Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ο ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΣ - ΜΑΘΗΜΑ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ

ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ

Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ της …ζωοφιλίας!

Να αγαπάμε τα ζώα αλλά να μην τα χαϊδεύουμε, ιδιαίτερα γατιά, σκυλιά. Μας «κατεβάζουν»

κομόντο

βλ. Γέροντα Σωφρόνιου, Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ Ο ΑΘΩΝΙΤΗΣ, σελ. 113-115 και 555-557

Λέει ακριβώς τα ίδια με όλα όσα λέει η Γερόντισσα Γαβριηλία για τα ζώα.

Ιδού ένα απόσπασμα από τις σελίδες όπου παρέπεμψα:

«Το Πνεύμα του Θεού διδάσκει την ψυχή να αγαπά όλα όσα ζουν έτσι, ώστε και ένα πράσινο φύλλο του δέντρου δεν θέλει να κόψει ούτε να πατήσει ένα άνθος του αγρού. Έτσι το Άγιο Πνεύμα διδάσκει την αγάπη για όλα και η ψυχή συμπάσχει με κάθε ύπαρξη. Αγαπάει ακόμη και τους εχθρούς και λυπάται ακόμη και τα δαιμόνια, διότι ξέπεσαν από το αγαθό …;

Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι τρέφουν συμπάθεια προς τα ζώα, τα χαϊδεύουν και κουβεντιάζουν μαζί τους, εγκαταλείποντας την αγάπη του Θεού. Έτσι, εξαφανίζεται η αγάπη ανάμεσα στους αδελφούς, για την οποία πέθανε ο Χριστός μέσα σε μεγάλους πόνους. Είναι ασύνετη αυτή η συμπεριφορά. Στα ήμερα και τα άγρια ζώα δίνε τροφή και μην τα κακοποιείς. Αυτή είναι η ελεημοσύνη του ανθρώπου προς αυτά. Αλλά να προσκολλάται κανείς σε αυτά, να τα χαϊδεύει και να τους μιλάει είναι ανοησία της ψυχής».

Στις εν λόγω σελίδες λέει κι άλλα παρόμοια.

egolpion

Μάλιστα! Και πάλι άσχετο κείμενο αδελφέ. Ο άγιος μιλάει για την αρρωστημένη προσκόλληση των ανθρώπων στα ζώα! Βλέπεις καμία αναφορά του αγίου ειδικά για «γατια και σκυλιά» ότι σε «κατεβαζουν αν τα χαϊδεύεις»;

Παρακαλώ, έχω αναγκαστεί να υπογραμμίζω τα σημεία που πρέπει να προσεχθούν σε ΜΙΑ πρόταση

κομόντο

Και μάλιστα ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ τα ίδια 2 ζώα αναφέρουν ονομαστικά: γατιά και σκυλιά.

Από το βιβλίο για τον άγιο Σιλουανό:

σ. 556 “Ψυχή που γνώρισε τον Κύριο ζει πάντα ενώπιόν Του με φόβο και αγάπη• πώς λοιπόν μπορεί να προσκολλάται στα ζώα και να μιλά στις γάτες και τους σκύλους;”

σ. 114 (εδώ μιλάει ο άγιος Σωφρόνιος) “Να χαϊδεύεις τη γάτα ψιθυρίζοντας «γατούλα, γατούλα» ή να παίζεις και να μιλάς με το σκύλο παύοντας να σκέπτεσαι τον Θεό ή να παραβλέπεις τον πόνο του πλησίον σου φροντίζοντας για τα ζώα ή να φιλονικείς για τα ζώα με τους ανθρώπους, όλα αυτά αποτελούσαν για τον Γέροντα (Σιλουανό) παράβαση των εντολών του Θεού, η πιστή τήρηση των οποίων αναδεικνύει τον άνθρωπο τέλειο.”

Επαναλαμβάνω: αυτά που λένε τα λένε χρησιμοποιώντας ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ για να τονίσουν αυτό που θέλουν να πουν.

Πάντως και προς ανθρώπους όταν η αγάπη είναι συναισθηματική και αρνείται να είναι πνευματική, δηλαδή εν Χριστώ, απομακρύνει αυτόν που την έχει από τον Θεό.

Λένε τα ίδια, απλώς στο βιβλίο του Γέροντα Σωφρόνιου γίνεται εκτενέστερα και αναλυτικότερα λόγος για το θέμα. Στην Ασκητική της Αγάπης η συγγραφέας απλώς παρουσιάζει το θέμα με μία προτασούλα μόνο.

egolpion

Τείνω να δεχθώ το επιχείρημά σου αλλά στέκομαι στο εξής. Ο αγιος κάνει αναφορά για την υπερβολική αγάπη στα ζώα και φέρνει παράδειγμα τα σκυλια και τα γατιά ως περισσότερο συνηθισμένα στη ζωή μας. Η γερόντισσα φέρεται να λέει μην χαϊδεύετε τα ζωα ιδιαίτερα τα σκυλιά και τα γατιά γιατι σε κατεβάζουν. Αυτό το “κατεβάζουν” το ερμηνεύεις σαν πτώση επιπέδου ή σταδίου πνευματικού

Αυτά συνέβησαν πρίν λίγο στο ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΓΚΟΛΠΙΟ

ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟYΣΑΜΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ;
Δέν είναι άρρωστος;

Αμέθυστος

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αμέθυστε, όλοι μας έχουμε κάνει κατά καιρούς λάθη.
Νομίζω πως στο παρόν θέμα περί την γερ.Γαβριηλία ο διαχειριστής του Egolpio κάνει σημαντικό λάθος που οφείλεται σε υπερβάλλοντα ζήλο.

Από ότι φάνηκε στο διάλογο με τον Κόμοντο, οι κατηγορίες προς τη γερ.Γαβριηλία οφείλονται σε υπόνοιες μή και τυχόν μπερδευτεί η ορθόδοξη θεολογία με ανατολικές απόψεις.Τελικά καταντάει σε ιεροεξεταστική λογική που την είδαμε στην Ελλάδα καταγεγραμμένη το πρώτον από προτεσταντικούς εκδοτικούς οίκους.

Μια τετοια μπανανόφλουδα πάτησε ο ιερός Αυγουστίνος κι ενώ αρχικά ήταν σπλαχνικός προς τους πλανεμένους κατόπιν ζητούσε την δια της βίας μεταστροφή τους, ανοίγοντας την πόρτα σε ιεροεξεταστικές λογικές.

Ανώνυμος είπε...

Σας παρακαλώ λύστε μου την απορία διοτι έχω μπερδευτει.
Εσείς είστε υπερ ή κατά της Γερόντισσας Γαβριηλίας;
Πραγματικά οι μοναχοί πρέπει να αποφεύγουν τα πολλά πολλά με ζώα όπως και με μικρά παιδιά διότι από την πολλή στέρηση μπορεί να τη δούνε ...περίεργα την κατάσταση, άντε να μη σας πονηρεύω νυχτιατικα...

amethystos είπε...

@Ανώνυμος 2/7/10 11:57 μμ
Εμείς την έχουμε γνωρίσει την Γερόντισσα Γαβριηλία. Αλλά στήν προκείμενη περίπτωση και να μάς συγχωρείς, είμαστε κατά τής βλακείας.

amethystos είπε...

Αγαπητέ φίλε Misha εμείς δέν διαθέτουμε καμμία δικαιολογία γιά το εγκόλπιο, ούτε γιά το παρατηρηρήριο, ούτε γιά τον π.Σαράντη.
Υπάρχει αρρώστεια, γιά να μήν πούμε τίποτα περισσότερο.
Η Γερόντισσα δέν ήταν θεολόγος, ούτε θεολόγησε ποτέ της.
Ούτε το εγκόλπιο βέβαια είναι θεολόγος, ούτε ο π.Σαράντης.
Δέν βρίσκουμε καμμία δικαιολογία.
Μόνο η κενοδοξία είναι ικανή εξήγηση.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αμέθυστε, όσοι γνωρισαν τη γερόντισσα Γαβριηλία μιλούν για την ειρήνη που εξέπεμπε.
Ξέρω τι εννοείς στο τελευταίο σχόλιο σου, «έχω φάει στη μάπα» την προσωπολατυρεία και την τυφλή ταύτιση με τις απόψεις γερόντων κια γι αυτό δεν εκπλήσσομαι.
Υπάρχει αγιορείτης ηγούμενος που σε συνάξεις μοναζουσών τις προέτρεπε να χειροδικούν εναντίον όσων διαφωνούν μαζί του.
Δυστυχώς κάποιοι παραχωρούν τα κλειδιά του μυαλού τους σε «ορθόδοξους γκουρού», νομίζοντας ότι όλοι είναι Πορφύριοι και Παΐσιοι, και μετά άντε να ξεμπλέξεις.

amethystos είπε...

Φίλε Misha όταν ο γέρο-Εφραίμ πήγαινε να συναντήσει τό γέροντά του γιά πρώτη φορά, ο γέροντας είχε τον εξής λογισμό : κι αυτός σάν τούς άλλους είναι. Καί ήταν περιτρυγιρισμένος από ασκητές τού Αγίου Όρους.
Έχουμε γνωρίσει και εμείς πολλούς ψευτογέροντες.
Ένας από αυτούς, διάσημος και αυτός, πήρε όλη τήν περιουσία ενός αγαθού γιά να τού εξασφαλίσει τούς γονείς του στόν παράδεισο.
Αυτοί ανακηρύσσουν τόν εαυτό τους Άγιο από μόνοι τους.
Ένας τελευταίος ετοιμάζει τούς ανθρώπους του γιά μαρτύριο. Άν είναι δυνατόν. Σάν αυτούς πού ακούμε να οργανώνουν ομαδικές αυτοκτονίες.
Δυστυχώς Misha οι περισσότεροί μας σήμερα αγνοούμε τον σκοπό τού Χριστιανού και μάλλον είμαστε άθεοι.
Ο Θεός βοηθός.

Ανώνυμος είπε...

ο π.Σαράντης είναι θεολόγος. Εσείς είστε ή μήπως ειστε σκουπιδιαραίοι;

amethystos είπε...

Μπορεί να είναι θεολόγος Μ.Εκπαιδεύσεως σίγουρα.
Εμείς δέν είμαστε σκουπιδιαραίοι σίγουρα, τα σπουπίδια τού π.Σαράντη τα τρώτε εσείς από ότι καταλαβαίνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αμέθυστε, δε χρειάζεται αντιπαράθεση σε αυτό το επίπεδο.
Είναι δυστύχημα η προσωπολατρεία ορισμένων προς τους πνευματικούς τους.Αλλά δε χρειάζεται καυγάς σε καφενειακό και οπαδικό στυλ.

Δε βγαίνει τίποτα καλό έτσι.Οι άνθρωποι έχουν πάρει εργολαβία τη συκοφάντηση όποιου διαφωνεί με τα φιρμάνια του πνευματικού τους.
ΟΚ.Παλιά οι οπαδοί ενός παπά παίζανε ξύλο με τους γονείς τους, ακόμη πιο παλιά φουνταρανε μεσοπέλαγα τους διαφωνούντες.
Νομίζω πως έχουν γινει κάποια ψυχογραφήματα των «κυνηγών μαγισσών» από μεγάλους ψυχολόγους.Θα ψάξω να τα βρώ γιατί γφαίνεται πως από τον καιρό του Τορκεμάδα μέχρι σήμερα ,δεν έχει αλλάξει τίποτα παρά μόνο η κρατική ισχύς που έχουν τα θρησκευτικά συστήματα στα χέρια τους και αυτό έχει γλυτώσει κάμποσους «αντιρρησίες» από τις «καθαρτήριες πυρές».

amethystos είπε...

Φίλε Misha έχουν βγεί στην επιφάνεια τα πάντα. Καταλαβαίνουμε πώς θές να προφυλάξεις τον π.Σαράντο. Θα προσπαθήσουμε και εμείς όσο μπορούμε.

μητσος είπε...

διαβάζοντας τα σχολια σας πραγματι υπαρχει μεγαλο προβλημα με τα "προβατα" και τους "τσομπανιδες" ...γιαυτο ο Γεροντας Παισιος ελεγε οτι στα τελευταια χρονια δεν θα βρισκεις ευκολα Πνευματικο που δεν θα πρωτασει το δικο του θελημα-λογισμο και να αφηνει το Θεο να δουλευει στη ψυχη του χριστιανου που αλλωστε του ανηκει δικαιωματικα!! ολοι μας λιγο πολυ εχουμε εμπειριες απο σαλταρισμενους δηθεν πνευματικους που καποιοι απο αυτους ηδη βρισκονται υπο ψυχιατρικη παρακολουθησει και το κρυβουν!!! αλλα οπως πολλες φορες εχει λεχθει...αν δεν σκυψεις δεν μπορει κανεις να ανεβει στη πλατη σου....!!!Ψυχραιμια και ο καλος Θεος να μας φωτιζει.....να μη χανουμε τη κοινη λογικη μας!!!