Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Οι θρησκείες, οι εταιρείες, τα χρήματα και οι ιδεολογίες είναι όνειρα των νεκρών

Ακόμη μεγαλύτερο και από την Πανδημία, ακόμη πιο συναρπαστικό και μοναδικό. Ακόμη πιο ανατρεπτικό είναι το Σοκ του νέου κόσμου.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

-Τα έθνη, οι θρησκείες, οι εταιρείες, τα χρήματα και οι ιδεολογίες είναι όνειρα των νεκρών που έχουν θαφτεί εδώ και πολύ καιρό και έχουμε παγιδευτεί σε αυτά. Καταλήγει, “Αυτό είναι το βιβλίο.”

Αυτό είναι το βιβλίο του Ισραηλινού Ιστοριού και Συγγραφέα  Yuval Noah Harari.

Εάν επαληθευθεί η Προφητεία του βρισκόμαστε μπροστά σε εκκωφαντικές αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων.


Αυτά που ο ο συγγραφέας υποστηρίζει τριβελίζουν πολλούς εκεί έξω σαν μηνύματα μιας 6ης αίσθησης για ότι απρόσμενο φέρνει ο χρόνος. Μιλάμε για τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στις ζωές των ανθρώπων μια και αυτά είναι αλληλένδετα.

“Το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμη. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη οικονομική κρίση. Οι χώρες ξοδεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια. Θα υπάρξει ημέρα πληρωμής. Βρισκόμαστε σε ένα τεράστιο πάρτι όπου όλοι ξοδεύουν”, δηλώνει ο Yuval Noah Harari και εκφράζει την άποψή του ότι δεν υπάρχει παγκόσμιο σχέδιο χρηματοοικονομικής διαχείρισης για αυτήν την κατάσταση.

“Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Κίνα, νομίζω ότι θα τις ξεπεράσουν με κάποιο τρόπο, αλλά πολλές χώρες μπορεί να καταρρεύσουν εντελώς”, είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει πράγματι ένα σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων.
Σημειώσεις «Δεν υπάρχουν ενήλικες στο δωμάτιο» Όταν ρωτήθηκε πώς αντιμετώπισε την κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας, απάντησε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλό μέρος.

“Η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε σχέση με γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Ιταλία, και ακόμη και όσον αφορά μεγάλες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες”, είπε.

Ο Ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας μιλά επίσης για τις ευρύτερες αλλαγές που θα επιφέρει η πανδημία.
Μακροπρόθεσμα, ο κόσμος θα γίνει πιο ψηφιακός και υπό έλεγχο, αναμένει και υποστηρίζει ότι όλα θα γίνουν διαδικτυακά και όλα θα καταγράφονται.

«Η παρακολούθηση μπορεί να μας βοηθήσει. Εάν παρακολουθείτε συνεχώς την υγεία του πληθυσμού, μπορείτε να σταματήσετε την επιδημία πολύ πιο εύκολη και ταχύτερη». Αλλά το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι η βάση για χειρότερα αυταρχικά καθεστώτα από ό, τι έχουμε δει στην ιστορία.

Ο Yuval Noah Harari μιλά επιτέλους για την κεντρική ιδέα του νέου βιβλίου του, το οποίο είναι ότι τα έθνη, οι θρησκείες, οι εταιρείες, τα χρήματα και οι ιδεολογίες είναι όνειρα των νεκρών που έχουν θαφτεί εδώ και πολύ καιρό και έχουμε παγιδευτεί σε αυτά. Καταλήγει, “Αυτό είναι το βιβλίο.”

Καλώς ήλθες στον συναρπαστικό νέο κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: