Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ


Ο Αριστοτελικός Όμιλος Κέρκυρας προσκαλεί τον  Νικόλαο Ξιώνη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την  Μαρίνα Κολοβοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Δογμάτων στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε μια συζήτηση με θέμα την εκκλησιαστική κρίση των ημερών μας, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, ώρα 18:00, στο διαδικτυακό κανάλι Ιωάννης Δελούσης – You Tube.

Σύνδεσμος ζωντανής ροής You Tube: https://youtu.be/RyXsAgDPBfA

Περιγραφή θέματος:
Καθώς το εκκλησιαστικό και κοινωνικό σώμα δοκιμάζουν τα μέτρα αποκλεισμού και απαγόρευσης, εξ αφορμής της πανδημίας covid 19, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω της Ιεράς Συνόδου, βρέθηκε στην αμήχανη θέση να λάβει απόφαση κλεισίματος των Ιερών Ναών και αναστολής τέλεσης του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας μαζί με άλλα υποχρεωτικά μέτρα που αμφισβήτησαν ή προσέβαλλαν τον χαρακτήρα της Θείας Λατρείας· οι διαφωνίες, οι αμφισβητήσεις και οι εντάσεις που αναδύθηκαν από αυτήν την κρίση έφεραν στην επιφάνεια θεολογικά ζητήματα τα οποία ή παρέμεναν έως τώρα στο περιθώριο της εκκλησιαστικής ζωής ή συζητούντο μόνο μεταξύ των θεολόγων καθηγητών.
Στην συζήτηση αυτή, με την βοήθεια και καθοδήγηση των Καθηγητών της Θεολογικής Σχολής, θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε μια ματιά στην κοντινή ιστορία της Ορθόδοξης Θεολογίας στην Ελλάδα και να παρακολουθήσουμε τα εκκλησιαστικά και θεολογικά ρεύματα· να διαπιστώσουμε θεολογικές ερμηνείες του ορθοδόξου δόγματος στην σύγχρονη ποιμαντική πράξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και έτσι να αναδείξουμε το αφανές υπόβαθρο της παρούσας εκκλησιαστικής κρίσης το οποίο αφορά τρία κυρίαρχα ζητήματα: α. την φύση της Εκκλησίας, β. το Επισκοπικό πρωτείο επί της Θείας Ευχαριστίας, γ. το Τριαδικό δόγμα.

Αριστοτελικός Όμιλος Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: