Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

 https://www.youtube.com/watch?v=RyXsAgDPBfA


Ο Αριστοτελικός Όμιλος Κέρκυρας προσκαλεί τον κ. Νικόλαο Ξιώνη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την κ. Μαρίνα Κολοβοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Δογμάτων στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε μια συζήτηση με θέμα την εκκλησιαστική κρίση των ημερών μας, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, ώρα 18:00, στο διαδικτυακό κανάλι Ιωάννης Δελούσης – You Tube.

Σύνδεσμος ζωντανής ροής You Tube: https://youtu.be/RyXsAgDPBfA

Περιγραφή θέματος:
Καθώς το εκκλησιαστικό και κοινωνικό σώμα δοκιμάζουν τα μέτρα αποκλεισμού και απαγόρευσης, εξ αφορμής της πανδημίας covid 19, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω της Ιεράς Συνόδου, βρέθηκε στην αμήχανη θέση να λάβει απόφαση κλεισίματος των Ιερών Ναών και αναστολής τέλεσης του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας μαζί με άλλα υποχρεωτικά μέτρα που αμφισβήτησαν ή προσέβαλλαν τον χαρακτήρα της Θείας Λατρείας· οι διαφωνίες, οι αμφισβητήσεις και οι εντάσεις που αναδύθηκαν από αυτήν την κρίση έφεραν στην επιφάνεια θεολογικά ζητήματα τα οποία ή παρέμεναν έως τώρα στο περιθώριο της εκκλησιαστικής ζωής ή συζητούντο μόνο μεταξύ των θεολόγων καθηγητών.
Στην συζήτηση αυτή, με την βοήθεια και καθοδήγηση των Καθηγητών της Θεολογικής Σχολής, θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε μια ματιά στην κοντινή ιστορία της Ορθόδοξης Θεολογίας στην Ελλάδα και να παρακολουθήσουμε τα εκκλησιαστικά και θεολογικά ρεύματα· να διαπιστώσουμε θεολογικές ερμηνείες του ορθοδόξου δόγματος στην σύγχρονη ποιμαντική πράξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και έτσι να αναδείξουμε το αφανές υπόβαθρο της παρούσας εκκλησιαστικής κρίσης το οποίο αφορά τρία κυρίαρχα ζητήματα: α. την φύση της Εκκλησίας, β. το Επισκοπικό πρωτείο επί της Θείας Ευχαριστίας, γ. το Τριαδικό δόγμα.

Αριστοτελικός Όμιλος Κέρκυρας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

I aythentiki filosofia teleiose me ton Marx pou anelyse me ontos aristoteliko tropo tin diafora emporiou kai emporeymatos. Kai ego epeidi pote den xarizo kati pou den einai diko mou den dino ton Marx stin Aristera. Vasika stin Aristera den xarizo oute koloxarto oxi na tis xarisoume tin dimokratia ton diafotismo kai tin Anagenisi. I theologia I aythentiki theologia teleiose me ton Agio Grigorio Palama. Apo tote akomi kai megaloi Agioi opos o Patrokosmas den pigan pio pera giati den xreiastike. Aytes oi dyo epistimes xoris na ftaine oi metagenesteroi den exoun kamia krisi giati poly apla ftasan sta oria tous. AM