Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Η ΦΤΗΝΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Κυκλοφόρησε το βιβλίο τού Δ.Μαυρόπουλου «Διερχόμενοι διά τού Ναού», τού οποίου υπάρχει βιβλιοκρισία στην τελευταία σύναξη.

Σέ κάποιο σημείο της αυτή η κριτική γράφει : Αποκαλυπτική είναι η διασαφήνιση τού γεγονότος πώς τη Θεία Ευχαριστία προσφέρει ο ίδιος ο Χριστός στόν Πατέρα, γιαυτό καί όλες οι ευχές της αναφέρονται στόν Πατέρα. Κοινωνώντας μα τό Χριστό γινόμαστε κατά χάρη υϊοί τού Πατέρα. Τό Άγιο Πνεύμα μάς οδηγεί στόν Υϊό και ο Υϊός στόν Πατέρα.


Αυτό το φοβερό κείμενο έμεινε ασχολίαστο. Η νεο-ορθοδοξία θα τινάξει τά πάντα στόν αέρα και κανείς μας δέν θα το πάρει μυρουδιά.

Ο Νικόλαος Καβάσιλας στήν ερμηνεία τής Θείας Λειτουργίας γράφει: 32,1 Γιά ποιό λόγο ο ιερεύς στόν αγιασμό των Δώρων δέν επικαλείται τόν Υϊό αλλά τόν Πατέρα;

Γιά νά μάθης ότι τό αγιάζειν ο Σωτήρ, ούχ ώς άνθρωπος έχει, αλλ`ώς Θεός και διά την δύναμιν τήν θείαν, ήν κοινήν κέκτηται μετά τού Πατρός.

Η σύναξη πνιγμένη στίς οικουμενιστικές της υποχρεώσεις άφησε ασχολίαστο ένα κείμενο το οποίο διδάσκει τόν τριθεϊσμό καί την ιεραρχία στήν Αγία Τριάδα ανενδοίαστα.

Αμέθυστος

2 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Η "Σύναξη" είναι το μακρύ χέρι της Βιβλικής Ετραιρίας, κύριος κορμός της οποίας είναι ο αγγλικανισμός.

Και υπάρχουν "ορθόδοξοι" που τη διαβάζουν!

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Το κακό αλλοίωσε και τα γεροντάκια. Όταν υποστήριζα τα του Καβάσιλα ενώπιον γηραιών και "παραδοσιακών" ιερέων, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα ήμουν νεωτεριστής και "κοπέλι" . Κατά τα άλλα το κακό θα έρθει από τους νέους των εσχάτων ημερών. Είναι λίγο εγωιστικό το σχόλιο, αλλά μια που αναφερθήκατε στο θέμα...