Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ

Οι Έλληνες τραπεζίτες είναι γενικότερα ευγνώμονες απέναντι στην κυβέρνηση – αφού με την τελευταία τροπολογία του ποινικού κώδικα που δρομολόγησε, απαγόρευσε στους Εισαγγελείς να διενεργούν ποινικές έρευνες για απάτη και απιστία στις τράπεζες, χωρίς συγκεκριμένο αίτημα από το δανειστή που ενδεχομένως υπέστη ζημία. Ως εκ τούτου, οι εισαγγελικές έρευνες που αφορούσαν 300 τραπεζίτες σταμάτησαν και οι υποθέσεις έκλεισαν – ενώ καμία τράπεζα δεν ζήτησε φυσικά να συνεχισθούν. Ευνομούμενη χώρα η Ελλάδα; Πολύ δύσκολο να το ισχυρισθεί κανείς, όσο καλοπροαίρετος και αν είναι – ενώ δυστυχώς οι Πολίτες της διατηρούνται στο σκοτάδι, χωρίς να μαθαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα τους, αφού τα ΜΜΕ ελέγχονται σχεδόν πλήρως (80%) από την κυβέρνηση.

.Επικαιρότητα

Όπως πολύ σωστά έχει γράψει το Economist, η Ελλάδα ανοίγει μεν για τον τουρισμό παρά τα πολύ υψηλά κρούσματα και τους θανάτους από την πανδημία, αλλά οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία είναι πολύ χαμηλές – ενώ εάν δεν ανακάμψει ο τουρισμός, η οικονομία θα συρρικνωθεί για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι Έλληνες δυστυχώς θα πληρώσουν ξανά πανάκριβα το αποτυχημένο οικονομικό και το λανθασμένο τουριστικό μοντέλο που τους επέβαλλαν ανεύθυνα οι κυβερνήσεις της χώρας τους – παρά το ότι ζουν σε μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και ευημερίας (ανάλυση).

Βέβαια δεν λείπουν οι καλές ειδήσεις, όπως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας από την S&P σε ΒΒ (πηγή) – αν και η Ελλάδα παραμένει σε μη επενδυτικό επίπεδο, ως η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση συνεχίζει την αλόγιστη σπατάλη, στηρίζοντας με δανεικά την κατανάλωση αντί τις επενδύσεις – με 24 δις € το 2020 και με ακόμη 16 δις € το 2021.

Η S&P αναβάθμισε επίσης τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, παρά το ότι ευρίσκονται σε άθλια κατάσταση – μεταξύ άλλων λόγω των κόκκινων δανείων τους που ανέρχονται στο 33% περίπου των συνολικών, πριν από τις προβλέψεις. Η πλέον αδύναμη τράπεζα δε, η Πειραιώς, η μετοχή της οποίας καταβαραθρώθηκε ακόμη μία φορά την Παρασκευή χάνοντας πάνω από το 27% της αξίας της, κέρδισε κάποιο χρόνο – λόγω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, όπου οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν το 75% της προσφοράς (1,4 δις €).

Σύμφωνα πάντως με το περιοδικό, ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν σχετικά με τη μυστική στήριξη της κυβέρνησης στους βασικούς της μετόχους – στον J. Paulson, τον Αμερικανό διαχειριστή ενός κερδοσκοπικού κεφαλαίου, στον T. Mistakidis, πρώην επικεφαλής της Glencore και στη Helikon Investments που έχει έδρα την Ιταλία.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος αύξησε το μερίδιο του στο 19,2% ελπίζοντας να καλύψει τις προηγούμενες ζημίες του – ενώ μαζί με τους δύο άλλους θα μπορεί να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή από το ΤΧΣ που περιόρισε το ποσοστό του στο 25,6% από 61% προηγουμένως. Συμφώνησε δε ταυτόχρονα να περιορίσει τη συμμετοχή του στα δικαιώματα – πραγματοποιώντας απώλειες 2,6 δις € που φυσικά επιβαρύνουν τους φορολογουμένους Έλληνες.

Στην ουσία λοιπόν, οι τρεις ξένοι θα ελέγχουν την Τράπεζα Πειραιώς – ενώ ο επικεφαλής του ΤΧΣ, ένας Αυστριακός τραπεζίτης που προσπάθησε να το προστατεύσει από τις πολιτικές παρεμβάσεις, ανατράπηκε το Φεβρουάριο. Τυχαία; Μάλλον δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Παραδόξως πάντως το υπουργείο οικονομικών ψήφισε στη συνέχεια ένα νόμο, με τον οποίο απαλλάσσεται το προσωπικό του ΤΧΣ από κάθε ποινική κατηγορία – η οποία θα μπορούσε να προκύψει από την άντληση κεφαλαίων.

Εν προκειμένω, οι Έλληνες τραπεζίτες είναι γενικότερα ευγνώμονες απέναντι στην κυβέρνηση – αφού με την τελευταία τροπολογία του ποινικού κώδικα που δρομολόγησε, απαγόρευσε στους Εισαγγελείς να διενεργούν ποινικές έρευνες για απάτη και απιστία στις τράπεζες, χωρίς συγκεκριμένο αίτημα από το δανειστή που ενδεχομένως υπέστη ζημία. Ως εκ τούτου, οι εισαγγελικές έρευνες που αφορούσαν 300 τραπεζίτες σταμάτησαν και οι υποθέσεις έκλεισαν – ενώ καμία τράπεζα δεν ζήτησε φυσικά να συνεχισθούν.

Ευνομούμενη χώρα η Ελλάδα; Πολύ δύσκολο να το ισχυρισθεί κανείς, όσο καλοπροαίρετος και αν είναι – ενώ δυστυχώς οι Πολίτες της διατηρούνται στο σκοτάδι, χωρίς να μαθαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα τους, αφού τα ΜΜΕ ελέγχονται σχεδόν πλήρως (80%) από την κυβέρνηση.

Συνεχίζοντας, η Πειραιώς έχει πουλήσει κόκκινα δάνεια περί τα 31 δις € σε διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ορισμένα δε από αυτά υποστηρίζονται από κρατικές εγγυήσεις του προγράμματος Ηρακλής – της συμπαιγνίας καλύτερα κυβέρνησης και τραπεζών, με απώτερο στόχο τη συνέχιση της ληστείας των Ελλήνων (ανάλυση).

Δρομολογείται επί πλέον το δεύτερο πρόγραμμα Ηρακλής (πηγή) – ενώ ασφαλώς δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς το πρόγραμμα απόσχισης των τραπεζών Hive Down, με το οποίο διαχωρίζονται σε μία διαχειριστική εισηγμένη που δεν είναι τράπεζα και σε μία θυγατρική της τράπεζα που δεν είναι εισηγμένη, έχοντας η τελευταία ως κεφάλαιο ολόκληρο τον αναβαλλόμενο φόρο (ανάλυση).

Η επιτυχία πάντως όλων αυτών των προγραμμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το νέο πτωχευτικό νόμο έκτρωμα που επίσης δρομολόγησε η ίδια κυβέρνηση – ως αντάλλαγμα ενδεχομένως για το δανεισμό της μέσω της ΕΚΤ. Με το νόμο αυτό θα ολοκληρωθεί η ληστεία της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων – οι οποίοι δυστυχώς νομίζουν πως δεν θα πληρώσουν στο πολλαπλάσιο τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη, επειδή δήθεν δεν έχουν τη δυνατότητα.

Εν τούτοις, κάνουν μεγάλο λάθος – αφού μόνο η ακίνητη ιδιωτική περιουσία των Πολιτών πριν από την κρίση υπερέβαινε το 1,1 τρις €, σύμφωνα με την Credit Suisse. Χρήματα λοιπόν υπάρχουν, οπότε αυτό που αναζητούν οι ξένοι είναι νομιμοφανείς τρόπους για να τα πάρουν – κάτι που επιτυγχάνουν σταδιακά, με τις κυβερνήσεις που διορίζουν και με τους νόμους που τις υποχρεώνουν να ψηφίζουν.


Ο τραπεζικός Αρμαγεδδών – The Analyst

Δεν υπάρχουν σχόλια: