Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Ο ληστρικός καπιταλισμός

Το μέγεθος των καταστροφικών ενεργειών των δισεκατομμυριούχων του διαδικτύου, όχι μόνο του Bill Gates, δεν γίνεται αισθητό ακόμη σήμερα – όπως στο παράδειγμα του Facebook που ελέγχει τη συμπεριφορά εκατομμυρίων ανθρώπων, υποθάλποντας τη δημοκρατία. Πολύ χειρότερα, προκαλεί καταστροφικές αλλαγές στον εγκέφαλο μας, οπότε στην κοινωνία μας – ενώ η συνεργασία όλων των γιγάντων του διαδικτύου με την NSA και με τη CIA, οδηγεί στην παρακολούθηση μεγάλου μέρους της ανθρωπότητας. Στην πλήρη απαλλοτρίωση της ιδιωτικής μας ζωής σε έναν βαθμό που ακόμη και ο Orwell, στο Μεγάλο Αδελφό, δεν μπόρεσε να φαντασθεί.

Επικαιρότητα

Πολλοί άνθρωποι κατακρίνουν σωστά την επιρροή του «φιλάνθρωπου» Bill Gates τόσο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο στην έρευνα και εμπορία νέων εμβολίων – άλλωστε το έχει κάνει επίσης ο Robert Kennedy (πηγή), αλλά και εμείς (άρθρο). Το γεγονός αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με τις ανόητες θεωρίες συνωμοσίας – σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός θέλει να εξοντώσει την ανθρωπότητα, να μειώσει τον πληθυσμό της! Αυτοί που τις πιστεύουν ή/και που τις διαδίδουν, βλάπτουν την αναγκαία συζήτηση – σε σχέση με το ότι, η δημοκρατία σήμερα καταστρέφεται, ενώ ο πλανήτης, η Ελλάδα επίσης, κυβερνάται από μία διεφθαρμένη Ολιγαρχία.
Βέβαια, οι πρόγονοι μας γνώριζαν ανέκαθεν πως τα χρήματα κυβερνούν τον κόσμο – ενώ το ότι μόλις 26 άνθρωποι κατέχουν όσο το 50% παγκοσμίου πληθυσμού, όσο δηλαδή περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άλλοι άνθρωποι, αποδεικνύει ξεκάθαρα πως το οικονομικό μας σύστημα είναι διεφθαρμένο. Ακόμη χειρότερα πως μας οδηγεί σε κρίσεις, σε κραχ, σε πολέμους, σε κοινωνικές αναταραχές και σε μία περιβαλλοντική καταστροφή. Για το θέμα αυτό δεν μπορεί βέβαια να κατηγορήσει κανείς τον Bill Gates, ούτε τη σύζυγο του Melinda – με περιουσία της τάξης των 98 δις $.
Ο Eisenhower τώρα, πρόεδρος των Η.Π.Α. από το 1953 έως το 1961, προειδοποίησε από τότε για την υπερβολική επιρροή του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της χώρας – λέγοντας πως υπήρχε κίνδυνος η ανεξέλεγκτη ισχύς του να έχει καταστροφικές συνέπειες. Όπως είχε δηλώσει, «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτό το συγκρότημα να απειλήσει την ελευθερία και τη δημοκρατία μας». Διορατικός; Σίγουρα, όπως πολλοί άλλοι στον πλανήτη που όμως ποτέ δεν εισακούγονται – ενώ είναι τυχεροί εάν δεν τους πετροβολήσουν οι μάζες.
Η αμυντική βιομηχανία των Η.Π.Α. σήμερα έχει την ίδια επιρροή στην πολιτική, με αυτήν του Bill Gates και των άλλων δισεκατομμυριούχων του διαδικτύου – όπως του Jeff Bezos (Amazon) με εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία 113 δις $, του Marc Zuckerberg (Facebook) με 55 δις $, του  Steve Ballmer (Microsoft) με 53 δις $, του Larry Page (Google) με 51 δις $ ή του Sergey Brin (Google) με 49 δις $. Αμέσως μετά ακολουθούν οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες ευρίσκονταν ανέκαθεν πίσω από τους πολέμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την υφήλιο – χωρίς να ξεχνάμε τις μεγάλες τράπεζες, ιδιοκτήτριες της Fed και του δολαρίου, επάνω στο οποίο στηρίζεται το παγκόσμιο σύστημα του χρέους (πηγή) που προϋποθέτει επίσης τη διεξαγωγή πολέμων (πηγή).
Το μέγεθος των καταστροφικών ενεργειών των δισεκατομμυριούχων του διαδικτύου, όχι μόνο του Bill Gates, δεν γίνεται αισθητό ακόμη σήμερα – όπως στο παράδειγμα του Facebook που ελέγχει τη συμπεριφορά εκατομμυρίων ανθρώπων, υποθάλποντας τη δημοκρατία. Πολύ χειρότερα, προκαλεί καταστροφικές αλλαγές στον εγκέφαλο μας, οπότε στην κοινωνία μας – ενώ η συνεργασία όλων των γιγάντων του διαδικτύου με την NSA και με τη CIA, οδηγεί στην παρακολούθηση μεγάλου μέρους της ανθρωπότητας. Στην πλήρη απαλλοτρίωση της ιδιωτικής μας ζωής σε έναν βαθμό που ακόμη και ο Orwell, στο Μεγάλο Αδελφό, δεν μπόρεσε να φαντασθεί.
Σε όλες τις χώρες, ανάλογα με το μέγεθος τους, υπάρχουν μερικοί δισεκατομμυριούχοι που επηρεάζουν τα πάντα – μεταξύ άλλων τα ΜΜΕ που χειραγωγούν τις μάζες, κατευθύνοντας τες όπου θέλουν. Δυστυχώς, ίσως το χειρότερο, οι οπαδοί του φιλελευθερισμού, της ελεύθερης αγοράς με ίσες ευκαιρίες για όλους, με την ταυτόχρονη φροντίδα όμως αυτών που δεν τα καταφέρνουν, δεν κατανοούν πως το σύστημα που έχει επικρατήσει σήμερα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το φιλελευθερισμό. Συνεχίζουν λοιπόν να το υπηρετούν, έχοντας την ψευδαίσθηση πως πρόκειται για αυτό που πιστεύουν.
Στην πραγματικότητα όμως υπηρετούν την αφόρητη δύναμη μία μικρής μειονότητας που είναι απίστευτα αχόρταγη για συνεχώς μεγαλύτερα πλούτη, για έλεγχο και για εξουσία – το ληστρικό καπιταλισμό που, εάν δεν καταπολεμηθεί, θα οδηγήσει σε πείνα, σε εξαθλίωση, σε ασθένειες, σε μία ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, σε πολέμους και σε απίστευτα μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www.nytimes.com/2009/04/02/arts/television/02gates.html?_r=0&mtrref=t.co


https://medium.com/in-the-public-interest/betsy-devos-mark-zuckerberg-and-bill-gates-want-your-kids-school-to-close-9a96e12df5c