Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Tα πειράματα στο CERN και το σωματίδιο Higgs : Θεωρίες της Φυσικής και Βιβλική Κοσμολογία σε θέση αντίθεση και σύνθεση - Τακαρίδης Γεώργιος (7)

Συνέχεια από: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

1.4.  Άλλα πειράματα που διεξάγονται σήμερα στο CERN

Όπως ήδη έχει αναφερθεί, το σωματίδιο Higgs είναι ένα από τα ζητούμενα στα πειράματα που πραγματοποιούνται στο CERN. Πολλά άλλα θέματα είναι ανοικτά για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ή υπόνοιες ή αποτελούν θεωρητικά μοντέλα που περιμένουν επιβεβαίωση ή απόρριψη.


Ο LHC κατασκευάστηκε με σκοπό να βοηθήσει τους επιστήμονες να απαντήσουν στα αναπάντητα ερωτήματα της σωματιδιακής φυσικής. Η πρωτοφανής ενέργεια που επιτυγχάνει, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απροσδόκητα αποτελέσματα που ενδεχομένως κανείς δεν έχει σκεφτεί ποτέ.

Το Καθιερωμένο Πρότυπο δίνει απαντήσεις για τα σωματίδια που δομούν την ύλη –τα φερμιόνια– και τα σωματίδια που είναι φορείς δυνάμεων –τα μποζόνια– μέσω των οποίων αλληλεπιδρούν τα πρώτα44. Αυτή η ύλη σήμερα πιστεύεται ότι αποτελεί, όπως προαναφέραμε, μόλις το 4% της συνολικής υλοενέργειας του Σύμπαντος. Επομένως οι μέχρι τώρα θεωρίες μας και οι επιβεβαιώσεις τους σχετίζονται μ’ αυτό το 4% της γνωστής υλοενέργειας· το υπόλοιπο 96% αποτελείται από σκοτεινή ύλη (23%) και από σκοτεινή ενέργεια (73%). Αν στο Σύμπαν υπήρχε μόνο η γνωστή μας ύλη, δε θα μπορούσαν να συγκροτηθούν οι γαλαξίες. Στον Γαλαξία μας –και σε κάθε άλλο γαλαξία– οι μετρήσεις δείχνουν ότι αν υπήρχε μόνον η γνωστή ύλη, τότε θα έπρεπε αυτός να διαλύεται, ενώ το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο στα σμήνη γαλαξιών. Επομένως υπάρχει επιπλέον ύλη, αυτή που ονομάστηκε σκοτεινή ύλη45, η οποία δεν είναι ανιχνεύσιμη με τα μέσα που διαθέτουμε μέχρι σήμερα, και η οποία συμπληρώνει τη μάζα που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα του κάθε γαλαξία. Η θεωρία που προτάθηκε για να καλύψει το κενό της σκοτεινής ύλης αποκαλείται χαϊδευτικά SUSY (Super Symmetry)· είναι μια επέκταση του Καθιερωμένου Προτύπου βασισμένη στην κομψή μαθηματική ιδέα της συμμετρίας και προβλέπει ότι για το κάθε ένα φερμιόνιο του Προτύπου υπάρχει και ένα υπερσυμμετρικό πολύ βαρύτερο μποζόνιο, που έχει όλες τις ιδιότητές του ίδιες εκτός από το spin και τη μάζα. Η σκοτεινή ενέργεια με τη σειρά της καθίσταται αναγκαία θεωρητικά για να ερμηνεύσει την επιβεβαιωμένη επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος· χωρίς αυτήν το Σύμπαν θα έπρεπε να διαστέλλεται επιβραδυνόμενα λόγω της βαρύτητας που είναι μόνο ελκτική. Η διερεύνηση της φύσης της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα στους τομείς της σωματιδιακής φυσικής και της κοσμολογίας. Τα πειράματα ATLAS και CMS θα ψάξουν για υπερσυμμετρικά σωματίδια δοκιμάζοντας κάποιες πιθανές υποθέσεις για τη δομή της σκοτεινής ύλης46.





Ένα δεύτερο σοβαρό θέμα υπό διερεύνηση στα πειράματα του CERN είναι αυτό της αντιύλης47. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι φτιαγμένος από σωματίδια της ύλης. Γνωρίζουμε όμως και έχουμε ανιχνεύσει και σωματίδια της αντιύλης, που αποτελούν τη δίδυμη έκδοση των σωματιδίων της ύλης και έχουν ως μοναδική διαφορά τους αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο. Όταν σωματίδια ύλης έρχονται σε επαφή με σωματίδια αντιύλης, εξαφανίζονται και τα δύο καθώς μετατρέπονται σε ενέργεια. Σύμφωνα με το μοντέλο του Big Bang κατά τη γέννηση του Σύμπαντος, όταν η ενέργεια άρχισε να υλοποιείται, παράχθηκαν και ύλη και αντιύλη. Όμως για κάποιο λόγο η αντιύλη ήταν ανεπαίσθητα λιγότερη. Έτσι, όταν με την επακολουθήσασα πτώση της θερμοκρασίας έγινε η αλληλοκαταστροφή ύλης και αντιύλης, έμεινε η διαφορά που σήμερα αποτελεί την ύλη του Σύμπαντος. Για ποιον λόγο στο Σύμπαν που ζούμε επικράτησε η ύλη; Στο πείραμα LHCb48 γίνεται αναζήτηση των διαφορών μεταξύ ύλης και αντιύλης ώστε να δοθεί ενδεχομένως μία απάντηση. Σε προηγούμενα πειράματα έχει ήδη παρατηρηθεί μια μικρή διαφορά στη συμπεριφορά, αλλά τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα δεν είναι αρκετά για να δώσουν οριστική απάντηση στην προφανή ανισορροπία ύλης–αντιύλης στο Σύμπαν49.



Στο πείραμα ALICE50 γίνεται η προσπάθεια δημιουργίας πλάσματος κουάρκς – γκλουονίων (της «αρχέγονης σούπας» που μνημονεύτηκε στην προηγούμενη παράγραφο) και ανάλυσης των ιδιοτήτων του, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό, πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο στις αρχικές συνθήκες της Μεγάλης Έκρηξης.



Τέλος στον LHC γίνεται και αναζήτηση περισσοτέρων διαστάσεων51 στη Φύση εκτός των τεσσάρων γνωστών –τριών χωρικών και του χρόνου–. Ο Einstein στη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας έδειξε ότι οι τρεις διαστάσεις του χώρου σχετίζονται με το χρόνο. Μεταγενέστερες θεωρίες, όπως η θεωρία των χορδών, προτείνουν την πιθανή ύπαρξη περαιτέρω κρυμμένων διαστάσεων του χώρου. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή τα θεμελιώδη συστατικά του Σύμπαντος δεν έχουν τη μορφή μικροσκοπικών σφαιριδίων αλλά χορδών που πάλλονται με διαφορετικές συχνότητες. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ανιχνεύσιμο μόνο σε πολύ υψηλές ενέργειες. Έτσι στο CERN θα πρέπει να αξιολογηθούν τα δεδομένα από όλους τους ανιχνευτές και να αναλυθούν προσεκτικά, ώστε να ψηλαφηθούν τα ίχνη των επιπλέον διαστάσεων.



Κλείνοντας την ενότητα της σύντομης παρουσίασης των πειραμάτων που επιτελούνται στο CERN αξίζει ίσως να αναφέρουμε ότι, εκτός από τη βασική έρευνα που επιτελείται για την παραγωγή γνώσης στη Φυσική με σκοπό την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η Φύση υπάρχει και λειτουργεί, προκύπτουν και πολλά πρακτικά οφέλη. Στην προσπάθεια βελτίωσης της τεχνολογίας στο CERN προέκυψε η τομογραφία ποζιτρονίων (PET)52, το διαδίκτυο53, το πρωτοποριακό σύστημα διαδικτύου, το GRID, η τεχνολογία μαγνητικών κυκλωμάτων με πολλαπλές εφαρμογές στην ιατρική, στη βιολογία, στην αστροφυσική, στη μετεωρολογία, στη βιομηχανία. Τα παραπάνω καταγράφονται ως απάντηση στον σκεπτικισμό για τα μεγάλα ποσά που δαπανώνται για τις έρευνες στο CERN.



Συνεχίζεται

Σημειώσεις
44. Διεξοδικότερη περιγραφή των σωματιδίων αυτών γίνεται παρακάτω στις παραγράφους 2.4.Ι και 2.4.ΙΙ.


Here is a magical, Cabbala-style image from the 18th Century, by one Georg von Welling.  It shows the division of light and darkness in the creation myth of the Genesis story.  What interests me about this is the depiction (απεικόνιση) of the Dark Star as the source of all, alluded to with the imagery of the 'innermost central fire, the grim mire in which Lucifer dwells until the Day of Judgement'.

Is there also an allusion to two suns in the second division of light and darkness? The Sun is 56, the Dark Star is 57.  It's an intriguing possibility, that God and Lucifer are epitomised by the two Suns in the solar system; one light, one dark.
Πηγήhttp://www.darkstar1.co.uk/darkstaralchemy2.htm

Γένεσις. Αναπαράστασή της με την ανάδυση του επίγειου κόσμου από τα "σκοτεινά και ζοφερά ύδατα", από το χάος όπου φυλακίστηκε ο Εωσφόρος-Κρόνος, μετά την πτώση του από τον ουράνιο κόσμο του φωτός. Εικόνα από την έκδοση G. von Welling (ψευδώνυμο Gregorius Anglus Sallwigt), Opus Mago-Cabbalisticum, Φραγκφούρτη 1719.
Πηγή: σελ. 32 του βιβλίου ΘΕΟΣ ΑΝΑΙΤΙΟΣ (Περί του πλατωνικού μύθου του Ηρός), Βασίλης Κάλφας

Στέλιος Ράμφος: Η Αγία Σοφία είναι απόρθητη!

Η δύναμη της Δύσεως είναι η ελευθερία, δηλαδή η αδυναμία να γίνονται εργαλεία τα πάντα. Η Δύση, πατώντας στην Αρχαία Ελλάδα κατάλαβε ότι τα πράγματα υποτάσσονται, όμως  το πνεύμα των πραγμάτων αν πρόκειται για μεγάλα επιτεύγματα, δεν υποτάσσεται.

Είναι ένα τέτοιο επίτευγμα η Αγία Σοφία;


Οπωσδήποτε. Όπως και να μπούμε μέσα, όσα Κοράνια και να διαβάσουμε, δεν μπορεί να υποταχθεί. Όπως δεν υποτάχθηκε και το πνεύμα του Παρθενώνα όταν έγινε τζαμί.
Γιατί δεν υποτάσσεται αυτό το πνεύμα;
Διότι το πνεύμα της Αγίας Σοφίας είναι η ανάγκη του ανθρώπου να ενωθεί με την απολυτότητα του. Αυτή είναι η Σοφία του Θεού. Αρχιτεκτονικά αυτό μπήκε στους πόρους της ύλης με την οποία χτίστηκε αυτός ο ναός. Κάθε στοιχείο, κάθε χιλιοστό αυτού του ναού, αποπνέει την πνευματική ανάγκη της βυζαντινής κοινωνίας -σύμφωνα με την αρχή ενός θεού που είναι και άνθρωπος- να οικοδομήσει αυτόν τον τόπο λατρείας. Η Αγία Σοφία είναι η ιδέα ότι το πνεύμα μεταμορφώνει την ύλη. Και πράγματι, το οικοδόμημα της είναι πρωτοφανές, παράξενο, καθώς το υλικό της στοιχείο μεταμορφώνεται σε σχέση με το φως.
Απολύτως. Ο τρούλος, το ύψος, τα 40 παράθυρα δημιουργούν αυτή τη σχέση.
Ο ιπτάμενος τρούλος, τα παράθυρα, η απόκοσμη ηχητική, ένα συνεχές πάρε-δώσε μεταξύ γης και ουρανού. Ο ουρανός στη γη και η γη στον ουρανό. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα, ακόμα και αν διαβάσουν εκεί μέσα όλα τα κοράνια του κόσμου. Ολο το μυστικό της παρουσίας του θεού στη μεταμόρφωση της ύλης κυριαρχεί. Η ύλη κυριολεκτικά γίνεται πνεύμα: ο ορισμός της ωραιότητος. Όμως για τους μουσουλμάνους ο θεός δεν έχει ούτε εικόνα, ούτε άλλη μορφή πέρα από την απόλυτη που μπορεί να έχει στον ουρανό
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΗΔΗ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΩΔΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΤΗΣ ΣΟΦΙΟΛΟΓΙΑΣ.
ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΕΡΕΒΗ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ,ΕΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΥΠΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΥΛΗ ΣΤΟ ΦΩΣ,ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕ ΣΕ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. 
 Η Αγία Σοφία είναι η ιδέα ότι το πνεύμα μεταμορφώνει την ύλη. Και πράγματι, το οικοδόμημα της είναι πρωτοφανές, παράξενο, καθώς το υλικό της στοιχείο μεταμορφώνεται σε σχέση με το φως.
Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΟΦΙΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΥΠΟΤΑΣΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΣΤΟΝ ΚΑΚΟ ΘΕΟ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΥ. 
ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΣΕΩΣ, ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΟΣ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΒΥΣΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ  Ο ΘΕΟΣ, ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΤΟΥ, ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΟΔΗΓΕΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΤΟ ΦΡΕΝΟ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΕ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΗΝ ΚΤΙΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: