Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

ΤΑΜΙΩΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ (39)

 Συνέχεια από: Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ


10) Ο θρίαμβος τής Εκκλησίας

Η συντριβή του Αντιχρίστου θα είναι ο θρίαμβος της Εκκλησίας. Την ένδοξη νίκη του Χριστού θα αναγγείλει το σημείο του σταυρού που θα ανατείλει σ’ ολόκληρη τη γη απ’ την Ανατολή ως τη Δύση λάμποντας περισσότερο απ’ τον ήλιο1457. Τότε « σάλπιγξ ηχήσει μέγα καί τα θεμέλια της γης σεισθήσονται »1458. Οι Άγγελοι θα επισυνάξουν όλα τα έθνη και θα τα οδηγήσουν στο βήμα του Κριτού1459. Πύρινος ποταμός κυλά ορμητικά σαν άγρια θάλασσα και κατακαίει όρη και βουνά, και ο ουρανός τυλίγεται σαν βιβλίο και όλη η γη κατακαίεται. Ο Κύριος έρχεται σαν αστραπή απ’ τον Ουρανό με ανείκαστη δόξα, με τάγματα αγγέλων να προπορεύονται « πάντες φλόγες πυρός ὄντες »1460.

Τότε οι δίκαιοι θα λάμψουν σαν τον ήλιο και οι αμαρτωλοί θα γίνουν κατηφείς και σκυθρωποί. Αναρίθμητες στρατιές Αγγέλων, Άγιοι και Δίκαιοι που κρύφτηκαν στα σπήλαια την εποχή του Αντιχρίστου και δεν δέχτηκαν την σφραγίδα του χαίρονται χαρά μεγάλη και αγάλλονται με τον Νυμφίο Χριστό. Ο Άγιος Εφραίμ σημειώνει: « Φθορά γάρ πᾶσα ἐλήλαται,… αἰώνιον ἔσται ἀεί τό πολίτευμα, ἀτελεύτητον, ἄτρεπτον »1461.

Στην ευρύτερη χριστιανική γραμματεία ο Οικουμένιος γράφει πως όλοι οι δίκαιοι, όσοι αγίασαν προ νόμου, όσοι αγίασαν « εν νόμω » και όσοι νίκησαν το θηρίο, τον Αντίχριστο, θα άδουν την επινίκιο ωδή του Μωυσέως και την ωδή του Αρνίου1462: « Ἄσωμεν τῷ Κυρίῳ ἐνδόξως γάρ δεδόξασται. Ἵππον καί ἀναβάτην ἔρριψεν εἰς θάλασσαν. Βοηθός καί σκεπαστής ἐγένετό μοι εἰς σωτηρίαν »1463• « μεγάλα καί θαυμαστά τά ἔργα σου, Κύριε ὁ Θεός ὁ παντοκράτωρ. Δίκαιαι καί ἀληθιναί αἱ ὁδοί σου, ὁ βασιλεύς τῶν ἐθνῶν. Τίς οὐ μή φοβηθῇ, Κύριε, καί δοξάσει τό ὄνομά σου; Ὅτι μόνος ὅσιος, ὅτι πάντα τά ἔθνη ἥξουσι καί προσκυνήσουσιν ἐνώπιόν σου, ὅτι τα δικαιώματά σου ἐφανερώθησαν »1464. O συγγραφεύς του « Περί Συντελείας », απευθυνόμενος στους αναγνώστες του, γράφει για την Βασιλεία των Δικαίων: « Ἔγνωτε χαράν ἀδιάδοχον, ἔγνωτε βασιλείαν ἀσάλευτον, ἔγνωτε τρυφήν ἀγαθῶν τέλος μή ἔχουσαν »1465.

Αιώνια δοξολογία θα ακολουθήσει στην αιώνια βασιλεία του Κυρίου. Διότι δοξολογία πρέπει στο Αρνίον.

« Καί αὐτοί λαός αὐτοῦ ἔσονται, καί αὐτός ὁ Θεός μετ’ αὐτῶν ἔσται, 

καί ἐξαλείψει ἀπ’ αὐτῶν ὁ Θεός πᾶν δάκρυον ἀπό τῶν ὀφθαλμῶν αὐτῶν

καί ὁ θάνατος οὐκ ἔσται ἔτι, οὔτε πένθος οὔτε κραυγή οὔτε πόνος οὐκ ἔσται ἔτι ὅτι τά πρῶτα ἀπῆλθον…

Ἰδού καινά ποιῶ πάντα »1466.

Σημειώσεις
1457. Μθ. 24,30, « Καί τότε φανήσεται τό σημεῖον τοῦ ὑιοῦ τοῦ ἀνθρώπου ἐν οὐρανῷ », Θεοφυλάκτου Βουλγαρίας, Εις το κατά Ματθαίον, P.G. 124, 416. Στην ευρύτερη χριστιανική γραμματεία βλ. και Περί Συντελείας, XXXVI, σελ. 290, « τό γάρ σημεῖον τοῦ σταυροῦ ἀπό ἀνατολῶν ἕως δυσμῶν ἀνατελεῖ ὑπέρ τήν λαμπρότητα τοῦ ἡλίου καί μηνύσει τοῦ κριτοῦ τήν ἔλευσιν καί τήν ἐπιφάνειαν … ».
1458. Στιχηρό των αίνων της Κυριακής της Απόκρεω, Ήχος πλ. του Β΄, Τριώδιον Κατανυκτικόν, Εκδόσεις Φως, Αθήναι α.χ., σελ. 35.
1459. Μθ. 24,31, « Καί ἀποστελεῖ τούς ἀγγέλους αὐτοῦ μετά σάλπιγγος μεγάλης, καί ἐπισυνάξουσιν τούς ἐκλεκτούς αὐτοῦ ἐκ τῶν τεσσάρων ἀνέμων ἀπ’ ἄκρων τῶν οὐρανῶν ἕως τῶν ἄκρων αὐτῶν ».
1460. Εφραίμ, Λόγος εις την Παρουσίαν του Κυρίου, σελ. 127.
1461. Ρωμανού, Εις τήν Β΄ Παρουσίαν, ΚΑ΄, σελ. 274, « Φθορά γάρ πᾶσα ἐλήλαται,… αἰώνιον ἔσται ἀεί τό πολίτευμα, ἀτελεύτητον, ἄτρεπτον ».
1462.  Βλ. Οικουμενίου, Ε.Α., VIII, σελ. 205.
1463. Εξ. 15,1-2.
1464. Αποκάλυψη 15,3-4.
1465. Περί Συντελείας, XLIII, σελ. 293.
1466. Απ. 21,3-5.

«Θα συμβούν γεγονότα πολλά. Ίσως προλάβετε να ζήσετε και εσείς πολλά από τα σημεία, που γράφει η Αποκάλυψη. Σιγά – σιγά αρκετά αρχίζουν και βγαίνουν. Φωνάζω ο ταλαίπωρος πριν από τόσα χρόνια. Είναι φοβερή, εξωφρενική η κατάσταση. Η παλαβομάρα έχει ξεπεράσει τα όρια. Ήρθε η αποστασία και μένει τώρα να έρθει «ὁ υἱὸς τῆς ἀπωλείας» (Β΄ Θεσσαλονικείς 2, 3).

Θα γίνει τρελοκομείο. Μέσα στην αναμπουμπούλα που θα επικρατεί, θα ξεσηκωθεί κάθε κράτος να κάνει ό,τι του λέγει ο λογισμός. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, τα συμφέροντα των μεγάλων να είναι τέτοια που θα μας βοηθήσουν. Κάθε λίγο θα ακούμε κάτι καινούργιο. Θα βλέπουμε να γίνονται τα πιο απίθανα, τα πιο παράλογα πράγματα. Μόνον, που τα γεγονότα θα περνάνε τάκα – τάκα (γρήγορα). Οικουμενισμός, κοινή αγορά, ένα κράτος μεγάλο, μια θρησκεία στα μέτρα τους. Αυτά είναι σχέδια διαβόλων.

Οι Σιωνιστές ετοιμάζουν κάποιον Μεσσία. Γι΄ αυτούς ο Μεσσίας είναι βασιλιάς, δηλαδή θα κυβερνήσει εδώ στη γη. Οι Ιεχωβάδες, και αυτοί αποβλέπουν σε έναν βασιλιά επίγειο. Θα παρουσιάσουν οι Σιωνιστές έναν, και οι Ιεχωβάδες θα τον δεχθούν. Θα πουν «αυτός είναι». Θα γίνει μεγάλη σύγχυση. Μέσα στην σύγχυση αυτή όλοι θα ζητούν έναν Μεσσία, για να τους σώσει. Και τότε θα παρουσιάσουν κάποιον που θα πει : «Εγώ είμαι ο Ιμάμης, εγώ είμαι ο πέμπτος Βούδας, εγώ είμαι ο Χριστός, που περιμένουν οι Χριστιανοί, εγώ είμαι αυτός, που περιμένουν οι Ιεχωβάδες, εγώ είμαι ο Μεσσίας των Εβραίων. Πέντε «εγώ» θα έχει……. Ο αντίχριστος θα είναι ο αναμενόμενος, κατά κάποιον τρόπον, ενσαρκωμένος διάβολος, που θα παρουσιασθεί στον ισραηλιτικό λαό ως Μεσσίας και θα πλανήσει τον κόσμο.

Έρχονται δύσκολα χρόνια. Θα έχουμε δοκιμασίες μεγάλες. Θα έχουν μεγάλο διωγμό οι χριστιανοί. Και βλέπεις, οι άνθρωποι ούτε καν καταλαβαίνουν ότι ζούμε στα σημεία των καιρών, ότι προχωρεί το σφράγισμα. Είναι σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Γι΄ αυτό λέγει η Γραφή ότι θα πλανηθούν και οι εκλεκτοί (Ματθαίος 24, 24 και Μάρκος 13, 22). Όσοι δεν έχουν καλή διάθεση δεν θα φωτισθούν και θα πλανηθούν στα χρόνια της αποστασίας. Γιατί, όποιος δεν έχει Θεία Χάρη, δεν έχει πνευματική διαύγεια, όπως και ο διάβολος».

ΠΗΓΗ : ΣΩΤΗΡΧΟΣ Μ.Π., ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΓΙΟΣ, εκδ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ 2009, σ. 56 κ.ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: