Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ (5)

Καί καταλήγουμε λοιπόν στόν σκοπό μας. Γιατί αυτός ήταν ο σκοπός τής ευχαριστιακής εκκλησιολογίας από τήν αρχή. Μέ ποιόν τρόπο θα μπορέσουμε να δεχθούμε ''ορθόδοξα'' το ΠΡΩΤΕΙΟ τού πάπα.

ΕΔΩ ΠΛΕΟΝ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ.

«Κάθε τοπική εκκλησία διακηρύσσει (δέν είναι) ότι είναι καθολική, αφού βρίσκεται σε κοινωνία με τίς άλλες τοπικές εκκλησίες στόν κόσμο». Μάς οριζοντίωσε.

«Η ιδεώδης έκφραση της ενότητας τής εκκλησίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η οικουμενική Σύνοδος. Η ερώτηση εάν η εκκλησία χρειάζεται έναν πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο καθίσταται καθοριστικής σημασίας. Τό ερώτημα περί τού πρωτείου τού επισκόπου τής Ρώμης σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να ρυθμιστεί κατάλληλα μόνο με τη βοήθεια τής ευχαριστιακής εκκλησιολογίας. Καμία ευχαριστία δέν μπορεί να νοηθεί σε απομόνωση από τις άλλες ευχαριστιακές κοινότητες στόν κόσμο. (Όποιος είχε μάθει πώς η εκκλησία δέν είναι εκ τού κόσμου τούτου, ας τό ξεχάσει). Η φύση τής εκκλησίας είναι κοινωνία. Τό πρωτείο εξαρτάται από τη συνοδικότητα και η συνοδικότητα ομοίως εξαρτάται από το πρωτείο».

Όπως έγραφε ακριβώς και στό ξεκίνημα τού κειμένου με τό οποίο παραδίδεται η εκκλησία στον πάπα, κάτι παράλληλο με τό Μνημόνιο με τό οποίο παραδώσαμε την Ελλάδα στό ΔΝΤ.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.

Γι' αυτές τις τιποτένιες ταυτότητες οι νεοέλληνες τόν δοξάζουν γιά οντολόγο. Πώς έλεγαν καί οι παληοί οντολόγοι; Η κότα κάνει τό αυγό και το αυγό την κότα, ταυτόχρονα! Ώσπου κάποιος επισκέφθηκε ένα κοτέτσι και ανακάλυψε πώς ο κόκκορας κάνει το αυγό πού κάνει την κότα.

Και συνεχίζει ο διάσημος οντολόγος: «Σέ εκείνους μεταξύ τών ορθοδόξων οι οποίοι θεωρούν τη σύνοδο ως υπεράνω τού πρώτου διαφεύγει απλώς πώς δέν υπάρχει σύνοδος χωρίς τόν πρώτο. Η σύνοδος δέν είναι πάνω από τον πρώτο, καθώς δέν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτόν.

ΑΚΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

«Αυτό είναι το μυστήριο τής ταυτόχρονης υπάρξεως τού ενός και τών πολλών, όπως το βλέπουμε στήν Αγία Τριάδα και επίσης, διά της αναλογίας στήν ευχαριστία».

Πρώτος απεκάλυψε αυτό το μυστήριο ο Πλωτίνος και μέσω τού Βησσαρίωνος έφτασε στήν Αγία έδρα και στόν κ.Ζηζιούλα.

«Κατά τούς πρώτους αιώνες, η κανονική δομή τής εκκλησίας αναγνώρισε στόν επίσκοπο Ρώμης το status του πρώτου. Γι αυτό, οι διατάξεις τού 34ου Αποστολικού κανόνα, εμπνευσμένες από τίς αρχές τής ευχαριστιακής εκκλησιολογίας (ούτε οι Απόστολοι είχαν έμπνευση από το Άγιο Πνεύμα, μόνο από τη θέση τους σάν πρώτοι τής ευχαριστίας) πρέπει να εφαρμοστούν επίσης στην ενότητα τής εκκλησίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν αυτό συμβεί, τα πιό σοβαρά εμπόδια γιά την αποδοχή τού Ρωμαϊκού πρωτείου από τούς ορθοδόξους θα υπερβαθούν».

Αυτός είναι λοιπόν ο νέος επί-σκοπος τού Ζηζιούλα: δέν χάνει ποτέ τον σκοπό του.

Αυτό είναι τό σύστημα βάσει τού οποίου μπορούμε να ξεπουλήσουμε ό,τι ιερό καί όσιο μάς έχει απομείνει.

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ.

Καί οι Έλληνες παλεύοντας να σώσουν τόν άρτον τόν ούσιον, όπως και όλοι οι ορθόδοξοι λαοί εξάλλου, οι οποίοι βρίσκονται σε πτώχευση και κάτω από επιτήρηση (ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ) θά πουλήσουν με ευκολία και αδιαφορία τόν άρτον τον επιούσιον.

ΑΙΩΝΙΑ ΜΑΣ Η ΜΝΗΜΗ !!!

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: