής της συνωμοσίας βρίσκεται στον πανεπιστημιακό κόσμο, ο οποίος συνειδητά αποκρύπτει το ένδοξο παρελθόν κάποιου μυθικού πολιτισμού, όπου οι γυναίκες όχι απλά διοικούσαν την κοινωνία αλλά και είχαν αναπτύξει σπουδαία τεχνολογικά επιτεύγματα. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτήν, ο σπουδαίος πολιτισμός αυτός καταστράφηκε με την εισβολή «πατριαρχικών ορδών».  Εάν μιλήσετε με φεμινίστριες «ιστορικούς», θα σας πουν πως οι φαλλοκράτες αρχαιολόγοι συνειδητά καταστρέφουν ή αποκρύπτουν τα γυναικεία επιτεύγματα και ανακαλύψεις· πως δηλαδή υπάρχουν αρχαιολόγοι οι οποίοι πηγαίνουν για ανασκαφές και αν βρουν κτερίσματα τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη αυτού του μυθικού μητριαρχικού πολιτισμού τα καταστρέφουν... Από αυτή τη θεωρία ξεπηδούν δεκάδες άλλα παρακλάδια της φεμινιστικής «ιστοριογραφίας» που λόγω έκτασης του άρθρου αυτού δεν μπορώ να αναφέρω, αν και είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικά.

Μία ακόμα θεωρία συνωμοσίας  ιδιαίτερα αγαπημένη στις φεμινίστριες και τους συναφείς αριστερούς είναι πως ο λόγος για τον οποίο ουδέποτε υπήρξε κάποιος θηλυκός Μότσαρτ, Ντα Βίντσι, Αριστοτέλης, Πασκάλ, φον Μπράουν κ.λ.π., είναι πως οι γυναίκες καταπιέζονταν και έμεναν κλεισμένες στα σπίτια από την πατριαρχική κοινωνία. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, μας λέει η εν λόγω θεωρία, τότε η ιστορία θα ήταν γεμάτη από γυναίκες επιστήμονες, συνθέτες, εφευρέτες κ.λ.π. Αυτή η θεωρία φαίνεται εκ πρώτης όψεως λογικοφανής, αλλά εάν κάποιος την εξετάσει σε βάθος αντιλαμβάνεται εύκολα πως είναι εξίσου αβάσιμη με τις προηγούμενες. Βλέπετε οι γυναίκες της υψηλής κοινωνίας της εποχής ας πούμε του Μότσαρτ, όχι μόνο είχαν πρόσβαση σε υψηλότερη μόρφωση σε σχέση με την συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά μάλιστα επιβαλλόταν να γνωρίζουν να παίζουν και κάποιο μουσικό όργανο. Παράλληλα είχαν άφθονο ελεύθερο χρόνο ακόμα και σε σχέση με τους άνδρες της κοινωνικής τους τάξης. Παρόλο όμως τον συνδυασμό άφθονου ελεύθερου χρόνου και μόρφωσης ουδέποτε παρουσιάστηκε κάποιος θυληκός Μότσαρτ ή Μπετόβεν.

Στη σύγχρονη εποχή η περιβόητη πατριαρχική συνωμοσία συνεχίζεται ακάθεκτη μας λένε οι φεμινίστριες· έτσι λοιπόν ο λόγος που δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες στις θετικές επιστήμες (τα ελληνικά «πανεπιστήμια» δεν μετράνε λόγω του χαμηλότατου επιπέδου τους και της γελοίας διαδικασίας εισόδου φοιτητών σε αυτά) είναι αποτέλεσμα κάποιας μυστηριώδους δύναμης, που τις κάνει να μην εγγράφονται σε τμήματα Μηχανικής, Μαθηματικών, Φυσικής και όχι το γεγονός πως οι γυναίκες δεν είναι καλές στις θετικές επιστήμες. Αντίστοιχα το γεγονός ότι η γυναίκα-επιχειρηματίας είναι σπάνιο έως ανύπαρκτο είδος δεν έχει να κάνει με το ότι οι γυναίκες από τη φύση τους αποφεύγουν να παίρνουν ρίσκα (βασικό χαρακτηριστικό του επιχειρηματία), αλλά με κάποια αόρατη δύναμη, έναν ενσωματωμένο στο σύστημα μισογυνισμό που τις περιορίζει σε θέσεις υπαλλήλου... 

Η καπιταλιστική συνωμοσία

Εδώ ερχόμαστε σε ένα ζήτημα που ενδέχεται να έχει κάποια βάση σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις - που είναι παντελώς αβάσιμες. Συνωμοσίες μεταξύ μεγάλων εταιριών για τον έλεγχο και τη χειραγώγηση της αγοράς υπάρχουν και κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει. Για παράδειγμα κάποιες εταιρίες με παραπλήσια προϊόντα, αντί να ανταγωνιστούν η μία την άλλη, μπορούν να δημιουργήσουν τραστς, δηλαδή να χωρίσουν κομμάτια της αγοράς και να πουλάνε στις τιμές που θέλουν τα προϊόντα τους. Ως εδώ καλά, αλλά ο αριστερός εγκέφαλος, εκ φύσεως ατελής και με τάσεις παράνοιας, δεν αρκείται σε απτά και αποδεδειγμένα στοιχεία· χρειάζεται πάντα κάτι να του εξάψει τη φαντασία. Πράγματι, όσο πιο ανόητο και εξωπραγματικό είναι αυτό το «κάτι», τόσο πιο πιστευτό γίνεται από τον συγκεκριμένο εγκέφαλο. Θυμάστε μήπως τις δηλώσεις που έκανε λίγο πριν από τις εκλογές του 2004 κάποιος μέγας συνδικαλιστής και εργατοπατέρας; Είχε «αποκαλύψει» πως οι Έλληνες βιομήχανοι ήθελαν να πέσει το ΠΑΣΟΚ, ώστε  να φέρουν τη ΝΔ στην εξουσία. Έτσι, για να δημιουργήσουν οικονομική κρίση και πρόβλημα στη κυβέρνηση, άρχισαν να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους μαζικά! Ακόμα και σοβαρές εφημερίδες όπως το ΠΑΡΟΝ είχαν τότε δημοσιεύσει την «συγκλονιστική» είδηση. 

Τώρα ας σκεφτούμε λίγο ως νοήμονες άνθρωποι και όχι ως αριστεροί. Ας υποθέσουμε πως είστε επιχειρηματίας, έχετε μια επιχείρηση, ας πούμε κονσερβοποιίας και ασφαλώς έχετε παραγγελίες που τρέχουν. Θα κλείνατε ποτέ την επιχείρησή σας και θα απολύατε τους υπαλλήλους σας, ώστε να οδηγηθείτε σε οικονομική καταστροφή, εάν δεν είχατε πολύ σοβαρό λόγο; Προφανώς και όχι· και πόσο μάλλον, εάν ο λόγος ήταν μια εκλογική αναμέτρηση που έτσι κι αλλιώς ήταν προεξοφλημένη. (Όλοι ξέρανε το 2004 πως θα έβγαινε η ΝΔ.) Τώρα φανταστείτε πως όχι μια επιχείρηση, αλλά σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας του αρχισυνδικαλιστή, πλήθος επιχειρήσεων είχαν συμφωνήσει να κλείσουν όλες μαζί, για να δημιουργήσουν κρίση στη κυβέρνηση. Δηλαδή οι βιομήχανοι κατέστρεφαν οικονομικά τις επιχειρήσεις τους και ηθελημένα τις ζωές των υπαλλήλων τους, για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κοινωνία και να πέσει το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό λεγόταν και γραφόταν στα ΜΜΕ και κανείς δεν τολμούσε να πει το αυτονόητο, πως δηλαδή πρόκειται για τραγική ανοησία...Φυσικά ασφαλώς τίποτα από αυτά δεν έγινε, καθότι δεν παρουσιάσθηκε κάποια αύξηση στις απολύσεις και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά όπως είπαμε για τους αριστερούς τα δεδομένα δεν έχουν ποτέ σοβαρή σημασία.

Η συνωμοσία του βαθέος ελληνικού κράτους

Όσοι από εμάς «ευλογηθήκαμε» από τη Θεία Πρόνοια να ζούμε σε αυτή τη χώρα γνωρίζουμε πως σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου και μετά από διάφορα περιστατικά γίνονται βίαιες πορείες, επεισόδια και καταστροφές στην Αθήνα. Η συνταγή είναι γνωστή: Ομάδες κουκουλοφόρων ακολουθούν τους διαδηλωτές και, μόλις η διαδήλωση διαλυθεί, αρχίζουν πετροπόλεμο με την αστυνομία. Η αστυνομία κάνει μερικά βήματα μπροστά, κάνουν οι κουκουλοφόροι μερικά βήματα πίσω, μετά κάνουν οι κουκουλοφόροι μερικά βήματα μπροστά και υποχωρεί λίγο η αστυνομία. Στο τέλος, αφού έχει καεί το κέντρο της Αθήνας και το Πολυτεχνείο, οι αστυνομικοί κυκλώνουν τους κουκουλοφόρους, αφήνοντάς τους πάντα όμως μια διέξοδο, την οποία οι κουκουλοφόροι ήδη γνωρίζουν ποια και πού ακριβώς θα είναι, ώστε να διαφύγουν χωρίς να πάθουν απολύτως τίποτα, και οι αντιμαχόμενοι γυρίζουν σπίτια τους κουρασμένοι, αλλά ικανοποιημένοι. Την επόμενη μέρα οι δημοσιογράφοι ωρύονται γιατί η αστυνομία άφησε την Αθήνα να καεί. Εάν η αστυνομία τύχει και κάνει συλλήψεις, οι δημοσιογράφοι ωρύονται για την «βιαιότητα» των συλλήψεων.  Αυτή η χορογραφία γίνεται χρόνια τώρα και, σύμφωνα με ό,τι με έχουν πληροφορήσει παλαιότεροι, διαδραματίζεται από την αρχή της μεταπολίτευσης. 

Ερωτήματα για την κατάσταση αυτή υπάρχουν πάρα πολλά,  αλλά εμείς ας επικεντρωθούμε στις διανοητικές διαδικασίες των αριστερών σε σχέση με το θέμα. Βλέπετε η αριστερά σα σύνολο δε μπορεί να δεχθεί πως η καταστροφή που επέφερε στην παιδεία από το 1974 και έπειτα και η πλύση εγκεφάλου που έκανε στους οπαδούς της ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει τους νεότερους στον μηδενισμό και την ανούσια βία. Πρέπει λοιπόν να βρει μια εξήγηση, όταν κατηγορείται για τα επεισόδια αυτά. Η απάντηση που δίνει, σε αντίθεση με τη λογική και οποιαδήποτε μορφή της  πραγματικότητας, είναι πως οι κουκουλοφόροι είναι ασφαλίτες ή, στην πιο νεφελώδη εκδοχή της συνωμοσίας, είναι «παρακρατικοί», όπως πρόσφατα μας πληροφόρησε ο εθνικός μας σταρ...αχμ εννοούσα ήρωας, Μ.Γλέζος. Οι δημοσιογράφοι (που ασφαλώς στη πλειοψηφία τους είναι «προοδευτικών πεποιθήσεων») μάλιστα, παρουσιάζουν κατά καιρούς και φωτογραφίες με κουκουλοφόρους να βρίσκονται δίπλα σε αστυνομικούς...Συμπέρασμα, για τους αριστερούς: η αστυνομία κάνει τα επεισόδια και καίει την Αθήνα... 

Ας δούμε τώρα το θέμα μέσα από το πρίσμα της λογικής. Καταρχάς είναι γνωστή τακτική σε όλες τις αστυνομίες του κόσμου να τοποθετούν μυστικούς αστυνομικούς μέσα σε βίαιες ομάδες ταραχοποιών, για να επιτυγχάνουν συλλήψεις και να συλλέγουν πληροφορίες. Συνεπώς η λογική εξήγηση για τους κουκουλοφόρους δίπλα στους αστυνομικούς δεν είναι άλλη από το ότι είναι μυστικοί αστυνομικοί. Έπειτα, η άποψη πως η αστυνομία καίει την Αθήνα με μυστικούς αστυνομικούς, παρακρατικούς, ακροδεξιούς ή δεν ξέρω εγώ τι άλλη παλαβομάρα φαντασιώνεται η αριστερά, δεν μπορεί να ανταποκρίνεται –στοιχειωδώς έστω- στην πραγματικότητα. Σκεφτείτε το εξής: Στα τελευταία επεισόδια υπήρξαν 3.000 κουκουλοφόροι σύμφωνα με την αστυνομία και τα κανάλια. Μπορείτε να φανταστείτε όλοι αυτοί να είναι αστυνομικοί, δηλαδή υπάλληλοι του κράτους; Τι κάνουν τις υπόλοιπες ώρες και μέρες; Που είναι καταγεγραμμένοι; Ποιος τους τρέφει; Ποιος τους παρέχει λογιστική υποστήριξη; Από πού πληρώνονται; Τόσα χρόνια δεν βρέθηκε κανείς από αυτούς να σπάσει την «ομερτά» και να αποκαλύψει την μεγάλη αυτή συνωμοσία; Αλλά όπως είπαμε η αριστερά στην Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο με τη λογική και τη πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Σταματώ εδώ το πρώτο μέρος του άρθρου καθότι είναι ήδη μακροσκελές. Στο Β΄ μέρος θα συνεχίσουμε με περισσότερες γαργαλιστικές θεωρίες συνομωσίας και ιστορίες αριστερής παράνοιας αλλά και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε και σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: