Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Αλλαγή σκηνικού στη Λιβύη;

Για να καταλάβετε τι γίνεται… Εκεί που η Τουρκία πανηγύριζε ότι «νίκησε» στη Λιβύη, και πως το σκιώδες καθεστώς Σάρατζ που στηρίζει η ίδια κατάφερε να απωθήσει τις δυνάμεις του Χαφτάρ που πολιορκούσαν την Τρίπολη, και να περάσει στην αντεπίθεση, όλα ήλθαν ξαφνικά τα πάνω κάτω!
«Αγνώστου προέλευσης» πολεμικά αεροσκάφη, βομβάρδισαν το Σάββατο βράδυ (προς ξημερώματα Κυριακής) την αεροπορική βάση Αλ Βατίγια 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτική της πρωτεύουσας Τρίπολης!
Τη βάση αυτή την είχε καταλάβει τον περασμένο Ιανουάριο ο Χαφτάρ προελαύνοντας προς Τρίπολη! Κι ύστερα την ανακατέλαβαν οι δυνάμεις των παραστρατιωτικών που απέστειλε η Τουρκία, απωθώντας τον Χαφτάρ.
Κι ύστερα ο Σάρατζ συμφώνησε με τον Ερντογάν να δοθεί η βάση αυτή στην Τουρκία και να εγκατασταθούν αεροπορικές και αντιαεροπορικές δυνάμεις, που θα υποστήριζαν την αντεπίθεση των Τούρκων παραστρατιωτικών ανατολικότερα για να καταλάβουν τα στρατηγικά σημεία της Σύρτης και της βάσης Jufra και να θέσουν υπό τον έλεγχο της και την υπόλοιπη Λιβύη…
Αν είχε συμβεί αυτό, θα ήταν, πράγματι, ένα «θρίαμβος» του Ερντογάν! Θρίαμβος, τον οποίο είχαν προεξοφλήσει και διάφοροι δικοί μας: Προτείνοντας να πάμε να τα βρούμε – στη πραγματικότητα να συνθηκολογήσουμε – με τον «πανίσχυρο Ερντογάν»! Αφού εκείνος ήταν αποφασισμένος να τα πάρει όλα – κι εμείς ήμασταν αδύναμοι να τον αντιμετωπίσουμε…
Αυτά μας έλεγαν…
Πλην όλα αυτά ήταν μάλλον οι ευσεβείς πόθοι του Ερντογάν.
Και δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα…
Άρκεσε ένας βομβαρδισμός από έξη ως οκτώ «αγνώστου εθνικότητας» πολεμικά αεροσκάφη και η καταστροφή των εγκαταστάσεων σε μια βάση, για να αλλάξει συνολικά η εικόνα του Πολέμου στη Λιβύη!
Πράγμα που δείχνει όχι μόνο πόσο σαθρή ήταν η κατάσταση που υπάρχει εκεί (πρόκειται για «εμφύλιο» παραστρατιωτικών ομάδων, έτσι κι αλλιώς), αλλά και το πόσο σαθρές ήταν η αναλύσεις που φτάνουν ως εδώ.
Τι ήταν αυτά τα «αγνώστου εθνικότητας» πολεμικά αεροσκάφη. Επισήμως κανείς δεν λέει κάτι σίγουρο. Ανεπισήμως ξέρουμε ότι ήταν γαλλικής κατασκευής Rafale και μάλλον ανήκαν στις αεροναυτικές δυνάμεις της ίδιας της Γαλλίας! Η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως πρόκειται για «ανώνυμο» προειδοποιητικό πλήγμα της Γαλλίας κατά της τουρκικής διείσδυσης που επιχείρησε ο Ερντογάν στη Λιβύη.
Τώρα λοιπόν, κατά του καθεστώτος Σάρατζ και των τουρκικής υποστήριξης παραστρατιωτικών  του, έχουν ήδη αποστείλει σαφείς προειδοποιήσεις δύο μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις:
–Η Γαλλία που διέλυσε την βάση αεροπορικής τους στήριξης προχθές.
–Και η Αίγυπτος, η οποία έχει ήδη στείλει τελεσίγραφο εδώ και δύο βδομάδες περίπου: ότι αν οι τούρκοι παραστρατιωτικοί του Σάρατζ πλήξουν τη Σύρτη ή τη  βάση Jufra, θα επέμβει με χερσαία στρατεύματα.
Κι αν μπει ο «κανονικός» Αιγυπτιακός στρατός, τότε οι παραστρατιωτικοί που θα βρεθούν απέναντί του δεν έχουν καμία ελπίδα.
Πολλώ μάλλον που έχασαν πλέον και την «αεροπορική κάλυψη» στην οποία υπολόγιζαν…
Απέναντι στη καθεστώς Σάρατζ και στους παραστρατιωτικούς εκ Τουρκίας οι οποίοι τον στηρίζουν στρέφεται πλέον, πιο αποφασιστικά απ’ ό,τι στο παρελθόν, και η Ρωσία. Η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα – λίγα 24ωρα πριν το αεροπορικό πλήγμα στη βάση Αλ Βατίγια – ότι αποκαθιστά ξανά τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη, η οποία περνά πλέον στη δικαιοδοσία του Ρώσου Πρέσβη στην γειτονική Τυνησία. Ο οποίος – εδώ είναι το ενδιαφέρον:
–Πρώτον, δεν έχει καμία σχέση με το καθεστώς Σάρατζ (που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ακόμα) στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
–Δεύτερον έχει σχέσεις μόνο με το Κοινοβούλιο που εδρεύει στη Βεγγάζη – και το οποίο καταγγέλλει και πολεμά τον Σάρατζ.
–Και τρίτον, στη δικαιοδοσία εκπροσώπησης του Ρώσου πρέσβη βρίσκεται πλέον ολόκληρη η Λιβύη! Πράγμα που διαμηνύει ότι η Ρωσία δεν δέχεται τη διχοτόμηση της χώρας!
Για να ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν: Η αποστολή παραστρατιωτικών από το καθεστώς Ερντογάν στην Τρίπολη έσπασε το διεθνές εμπάργκο που είχε επιβληθεί, πέτυχε κάποιες βραχυχρόνιες νίκες επί του εδάφους, αλλά στη συνέχεια προκάλεσε πολύ επικίνδυνες «παρενέργειες»:
Κινητοποίησε και συσπείρωσε μια συμμαχία κατά του Ερντογάν:  Γάλλων, Αιγυπτίων, Εμιράτων, Σαουδαράβων και Ισραήλ που επιθυμούν την συντριβή της Τουρκίας στη Λιβύη!
Αυτοί ειδικά, για διαφορετικούς λόγους, δεν θα ήθελαν τίποτε λιγότερο από την πλήρη συντριβή της Τουρκίας (και του Ερντογάν) στη Λιβύη…
Πράγματι, με την υπέρ-επέκταση που έκανε ο Ερντογάν, κατάφερε να συσπειρώσει εναντίον του πολύ περισσότερους εχθρούς απ’ ό,τι μπορεί να αντιμετωπίσει…
Κατάφερε να τους κινητροδοτήσει να τον σταματήσουν αποφασιστικά και ένοπλα αν χρειαστεί (κάτι που μέχρι τώρα όλοι δίσταζαν).
Και κατάφερε να βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα «θέατρο» όπου είναι αδύνατο να στηρίξει αν υπάρξει κλιμάκωση, είναι αδύνατο να κερδίσει, αν αποφασίσουν να τον σταματήσουν και είναι αδύνατο να ΜΗ συντριβεί, αν δεν αποχωρήσει εσπευσμένα. Γιατί απέναντί του δεν αστειεύονται πλέον…
–Οι Αιγύπτιοι δεν κάνουν πίσω πλέον. Πρέπει να συντριβούν τα δίκτυα των  Αδελφών Μουσουλμάνων (που στηρίζουν τον Σάρατζ και που στηρίζει η Τουρκία). Και ο ξεριζωμός αυτών των δικτύων είναι θέμα ζωής και θανάτου για το καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο. Αλλά και για όλα τα αραβικά καθεστώτα που κινδυνεύουν θανάσιμα από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους».
–Η Γαλλία επίσης δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Είναι θέμα υπαρξιακό και γι’ αυτήν να διασώσει την «Μεσογειακή πολιτική» της, την μόνη γεωπολιτική διάσταση που της έχει απομείνει στις διεθνείς σχέσεις της.
Το να διώξει την Τουρκία που πάει να χωθεί εκεί είναι πια μονόδρομος για το Παρίσι.
Το να αρπάξει τη Λιβύη που πριν έναν αιώνα είχε εκχωρηθεί στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας, είναι για τη Γαλλία «μοναδική ευκαιρία».
Και το να φανεί ότι η Γαλλία αναχαιτίζει την διείσδυση της Ρωσίας στην περιοχή, συμμαχώντας με όλους τους αντί-ισλαμιστές της Μέσης Ανατολής, είναι μοναδική ευκαιρία για τη Δύση.
Γιατί μέχρι στιγμής οι δυτικοί προσπαθώντας να εμποδίσουν τη «ρωσική διείσδυση» τη… διευκόλυναν.
Πράγματι, οι Δυτικοί ανέχονταν τους ισλαμιστές ή καλόπιαναν την Τουρκία που ανοικτά στήριζε τους ισλαμιστές…
Η μόνη ξένη δύναμη που φαινόταν πρόθυμη να βοηθήσει τα κοσμικά καθεστώτα που αντιστέκονταν στους ισλαμιστές ήταν η Ρωσία (αν και με εντελώς αφερέγγυο τρόπο).
Τώρα είναι και η Γαλλία (από την πλευρά της Δύσης) που τρίζει τα δόντια στην Τουρκία και στηρίζει τα κοσμικά καθεστώτα κατά των τζιχαντιστών.
Αυτό είναι αληθινό game changer.
Κι αυτό το «κατάφερε» ο… Ερντογάν! Το πολύ τελευταίο διάστημα…
Αληθινό «κατόρθωμα»! 
Στην Τουρκία ήδη οι αντίπαλοί του δηλώνουν δημόσια ότι, αν ηττηθεί ο Ερντογάν στη Λιβύη, θα καταστραφεί και ο ίδιος και το καθεστώς του – ίσως και η χώρα!
Για πρώτη φορά στην Τουρκία μιλάνε για πιθανότητα δεινής ήττας στη Λιβύη και εθνικής καταστροφής…
Μόνο στην Ελλάδα δεν το βλέπουμε!
Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο τέλος.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ερντογάν επεκτεινόταν συνεχώς όπου δεν έβρισκε αντιστάσεις. Τώρα, για πρώτη φορά, φαίνεται ότι όχι μόνο του αντιστέκονται, αλλά είναι αποφασισμένοι να τον νικήσουν
Και να σκεφτείτε, ότι στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγες μέρες, μας τον εμφάνιζαν «ανίκητο». Αυτόν που έχει ήδη κάνει το θανάσιμο λάθος της «υπέρ-επέκτασης»!
Και μας ζήταγαν ουσιαστικά να συνθηκολογήσουμε μαζί του!
 Θανάσης Κ.

ΥΓ. Φανταστείτε: Δημιουργείται δίπλα μας μια συμμαχία κατά του κύριου εχθρού μας. Μια συμμαχία αληθινά λυτρωτική για μας.
Κι όμως, εμείς δεν σκεφτόμαστε να την αξιοποιήσουμε!
Ένας «σύμβουλος» μάλιστα μας… μάλωσε προ ημερών, που «ποντάραμε στο Χαφτάρ, αλλά ο Χαφτάρ μετράει μέρες πια»! Προφανώς ο ίδιος πόνταρε – όπως πάντα – ότι θα «θριαμβεύσει» ο Ερντογάν.

Ας κρατάει μικρότερο καλάθι, πείτε του χαιρετίσματα…


Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΣ; 
ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΜΑΣ, Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 
ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ-ΑΝΙΚΗΤΗ-ΓΡΑΜΜΗ. ΜΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ. 
ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΙΚΗΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΑ NARCOS.ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΣΚΟΡΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΤΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΦ-ΟΠΛΙΣΤΕΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΡΟΝΤΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΜΑΣ: ΕΦ-ΟΠΛΟΥ ΛΟΓΧΗ. 
ΚΑΙ Ο ΑΓΝΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ, ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΚΟΚΑ-ΚΩΛΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΩΝΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Οι κόκα-κώλες που μας κυβερνούν" !Τι είπε πάλι το άτομο!!!