Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Η ΒΙΟΕΞΟΥΣΙΑ. ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ - Roberto Pecchioli

 Οι κύριοι του σώματος και της ψυχής. Η ψυχολογική τρομοκρατία της βιοεξουσίας εισβάλλει στη ζωή μας με ψεύτικες στατιστικές και παραπληροφόρηση. Ο εύστοχος ορισμός της σύγχρονης ανθρωπότητας από τον Marco Della Luna: "Technoslaves"

Η βιοπολιτική, με την έννοια που εισήχθη στη δεκαετία του 1970 από τον Michel Foucault (1) , είναι το σύνολο κανόνων και πρακτικών που υιοθετεί η εξουσία για να ρυθμίζει τη βιολογική ζωή των ατόμων στις πολλαπλές σφαίρες της, τη σεξουαλικότητα, την υγεία, την αναπαραγωγή, το θάνατο, τις επιλογές κατανάλωσης. Είναι η περιοχή της συνάντησης της εξουσίας με τη σφαίρα της ζωής, που πραγματοποιήθηκε πλήρως, σύμφωνα με τον Φουκώ, στην εποχή της έκρηξης του καπιταλισμού. Έχουμε μπει πλήρως στη φάση στην οποία ο έλεγχος των ανθρώπων καθορίζεται μέσω της τεχνολογίας, επομένως ο ορισμός της σύγχρονης ανθρωπότητας που προτείνεται από τον Marco Della Luna, "Τεχνοσκλάβοι", φαίνεται να είναι εύστοχος.

Οι πιο επεμβατικοί και σημαντικοί μηχανισμοί νίκης είναι αυτοί που διαχειρίζονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Silicon Valley, κυρίως οι Facebook, Google, Microsoft, Apple. Η Google μας ακούει από το μικρόφωνο του κινητού μας, ξέρει πού είμαστε, πού πάμε, τι μας αρέσει, ξέρει το ύψος, την ηλικία, τις προτιμήσεις μας, το χρώμα των ματιών μας, ξέρει αν έχουμε παιδιά και αν οι γονείς μας είναι ζωντανοί. Το Facebook κάνει περισσότερα, καθώς αναλύει τα πρόσωπα των χρηστών μέσω της βιντεοκάμερας των τηλεφωνικών μας συσκευών και του υπολογιστή. Η συμφωνία πώλησης δεδομένων στην Cambridge Analytica ήταν απόδειξη αυτού. Οι χρήστες της Google είναι τουλάχιστον ενάμιση δισεκατομμύριο, όπως και όσοι συνδέονται στο Facebook καθημερινά.

Χρήση Διαδικτύου σε στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ.

Έχουμε ξεχάσει ότι οι τεχνολογίες Big Data έχουν στρατιωτική προέλευση. Το Διαδίκτυο, ούτε οι επακόλουθες έρευνες και εξελίξεις εφαρμογών, δεν θα υπήρχαν χωρίς τις τεράστιες επενδύσεις του στρατηγικού και βιομηχανικού μηχανισμού των ΗΠΑ, που συνδέονται με επενδυτικά κεφάλαια που ανήκουν σε μεγάλες οικονομικές οικογένειες του κόσμου, που έχουν επιλέξει τους καλύτερους εγκεφάλους πληροφορικής στον πλανήτη. Ο Steve Jobs, ο Bill Gates ή ο Mark Zuckerberg. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται από το τεχνικό σύστημα ρέουν σαν χοάνη στη διαθεσιμότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών . Όταν ανοίγετε τον υπολογιστή ή χρησιμοποιείτε το smartphone, θα πρέπει να αναλογιζόμαστε αυτές τις αλήθειες πιο συχνά.

Η βιοεξουσία εισβάλλει στη ζωή μας, επιτίθεται και εξαντλεί τις κρίσιμες άμυνες μέχρι να εκμηδενιστούν, αναλαμβάνει τις ζωές μας για να τις κυριαρχήσει μέσω ενός γιγαντιαίου τεχνικού μηχανισμού.

Η εξουσία έχει γίνει βιοεξουσία. Από τη μια πλευρά, γινόμαστε μάρτυρες της διοίκησης και της διακυβέρνησης της ατομικής ζωής ως τέτοιας. Υπάρχει μια πολιτικοποίηση των βιολογικών προϊόντων: η υγεία, η ομορφιά, η σεξουαλικότητα, οι καθημερινές επιλογές εξαρτώνται όλο και περισσότερο από το ποιος διαχειρίζεται την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, γίνεται μια βιολογικοποίηση του πολιτικού: η οικολογία, το περιβάλλον, η ιατρικοποίηση της ζωής, η «ευημερία», οι «θεραπείες», ο μύθος της ανάπτυξης, η παράταση της ζωής, η γήρανση, η ίδια η μητρότητα και η πατρότητα επιβάλλονται ως αποφασιστικά στοιχεία στην άσκηση της εξουσίας. Νέες επιστήμες όπως η κυβερνητική και η ρομποτική στοχεύουν άμεσα να αλλάξουν τη βιολογική φύση του ανθρώπου και να τον αντικαταστήσουν σε πολλές λειτουργίες. Σχετική έρευνα, όπως αυτή που σχετίζεται με τον στρατό, τη χημεία και τη φαρμακολογία, καλύπτονται γενικά από βιομηχανικό και ακόμη και κρατικό απόρρητο.

Ωστόσο, κάτι διαρρέει, οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και υπάρχουν πολλές φωνές που ακούγονται για να τους υποδείξουν. Η εξουσία, ωστόσο, είναι πολύ ισχυρή, έχει τεράστια ενδιαφέροντα και ξέρει πώς να ανταποκρίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, κατευθύνοντας τις πληροφορίες που φτάνουν στο κοινό. Μερικά παραδείγματα: Το WhattsApp, δηλαδή ο Mark Zuckerberg, ιδιοκτήτης του συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούμε όλοι, αγορασμένο για 800 εκατομμύρια δολάρια, περίπου 1.500 δισεκατομμύρια παλιές λιρέτες, περιορίζει την κοινή χρήση μηνυμάτων εδώ και αρκετό καιρό για να "περιορίσει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων". Φυσικά, αυτός που αποφασίζει αν μια είδηση ​​είναι ψευδής είναι το ίδιο το Facebook, δηλαδή ένα μέλος του υψηλότερου επιπέδου βαθιάς βιομηχανικής, οικονομικής και πολιτικής πλανητικής εξουσίας. Είναι εξίσου προφανές ότι δεν ονομάζεται λογοκρισία, αλλά μάλλον προστασία των χρηστών από τίς μισητές «ψευδείς ειδήσεις », που δεν είναι τίποτα άλλο από πληροφορίες που δεν είναι ευπρόσδεκτες σε αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία.

Ένα παράδειγμα
 είναι η είδηση ​​που κυκλοφόρησε μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο, σύμφωνα με την οποία το Brexit θα προκαλέσει, άκουσον, άκουσον, απότομη αύξηση των εγκεφαλικών και των καρδιακών προσβολών στη Μεγάλη Βρετανία. Ψυχολογική τρομοκρατία βασισμένη σε ψεύτικες στατιστικές και παραπληροφόρηση με το πιο καθαρό σοβιετικό στυλ, αλλά οι ειδήσεις αναπηδούν, αλλάζουν την αντίληψη των γεγονότων, αναπροσανατολίζουν την άποψη. Μετά την απίστευτη υπόθεση λογοκρισίας στην Τελευταία Κρίση, μπλοκαρίστηκε το προφίλ ενός ανυποψίαστου χρήστη του Facebook, ένοχου για το πολιτικά μη ορθό επώνυμο, Negro.

Πέρα 
από το ανέκδοτο, το WhattsApp κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση πριν από λίγες ημέρες, στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το τηλέφωνο ξεκλειδώνεται τοποθετώντας το δάχτυλό σας σε έναν μικροσκοπικό αισθητήρα στο μπροστινό μέρος του τηλεφώνου. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους άπιστους συζύγους που δεν θα διατρέχουν τον κίνδυνο να δείξουν τα προσωπικά τους μηνύματα στον νόμιμο σύζυγό τους ή για τα παιδιά που επιθυμούν να κρύψουν τις επικοινωνίες τους από τους γονείς τους. Από σήμερα, ωστόσο, τα ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο είναι διαθέσιμα στον Zuckerberg και σε όσους έχουν πρόσβαση στο τεράστιο αρχείο μεταδεδομένων, δηλαδή τη CIA, την NSA και άλλους συνεργάτες. Ζήτω η ελευθερία, ένα μέρος του φυσικού μας σώματος είναι στη διάθεσή τους.

Ο εύστοχος ορισμός της σύγχρονης ανθρωπότητας που προτείνει ο Marco Della Luna: «Τεχνοσκλάβοι»!
Ένα άλλο στοιχείο της βιοδύναμης είναι το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο όχι μόνο επιλέγει ποιες πληροφορίες/ειδήσεις θα κρύψει και ποιες θα δώσει έμφαση, αλλά καθορίζει και το κόψιμο και άρα τη την πρόσληψή τους. Ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασε ένα πρωτότυπο που ονομάζεται Glove Poly II, ένα είδος γαντιού που σας επιτρέπει να ενσωματώνετε πληροφορίες από ένα ζευγάρι γυαλιά εξοπλισμένα με μίνι κάμερα και να τις επεξεργάζεστε χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση) ικανό να προβλέπει κινήσεις. Το προσθετικό  προορίζεται για άτομα με κακώσεις του νωτιαίου μυελού και σίγουρα θα βελτιώσει τη ζωή αυτών των ατόμων με αναπηρία. Ως εκ τούτου, ο τόνος των ειδήσεων είναι ενθουσιώδης και ακόμη και συγκινητικός για την αυξημένη ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων. Καμία αναφορά στη στρεβλή χρήση που θα μπορούσε να γίνει, για την ενίσχυση των ικανοτήτων των στρατιωτών, για παράδειγμα, να γνωρίζουν τις σκέψεις των άλλων, να καθορίζουν τις πράξεις μας. Ο αλγόριθμος, που ονομάζεται Videonet, βασίζεται στη βαθιά μάθηση, στην πραγματικότητα έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει τις προθέσεις του ατόμου στο οποίο εφαρμόζεται.

Σχεδόν εξίσου ενδιαφέρουσα και ανησυχητική όσο η μηχανή ανάγνωσης σκέψης στο τελευταίο στάδιο στο Πανεπιστήμιο της Αμερικανικής Κολούμπια. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι το τεράστιο κόστος των ερευνών, συχνά σε εκατοντάδες εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια δολάρια. Τέτοιου είδους είναι προσιτά σε πολύ λίγους, των χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών θόλων του κόσμου, σε συμμαχία με τους εμπιστευτικούς προϋπολογισμούς μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα). Η τεχνολογία ανάγνωσης μυαλού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, τόσο πολύ που έχει ήδη δημιουργηθεί μια πρώτη συσκευή ικανή να ανακατασκευάσει τις λέξεις που ακούει και προφέρει το άτομο στον εγκέφαλό του για να τις αναμεταδώσει με μια τεχνητή, ρομποτική φωνή, απλώς παρακολουθώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Αυτό λένε μέσα από το έγκριτο περιοδικό Scientific Reports. Ο καθένας από εμάς μπορεί να φανταστεί τον όγκο των απάνθρωπων και καταστροφικών χρήσεων της ανακάλυψης, καθώς και την τεράστια δύναμη ή βιοδύναμη οποιουδήποτε την κατέχει και ελέγχει, αλλά το επίσημο σύστημα, του οποίου τα επιστημονικά περιοδικά είναι μια έγκυρη φωνή, έχει το ατού να κάνει το κοινό να αποδεχθεί την καινοτομία, τουλάχιστον στους λίγους που παίρνουν πληροφορίες σοβαρά, οι άλλοι είναι κοπάδια χωρίς σημασία. Το σύστημα θα σας επιτρέψει να επικοινωνήσετε με τους άτυχους που πάσχουν από την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS). Ο διευθυντής έρευνας είναι σαφέστατος, στη συνέντευξη στο Scientific Reports. «Δείξαμε ότι, με τη σωστή τεχνολογία, οι σκέψεις αυτών των ανθρώπων μπορούν να αποκωδικοποιηθούν και να κατανοηθούν από οποιονδήποτε ακούει».

Καμία αναφορά στο ενδεχόμενο να μπεί στις σκέψεις μου, τις δικές σας, ή ενός πιθανού εχθρού ή ανταγωνιστή, για να τις γνωρίσει, να τις αποτρέψει, να τις κατευθύνει, να τις τροποποιήσει, να τις εκμεταλλευτεί. Ένα φονικό όπλο μας παρουσιάζεται ως το φάρμακο για την επικοινωνία με ασθενείς μιας τρομερής ασθένειας. Η αρχή, φαίνεται, είναι ο εντοπισμός αλλαγών στην εγκεφαλική δραστηριότητα παρουσία ορισμένων ερεθισμάτων για να τις συσχετίσει με τη σκέψη και τη γλώσσα που την εκφράζει.

Το περιοδικό ρωτά εμφατικά τι εκπληκτικά επιστημονικά θαύματα θα μας είχε δώσει ο Stephen Hawking, ο μεγάλος ανάπηρος φυσικός που επικοινωνούσε μέσω της κίνησης των ματιών, αν είχε στη διάθεσή του την τεχνολογία που κάνει τα πρώτα της βήματα. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Columbia έχει ορίσει έναν αλγόριθμο, που ονομάζεται Vocoder, με στόχο τη δημιουργία μιας συσκευής ικανής να παράγει προφορικό λόγο. Αυτή είναι η εξέλιξη των τεχνολογιών που ανήκουν ήδη στην Apple. «Ο Siri, ο έξυπνος βοηθός που σας βοηθά να κάνετε τα πάντα με τις συσκευές Apple σας, πιο εύκολα και γρήγορα. Ακόμη και πριν ρωτήσεις, είναι η πρώτη φράση της ειδικής ιστοσελίδας. Στη συνέχεια, υπάρχει το Amazon με το Echo, προφορικές απαντήσεις στις ερωτήσεις αγορών μας.

Οι πιο επεμβατικοί και σημαντικοί μηχανισμοί νίκης είναι αυτοί που διαχειρίζονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Silicon Valley, κυρίως οι Facebook, Google, Microsoft, Apple. Η Google μας ακούει από το μικρόφωνο του κινητού μας, ξέρει πού είμαστε, πού πάμε, τι μας αρέσει, ξέρει το ύψος, την ηλικία, τις προτιμήσεις μας, το χρώμα των ματιών μας, ξέρει αν έχουμε παιδιά και αν οι γονείς μας είναι ζωντανοί.Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πραγματικά «in corpore vili», αφού επιλέχθηκαν ορισμένοι ασθενείς με σοβαρές μορφές επιληψίας που έπρεπε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, εμφυτεύοντάς τους ηλεκτρόδια για την ανάγνωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων. Ο αλγόριθμος παρήγαγε ήχους ως απόκριση στα σήματα, τους οποίους μια τεχνητή νοημοσύνη βασισμένη σε νευρωνικά δίκτυα που μιμούνται τις συνδέσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου «καθάρισε» και μεταμόρφωσε σε ρομποτική φωνή. Ο επόμενος στόχος είναι να επαναληφθεί το αποτέλεσμα όχι μόνο όταν το άτομο λαμβάνει μηνύματα, αλλά ενώ μιλάει, φαντάζεται ότι μιλάει ή σκέφτεται. Αυτό, δηλώνει ο υπεύθυνος στο ρόλο του ευεργέτη της ανθρωπότητας «θα δώσει σε όποιον έχει χάσει την ικανότητα να μιλάει, μια νέα ευκαιρία να συνδεθεί με τον περιβάλλοντα κόσμο». Η ατομική εποχή,

Το Enola Gay είναι το βομβαρδιστικό B-29 Superfortress που στις 6 Αυγούστου 1945, λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία που χρησιμοποιήθηκε σε πολέμους στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα, με το παρατσούκλι Little Boy.
 επιπλέον, άνοιξε με την ανακάλυψη ορισμένων ιδιοτήτων απείρως μικρών σωματιδίων που προορίζονταν να βελτιώσουν τη ζωή όλων, αλλά στη συνέχεια είδε τις βόμβες να πέφτουν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και γνώρισε έναν αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών που δεν σταμάτησε ποτέ.

Ταυτόχρονα, ο τεράστιος μηχανισμός προπαγάνδας και διαφήμισης εργάζεται για να ανακαλύψει τους βαθείς λόγους για τους οποίους οι παραλήπτες αγνοούν ή παραμελούν τα μηνύματα που τους στέλνονται και για να εντοπίσει τεχνικές αντιμετώπισης και εξουδετέρωσης αυτής της ενοχλητικής αντίστασης. Συγκαλύπτουν την αληθινή πρόθεση του μηνύματος, αποσπούν την προσοχή μας με μπερδεμένες λέξεις ή φράσεις, χρησιμοποιούν τη γνωστική εξάντληση ως τακτική, επαναλαμβάνοντας μηνύματα μέχρι να ξεπεράσουν τις συνειδητές άμυνες των παραληπτών. Φαίνεται ότι μια νέα μέθοδος της οποίας το ακρωνύμιο είναι FoMO (fear of missing out: φόβος απώλειας) έχει μεγάλη επιτυχία, ο φόβος πολλών να μην γνωρίζουν τις ειδήσεις, να μην συμβαδίζουν με την εποχή. Διεγείρει την αγορά - ή την αποδοχή μιας ιδέας, μιας καινοτομίας – μέσω της πρόκλησης ενός νέου φόβου, αυτού της απώλειας, της «αποκοπής». Για άλλη μια φορά, σημειώνουμε την ειλικρινή παραδοχή του Edward Bernays (2), του συγγραφέα του Propaganda: Η καλύτερη μεταμφίεση μιας δικτατορίας είναι η δημοκρατία, εάν ελέγχετε τα μέσα ενημέρωσης.

Η βιοδύναμη εισβάλλει στη ζωή μας, επιτίθεται και εξαντλεί τις κρίσιμες άμυνες μέχρι να εκμηδενιστούν, αναλαμβάνει τις ζωές μας για να τις κυριαρχήσει μέσω ενός γιγαντιαίου τεχνικού μηχανισμού. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να πάρει την έγκρισή μας και μάλιστα μέ ενεργή συνεργασία. Δεν πρέπει να κουραζόμαστε να αποκαλύπτουμε τα μέσα, τις προθέσεις και τα τεχνάσματα του. Είμαστε σκλάβοι αλυσοδεμένοι στον πάτο της σπηλιάς του Πλάτωνα. Αν οι κοιμισμένοι ξυπνήσουν, θα αναγνωρίσουν τις αλυσίδες και θα απαιτήσουν έναν διαφορετικό κόσμο από τη βιοπολιτική κυριαρχία του απάνθρωπου, υπερανθρώπινου τεχνολογικού Matrix.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

(1) Paul-Michel Foucault (1926-1984). Ήταν Γάλλος φιλόσοφος, ιστορικός ιδεών, κοινωνικός θεωρητικός και κριτικός λογοτεχνίας.
(2) Edward Louis Bernays (1891-1995). Ήταν Αμερικανός δημοσιογράφος και διαφημιστής αυστριακής καταγωγής. Διάσημος για τη σχέση του με τον Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία άνω των εκατό ετών, θεωρείται μεταξύ των εκατό προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή του 20ού αιώνα σύμφωνα με μια κατάταξη που καταρτίστηκε από το περιοδικό Life.

2 σχόλια:

BM είπε...

https://orthodoxtimes.com/new-president-of-conference-of-european-churches-archbishop-of-thyateira-and-great-britain/

amethystos είπε...

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ.