Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

«ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ»: Χρ. Γιανναράς-Δ. Μαυρόπουλος για την Πεντηκοστή (ΕΡΤ)



Antifono.gr

Ο ορισμός της εκκλησιαστικής μετοχής σε Ανατολή και σε Δύση. Ο τρόπος της ύπαρξης ως κοινωνίας των σχέσεων. Η όντως ζωή ως γεγονός του ενεστώτος αιώνος.

Η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας δίνει την ευκαιρία στον Χρήστο Γιανναρά και στον Δημήτρη Μαυρόπουλο (καλεσμένους από τον π. Ιγνάτιο Γεωργακόπουλο, στην εκπομπή «Αρχονταρίκι» της ΕΡΤ, γύρω στο 1995) να μας περιαγάγουν, με λόγο διακριτικό και μεθεκτικό, στα ακριβά και στα καίρια της ευχαριστιακής βιοτής και αντιλήψεως.

ΟΙ ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ;

ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΑΓΙΟΥΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΝΗΡΓΗΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΥ ΖΩΝΤΟΣ. ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ ΟΥΤΕ ΣΥΓΧΩΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΔΙΑ ΤΗΣ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ. ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΣΕ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΝ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ. ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΥΛ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΚΟΝΗΜΑ ΤΟΥΣ ΕΝ ΚΥΡΙΩ. 

1 σχόλιο:

χαλαρωσε είπε...

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2021/06/blog-post_598.html#more