Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Επιστολή επισκόπου Αρτεμίου προς το νέο Τοποτηρητή της Μητροπόλεως του Αμφιλόχιο

πηγή: Αυγουστίνος Καντιώτης

Επιστολή -προειδοποίηση του επισκοπου Αρτεμιου
προς τον νέο τοποτηρητή της Μητροπόλεώς του Αμφιλοχίο

Μπορώ ήρεμα και αδιάφορα να παρακολουθώ τι συμβαίνει με τα πνευματικά παιδιά μου; ρωτά ο συνταξιούχος πλέον Μητροπολίτης Αρτέμιος στον τοποτηρητή Αμφιλόχιο, που τα απειλεί, γιατί έφυγαν από τα μοναστήρια χωρίς την άδειά του.

Ο Επίσκοπος Artemije, συνταξιούχος επίσκοπος Raska και Πρίζρεν, ο οποίος πρόσφατα εγκαταστάθηκε στην νέα κατοικία του, σ’ ένα εγκαταλελειμένο μοναστήρι στο βόρειο άκρο της Σερβίας, στην Fruska Šišatovac, έστειλε επιστολή στον διευθυντή της Επισκοπής Raska και Πρίζρεν, τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και της παράλιας Αμφιλοχίο, επ’ ευκαιρία της αναχωρήσεως από την επισκοπή του μοναχών.....

Έφυγαν μέχρι στιγμής 70 μοναχοί και μοναχές, από 11 μοναστήρια του Κοσυφοπεδίου και των Μετοχίων. Οι 40 την Κυριακή παραβρέθηκαν κοντά του στην πρώτη Θεία Λειτουργια, στον τόπο της εξορίας του.

Οι μοναχοί και οι μοναχές που έφυγαν από τα μοναστήρια χωρίς κανονική άδεια, αφού δεν τους την έδινε και απειλούσε ο τοποτηρητής Αμφιλόχιος• αυτά σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν την ευλογία, για να παραμείνουν στο έδαφος οποιασδήποτε άλλης Επισκοπής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και μπορεί όπως απειλή ο τοποτηρητής να ασκηθούν διώξεις ενώπιον του εκκλησιαστικού δικαστηρίου έναντιον τους, εάν δεν επιστρέψουν στα μοναστήρια τους.

Τους λόγους που έφυγαν οι μοναχοί και οι μοναχές από τα μοναστήρια τους, μας τους εξηγεί ο ηγούμενος της Ιεράς μονής Black River, ας τον ακούσουμε:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αδελφότητα της Μονής BLACK RIVER

Μετά τα επεισόδια με τον πνευματικό μας πατέρα – Επίσκοπος Artemije, τον οποία όχι μόνο έδιωξαν από την Επισκοπή Raska και Πρίζρεν, αλλά και εξόρισαν, η αδελφότητα της Μονής Black River λέει στο κοινό τα ακόλουθα:1η Μια περαιτέρω παραμονή στο μοναστήρι αδελφότητα Black River και γενικά στην Επισκοπή Raska και Prizren δεν φέρει πνευματικό όφελος για την αδελφότητα ως σύνολο και τον καθένα μας ξεχωριστά. Οι λόγοι που αναχωρούμε είναι κυρίως η απώλεια της εμπιστοσύνης στη νέα Διοίκηση και η σύγχυση που ακολούθησε από τη στιγμή που ο Επίσκοπος Artemije απομακρύνεται από το θρόνο της Επισκοπής Raska και Πρίζρεν. 2ος. Αδελφότητα είναι αδύνατον να παραμείνει στο σπίτι από το οποίο πνευματικός πατέρας μας εξορίστηκε… Η απελάσει του χωρίς να αποδειχθεί καμία ενοχή δημιούργησε ερωτηματικά για την νέα ηγεσία. Υποτίθεται ότι πρέπει να ξέρουμε ποιος απόφαση την απόλυση και δίωξη που ασκήθηκε.3ος Α.Ε. Σύνοδος [η μικρή, των 5 οικουμενιστών επισκόπων (η εξήγηση είναι της ιστοσελίδος μας)] αποφάσισε να απαγορεύσει στον Επίσκοπο Artemije να εξασκεί ακόμα και το μυστήριο της εξομολογήσεως των μοναχών και μουναζουσών και γενικά των πνευματικών του παιδιών της Επισκοπής του Raska και Prizren! Αυτό είναι απαράδεκτη για εμάς… 4ο …Είμεθα έτοιμοι να δεχθούμε οποιαδήποτε αντίποινα από την εκκλησιαστική αρχή…5η Η απώλεια του αδελφού Αντώνιου από την μοναστική εκκλησιαστική κοινότητα, για περίοδο δύο ετών, είναι εξαιρετικά αυστηρή στη χώρα μας και προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η Εκκλησιαστηκή αρχή αρχίζει σιγά-σιγά να κάνει «εκκαθάριση ότι της φαίνεται ακατάλληλο και προετοιμάζει το έδαφος»…για την άλωση της Ορθοδοξίας. Πού είμαστε και όλα αυτά τα ατυχή γεγονότα γίνονται; Ποτέ στην ιστορία της Εκκλησίας δεν έχουν επαναληφθεί.…Σύντομα ο ουρανός θα απαντήσει και ο ήλιος της δικαιοσύνης θα λάμψει και πάλι η Εκκλησία της ειρήνης, της αρμονίας και της αλληλεγγύης θα επιστρέψει. Αμήν. Боже дај. Ο Θεός.

Αδελφότητα της Μονής Black River

Манастир Црна Река Manastir Τσέρνα Reka

Недеља Свих Светих Κυριακή των Αγίων Πάντων

30/17. 30/17. мај 2010. maj 2010α године Ο

http://mancr.org/2009-03-17-15-07-24/2010-04-20-13-49-45.html

Ο επίσκοπος Αρτέμιος στην επιστολή του γράφει•

«Παρόλο που εκδιωχθήκαμε από το Κόσοβο και Μετόχια, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε το Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια και να προσευχόμαστε γι’ αυτό. Ακολουθώντας τις εξελίξεις στο Κόσοβο και τα Μετόχια δεν σημαίνει ότι θα δημιουργήσουμε σύγχυση ή επιθυμούμε να παρέμβουμε στην κυβέρνηση και τη διαχείριση της επισκοπής ERP, που τώρα χρεωθήκατε εσείς ως επίσκοπος. Ωστόσο, μπορούμε ήρεμα και σοβαρά να συζητήσουμε το θέμα και να ακούσετε τι συμβαίνει με τα πνευματικά παιδιά μας, που δεκαετίες, «με πολλούς κόπους και δυσκολίες μεγάλωσαν στα μοναστήρια της επισκοπής μας ERP μέχρι πρόσφατα.

Κυρώσεις (činodejstva απαγόρευση, άρνηση της Θείας Κοινωνίας), η απειλή των εκκλησιαστικών δικαστηρίων για αυστηρότερες ποινές, οι ύβρεις και συκοφαντίες σας και από πολλούς άλλους (και αδελφούς πνευματικούς τους), εξαιτίας της ενοχής τους στους ισχυρισμούς ότι ηθελημένα έφυγα από το μοναστήρι, για να κατεδαφίσουν την κανονική θρησκευτική τάξη, και ούτω καθεξής. Αυτά είναι στην καλύτερη περίπτωση αβάσιμα και εσείς το ξέρετε, γιατί είναι φτιαγμένα. Σίγουρα όχι από κάποια ιδιοτροπία ή ως ανυπάκουος Μητέρα Εκκλησία, αλλά επειδή εσείς, και κάποιοι άλλοι που βρίσκονται μαζί σας το ξέρουν.

Ο τρόπος για να επιλυθούν οι υποθέσεις που έχουν ήδη υποστεί βλάβη και όλη η κανονική και εκκλησιαστική τάξη, πληκτρολογήστε τη σύγχυση και διαφωνία των μοναχών, κληρικών και πιστών ανθρώπων, όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και σ’ ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, τόσο στην πατρίδα μας όσο και στη διασπορά, και στους μοναχούς, που ψάχνουν τώρα να ακολουθήσουν την κανονική besporedak για την εκκλησία τάξη.

Περιμένουν να τους δώσετε μια γραπτή κανονική απελευθέρωση από τη Μητρόπολη για την Εκκλησία μας, ως επίσκοπος που σέβεται την θρησκευτική ελευθερία. Μπορείτε να τους αρνηθείτε αυτό το δικαίωμα; Μπορείτε να τους απειλείτε με την τιμωρία του δικαστήριο;

Πιστεύετε πραγματικά ότι με αυτό τον τρόπο ότι θα αποκατασταθεί η ειρήνη του θρησκευτικού τάγματος των μοναχών στην επισκοπή μας και τους ανθρώπους μας στο Κόσοβο και στα Μετόχια; Πιστεύετε ότι με πιέσεις και τους εξαναγκασμούς της εξουσίας θα επιτύχετε κάτι;

Δεν σας το κρύβω ότι αυτό θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη βλάβη.

Σκεφτείτε το πριν να κάνετε το επόμενο βήμα. Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για να επιλυθεί η κατάσταση ειρηνικά. Κάντε αυτό που συζητήσαμε κάποτε και προφορικά.

Ανησυχώντας για τις εξελίξεις

Συνταξιούχος Επίσκοπος Raska-Πρίζρεν και το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια

+АРТЕМИЈЕ + Artemije

ΠΗΓΗ : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: