Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Μελέτη της επιβάρυνσης του αέρα με φυτοφάρμακα (σε ολόκληρη τη Γερμανία)

 Μελέτη της επιβάρυνσης του αέρα με φυτοφάρμακα (σε ολόκληρη τη Γερμανία)

Συγγραφείς: Maren Kruse-Plaß, Ulrich Schlechtriemen, Werner Wosniok

(https://www.ackergifte-nein-danke.de/studie)

29.09.2020

Περίληψη

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται προέκυψαν από την μέχρι τώρα εκτενέστερη μελέτη, που σκοπό είχε την καταγραφή της επιβάρυνσης του αέρα με φυτοφάρμακα στην Γερμανία. Τα δεδομένα δείχνουν, πως σε περίοδο ενός έτους, είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί κάποιο σημείο χωρίς επιβάρυνση με φυτοφάρμακα. Ο αριθμός και η σύνθεση των ουσιών που βρέθηκαν, όπως και ο βαθμός της επιβάρυνσης, εξαρτώνται από τον τόπο μελέτης, αλλά και από τις ιδιότητες της κάθε ουσίας. Η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, εκεί όπου υποτίθεται πως η χρήση των φυτοφαρμάκων είναι εντονότερη. Η απόσταση από την εγγύτερη πηγή ρύπανσης έχει πολύ μικρή επίδραση. Πρέπει επομένως να αναμένουμε, πως και εκεί όπου δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, θα βρεθεί ένα μίγμα δραστικών ουσιών. Οι αλληλεπιδράσεις των ουσιών αυτών, που βρίσκονται στον αέρα, με τον άνθρωπο, δεν είναι πλήρως γνωστές. Τα αποτελέσματα από τις συλλογές με την βοήθεια μη-βιολογικών μέσων, δείχνουν πως το Glyphosat είναι πιο διαδεδομένο στον αέρα, από κάθε άλλη υπό μελέτη δραστική ουσία. Η παρουσία του φυτοφαρμάκου αυτού σε τέτοια έκταση στον αέρα, δεν είχε μέχρι τώρα καταγραφεί.

Μια μελέτη της επιβάρυνσης του φλοιού των δέντρων κατά την περίοδο 2014-2018, παρείχε τις πρώτες ενδείξεις, πως δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην συμβατική γεωργία, μεταφέρονται με τον αέρα σε μεγάλες εκτάσεις (Hofmann, Schlechtriemen, et al. 2019). Μετρήσεις της επιβάρυνσης του αέρα με φυτοφάρμακα μέσω άλλων μεθόδων, είχαν σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση των δεδομένων αυτών.

Στα πλαίσια του Citizen-Science-Project, κατά τη διάρκεια του 2019, διεξήχθησαν μετρήσεις σε 116 σημεία σε όλη την επικράτεια του ομόσπονδου κράτους της Γερμανίας. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι συλλογής δειγμάτων, όπως φίλτρα, γύρη από τις κυψέλες, φλοιός δέντρων. Οι αναλύσεις στόχευαν την ανίχνευση πάνω από 500 ουσιών, μεταξύ των οποίων ήταν Glyphosat, Glufosinat, AMPA.

Τα αποτελέσματα εν συντομία:

·         Σε 163 δείγματα βρέθηκαν 138 δραστικές ουσίες.

·         Από αυτές, οι 138 χρησιμοποιούνται στην γεωργία.

·         Από αυτές τις 138 ουσίες, το 30% δεν ήταν πια ή δεν ήταν ποτέ εγκεκριμένο.

Την μικρότερη επιβάρυνση παρουσίασε το εθνικό πάρκο Bayerischer Wald. Πέραν του Glyphosat βρέθηκαν άλλες 4 ουσίες, οι οποίες ήταν πια απαγορευμένες. (Η περιοχή αυτή είναι από τις πιο απομονωμένες και απομακρυσμένες από πηγές ρύπανσης. Θεωρείται από τις πιο παρθένες περιοχές της Γερμανίας).

Η μέγιστη επιβάρυνση βρέθηκε σε μια αμπελουργική περιοχή στο ανατολικό μέρος της Γερμανίας, με 31 δραστικές ουσίες. Και άλλες περιοχές με οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια παρουσίαζαν μεγάλη επιβάρυνση.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτουν πολύπλοκες συσχετίσεις μεταξύ της συγκέντρωσης των ανιχνευμένων ουσιών και άλλων παραγόντων. Οι παράγοντες όμως που δεν έχουν επίδραση στην συγκέντρωση των ουσιών (και κατ’ επέκταση επιβάρυνση) είναι η παρουσία προστατευόμενων περιοχών, η απόσταση από την κοντινότερη πηγή ρύπανσης, βιολογική καλλιέργεια στην περιοχή, και άλλοι.

ΥΠ'ΟΨΙΝ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΡΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: