Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Η λαθροεισβολή και ο εποικισμός της Ελλάδας

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πέσει στην παγίδα, προγραμματίζοντας την κατασκευή νέων hot spot στα νησιά και ιδίως στην ενδοχώρα, γνωρίζοντας πως όταν τους μεταφέρει εκεί δεν μπορεί να τους επιστρέψει στη χώρα προέλευσης τους: στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει με τη σειρά του πως συμβάλλει στον εποικισμό της Ελλάδας, σε μία εποχή που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τον κορονοϊό και τις μαζικές παραβιάσεις της εναέριας και θαλάσσιας επικράτειας της από την Τουρκία. Εάν αυτό δεν είναι το άκρον άωτο της ανευθυνότητας, εναλλακτικά της ηλιθιότητας, δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να είναι. Θυμίζει πάντως αυτό που τονίζαμε εμείς εδώ από την αρχή της κρίσης: το ότι η Ελλάδα δεν ήταν ο αδύναμος κρόκος της Ευρωζώνης αλλά, πολύ χειρότερα, ο ηλίθιος κρίκος, όσον αφορά τις κυβερνήσεις της.

Επικαιρότητα

Όταν γράφει κανείς, είναι σωστό να παραθέτει πηγές και να παραμένει στα γεγονότα, χωρίς υπερβολές. Εν προκειμένω, ξεκινώντας από τις απειλές του προέδρου της Τουρκίας στις 27 Φεβρουαρίου να στείλει εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, συνοδευόμενους από τα ειδικά σώματα της αστυνομίας της χώρας (πηγή), δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του. Πολύ περισσότερο αφού μίσθωσε λεωφορεία για να μεταφέρουν στα σύνορα μας κυρίως νεαρούς άνδρες από το Αφγανιστάν και το Ιράν, σύμφωνα με το Bloomberg (πηγή) και με διάφορες αναφορές (πηγή).
Εκτός αυτού, με βάση τις δηλώσεις του δημάρχου μίας πόλης της βόρειας Τουρκίας, η οποία απέχει 550 χιλιόμετρα από τον Έβρο, «Έχουμε προετοιμάσει με τους συναδέλφους μου ένα σχέδιο και δεσμευόμαστε να οργανώσουμε δωρεάν λεωφορεία για τους πρόσφυγες, με προορισμό τα σύνορα της Ελλάδας. Οι πρόσφυγες που επιθυμούν να πάνε στα σύνορα μπορούν να απευθυνθούν στο δήμο και στις υπηρεσίες του. Είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε τη μεταφορά τους, ανεξαρτήτως αριθμού τους» (πηγή).
Μερικούς μήνες πριν, το Νοέμβριο, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε να απελευθερώσει τους κρατουμένους του ISIS για να κατευθυνθούν στην Ευρώπη (πηγή). Όπως τεκμηρίωσε δε μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα (πηγή, γράφημα), η μετανάστευση των τρομοκρατών, με 104 γνωστές επιθέσεις και συλλήψεις μεταξύ των ετών 2014 και 2018, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά ούτε από την ΕΕ, ούτε από την Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, σε αντίθεση με τη μεταναστευτική κρίση του 2015 όπου περισσότεροι από 1.000.000 παράνομοι μετανάστες διέσχισαν την Ελλάδα φτάνοντας στην Ευρώπη, τα ελληνικά σύνορα προς την ΕΕ είναι σήμερα κλειστά. Επομένως όλος αυτός ο συρφετός εγκλωβίζεται στην Ελλάδα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός μεταφέρεται από τα πλημμυρισμένα νησιά στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα να εποικίζεται μεθοδικά ολόκληρη η επικράτεια μας.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας χαρακτήρισε τους μετανάστες «γεωπολιτικά πιόνια» (πηγή), τεκμηριώνοντας έτσι πως πράγματι η Τουρκία έχει κηρύξει έναν υβριδικό-μεταναστευτικό πόλεμο εναντίον μας.
Συνεχίζοντας, η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν (η Γερμανία έχει πια καταλάβει όλες τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ εκτός από αυτήν της ΕΚΤ που όμως βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος, στη Φρανκφούρτη) ευχαρίστησε την Ελλάδα, λέγοντας πως είναι η ασπίδα της Ευρώπης. Διαβεβαίωσε δε τον πρωθυπουργό πως θα σταθεί στο πλευρό μας, αφού τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης (πηγή). Πρόσφατα όμως, στα πλαίσια της ημέρας των διεθνών μεταναστών του ΟΗΕ, στις 18 Δεκεμβρίου, η Κομισιόν δημοσίευσε την παρακάτω δήλωση σε ελεύθερη απόδοση (πηγή):
“Επιβεβαιώνουμε τη σαφή δέσμευση μας όσον αφορά το σεβασμό και την προστασία της αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των μεταναστών….Θα διασφαλίζουμε να πραγματοποιείται η μετανάστευση με ασφαλή και διαχειριζόμενο τρόπο…. Η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη αποτελούν βασικές αξίες της ΕΕ”.
Λογικά λοιπόν συμπεραίνει κανείς πως η ΕΕ δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι, τουλάχιστον η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της, αφού συνεχίζει με τις επίσημες δηλώσεις της να μοιράζει ελπίδες στους μετανάστες, οπότε να τους προσελκύει. Επίσης πως μας χρησιμοποιεί ως ανάχωμα και ως αποθήκη για τους λαθρομετανάστες, εμπαίζοντας μας με μερικά χρηματικά ψίχουλα και με την αποστολή προσχηματικού προσωπικού (FRONTEX κλπ.) για την προστασία των συνόρων μας. Κατά τον Economist δε, η Ευρώπη ελπίζει πως η βαναυσότητα στα ελληνικά σύνορα θα κρατήσει μακριά τους μετανάστες (πηγή).
Ακόμη χειρότερα, συμπεραίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει πέσει στην παγίδα, προγραμματίζοντας την κατασκευή νέων hot spot στα νησιά και ιδίως στην ενδοχώρα, γνωρίζοντας πως όταν τους μεταφέρει εκεί δεν μπορεί να τους επιστρέψει στη χώρα προέλευσης τους: στην Τουρκία.
Αυτό σημαίνει με τη σειρά του πως συμβάλλει στον εποικισμό της Ελλάδας, σε μία εποχή που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τον κορονοϊό και τις μαζικές παραβιάσεις της εναέριας και θαλάσσιας επικράτειας της από την Τουρκία. Εκτός αυτού με μία οικονομία κατεστραμμένη από τα μνημόνια, όπως συμβαίνει με την Άμυνα και με το σύστημα Υγείας.
Εάν αυτό δεν είναι το άκρον άωτο της ανευθυνότητας, εναλλακτικά της ηλιθιότητας, δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να είναι. Θυμίζει πάντως αυτό που τονίζαμε εμείς εδώ από την αρχή της κρίσης: το ότι η Ελλάδα δεν ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης αλλά, πολύ χειρότερα, ο ηλίθιος κρίκος, όσον αφορά τις κυβερνήσεις της.
 Σερένα Νομικού15 Μαρτίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: