Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Οι δωρεές του ΝΙΑΡΧΟΣ

Τι θα συμβεί, για παράδειγμα,  εάν κάποια κυβέρνηση μας οδηγήσει σε ένα επόμενο μνημόνιο, όπως σχεδόν σίγουρα η σημερινή ή εάν θα πρέπει να σταματήσουν για λόγους ανωτέρας βίας, όπως θα ήταν ένας πόλεμος; Θα πληρώσουμε το ίδρυμα;

Κοινοβουλευτική Εργασία

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε νομοσχέδια που αφορούν το ίδρυμα ΝΙΑΡΧΟΣ, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβανόμαστε – ελπίζοντας να μην τα προσμετράτε στις στατιστικές σας που αφορούν τα σχέδια νόμου. Αυτά δηλαδή που καταθέτετε προς επικύρωση ουσιαστικά στη Βουλή, αφού σπάνια αλλάζετε κάτι  – ενώ νομίζετε πως είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των τεράστιων οικονομικών, μεταναστευτικών και εθνικών προβλημάτων της χώρας μας.
Αν ήταν τόσο εύκολο, εάν λυνόταν δηλαδή απλά με την κατάθεση νομοσχεδίων, καμία χώρα δεν θα είχε προβλήματα – ενώ τα προβλήματα της Ελλάδας συνεχώς επιδεινώνονται, αφού η κυβέρνηση έχει τεκμηριωμένα αποτύχει σε όλα τα μέτωπα, απογοητεύοντας ακόμη μία φορά τους Έλληνες. Επιγραμματικά τώρα, οι επιφυλάξεις μας είναι οι εξής:
(1) Φορολογικός Παράδεισος: Το ΙΣ Νιάρχος έχει ως έδρα τις Μπαχάμες – κάτι που δεν θεωρούμε θεμιτό. Τι προσφέρει αλήθεια στην οικονομία; Βέβαια, δεν χρηματοδοτεί μόνο την Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε όμως να έχει έδρα την Ελλάδα, τουλάχιστον για τα θέματα που την αφορούν;
(2) Φιλανθρωπία Επίδειξης: Το ίδρυμα απαιτεί, έναντι των δωρεών του, την προβολή του ονόματος του στο διηνεκές – όταν αρκετοί υποστηρίζουν πως το όφελος από την προβολή του ονόματος θα πρέπει να αφαιρείται από τις δωρεές, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά).



(3) Ανύπαρκτη κοστολόγηση από την πλευρά του ΓΛΚ για τις συνέπειες: Εν προκειμένω, το έργο είναι ουσιαστικό συμπληρωματικό του εκάστοτε προϋπολογισμού – αφού καλύπτει ανάγκες του. Δημιουργεί όμως επίσης νέες ανάγκες, οπότε θα έπρεπε να κοστολογείται – εάν όχι να συμπεριλαμβάνεται  στους προϋπολογισμούς.
(4) Αμφιλεγόμενη χρησιμότητα: Είχαμε αναφέρει τη διαφωνία εκ μέρους του μέλους του ΔΣ του ΕΚΑΒ – του κ. Παπανικολάου, ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές των ελικοπτέρων. Επίσης, την άρνηση του Ευαγγελισμού να παραχωρήσει χώρο για Σχολή Νοσηλευτικής – ενώ ως προς το κόστος των νοσοκομείων, στο παράδειγμα της Κομοτηνής είναι εύλογο το ποσόν των 105 εκ. € για μόλις 210 κλίνες, όταν ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 50 εκ. €, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά);
Δεν θα μπορούσαν να κατασκευασθούν δύο νοσοκομεία με τα ίδια χρήματα; Από την άλλη πλευρά, έχει τις ίδιες δαπάνες συντήρησης ένα νοσοκομείο κόστους 50 εκ. €, με ένα 105 εκ. €; Γιατί πρέπει να σπαταλούνται τόσα χρήματα, έστω δωρεών, όταν η Ελλάδα έχει τόσες ανάγκες;
(5)  Ηγεμονικοί Όροι συμβάσεων: Οι όροι που τίθενται είναι τόσο αυστηροί που θυμίζουν εμπορικές συμβάσεις και μάλιστα με λεόντειους όρους – όπως στο άρθρο 1. Για παράδειγμα, το ελληνικό δημόσιο αποζημιώνει το Ίδρυμα Νιάρχος στην περίπτωση μη υλοποίησης του έργου!
(6) Χρηματοδότηση ΜΚΟ: Το ίδρυμα έχει προβεί σε χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ που έχουν σχέση με την παράνομη μετανάστευση – ενώ στο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο έχουμε εντοπίσει πολλά προβλήματα.
Με βάση τα παραπάνω, εύλογα αναρωτιόμαστε εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από αυτού του τύπου τις δωρεές – επίσης, γιατί δεν διατίθενται τα χρήματα που περισσεύουν στον προϋπολογισμό, αφού το Νιάρχος αναλαμβάνει έξοδα για την Υγεία, σε άλλους τομείς – όπως για παράδειγμα στην Άμυνα. Πόσο μάλλον αφού το ΥΠΕΘΑ καλύπτει επί πλέον υγειονομικές δαπάνες, όπως την περίθαλψη σε ΚΥΤ.
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά γενικότερα τους εφοπλιστές, ανακοινώθηκε πως σε συνάντηση τους συμφωνήθηκε δωρεά 6 εκ. € για την ανακαίνιση χώρων υγιεινής και για την προμήθεια κλινοσκεπασμάτων – γεγονός που χαρακτηρίσθηκε ως μία τεράστια προσφορά τους.
Την ίδια στιγμή όμως δεν πλήρωσαν το σύνολο της εθελοντικής εισφοράς που είχε συμφωνηθεί και αναμενόταν στα 420 εκ. €, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά) – ενώ λέγεται πως εισπράχθηκαν μόλις 85 εκ. €, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ μόλις 40 εκ. €, όπως τον κατηγόρησε τότε ο σημερινός υπουργός ανάπτυξης (πρακτικά). Μόνο από την πανδημία όμως, στις Η.Π.Α. οι δισεκατομμυριούχοι υπολογίζεται πως κέρδισαν 565 δις $ –  αν και σε τομείς της ψηφιακής οικονομίας περισσότερο.
Ανάλογα κέρδισαν στην Ελλάδα οι τράπεζες, μέσω των προμηθειών σε ηλεκτρονικές συναλλαγές – οι οποίες αυξήθηκαν κατά 300% τον Μάρτιο του 2020, 224% τον Απρίλιο και 180% τον Μάιο, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά).
Όσο για τους εφοπλιστές, αν και είναι τώρα μια άσχημη συγκυρία, θα μπορούσαν τουλάχιστον να βοηθήσουν να απεμπλακούν τα Ελληνικά Ναυπηγεία, υποστηρίζοντας τα με επισκευές και ναυπηγήσεις – εν προκειμένω του ευεργέτη του ιδρύματος Νιάρχος, ο οποίος είχε τη διορατικότητα να κατασκευάσει εκεί την μεγάλη πέτρινη δεξαμενή που πολλοί εποφθαλμιούν.
Για να είμαστε τώρα δίκαιοι, το ίδρυμα Νιάρχος έδωσε για την πανδημία 100 εκ. € – σχεδόν όσο όλοι οι άλλοι πλούσιοι της χώρας μαζί, σύμφωνα με μία δημοσιευμένη καταμέτρηση. Σε κάθε περίπτωση, μας έκαναν πολύ άσχημη εντύπωση οι μόλις 3 κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η εταιρεία των σκανδάλων, η NOVARTIS, μαζί με κάποιον εξοπλισμό – όταν μόνο στις Η.Π.Α. πλήρωσε για τους χρηματισμούς της στην Ελλάδα, πάνω από 300 εκ. € . Βέβαια, 300 εκ. € για μία εταιρεία που έχει μηνιαία κέρδη μετά φόρων 1 δις €, είναι μόλις το κέρδος της για μερικές ημέρες – πόσο μάλλον όμως οι τρεις κλίνες.
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγή μας, τα συνολικά διαθέσιμα από το ίδρυμα είναι 400 εκ. € – ενώ, με βάση τις υπάρχουσες δαπάνες έως αυτή τη στιγμή, απομένουν ακόμη 164 εκ. € που μάλλον θα διατεθούν για το νοσοκομείο της Σπάρτης, αφού είναι το μοναδικό που απομένει. Αυτός είναι τουλάχιστον ο δικός μας υπολογισμός, τον οποίο θα καταθέσουμε στα (πρακτικά) – έτσι ώστε να υπάρχει όταν και εάν χρειαστεί.
Επί των άρθρων τώρα, το νομοσχέδιο έχει δυο: ένα  που αναφέρεται στις συμβάσεις για ΜΕΘ/ΜΕΦ κλπ. (Έργα ΙΧ, Χ, VΙΙ), καθώς επίσης ένα δεύτερο που αφορά τη συμπληρωματική σύμβαση για τα ανταλλακτικά των ελικοπτέρων – το Έργο V. Ως προς τα υπό-άρθρα, των συμβάσεων, τους όρους τους δηλαδή, έχουμε τις εξής παρατηρήσεις στο πρώτο:
(1) Δεν καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα στο άρθρο 3 της σύμβασης των έργων ΙΧ και Χ –  κάτι που για τις αεροδιακομιδές είναι σημαντικό, όπως και για τις ΜΕΘ, για να αποφύγουμε ένα επόμενο lockdown. Έως πότε θα είναι διαθέσιμα τα αεροσκάφη;
(2) Σε περίπτωση μη υλοποίησης, το αναλογούν μέρος της δωρεάς επιστρέφεται – ενώ το δημόσιο επιβαρύνεται με τις δαπάνες που έχει κάνει το Ίδρυμα, κάτι που επίσης δεν προσδιορίζεται στο άρθρο 8 της σύμβασης του έργου ΙΧ.
Τι θα συμβεί, για παράδειγμα,  εάν κάποια κυβέρνηση μας οδηγήσει σε ένα επόμενο μνημόνιο ή εάν θα πρέπει να σταματήσουν για λόγους ανωτέρας βίας, όπως θα ήταν ένας πόλεμος; Θα πληρώσουμε το ίδρυμα;
(3) Υποχρέωση συντήρησης, λειτουργίας, ασφάλειας και φύλαξης – ενώ σε περίπτωση απώλειας θα πρέπει να την αντικαταστήσει το Δημόσιο! Γιατί αλήθεια; Είναι λογικό βέβαια όσος αφορά τη συντήρηση, αλλά γιατί δεν κατατίθεται το κόστος από το ΓΛΚ; Αναφερόμαστε στο άρθρο 7 της συντήρησης, στη σύμβαση του έργου ΙΧ.
(4) Από το παράρτημα της σύμβασης διαπιστώσαμε πως οι ΜΕΘ θα γίνουν στις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Μυτιλήνη. Λείπουν, για παράδειγμα, η Θράκη, η Πάτρα, η Ρόδος και Κέρκυρα. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή; Από ποιόν; Από το Νιάρχος ή από το Υπουργείο; Με ποιά λογική; Με βάση τον πληθυσμό; Με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες;
Έχει ληφθεί υπ’ όψιν η τουριστική στρατηγική, σε περίπτωση κρουσμάτων; Δηλαδή, θα μεταφέρονται οι τουρίστες από την Ρόδο ή Κέρκυρα στην Αθήνα, με την αύξηση του κόστους των αεροδιακομιδών; Είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ΜΕΘ μόνο την τουριστική περίοδο; Έχει προβλεφθεί η ύπαρξη προσωπικού σε αυτές τις περιοχές; Μπορεί να αλλάξει τελικά η σύμβαση ή θα πρέπει να επιστραφούν χρήματα στο Νιάρχος;
Σε γενικές γραμμές πάντως, η σύμβαση φαίνεται προβληματική – σαν εμπορική συμφωνία, παρά σαν δωρεά, με άγνωστο κόστος για τον δημόσιο, όσον αφορά τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις του. Εκτός αυτού δεν καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης – έτσι ώστε να προγραμματιστεί ο κρατικός μηχανισμός, εν όψει των πιεστικών αναγκών λόγω του κορονοϊου.
Όσον  αφορά τώρα το δεύτερο άρθρο, τα Αεροσκάφη του ΕΚΑΒ για τις αεροδιακομιδές, το Έργο V, τα εξής:
Αναφέρεται στην «προμήθεια δύο νέων αεροσκαφών της Αμερικανικής Textron αξίας 8,8 εκ. $ έκαστο και δυο νέων ελικοπτέρων της Ιταλικής Leonardo, αξίας 5 εκ. € έκαστο – δηλαδή συνολικά εκτιμώμενου ύψους 26,4 εκ. € το ανώτατο.
Σε αυτήν την κύρωση, καλύπτεται το κόστος των ανταλλακτικών και της εκπαίδευσης για 5 χρόνια; Αναφέρεται κόστος έως 300.000 € ετησίως. Θα καταθέσουμε στα (πρακτικά) τον προϋπολογισμό με στοιχεία του παραρτήματος στη σελίδα 92, μεταφρασμένα από Αγγλικά – ανήκουστο πάντως να δίνεται η σύμβαση στα Αγγλικά, χωρίς μετάφραση! Εν προκειμένω έχουμε τις εξής παρατηρήσεις:
(1)  Είμαστε αντίθετοι με το ότι, το Νιάρχος υπαγορεύει την συντήρηση των αεροσκαφών με έξοδα του δημοσίου για τουλάχιστον 5 έτη, αρχικά από τους κατασκευαστές των αεροσκαφών! Δεν αναφέρεται ως φορέας συντήρησης η ΕΑΒ – κάτι που αναφέραμε και στο νομοσχέδιο για τις αεροδιακομιδές Γιατί δεν υποστηρίζεται η εγχώρια τεχνογνωσία ,ειδικά όταν το δημόσιο είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση; Το θεωρούμε απαράδεκτο.
(2) Γιατί δεν  καλύπτει η δωρεά και την επισκευή των τριών υπαρχόντων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ που ευρίσκονται καθηλωμένα εδώ και 5 χρόνια στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, στην οποία συντήρηση είναι εφικτή με μικρό κόστος; Πολύ περισσότερο εάν τα νέα δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα;
Κλείνοντας, οφείλουμε  να σημειώσουμε ότι, η κατασκευάστρια εταιρεία Leonardo συνεργάζεται εκτεταμένα με την Τουρκική αμυντική βιομηχανία. Δεν υπάρχουν αλήθεια άλλες εταιρείες που να μην συνεργάζονται με τους Τούρκους;

από Βασίλης Βιλιάρδος1 Ιουλίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: