Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Ναρκωτικά ως επιχειρηματικό μοντέλο; Το χρηματιστήριο πανηγυρίζει


Ναρκωτικά ως επιχειρηματικό μοντέλο; Το χρηματιστήριο πανηγυρίζει

20.09.2020, άρθρο τού Arno Balzer, Die Welt

Η εταιρία Compass Pathways έχει καταχωρηθεί στο τεχνολογικό χρηματιστήριο Nasdaq- και η πρώτη μέρα συναλλαγών αποκάλυψε την ευφορία των επενδυτών. Η εταιρία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα ναρκωτικά για την θεραπεία των ψυχικών ασθενειών. Ένας Γερμανός επενδυτής παίζει τον κεντρικό ρόλο.

Ο δρόμος προς το χρηματιστήριο (για να καταχωρηθεί μια εταιρία) περνά από περιπλεγμένα μονοπάτια. Στην περίπτωση της βρετανικής εταιρίας Compass Pathways Ltd., μια σε βάθος εξέταση του επιχειρηματικού μοντέλου περιλάμβανε πολύ πιθανόν και ένα «ταξιδάκι» με διεύρυνση της συνείδησης.

Γιατί η μόλις τεσσάρων ετών εταιρία με έδρα στο Λονδίνο και παράρτημα στην Νέα Υόρκη, θέλει να διαχειριστεί ψυχικές νόσους όπως κατάθλιψη και καταστάσεις φόβου, με ένα ιδιαίτερο φάρμακο: το ναρκωτικό των χίπις, τα Magic Mushrooms.

Το επιχειρηματικό μοντέλο φαίνεται πως πείθει. Την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας, η Compass μπήκε στο χρηματηστήριο τεχνολογίας Nasdaq, και οι επενδυτές ήταν σαν μεθυσμένοι.

Η πρώτη μέρα έφερε μια αύξηση της τιμής κατά 70%. Η εταιρία μάζεψε περί τα 150 εκατομμύρια δολάρια. Κατά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου η μετοχή στοίχιζε 29 δολάρια, και μετά το κλείσιμο ανέβηκε στα 31. Κατά το κλείσιμο των αγορών την Παρασκευή το βράδυ, η εταιρία είχε υπολογισμένη αξία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η ονειρική έναρξη στις αγορές οφείλεται στο γεγονός πως λόγω της πανδημίας, οι εταιρίες υγείας είναι περιζήτητες στα χρηματιστήρια. Ο δεύτερος λόγος είναι το πεδίο θεραπείας με το οποίο καταπιάνεται η Compass: περισσότερα από 320 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από καταθλίψεις, άλλα 420 εκατομμύρια υποφέρουν από καταστάσεις φόβου και ψυχικές εξαρτήσεις. Επειδή η δράση των αντικαταθλιπτικών είναι συχνά πολύ περιορισμένη, όλο και περισσότερες εταιρίες πειραματίζονται με ναρκωτικά που επεκτείνουν την συνείδηση.

Ένας Γερμανός επενδυτής παίζει κεντρικό ρόλο στην Compass: Christian Angermayer (42), ιδρυτής και επενδυτής σε πολλές εταιρίες, με έδρα το Λονδίνο, που ανήκει στου 1000 πιο πλούσιους Γερμανούς, με περιουσία περί τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Ο επενδυτής δοκιμάζει το ναρκωτικό

Ο Angermayer γνώρισε πριν από τέσσερα χρόνια τους ιδρυτές της Compass, τον George Goldsmith, πρώην διευθυντή των Tomorrow Labs της McKinsey, και την Ekaterina Malievskaia, γιατρό και ερευνήτρια στο Mount Sinai School of Medicine στην Νέα Υόρκη. Ο Mike Novogratz, ένας δισεκατομμυριούχος κάτοχος Hedgefonds, είχε οργανώσει την συνάντηση.

Οι δυο ιδρυτές μίλησαν στον Angermayer για τα σχέδια τους, να θεραπεύσουν τις ψυχικές ασθένειες με την βοήθεια της ουσίας Psilocybin, που είναι η δραστική ουσία των μαγικών μανιταριών. Η ιδέα είχε ηλεκτρίσει τον Angermayer. Ο ίδιος είχε ήδη ασχοληθεί εντατικά με το ναρκωτικό των χίπις, τα μαγικά μανιτάρια, και λίγους μήνες πριν είχε τις πρώτες του εμπειρίες με «ταξιδάκια».

Ως μη-καπνιστής και αντί-αλκοολικός, πλησίασε με σκεπτικισμό και επιφύλαξη τα Magic Mushrooms και άλλα «ψυχεδελικά». Είχε προηγουμένως συμβουλευτεί ειδικούς, και διάβασε μελέτες, όπως του ειδικού David Nutt του Imperial College στο Λονδίνο. Αυτός αξιολόγησε όλα τα νόμιμα και παράνομα ναρκωτικά ως προς την επικινδυνότητα τους. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα μαγικά μανιτάρια είναι λιγότερο επικίνδυνα από το αλκοόλ και τα τσιγάρα.

Εδώ και πολύ καιρό διενεργούνται έρευνες για την επίδραση ψυχεδελικών ουσιών, όπως LSD και Psilocybin, στην ψυχική υγεία. Έρευνες γίνονται και στην Γερμανία, στο Charite του Βερολίνου και στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Mannheim.

Ήδη από τις δεκαετίες 1950-60, το LSD ήταν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ συνηθισμένο φάρμακο στην ψυχιατρική. Λόγω όμως των χίπις απαγορεύτηκε.

Μέσω της βιοτεχνολογικής εταιρίας του, Atai, ο Angermayer συμμετέχει σε ποσοστό 29% στην Compass. Ο Γερμανός Lars Wilde ενισχύει το management ως «Chief Business Officer».

Η 3η φάση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί

Η Compass αναπτύσσει μια θεραπεία με Psilocybin, που συνδυάζεται με ψυχοθεραπευτική συνομιλία. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται μια τρίωρη συνεδρία προετοιμασίας, μια συνεδρία 60-90 λεπτών μετά την πρόσληψη του ναρκωτικού, και 5-6 συνεδρίες για να επεξεργαστεί το βίωμα.

Το «ταξιδάκι» με την βοήθεια του Psilocybin διαρκεί 4-6 ώρες. Οι δοκιμές έδωσαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Η Compass επένδυσε 117 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη του σκευάσματος. Η λεγόμενη 2η φάση έχει μόλις ολοκληρωθεί. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι μέχρι το τέλος του χρόνου διαθέσιμα. Η τελική 3η φάση θα στοιχίσει άλλα 100 εκατομμύρια. Ανάμεσα στους μετόχους βρίσκεται το Fond Moore και ο γερμανικής καταγωγής επενδυτής Peter Thiel, συνιδρυτής της PayPal, με τον οποίο ο Angermayer ήδη συνεργάζεται.

ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑ. 

ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΑΝΔΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΧΙΠΙΣ.

ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΣΕ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΩΝ. Ο ΞΕΦΡΕΝΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΕΡΩΝ. ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΒΟΥΛΗ ΒΟΥΛΗ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Magic Mushrooms, ωραία, θα δημιουργήσουν μερικές χιλιάδες σαμάνους Μεξικανικής μαγείας.Οι γιατροί θα κάνουν και ...τελετουργικά.