Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

ΤΟ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ (34).

 Συνέχεια από:Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

ΤΟ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ 
Η Ιεραρχικη δομή τού κόσμου σύμφωνα με τόν ψευδο Διονύσιο Αρεοπαγίτη.
Του Rene Roques.
                                               ΠΕΜΠΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
                                        Οι νοητές Ιεραρχίες ή ο αγγελικός κόσμος.

                             

  Γ) Η Τρίτη ουράνια Ιεραρχία: Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.

          Η Τρίτη τριάδα επαναφέρει την ουράνια Ιεραρχία στην εκκλησιαστική, ή στην Π.Δ. στην Ιεραρχία του Νόμου. Αποτελείται από τις Αρχές, από τους Αρχαγγέλους και από τους Αγγέλους!

          Οι αρχές κατέχουν “ένα πρωτείο και μία δύναμη εξουσίας Θείας μορφής” (θεοειδώς αρχικόν και ηγεμονικόν. Ούρ. Ιερ. 257 Β). Έχουν την δύναμη να επιστρέψουν πλήρως στην Αρχή η οποία ξεπερνά κάθε αρχή και από την οποία προέρχεται κάθε αρχή! (Ούρ. Ιερ. 257 Β! το προς την υπεράρχιον αρχήν αυτάς τε ολικώς επεστράφθαι. Ονομάζεται επίσης αρχοποιόν αρχήν). Έχουν επίσης την δύναμη να καθοδηγούν τις κατώτερες τάξεις! (Προς την υπεράρχιον αρχήν… και ετέρων αρχικώς ηγεισθαι) Λαμβάνουν τον χαρακτήρα τους τής Αρχής και τον φανερώνουν στις κατώτερες τάξεις (και το προς αυτήν εκείνην, ώς δυνατόν, αποτυπούσθαι την αρχοποιόν αρχήν, αναφαίνειν τε…).

          Οι Αρχάγγελοι παρουσιάζονται σαν ή ενδιάμεσος τάξις ανάμεσα στις Αρχές και τους Αγγέλους (αρχή-άγγελος). Μ’αυτή τους την ιδιότητα μετέχουν τών χαρακτηριστικών και τών μέν και τών δε. Με τις Αρχές έχουν την δύναμη να επιστρέψουν στην υπερούσιο Αρχή. (Ούρ. Ιερ. 257 C: προς την υπερούσιον αρχήν αρχικώς επέστραπται) από την οποία λαμβάνουν το Ίχνος (αποτυπούται) και την δύναμη να ενώνουν (ενοποιεί) την τάξη των Αγγέλων χάρις στις αόρατες ποιότητές τους τού οργανωτή και τού αρχηγού. Με τους αγγέλους μοιράζονται την ποιότητα τών αγγελιοφόρων τών Θείων εκλάμψεων, τών φωτισμών. Τις λαμβάνουν από την πρώτη τάξη της τρίτης ουράνιας Ιεραρχίας και τις μεταδίδουν στους ανθρώπους μέσω της τάξεως των αγγέλων (δι’αγγέλων ημίν αναφαίνουσα).

          Αυτή η τελευταία κλείνει ταυτοχρόνως την Τρίτη τριάδα και όλη την ουράνιο Ιεραρχία! Είναι η τελευταία στην τάξη τής αξιοπρέπειας! Όταν τα φώτα τής θεαρχίας φτάνουν σ’αυτή χρειάστηκαν να ξεπεράσουν τις οχτώ πύλες οι οποίες συνιστούν τις οχτώ ανώτερες τάξεις και γι’αυτό έχουν ήδη χάσει το περισσότερο τής λάμψης τους. (Ούρ. Ιερ. 260 Α: Η μεσολάβηση τών διαφόρων Ιεραρχιών είναι μία αιτία συσκότισης των Θείων φώτων ή εάν θέλουμε, μια αιτία ξεκαθαρίσματος, αλλά με την σημασία τής μειώσεώς των και της προσαρμογής τους στις κατώτερες τάξεις. Σ’αυτή την τελευταία περίπτωση λέγεται ότι η δεύτερη ουράνια Ιεραρχία αποκαλύπτει τα Θεία μυστήρια με λιγότερο μυστικό τρόπο από την πρώτη και λιγότερο ανοιχτό από την τελευταία (την δε δευτέραν… τής πρώτης μέν Ιεραρχίας εμφανέστερον, τής δε μετ’αυτήν κρυφιωδέστεραν), όλες αυτές οι εκφράσεις μπορούν να μελετηθούν βάσει τής ουριαστικής προοπτικής τής θεωρίας τού Διονυσίου, η οποία δίνεται στην Μυστική Θεολογία. Ο Λόγος πολλαπλασιάζοντας τις εξηγήσεις τού Θεού, πολλαπλασιάζει και τα πέπλα που τον κρύβουν στα βλέματά μας. Η ένωση του αρρήτου κατορθούται στην Σιωπή και με την Α-γνωσία). Παρ’όλα αυτά δεν έχουν συναντήσει ακόμη το εμπόδιο τής υλικότητος και παραμένουν πολύ λαμπερές εάν παρομοιασθούν με εκείνες που φθάνουν στην δική μας ανθρώπινη ιεραρχία. (Εκκλ. Ιερ. 372 C / 373 D). Έτσι οι Άγγελοι είναι οι δικοί μας “μύστες”. Μας μεταδίδουν την κάθαρση, τον φωτισμό και την θεαρχική τελειότητα (θέωση) και μας εισάγουν στα Θεία μυστήρια! (Ούρ. Ιερ. 260 Β: Ένθεν ή Θεολογία την καθ’ημάς  Ιεραρχίαν αγγέλοις απονενέμηκεν).

          Όπως η πρώτη και η δεύτερη ουράνιος Ιεραρχία, η Τρίτη σχηματίζει μία μόνον τριάδα τής οποίας οι τρείς τάξεις έχουν τον ίδιο βαθμό (ομοταγής). Μήπως πρέπει να αναγνωρίσουμε εδώ μία ασυνέπεια στο γενικό δόγμα τής Ιεραρχίας, σύμφωνα με το οποίο όλες οι τάξεις συστήνονται σύμφωνα με μία κάθετη διάταξη; Δεν είναι αλήθεια πλέον, για παράδειγμα, ότι οι άγγελοι είναι κατώτεροι από τους Αρχαγγέλους, αυτοί από τις Αρχές και παρομοίως στις δύο πρώτες Ιεραρχίες; Ότι η Τρίτη τάξη είναι κατώτερη από την δεύτερη και αυτή από την πρώτη; Αυτή δεν είναι η σκέψη του Διονυσίου. Οι τάξεις μίας και τής αυτής Ιεραρχίας μπορούν να είναι ιδίου βαθμού (ομοταγείς). Χωρίς να πάψουν να αποτελούν ξεχωριστές τάξεις και διαφορετικού αξιώματος! Αυτό δηλώνει καθαρά το κεφάλαιο IV της ουρανίου Ιεραρχίας! Ο συγγραφέας έχει μόλις ανακοινώσει τον γενικό κανόνα τής μεσολαβήσεως τών ανώτερων ουσιών για τα Θεία δώρα τα οποία προορίζονται στις κατώτερες ουσίες. Συνεχίζει λοιπόν: “Αυτός ο κανόνας δεν εφαρμόζεται μόνον στους νόες τού ποιό υψηλού βαθμού (υπερκειμένων τε) [εννοούμε την πρώτη ουράνια Ιεραρχία : Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνους] και εκείνους που υπάγονται σ’αυτούς, [δηλαδή η δεύτερη και η Τρίτη ουράνια Ιεραρχία]. Ισχύει ακόμη και για τους νόες του ιδίου βαθμού (εν τοίς ομοταγέσι), όπως αυτός ο Νόμος τής υπερουσίου Αρχής κάθε τάξεως εφάρμοσε σε κάθε Ιεραρχία των τάξεων και των πρώτων δυνάμεων, των μεσαίων και των τελευταίων (καθ’εκάστην Ιεραρχίαν πρώτας και μέσας και τελευταίας είναι τάξεις τε και δυνάμεις) που οι πιο Θείοι υπηρετούν σαν μύστες για τους κατώτερους και τούς καθοδηγούν από το χέρι (χειραγωγούς) μέχρι τον φωτισμό και μέχρι την Θεία κοινωνία. Το επίθετο ομοταγής δεν δείχνει λοιπόν μία καθαρή ταυτότητα των τριών τάξεων, μίας ίδιας Ιεραρχίας. Η ταυτότης πραγματοποιείται με κάποιο τρόπο, εάν υπολογίσουμε ότι μία μοναδική Ιεραρχία τις συμπεριλαμβάνει και τις θέτει σαν ένα όλον απέναντι στις άλλες Ιεραρχίες. (Για την πρώτη Ιεραρχία η Τριάδα ο Διόνυσος μεταφέρει την διδασκαλία τού δασκάλου του Ιερόθεου: τον τριαδικόν ούν τούτον διάκοσμον, ώς ένα και ομοταγή και όντως πρώτην Ιεραρχίαν (ούρ. Ιερ. 201 Α). Αυτός ο νόμος ισχύει και για τις δύο άλλες ουράνιες Ιεραρχίες: σχετικά με την Τρίτη για παράδειγμα μαθαίνουμε (ούρ. Ιερ. 257 C: ή δε των αγίων αρχαγγέλων ομοταγής μέν εστι ταις ουρανίαις αρχαίς. Έστι γάρ αυτών τε και των αγγέλων, ώς έφην, Ιεραρχίαν μια και διακόσμησις. [Ομοταγής κατανοείται η διακόσμησις (ή η ιεραρχία με την στενή σημασία της Τριάδος)]. Αλλά αυτή η ταύτιση δεν φτάνει μέχρι την κατάργηση τών διαφορετικών τάξεων, που είναι αυτές οι ίδιες ιεραρχημένες μεταξύ τους, όπως οι τρείς ιεραρχικές τριάδες που τις συστήνουν.

          Έτσι, η τάξις τού Διονυσίου βασίζεται σε μία κάθετη υπαγωγή και όχι σε ένα οριζόντιο επίπεδο. Από αυτή την οπτική γωνία κατανοούμε ότι στις Ιεραρχικές τριάδες καθεμία από τις τάξεις που την συστήνουν διαμερίζεται αυτή η ίδια σε πρώτες δυνάμεις, μεσαίες και τελευταίες, όπως επίσης και κάθε έναν από τους νόες.

          Έτσι κάθε πνευματική πραγματικότης, μπορεί να μετέχει και στις τρείς Θεαρχικές ενέργειες οι οποίες αδιαχώριστα, την θεώνουν: κάθαρση, φωτισμός, τελείωση.

Συνεχίζεται.

 Η Τρίτη τριάδα επαναφέρει την ουράνια Ιεραρχία στην εκκλησιαστική, ή στην Π.Δ. στην Ιεραρχία του Νόμου.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ ΚΑΙ Η ΧΡΕΙΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ.

 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΙΣΕΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΓΝΩΣΤΟ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΚΑΙΝΗ ΚΤΙΣΙΣ Η ΟΠΟΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. 

ΓΙΆΥΤΟ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΑΝ ΘΕΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΖΗΖΙΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΤΗΝ ΞΕΦΟΡΤΩΝΕΤΑΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ. 

ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΣ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΟΛΩΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.

Αμέθυστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: